ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Την Πέμπτη η κινητοποίηση στην Ελευσίνα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Με κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 5 μ.μ. στο κέντρο της Ελευσίνας, στην καρδιά του Θριασίου Πεδίου, όπου ζουν κι εργάζονται εκτεθειμένοι στην πανδημία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εργατικά συνδικάτα που δρουν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Μια κινητοποίηση που «παίρνει τη σκυτάλη» από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που παίρνουν σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς από την πρώτη μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το αυστηρό lockdown στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Τα σωματεία αναδεικνύουν με τις παρεμβάσεις τους, που την περασμένη βδομάδα περιλάμβαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Για όλα αυτά δηλαδή που η κυβέρνηση αποσιωπά, παρέχοντας «ασυλία» στην εργοδοσία να μην παίρνει κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς, την ίδια στιγμή που επιβάλλει απαγορεύσεις και πρόστιμα, ενώ δεν κάνει ελέγχους εκεί που πραγματικά εντοπίζεται το πρόβλημα: Στα εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους.

Τα σωματεία καλούν στην κινητοποίηση σημειώνοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν εστίες εξάπλωσης της πανδημίας, αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο.

Σημειώνεται ακόμα στο κάλεσμα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ελέγχους στους χώρους δουλειάς, «διατηρώντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το ΚΕΠΕΚ να έχει μόλις 12 επιθεωρητές για όλη τη Δυτική Αττική». Καταγγέλλουν ακόμα ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει από την εργοδοσία ουσιαστική επικαιροποίηση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους κινδύνους και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση (κορονοϊός και άλλοι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών)», ώστε να παίρνονται κατάλληλα μέτρα, να δίνονται εξειδικευμένες οδηγίες κ.λπ.

Τα σωματεία εξηγούν ότι αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται αφού κοστίζουν στην εργοδοσία, ενώ η κυβέρνηση δεν τα επιβάλλει, αφήνοντάς τα στη «διακριτική ευχέρεια κάθε εργοδότη».

Στον αντίποδα, «η κυβέρνηση επιβάλλεται στο λαό και τους εργαζόμενους με πρόστιμα, απαγόρευση κυκλοφορίας, καταστολή», σημειώνεται, ενώ αναδεικνύεται και η στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οπως επισημαίνουν τα σωματεία που κινητοποιούνται, «στήριγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, αφού η επικίνδυνη λογική τού "θα λογαριαστούμε μετά" εξυπηρετεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία».

Η δράση των σωματείων περιλαμβάνει, εκτός από τις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας, δράσεις ενημέρωσης, συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογή υπογραφών. Απευθύνουν κάλεσμα για στήσιμο Επιτροπών στους χώρους δουλειάς ώστε να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η διεκδίκηση. «Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, με περιοδείες και ομιλίες από τους αγωνιστές εργαζόμενους του Νοσοκομείου "Θριάσιο". Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ της Δυτικής Αττικής που διεκδικούν να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝ Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορίνθου), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Εργαζομένων LIDL ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ Αττικής, Εργαζομένων «Praktiker Hellas», (HQF) KANAKHΣ, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιοργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Επίσης, απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις πήραν μετά από συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι της «Δημητρίου Κατασκευαστική» και της «Αφοί Μαραγκάκη».

Τεστ στους χώρους δουλειάς!

Αιτήματα στους δήμους της Δυτικής Αττικής για να διατεθούν τα τεστ που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής, ώστε να πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς της περιοχής, κατέθεσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Το Σωματείο επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λ. Κοσμόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια δεν έχει τα τεστ, που είναι ακόμα στη διαδικασία του διαγωνισμού και ότι την ευθύνη για το πού διεξάγονται την έχει ο ΕΟΔΥ, του οποίου ο προσανατολισμός είναι να διατεθούν σε άλλους χώρους και όχι στους χώρους εργασίας.

