ANSA |
Ο Τζ. Κόντε χτες στη Γερουσία |
Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα το βράδυ η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, με τη θετική ψήφο 321 από τους 630 βουλευτές. Για να ολοκληρωθεί η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτείται η πλειοψηφία της Γερουσίας των 321 μελών. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της IV απείχαν, αλλά δεν καταψήφισαν.
Απευθυνόμενος στους γερουσιαστές, ο Κόντε είπε ότι «οι λόγοι για να έχουμε ενωμένη κυβέρνηση έχουν αυξηθεί». Κατηγόρησε την IV ότι ενώ συμμετείχε στην κυβέρνηση διατύπωνε προτάσεις που «ήταν καθαρά διασπαστικές ως προς τις ευαισθησίες άλλων κομμάτων στην κυβερνητική πλειοψηφία».
Από τη δική του μεριά, ο Ρέντσι είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρότερη κυβέρνηση (...) Δεν ζητήσαμε πολυθρόνες αλλά ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ειλικρινή συζήτηση». Μεταξύ άλλων εμφάνισε τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (η αξιοποίηση των οποίων αποτελεί πεδίο ενδοαστικών διαφωνιών) ως ιστορική ευκαιρία, και κάλεσε την κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες βδομάδες «να βάλει στο επίκεντρο της δράσης της τις ιδέες και όχι τις προσφορές κυβερνητικών θέσεων».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντιδράσεις προκάλεσε το αίτημα της Λετίτσια Μοράτι, αντιπροέδρου της περιφέρειας της Λομβαρδίας και πρώην δημάρχου του Μιλάνου, για πιο γρήγορη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού «στις περιφέρειες οι οποίες συμβάλλουν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στο ΑΕΠ της χώρας». Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας άσκησε ένσταση κατά της απόφασης να κηρυχθεί η περιοχή «κόκκινη ζώνη» (υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού), υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα για τη Λομβαρδία δεν έχουν ερμηνευτεί σωστά και κανονικά θα έπρεπε να ανακηρυχθεί «πορτοκαλί».
Θυμίζουμε ότι συνολικά ο ιταλικός βορράς - που συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες βιομηχανικές ζώνες όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά της ΕΕ γενικά - είχε μετατραπεί και την άνοιξη σε μεγάλη εστία διάδοσης του νέου κορονοϊού, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να αρνούνται στην πράξη κάθε μέτρο ουσιαστικής προστασίας της δημόσιας υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση το ξεχαρβάλωμα των πρωτοκόλλων ασφαλείας, ώστε να διευκολυνθεί η κερδοφορία τους.
Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ
MOΣΧΑ.--
Τη αποχώρησή της από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies) ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία, με την επισήμανση ότι η Συνθήκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση άοπλων πτήσεων επιτήρησης πάνω από τις χώρες - μέλη, έχει πληγεί σοβαρά από την αποχώρηση των ΗΠΑ το Νοέμβρη. Η Ρωσία θα ενημερώσει τυπικά τις άλλες χώρες - μέλη ότι θα εξέλθει από αυτήν, αλλά η διαδικασία αποχώρησής της θα διαρκέσει μερικούς μήνες.
Η ανακοίνωση έγινε λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κι ενώ αναμένεται να ενταθεί ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ούτε για την ανανέωση της Συνθήκης περιορισμού στρατηγικών όπλων (New START).
Το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του για την αποχώρηση από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» επισημαίνει «έλλειψη προόδου στην απάλειψη των εμποδίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη, την έπληξε σοβαρά, αφού παραβίασε την ισορροπία συμφερόντων των χωρών - μελών και υπονόμευσε τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» ως εργαλείο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.
Η ρωσική κυβέρνηση είχε κάνει στα άλλα μέλη «συγκεκριμένες προτάσεις, που ανταποκρίνονται στις θέσεις της Συνθήκης για να συνεχίσει να είναι βιώσιμη», αλλά οι προτάσεις αυτές «δεν έτυχαν υποστήριξης εκ μέρους των συμμάχων των ΗΠΑ».
Στο «σίριαλ» Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της αντιπολίτευσης που στηρίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ο οποίος κρατείται από τις ρωσικές αρχές, δόθηκε χτες συνέχεια: Η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα λάβει υπόψη τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχία» για τις εκκλήσεις του για «παράνομες» μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
«Πρόκειται για απολύτως εσωτερική υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αναμειχθεί σε αυτήν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι ο Ναβάλνι πρέπει να λογοδοτήσει για την παραβίαση των όρων της αναστολής ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, ενώ απέρριψε ως «ανοησίες» το ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται τον Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο Ναβάλνι συνελήφθη την Κυριακή, μόλις έφτασε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου είχε μεταφερθεί μετά από την καταγγελία του ότι δηλητηριάστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση τον με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ. Ωστόσο τόσο οι γερμανικές αρχές όσο και άλλων χωρών που θεωρούν βέβαιη τη δηλητηρίαση δεν δέχονται να δώσουν στη ρωσική πλευρά τις εξετάσεις και όλα τα στοιχεία για την υγεία του Ναβάλνι.
