ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Επιχειρησιακό πλάνο» υπονόμευσης του εμβολιασμού και της υγείας του λαού

Χωρίς καμία ενίσχυση η χρόνια ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μετά την κυβερνητική απάτη περί δήθεν «θωρακισμένου και έτοιμου ΕΣΥ», η οποία κατέρρευσε με πάταγο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ξεσκεπάζονται με το «καλημέρα» και τα σχέδια επί χάρτου που παρουσίαζαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού εναντίον του κορονοϊού.

Χωρίς καμία στελέχωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, αλλά με τα γνωστά «μπαλώματα» και τις μετακινήσεις που ανοίγουν άλλες τρύπες, υπονομεύεται εξαρχής η κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού του λαού, αλλά και συνολικότερα η προστασία της υγείας του.

Τα όσα επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις και τα όσα καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, συνδικάτα και φορείς είναι χαρακτηριστικά:

-- Αντί για το κυβερνητικό παραμύθι για «1.018 εμβολιαστικά κέντρα» που θα διενεργούσαν «πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα», το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τελικά ότι θα τεθούν σε λειτουργία στις 20 Γενάρη μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, τα οποία θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα που θα παραμείνουν σε νοσοκομεία. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθούν ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η αναγκαία ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων»...

-- Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι προβλεπόμενες 12ωρες βάρδιες των εμβολιαστικών κέντρων και όλες οι υπόλοιπες ανάγκες της διαδικασίας, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των «μπαλωμάτων», την «ανακύκλωση» εξουθενωμένων υγειονομικών, στέλνει «εμβολιαστικές ασκήσεις» με βάση τις οποίες ένας μόνο γιατρός είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς κ.ο.κ.

-- Αυτού του είδους η «μετατροπή» των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα οδηγεί ήδη σε χιλιάδες ακυρώσεις ιατρικών ραντεβού, πολλά από τα οποία έχουν κλειστεί εδώ και μήνες. Η εξέλιξη αυτή - για μια εμβολιαστική διαδικασία που θα είναι πολύμηνη και πιθανότατα επαναλαμβανόμενη - έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες ακυρώσεις ραντεβού σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, από τις μετακινήσεις υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και το κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων για να «μπαλωθούν» οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ.

-- Με τη διατήρηση εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία - σε συνθήκες που ακόμα δεν έχουμε βγει από το δεύτερο κύμα και μπροστά είναι ορατός ο κίνδυνος του τρίτου - δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία.

-- Στο έδαφος της ανυπαρξίας ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας, ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών - ο εμβολιασμός των οποίων ξεκινά το Σάββατο 16/1 - καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μετακίνησή τους ή ο κατ' οίκον εμβολιασμός τους.

Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν τη χρόνια απαξίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Συνεχίζοντας μάλιστα το έργο των προκατόχων της, αντί να πάρει ακόμα και τώρα μέτρα ενίσχυσης της ΠΦΥ, μείωσε κατά επιπλέον 96 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 την κρατική χρηματοδότησή της!

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, πρέπει να δυναμώσει η πάλη για αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, της παρακολούθησης των τυχόν παρενεργειών και της περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.

«Ατομική ευθύνη» ακόμα και η παρακολούθηση των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται!

Μισόλογα και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για τους χώρους δουλειάς

Με απογείωση της «ατομικής ευθύνης», ακόμα και στο κρίσιμο ζήτημα της παρακολούθησης της υγείας των υπερήλικων που εμβολιάζονται για τον κορονοϊό, συνεχίζεται η προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης, ενώ με μισόλογα, απόκρυψη στοιχείων και αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις επιχειρεί να κουκουλώσει την ευθύνη της για την εργοδοτική ασυδοσία και τη μεγάλη διασπορά σε χώρους δουλειάς.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, στην επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής, με αφορμή ερώτηση για τις ανακοινώσεις των νορβηγικών αρχών ότι ερευνάται η ενδεχόμενη συσχέτιση 13 θανάτων ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν με παρενέργειες του εμβολίου, επιστρατεύτηκε ξανά το μπαλάκι της ευθύνης... «να τους ενυδατώνουμε», αφού η κυβέρνηση δεν στελεχώνει τη δημόσια ΠΦΥ και δεν εντάσσει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς στην κρίσιμη διαδικασία της παρακολούθησης της υγείας των εμβολιασμένων.

Αντίστοιχα, σε ερώτηση για υγειονομικούς σε δημόσια νοσοκομεία που ζητούν να εμβολιαστούν και παραπέμπονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και... άγνωστη ημερομηνία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους υγειονομικούς, κατηγορώντας τους ότι δεν έδωσαν έγκαιρα το όνομά τους στην πρώτη φάση των εμβολιασμών. Φυσικά, όπως παραδέχεται και η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμού, οι υγειονομικοί «διατρέχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν» από κορονοϊό, και αυτό ισχύει είτε έδωσαν το όνομά τους έγκαιρα είτε όχι, άρα η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ανεβάζει συνεχώς το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα νοσοκομεία, αντί... να επικαλείται προθεσμίες.