Το Σωματείο επισημαίνει πως «δεν διαφωνούμε στο ότι πρέπει να διατεθούν τεστ όπου υπάρχει ανάγκη αλλά δεν μπορεί να αποκλείονται οι χώροι δουλειάς που αντικειμενικά μετατρέπονται σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού». Και απαιτεί «τώρα πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».

ΕΥΒΟΙΑ
Εστίες υπερμετάδοσης οι επιχειρήσεις τροφίμων σε Μεσσάπια και Αρτάκη

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού σε επιχειρήσεις τροφίμων της περιοχής Μεσσαπίων και Αρτάκης απαιτούν το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέας» - «Σελόντα» - «Ανδρομέδα».

Επισημαίνοντας τους κινδύνους διασποράς σε εργασιακούς χώρους του κλάδου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της παραγωγικής διαδικασίας και αναφέροντας παραδείγματα από επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπήρξαν δεκάδες κρούσματα, τα δύο σωματεία καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας που «βάζει πάνω απ' όλα την παραγωγή», κάνοντας «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας σε επιστολή του προς τον ΕΟΔΥ Χαλκίδας και το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Εύβοιας σημειώνει, καταγράφοντας την κατάσταση: «Στο πτηνοσφαγείο ΑΓΓΕΛΑΚΗ είχαν φτάσει τα 25 περίπου κρούσματα, όταν όλοι οι εργαζόμενοι δεν είναι 100, στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ το Δεκέμβρη 11 κρούσματα και πριν από λίγες μέρες άλλα 5 στους 130 περίπου εργαζόμενους, ενώ κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, ΣΟΓΙΑ, ΜΙΜΙΚΟ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ), ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ (ΒΟΚΤΑΣ-ΜΑΖΑΡΑΚΙ-ΣΚΑΛΕΖΑ). Στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων, έχει διαπιστωθεί διασπορά και έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από την Covid-19».

Ζητά μάλιστα να δοθεί προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΜΙΜΙΚΟΣ, «όπου εργάζονται περισσότερα από 400 άτομα και σε κάθε αλλαγή βάρδιας συνωστίζονται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι και έχει διαπιστωθεί κρούσμα». Απαιτεί την άμεση διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Επίσης, απαιτεί την άμεση παρέμβαση του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ευβοίας ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας λόγω κορονοϊού, επικαιροποιημένη εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, ενώ σημειώνει ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν πληρούνται οι αυτονόητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται, ανεξαρτήτως πανδημίας.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέας» - «Σελόντα» - «Ανδρομέδα» τονίζει ότι αν και έχουν σημειωθεί κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή των Μεσσαπίων και της Αρτάκης, στην οποία βρίσκονται 4 μονάδες του ΝΗΡΕΑ και μία της ΣΕΛΟΝΤΑ, «η διοίκηση του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΓΚΡΟΥΠ, που της ανήκουν, δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας».

Προσδιορίζει επίσης ότι αρκετά από τα κρούσματα συνδέονται με χώρους εργασίας στην περιοχή και ότι η εργοδοσία «αντί να ασχολείται με το να εκβιάζει τους εργαζόμενους για το πώς θα υπογράψουν το άθλιο συμφωνητικό εμπιστευτικότητας που τους έχει μοιράσει, θα έπρεπε να νοιαστεί για την ασφάλεια των χώρων εργασίας».

Σημειώνει μάλιστα ότι τα περιορισμένα μέτρα πρόληψης που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας, όπως ατομικά μέτρα προστασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις αλλαγές της ώρας προσέλευσης, σταμάτησαν όταν αυξήθηκε η δουλειά, καθώς «από την πρώτη στιγμή η εργοδοσία έκανε ξεκάθαρο μέσω των στελεχών της πως πάνω από όλα είναι να βγαίνει η παραγωγή».

ΚΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αυστηροί περιορισμοί δημιουργούν νέα προβλήματα σε εργαζόμενους και κατοίκους

Στην επιβολή του σκληρού lockdown στον δήμο Αχαρνών Αττικής αναφέρεται ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Μενιδίου του ΚΚΕ τονίζοντας πως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά «δημιουργούν νέα προβλήματα στο λαό της περιοχής, που δίκαια αγανακτεί και ανησυχεί, καθώς μετά από τόσους μήνες εγκλεισμoύ βλέπει την κατάσταση να γίνεται χειρότερη, αντί για καλύτερη».