Πάντως, ο Ναβάλνι από τις φυλακές της Μόσχας «Ματρόσκαγια Τισινά», στις οποίες κρατείται από χτες καταδικασμένος σε 30 μέρες επειδή παραβίασε τους όρους αναστολής προηγούμενης ποινής, που ο ίδιος θεωρεί προκατασκευασμένη, ανάρτησε στη σελίδα του στο Instagram μήνυμα για τις συνθήκες κράτησής του. Σε αυτό γράφει ότι είναι «ένα μικρό δωμάτιο από το οποίο δεν σ' αφήνουν να βγεις. Υπάρχει παράθυρο, σιδερένιο κρεβάτι» και υπογραμμίζει πως δεν μετανιώνει που γύρισε στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι «θα αγωνιστεί ενάντια στην ανομία και τη διαφθορά». Μερικές ώρες νωρίτερα ο γραμματέας της Κοινωνικής Επιτροπής Παρατηρητών της Μόσχας, Αλεξέι Μέλνικοφ, είχε ανακοινώσει ότι επισκέφθηκε τον Ναβάλνι στη φυλακή όπου είναι μόνος του σ' ένα δωμάτιο για τρεις επειδή μετά την άφιξή του από το εξωτερικό πρέπει να βρίσκεται σε καραντίνα για διάστημα δύο βδομάδων.
Η αστυνομία της Γουατεμάλας διέλυσε τη Δευτέρα καραβάνι χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα, οι οποίοι είχαν αποκλείσει έναν δρόμο, αφού τους σταμάτησαν στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος των 4.000 ανθρώπων που από το περασμένο Σάββατο είχαν μπλοκάρει τον δρόμο που συνδέει τη Γουατεμάλα με την Ονδούρα.
Το καραβάνι περίπου 9.000 ανθρώπων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από το Σαν Πέδρο Σούλα, τη βιομηχανική καρδιά της Ονδούρας. Οι μετανάστες αναγκάστηκαν να σταματήσουν την Κυριακή στο Βάντο Οντο της Γουατεμάλας, έχοντας διασχίσει μόλις 50 χιλιόμετρα στο έδαφος της χώρας αυτής. Αστυνομία και στρατός τους σταμάτησαν βίαια, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και γκλομπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει εντολή να σταματήσουν το καραβάνι λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19, με βάση ένα διάταγμα του Προέδρου της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Γκιαματέι, το οποίο εγκρίνει τη χρήση βίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας, 21 μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και τέθηκαν σε απομόνωση.
Οι 4.000 μετανάστες παρέμειναν στον δρόμο αυτό, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η άδεια να συνεχίσουν. Αλλοι σκόρπισαν στη χώρα, ενώ πάνω από 1.500, μεταξύ των οποίων και 208 παιδιά, επέστρεψαν πίσω στην Ονδούρα. Περίπου 800 έχουν μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα χωριό κοντά στο Βάντο Οντο.
Οι μετανάστες επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ με την ελπίδα ή αυταπάτη να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια και από φυσικές καταστροφές (2 κυκλώνες) την περασμένη χρονιά. Από το 2018, πάνω από 12 καραβάνια μεταναστών επιχείρησαν να φτάσουν από την Ονδούρα στις ΗΠΑ, όμως όλα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τους Αμερικανούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, όπου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Αντρες Μ. Π. Ομπραδόρ έχει ευθυγραμμιστεί στην αντιμεταναστευτική πολιτική.
Στην εκπνοή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και πιο ειδικά σε δίκτυο εταιρειών που συμμετέχουν στη διακίνηση πετρελαίου.
«Εκείνοι που διευκολύνουν τις παράνομες προσπάθειες του καθεστώτος Μαδούρο να παρακάμψουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλουν στη διαφθορά στη Βενεζουέλα», ανέφερε προκλητικά σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων στοχεύει τρία άτομα, 14 οντότητες και έξι πλοία για τους δεσμούς τους με ένα δίκτυο που επιχειρεί να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας.
Ανέφερε ότι οι «κύριοι υπεύθυνοι» ήταν οι Alessandro Bazzoni, Francisco D'Agostino και Philipp Apikian, καθώς και εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των «Elemento Ltd» και «Swissoil Trading SA». Επίσης η μαύρη λίστα της αφορά και την εταιρεία «Fides Ship Management» με έδρα την Ουκρανία και το στόλο δεξαμενόπλοιων, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών «Μπαλίαρ», «Μπαλίτα», «Ντομάνι» και «Ελευθερία», καθώς και δεξαμενόπλοια «Maximo Gorki», που ανήκουν στην αρχή ύδατος της Βενεζουέλας INEA και τη «Σιέρα», που ανήκει στη ρωσική εταιρεία «Rustanker». Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (PDVSA), περιορίζοντας τις πωλήσεις πετρελαίου στις αρχές του 2019, με κύριο προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας σε ανθρώπους του αχυρανθρώπου τους τότε, Χουάν Γκουαϊδό, να παίρνουν όλα τα κέρδη της θυγατρικής της PDVSA, «Citgo», με διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων στις ΗΠΑ και ακολούθησαν κυρώσεις σε δύο μονάδες του κύριου εμπορικού εταίρου της PDVSA, της ρωσικής «Rosneft», καθώς και σε δεξαμενόπλοια που εμπλέκονται στη μεταφορά.