Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΒΟΙΑ
Εστίες υπερμετάδοσης οι επιχειρήσεις τροφίμων σε Μεσσάπια και Αρτάκη

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού σε επιχειρήσεις τροφίμων της περιοχής Μεσσαπίων και Αρτάκης απαιτούν το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέας» - «Σελόντα» - «Ανδρομέδα».

Επισημαίνοντας τους κινδύνους διασποράς σε εργασιακούς χώρους του κλάδου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της παραγωγικής διαδικασίας και αναφέροντας παραδείγματα από επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπήρξαν δεκάδες κρούσματα, τα δύο σωματεία καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας που «βάζει πάνω απ' όλα την παραγωγή», κάνοντας «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας σε επιστολή του προς τον ΕΟΔΥ Χαλκίδας και το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Εύβοιας σημειώνει, καταγράφοντας την κατάσταση: «Στο πτηνοσφαγείο ΑΓΓΕΛΑΚΗ είχαν φτάσει τα 25 περίπου κρούσματα, όταν όλοι οι εργαζόμενοι δεν είναι 100, στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ το Δεκέμβρη 11 κρούσματα και πριν από λίγες μέρες άλλα 5 στους 130 περίπου εργαζόμενους, ενώ κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, ΣΟΓΙΑ, ΜΙΜΙΚΟ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ), ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ (ΒΟΚΤΑΣ-ΜΑΖΑΡΑΚΙ-ΣΚΑΛΕΖΑ). Στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων, έχει διαπιστωθεί διασπορά και έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από την Covid-19».

Ζητά μάλιστα να δοθεί προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΜΙΜΙΚΟΣ, «όπου εργάζονται περισσότερα από 400 άτομα και σε κάθε αλλαγή βάρδιας συνωστίζονται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι και έχει διαπιστωθεί κρούσμα». Απαιτεί την άμεση διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Επίσης, απαιτεί την άμεση παρέμβαση του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ευβοίας ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας λόγω κορονοϊού, επικαιροποιημένη εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, ενώ σημειώνει ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν πληρούνται οι αυτονόητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται, ανεξαρτήτως πανδημίας.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέας» - «Σελόντα» - «Ανδρομέδα» τονίζει ότι αν και έχουν σημειωθεί κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή των Μεσσαπίων και της Αρτάκης, στην οποία βρίσκονται 4 μονάδες του ΝΗΡΕΑ και μία της ΣΕΛΟΝΤΑ, «η διοίκηση του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΓΚΡΟΥΠ, που της ανήκουν, δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας».

Προσδιορίζει επίσης ότι αρκετά από τα κρούσματα συνδέονται με χώρους εργασίας στην περιοχή και ότι η εργοδοσία «αντί να ασχολείται με το να εκβιάζει τους εργαζόμενους για το πώς θα υπογράψουν το άθλιο συμφωνητικό εμπιστευτικότητας που τους έχει μοιράσει, θα έπρεπε να νοιαστεί για την ασφάλεια των χώρων εργασίας».

Σημειώνει μάλιστα ότι τα περιορισμένα μέτρα πρόληψης που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας, όπως ατομικά μέτρα προστασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις αλλαγές της ώρας προσέλευσης, σταμάτησαν όταν αυξήθηκε η δουλειά, καθώς «από την πρώτη στιγμή η εργοδοσία έκανε ξεκάθαρο μέσω των στελεχών της πως πάνω από όλα είναι να βγαίνει η παραγωγή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» η εντατικοποίηση στις εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας(2021-11-26 00:00:00.0)
Με τον αγώνα πέτυχαν την ανάκληση εκδικητικής απόλυσης συνδικαλιστή(2021-04-20 00:00:00.0)
«Πρωτόκολλα διάδοσης» του ιού σε μεγάλους χώρους δουλειάς(2021-02-11 00:00:00.0)
Η εκτόξευση των κρουσμάτων έχει την υπογραφή της κυβέρνησης(2021-02-02 00:00:00.0)
Μαζική διασπορά σε εγκαταστάσεις εταιρείας τροφίμων(2021-01-26 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν απολύσεις, απληρωσιά και έλλειψη μέσων προστασίας(2020-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