Οπως τονίζουν οι Οργανώσεις, η κατάσταση χειροτερεύει γιατί «η κυβέρνηση τόσο καιρό δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς (στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ και αλλού). Σήμερα, όλο και περισσότεροι ομολογούν ότι η καρδιά του προβλήματος είναι στους χώρους δουλειάς. Αυτό ομολογούν επιστήμονες λοιμωξιολόγοι, αυτό ομολόγησε ουσιαστικά και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας που είπε ότι εκτός από τα κρούσματα παίζει ρόλο και η κινητικότητα που έχουν οι διάφορες περιοχές. Τέτοιες περιοχές με μεγάλη κινητικότητα είναι η Δυτική Αττική και το Μενίδι όπου καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την Αττική πηγαινοέρχονται στους χώρους εργασίας τους».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος υπογραμμίζουν ότι παρά την κατάσταση αυτή, αντί η κυβέρνηση να κάνει ελέγχους με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, κάνει τεστ σε πλατείες, «Δεν επιβάλλει πρωτόκολλα προστασίας με βάση τις ανάγκες του κάθε κλάδου και της κάθε παραγωγικής μονάδας, αλλά μένει σε ευχολόγια που και αυτά σμπαραλιάζονται εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας στους χώρους δουλειάς».

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει σε "κακό χάλι" τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», «ενώ το ένα και μοναδικό Κέντρο Υγείας που υπάρχει σε ολόκληρο το δήμο Αχαρνών συνεχίζει και παραμένει με ευθύνη της κυβέρνησης υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο».

Στα αιτήματα που προβάλλουν οι Οργανώσεις του Κόμματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυτά για τη στελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για ελέγχους στους χώρους δουλειάς, να γίνουν μαζικά τεστ ειδικά στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΥ Αχαρνών, να γίνει πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Επίσης αναδεικνύει την ανάγκη για ειδική φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά, με ειδικά ενημερωτικά - διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που κατοικούν και στους χώρους που συχνάζουν.

«Δεν πιάνουν» οι ελιγμοί της δημοτικής αρχής

Στο μεταξύ, τη στάση της δημοτικής αρχής, που ανακοίνωσε τα περιοριστικά μέτρα, σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο δήμαρχος «αποφάσισε να το παίξει "λιοντάρι"», εμφανίζοντας μια επιστολή με την οποία ζητάει την άρση των μέτρων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγράφει στην ανακοίνωσή της μια «λίστα που δεν έχει τελειωμό» από τα «έργα και τις ημέρες» της δημοτικής αρχής. Θυμίζει κάμποσα παραδείγματα από τη στάση της, όπως όταν τα στελέχη της «έκλειναν τους υπολογιστές τους για να μην τοποθετηθούν και να μην ψηφίσουν ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», όταν δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των 45 καθαριστριών για τα σχολεία, όταν άφηνε «αναπάντητα 3 υπομνήματα με τις δίκαιες διεκδικήσεις των μικρών επαγγελματιών», όταν «σε συνθήκες πανδημίας αφήνει εργαζόμενους του δήμου χωρίς τα απαραίτητα μέσα για την προστασία της υγείας τους» κ.ο.κ.

«Η άρνηση της πραγματικότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς ειδήσεις (ίδιες που ακούστηκαν και στη Δυτική Αττική) που διαδίδουν συγκεκριμένες ομάδες και αναπαράγει ο δήμαρχος Αχαρνών στην επιστολή του, έχουν σκοπό να αθωώσουν τους πραγματικούς ενόχους που είναι η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή Αχαρνών.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι του Μενιδίου είναι ώρα να βγουν στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν όλα αυτά που σήμερα είναι αναγκαία για την υγεία μας, το εισόδημά μας και τις ζωές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