Νέα παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Οικονομικών
INTIME NEWS |
Χτες, αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου και την νομική σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι παρέπεμψαν για το αίτημα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν το ζήτημα που έχει προκύψει και ζήτησαν από τα ίδια τα Σωματεία «να φροντίσουν να ενημερωθούν» για το τι έχει αποφασιστεί μεταξύ διοίκησης της ΕΛΣ και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τη ΣΣΕ.
Οι εργαζόμενοι, αρνούμενοι να πέσουν στη διελκυστίνδα της μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των υπουργείων και της διοίκησης, ζήτησαν άμεσα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί και προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την εφαρμογή της.
Την προσπάθεια απόλυσης χορευτή της ΕΛΣ καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΣ, της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας και του Συλλόγου Χορευτών ΕΛΣ, κάνοντας λόγο για μεθόδευση από τη διεύθυνση του μπαλέτου που «θα τη ζήλευαν επιτελεία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Τα σωματεία ζητούν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ «να προβεί άμεσα στην ανανέωση της σύμβασης, ώστε να μην είναι ανακόλουθος με τη δημόσια τοποθέτησή του ότι "θεωρεί τραγικό να απολύεις σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση"».
Στο θέμα αναφέρεται σε ανακοίνωσή της και η ΔΑΣ ΠΟΘΑ, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της ΠΟΘΑ για ταύτιση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, καθώς αρνήθηκε να στείλει η Ομοσπονδία κείμενο που να καταγγέλλει την απόλυση. «Εφτασαν στο σημείο να μας πουν ότι "δεν υπάρχει απόλυση, αλλά μη ανανέωση σύμβασης και για τη μη ανανέωση φταίμε όσοι διεκδικήσαμε να μην απολυθεί ο χορευτής"», καταγγέλλει η ΔΑΣ ΠΟΘΑ και προσθέτει:
«Συνάδελφοι, εάν η διεύθυνση της ΕΛΣ επιμένει με τόσο αμείλικτο τρόπο για έναν μόλις χορευτή, σημαίνει πως το επόμενο διάστημα στα κρατικά θέατρα ετοιμάζεται ένα μπαράζ περικοπών, το οποίο πρέπει να αντιπαλέψουμε στην πράξη με όλες μας τις δυνάμεις. Αν αυτό γίνεται στα κρατικά θέατρα, μπορούμε να φανταστούμε τι ετοιμάζεται στον ιδιωτικό τομέα».
Η ΔΑΣ σημειώνει ότι «η φωνή της εργοδοσίας είναι ήδη πολύ ισχυρή και έχει πάρα πολλά στηρίγματα, κυβερνητικά και μη. Δεν τη χρειαζόμαστε μέσα στις διοικήσεις των συλλογικών μας οργάνων» και καλεί όλα τα σωματεία να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας: Να υπογραφούν ΣΣΕ σε όλους τους χώρους και να υλοποιηθούν άμεσα όσες έχουν υπογραφεί, να ανανεωθούν όσες συμβάσεις εκτάκτων λήγουν, να προστατευτούν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, να στηριχτούν οι χιλιάδες καλλιτέχνες που με δικαιολογία το «μητρώο» είναι μετέωροι.
Δώδεκα ηθοποιοί που έχουν εργαστεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση θυμούνται την αγαπημένη τους φράση, όπως την ερμήνευσαν στη σκηνή, και ενώνουν τις δυνάμεις τους στη διαφημιστική καμπάνια του Θεάτρου «Σταθμός», με τίτλο «Η καλοσύνη των Ξένων», για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ) και του Σπιτιού του Ηθοποιού.
Μέσα από σύντομα βίντεο, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, οι ηθοποιοί μάς μεταφέρουν τι είναι για τον καθένα τους το θέατρο, πώς αισθάνονται σήμερα που τα θέατρα είναι κλειστά και στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης.
Στην καμπάνια συμμετείχαν εθελοντικά οι ηθοποιοί: Μπέτυ Αρβανίτη, Χρήστος Βαλαβανίδης, Γρηγόρης Βαλτινός, Δημήτρης Καταλειφός, Ασπασία Κράλλη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ερρίκος Λίτσης, Σπύρος Μπιμπίλας, Ράνια Οικονομίδου, Σοφία Φιλιππίδου, Αννα Φόνσου, Κατερίνα Χέλμη.
