Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών
INTIME NEWS |
«Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τα κρατικά θέατρα βρίσκονται σε αναβρασμό γιατί με πρόσχημα την πανδημία προωθούνται δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματά τους. Πιο συγκεκριμένα:
Στα τέλη Ιούλη του 2020 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ήρθαν σε συμφωνία με τη διοίκησή της για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι όροι της ΣΣΕ συζητήθηκαν διεξοδικά και έγιναν δεκτοί από τη διοίκηση αφού είχε αποσπάσει την υπόσχεση τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την - επιτρεπόμενη άλλωστε - παροχή του μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο. Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι από την πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ ότι ο υπουργός Οικονομικών, αθετώντας την υπόσχεσή του, αρνείται να επικυρώσει τη Σύμβαση επειδή θεωρεί την προαναφερόμενη παροχή ως νέο στοιχείο που δεν το αντέχει η οικονομία με πρόσχημα την πανδημία. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η παροχή δίνεται ήδη στους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου και προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με σχετικό κωδικό.
Το ίδιο ανεπίτρεπτη είναι και η μη υπογραφή ΣΣΕ στο Εθνικό Θέατρο για τους ηθοποιούς δέκα μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης, καθώς η διοίκησή του δεν αναγνωρίζει τα αιτήματα των ηθοποιών για αποζημίωση από το live streaming (με βάση τον ν. 2121/1993), ενώ παράλληλα υποχρεώνει τους μουσικούς να υπογράφουν Συμβάσεις με μειωμένους κατά 20% μισθούς σε σχέση ακόμα και με την προηγούμενη σεζόν.
Ακόμη, στην Εθνική Λυρική Σκηνή διαφαίνεται κίνδυνος πολλές Συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού που λήγουν το επόμενο διάστημα να μην ανανεωθούν, παρότι αυτό καλύπτει πάγιες ανάγκες, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση της Σύμβασης ενός ταλαντούχου χορευτή».
Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά από τον υπουργό μέτρα για:
Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΜΣ στο υπουργείο Εργασίας |
Η κυβερνητική ανακοίνωση «για την επικείμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων για την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και για τους μήνες Νοέμβρη - Δεκέμβρη σίγουρα έφερε μια προσωρινή ανακούφιση σε χιλιάδες συναδέλφους. Παραμένει όμως η αβεβαιότητα - ανασφάλεια, η οποία ενισχύεται και από τις κυβερνητικές παλινωδίες, τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών», επισημαίνει ο ΠΜΣ.
Με την αυριανή τους κινητοποίηση τα σωματεία απαιτούν:
Στην κινητοποίηση θα τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μέσα ατομικής προστασίας) και τα σωματεία ζητούν από τους εργαζόμενους που θα συμμετάσχουν να δηλώσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους.
Σε σχετική ανακοίνωσή του θυμίζει ότι με τον νόμο 1866/1989 υποχρεώθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να διαθέτουν το 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών για την τόνωση της ελληνικής κινηματογραφίας, ρύθμιση που επαναδιατυπώθηκε και στον νόμο 3905/2010. «Παρόλο που οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόστηκαν κυρίως από τη δημόσια τηλεόραση και απειροελάχιστα από τα ιδιωτικά κανάλια, εισήγαγαν στην ελληνική πραγματικότητα τη στρατηγική προώθησης της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης ενάντια στο παιχνίδι των δυνάμεων της αγοράς, με κύριο μέλημα τη στήριξη των ανεξάρτητων παραγωγών κινηματογραφικών έργων έναντι των μεγάλων παραγωγών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», σημειώνει ο «Ερμείας» και εξηγεί για τις νέες εξελίξεις:
«Με την προς ψήφιση διάταξη καταστρατηγείται τελείως η φιλοσοφία του θεσμού, καθώς αντί της ενίσχυσης των καθαρών κινηματογραφικών έργων με το ποσόν του 1,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων,
-- θα χρηματοδοτείται κάθε είδους οπτικοακουστικό έργο, όπως τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, ψηφιακά παιχνίδια κ.λπ.
-- θα επενδύεται στην αγορά δικαιωμάτων ελληνικών οπτικοακουστικών έργων που δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει, ή
-- θα καταβάλλεται στον ΕΚΟΜΕ.
Επομένως, πληθαίνουν αδικαιολόγητα οι δικαιούχοι της ενίσχυσης και οι παραγωγοί κινηματογραφικών ταινιών θα συνωστίζονται πλέον με τους υπόλοιπους παραγωγούς οπτικοακουστικών έργων, ορισμένοι από τους οποίους θα είναι οι ίδιοι οι υπόχρεοι της ενίσχυσης, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας θα ανακυκλώνουν εύκολα την ενίσχυση σε εταιρείες δικών τους συμφερόντων».
Παράλληλα, ο «Ερμείας» σημειώνει ότι θα παραγκωνιστεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, από τον ΕΚΟΜΕ, ο οποίος «με την προσθήκη της ενίσχυσης του 1,5% στα ποσά που ήδη διαχειρίζεται από το κρατικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με το εργαλείο του cash rebate, που όπως διαμορφώθηκε με τον τελευταίο νόμο θα χρηματοδοτεί και πολύ μεγάλες ξένες παραγωγές, θα καταστεί ο κύριος - αν όχι ο αποκλειστικός - ρυθμιστής του χώρου».
Παρέμβαση θα κάνει και η Μυρτώ Πετάση, Γραμματέας της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ και μέλος του ΣΠ Αττικής της Οργάνωσης.
Το link της εκδήλωσης: zoom.us/j/95770644947?pwd=SGVUMzk0NVluTHFidVlHa2JKMnY2dz09
Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Για να λάβουν το link για την είσοδό τους στη συζήτηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις αντίστοιχες Οργανώσεις, είτε να στείλουν e-mail δηλώνοντας συμμετοχή στο: 250xronia.symmetoxi@gmail.com.
Για δηλώσεις συμμετοχής: stekiknethess@gmail.com και 69453883335.
Σε ηλικία 60 ετών «έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός Πηνελόπη (Πένυ) Σταυροπούλου, νικημένη στη μάχη με τον καρκίνο. Σπούδασε στο Εθνικό Θέατρο, από όπου αποφοίτησε το 1984 και συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και σε ελληνικά σίριαλ, ενώ στο βιβλίο της «Η νύχτα της Πηνελόπης» περιέγραψε την εμπειρία της από τη μάχη της απεξάρτησης από το αλκοόλ.
Σε ηλικία 94 ετών πέθανε επίσης η ηθοποιός Πόπη Κόντου, παλιά πρωταγωνίστρια του Εθνικού και εκφωνήτρια του ραδιοφώνου. Είχε επίσης μεταφράσει περί τα 1.500 θεατρικά έργα, καθώς γνώριζε έξι γλώσσες.