Σε ό,τι αφορά τη διασπορά στους χώρους δουλειάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων αναφέρθηκε στις «συρροές σε επαγγελματικούς χώρους» που οδηγούν σε αυξήσεις επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές, χωρίς βέβαια να δίνεται για άλλη μια φορά οποιοδήποτε στοιχείο από την κυβέρνηση, και ενώ μόλις μια μέρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης αρνούνταν ότι υπάρχει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ αυξημένων κρουσμάτων και μεγάλων χώρων δουλειάς!

Στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρθηκε ότι στην Αττική υπάρχουν πάνω από 2.500 ενεργά κρούσματα, το ένα τρίτο από τα συνολικά ενεργά κρούσματα στη χώρα. Συνολικά, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με κορονοϊό 1.700 ασθενείς, ο μ.ό. εισαγωγών είναι 130 ανά ημέρα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 55% και 61% στην Θεσσαλονίκη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt κυμαίνεται στο 0,91 στην Αττική.

Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκαν 34 ακόμη θάνατοι και 610 νέα κρούσματα, ενώ 319 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 1.019 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 147.860 και των θανάτων σε 5.421.

Από τα 610 νέα κρούσματα, τα 162 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 77 στη Θεσσαλονίκη, 27 στη Λάρισα, 22 στις Σέρρες, 16 στην Αχαΐα, από 14 σε Ημαθία και Κοζάνη, από 13 σε Βοιωτία και Μαγνησία.

Σχετικά με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν τα εξής: Στη Δυτική Αττική αίρονται για την Ελευσίνα και παρατείνονται στον Ασπρόπυργο, ενώ στην Ανατ. Αττική επιβάλλονται στο δήμο Αχαρνών.

Παρατείνονται επίσης σε: Ανθήλη Λαμίας, Παλαίκαστρο Σητείας, Κάλυμνο, Σπάρτη, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Αργολίδας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις εξελίξεις στη θεραπεία της Covid-19

Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το Σάββατο 16 Γενάρη, με θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις στην παθολογική φυσιολογία και στη θεραπεία της νόσου Covid-19».

Το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στη διεύθυνση tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-live-streaming.

Οι εγγραφές είναι δωρεάν (tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-engrafes).

Τις εργασίες του webinar θα συντονίσουν οι: Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Ματίνα Παγώνη, αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες:

-- «Ανοσοπαθολογία της νόσου Covid-19», από τον Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο, καθηγητή Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

-- «Θρόμβωση και Covid-19», από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόνης, υπεύθυνο Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας «Καρκίνος και Θρόμβωση - Inserm U938».

-- «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Covid-19», από την Μάγδα Γαβανά, διευθύντρια ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ.

-- «Ο ασθενής με Covid-19 στις νοσοκομειακές πτέρυγες», από τον Ιωάννη Καλομενίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο Κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

-- «Εντατική Θεραπεία στην Covid-19», από τον Σπύρο Ζακυνθινό, καθηγητή Εντατικής Θεραπείας - Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

-- «Καρδιολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19», από τον Αθανάσιο Μανώλη, συντονιστή διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας.

-- «Εμβόλια», από την Δήμητρα Καββαθά, παθολόγο - λοιμωξιολόγο, διευθύντρια ΕΣΥ, Δ' Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν».

Από τη 1 μ.μ. έως τις 2 μ.μ. θα ακολουθήσουν συζήτηση και συμπεράσματα, σχόλια, ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στην Ελευσίνα η νέα κινητοποίηση συνδικάτων

Με κινητοποίηση στην Ελευσίνα, την Πέμπτη 21/1 στις 5 μ.μ., συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους, απαιτώντας την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων εκεί που «βράζει» ο κορονοϊός, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αλλού.

Τη βδομάδα που πέρασε, μετά τη σύσκεψη σωματείων στις 9/1 και την έγκριση σχετικού ψηφίσματος, αντιπροσωπεία των συνδικάτων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ συνεχίζονται εξορμήσεις, περιοδείες και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς.

Επαναλειτουργία του λιανεμπορίου

Την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18/1, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα καταστήματα θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, εκτός από τις περιοχές με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, στις οποίες θα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο της παράδοσης εμπορευμάτων στην είσοδο (click away).

Η μετάβαση των καταναλωτών θα γίνεται με αποστολή SMS, συμπλήρωση εντύπου ή χειρόγραφης βεβαίωσης με την επιλογή 2, ενώ για τη σχετική μετακίνηση θα ισχύει χρονικό όριο δύο ωρών.

Προβλέπεται προαιρετικό ωράριο από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 24/1. Ισχύει ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (4 πελάτες για καταστήματα έως 100 τ.μ., αναλογία ενός πελάτη για κάθε 25 τ.μ. για μεγαλύτερα καταστήματα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