Τα βίντεο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Θεάτρου «Σταθμός».
Ο Δάντης Αλιγκέρι γεννήθηκε το 1265 και πέθανε το 1321 και θεωρείται ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση, ενώ το περίφημο έργο του, η «Θεία Κωμωδία», εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο Δάντης ονόμασε αρχικά το έργο «Κωμωδία», όμως μετονομάστηκε σε «Θεία Κωμωδία» όταν το αποκάλεσε με αυτόν τον τρόπο ο Βοκάκιος. Το θέμα του έργου είναι το φανταστικό ταξίδι του συγγραφέα στο βασίλειο των νεκρών, με οδηγό τον επικό ποιητή Βιργίλιο και την Βεατρίκη. Πρόκειται για την Βεατρίκη Πορτινάρι, κόρη του πλούσιου άρχοντα Folco Portinari, που αποτέλεσε τον πρώτο πλατωνικό έρωτα του Δάντη. Η «Θεία Κωμωδία» χωρίζεται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος. Κάθε μέρος περιλαμβάνει 33 ωδές και μία εισαγωγική.
O Federico Zuccari ήταν Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Στη διάρκεια της ζωής του ταξίδεψε και μελέτησε βαθιά την τέχνη, ενώ τα σχέδια για τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία μεταξύ του 1586 και του 1588. Από τις 88 απεικονίσεις, 28 είναι απεικονίσεις της Κόλασης, 49 του Καθαρτηρίου και 11 του Παραδείσου. Αποτελούν μέρος της συλλογής Ουφίτσι από το 1738. Ομως ουσιαστικά εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό και μέχρι σήμερα τα έχουν δει μόνο κάποιοι μελετητές. Λόγω της ευθραυστότητάς τους, μόνο μια συλλογή από σχέδια με μολύβι και μελάνι έχει παρουσιαστεί δημόσια στο παρελθόν, σε προηγούμενη επέτειο εορτασμών για τον Δάντη.
Να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Δάντη σχεδιάζονται όλη αυτή τη χρονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ιταλία.
Επιστολή διαμαρτυρίας 82 εργαζομένων προς τον πρωθυπουργό
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ποτέ δεν κλήθηκαν να πουν γνώμη για αυτές τις αλλαγές και αναφέρονται στην ιστορία και τη λειτουργία του Μουσείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι σήμερα λειτούργησε με τη διαφάνεια και τον έλεγχο που διέπει κάθε κρατική υπηρεσία και ήδη υλοποιεί όσα ευαγγελίζεται το υπό κατάθεση νομοσχέδιο».
«Αντιθέτως, κύριε Πρόεδρε, η λειτουργία στην πράξη των ΝΠΔΔ στην Ελλάδα περιλαμβάνει τόσο επιτυχημένα όσο και καταφανώς αποτυχημένα παραδείγματα, όπως π.χ. το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Συνεπώς, η επιλογή μιας τέτοιας θεσμικής αλλαγής για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι αυτόχρημα ορθή, ειδικά όταν το μοντέλο της κρατικής διαχείρισης έχει λειτουργήσει επιτυχημένα», προσθέτουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης του Μουσείου με επαρκές προσωπικό και τονίζοντας:
«Στα πολλά χρόνια της ιστορίας του, οι υπάλληλοι (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, διοικητικοί, λογιστές, χημικοί, φύλακες, καθαριστές, εργατοτεχνίτες) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπηρέτησαν και διαφύλαξαν τις αρχαιότητες από πολλές περιπέτειες, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, σε εποχές ιδιαίτερα χαλεπές, όπως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Με την παρούσα επιστολή, εμείς οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μουσείου θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι για μια ακόμη φορά θα συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα διαφυλάξουμε την προστασία και ασφάλεια των αρχαίων μνημείων και την ακεραιότητα των αρχαιολογικών συνόλων, εντός του πλαισίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της οποίας το Μουσείο πρέπει να συνεχίσει να είναι οργανικό τμήμα».