ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Ανοίγουν τη Δευτέρα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

Να ανοίξουν τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα, και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, τη Δευτέρα 11 Γενάρη, εισηγήθηκαν χτες οι λοιμωξιολόγοι, που συνεδρίασαν εκτάκτως.

Η Επιτροπή κλήθηκε να συνεδριάσει άμεσα, μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες που σημειώθηκαν από χτες το πρωί, όταν από τη μία η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφεραν πως οι ημερομηνίες ήταν «ανοιχτές» και από την άλλη το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του οριστικοποίησε το άνοιγμα στις 11 Γενάρη! Ακόμα, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα την πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 16 ετών, για να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ για κορονοϊό, στη διεύθυνση edu.testing.gov.gr.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνουν για τρίτη φορά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς εδώ και 10 μήνες να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, τα μαθητικά συμβούλια και οι φορείς των γονιών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαράγουν ΜΜΕ, η απόφαση της Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη.

Εξάλλου, στους υπολογιστές και τις άλλες συσκευές της τηλεκπαίδευσης επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κινητοποιήσεις των απορριφθέντων εκπαιδευτικών λόγω παραβόλου

Από προηγούμενες αντίστοιχες κινητοποιήσεις
Από προηγούμενες αντίστοιχες κινητοποιήσεις
Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις προγραμματίζει σήμερα Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα Απορριφθέντων Εκπαιδευτικών λόγω Παραβόλου, συνεχίζοντας τον αγώνα με αίτημα να ενταχθούν στους πίνακες, να μπορούν να προσληφθούν από φέτος και να μπουν στους πίνακες διορισμών από του χρόνου.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό τους ραντεβού είναι στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ενώ στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο ΥΜΑΘ. Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται ενόψει του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα προχωρούν σε συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο, στη σελίδα secure.avaaz.org/community_petitions/en/epitropi_agona_aporrifthenton_ekpaideytikon_logo_p_na_dothei_amesa_lysi_stoys_hiliades_ekpaideytikoys_aporrifthentes_logo_paravoloy/?tRKearb

Οπως καταγγέλλουν, παρά τις δράσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν όλο τον προηγούμενο καιρό, το υπουργείο Παιδείας αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος τους, ενώ και τροπολογίες που κατατέθηκαν μέχρι τώρα στη Βουλή, οι οποίες τους αποκαθιστούσαν, δεν έφτασαν ποτέ στην Ολομέλεια.

«Οι κυβερνώντες επιμένουν να μην επιλύουν με μια τροπολογία ή με μια νομοθετική ρύθμιση την αδικία αυτή εις βάρος μας, την ώρα που ετοιμάζονται να αλλάξουν όλη τη λειτουργία του ΑΣΕΠ», αναφέρουν.

Απαιτούν:

  • Αμεση ένταξη όλων των απορριφθέντων λόγω παραβόλου στους αξιολογικούς πίνακες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης ως αναπληρωτές τη φετινή χρονιά.
  • Να μην αποκλειστούν από ενδεχόμενους μόνιμους διορισμούς του ΑΣΕΠ.
  • Αμεση ψήφιση τροπολογίας για την ένταξη όλων των απορριφθέντων των προκηρύξεων 1ΓΕ/2019, 2ΓΕ/2019, 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/2019, 3ΕΑ/2019 και 1ΓΤ/2020, λόγω παραβόλου, στους οριστικούς πίνακες κατάταξης.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΕ
Με οδηγό τους ελπιδοφόρους αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Οι σοβαρές εξελίξεις στην Εκπαίδευση, τα μέτρα που προωθούνται το ένα μετά το άλλο σε πρωτόγνωρες συνθήκες, το ζητούμενο της προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και των μορφωτικών δικαιωμάτων, η ελπιδοφόρα προοπτική που δείχνει ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε με μεγάλη απήχηση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» την περασμένη Τρίτη.

Ο Δ. Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναφέρθηκε στις σημαντικές μάχες που βρίσκονται μπροστά, και γενικότερα και στο χώρο της Εκπαίδευσης, για να σταθούν όρθιοι οι εργαζόμενοι, για αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και ανασύνταξή του. Περιέγραψε το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο ξεκινά η νέα χρονιά, τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα.

Στις συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές που έγιναν τους τελευταίους 10 μήνες εν μέσω πανδημίας στάθηκε ο Ανδ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας πως το νήμα που τις ενώνει είναι η βίαιη προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις ανάγκες της οικονομίας, οι οδηγίες και συστάσεις του ΟΟΣΑ, και αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα ισχύουν στις κυρίαρχες χώρες της ΕΕ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μία πρώτη αποκωδικοποίηση της έκθεσης Πισσαρίδη από τον Σπ. Μαρίνη, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ. Οπως τόνισε, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει κλιμάκωση της επίθεσης και η απάντηση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη.

Συνδέοντας τις παραπάνω εξελίξεις με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των αναπληρωτών, ο Αποστόλης Στεργιόπουλος, αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ «Δ. Γληνός», αναφέρθηκε στην εμπειρία από την οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αναπληρωτών που δρουν στο πλαίσιό τους, και την προοπτική συνέχισής τους ώστε να μη μετατραπούν εκπαιδευτικοί και μαθητές σε φθηνούς εργαζόμενους.

Στις προτάσεις της ΑΔΙΠΔΕ για την επιλογή στελεχών αναφέρθηκε ο Μ. Μπαρμπέρης, αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Αττικής, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή τους με τους σχεδιασμούς για το περιεχόμενο και τη δομή της Εκπαίδευσης και τονίζοντας πως πρόκειται για εξελίξεις αρνητικές, τις οποίες το κίνημα, τα σωματεία των εκπαιδευτικών καλούνται να αντιπαλέψουν.

Ολόκληρη η εκδήλωση, με τις αναλυτικές παρουσιάσεις, είναι διαθέσιμη στο κανάλι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο YouTube.

Μαθητικός διαγωνισμός με υπογραφή της αμερικανικής πρεσβείας

Τις πόρτες των σχολείων ανοίγει, για μια ακόμα φορά, το υπουργείο Παιδείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που συνδιοργανώνει μαζί με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo τον μαθητικό διαγωνισμό STEM STARS GREECE.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό που έφτασε σε σχολεία από το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί ο διαγωνισμός, «εντάσσεται στη σειρά προγραμμάτων που υποστηρίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (...) Αποτελεί μέρος της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών». Η συνεργασία στον διαγωνισμό STEM STARS GREECE ήταν μια από τις διμερείς εκπαιδευτικές και πολιτιστικές προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη διάρκεια του Δεύτερου Ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου τον Οκτώβρη του 2019 που είχε στο επίκεντρό του τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και επιμέρους δράσεις σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 14 - 18 χρόνων (Γ' Γυμνασίου έως Γ' Λυκείου), με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, στην τεχνολογία, στη μηχανική ή στα μαθηματικά (από τις αγγλικές ονομασίες των επιστημών αυτών σχηματίζεται το ακρωνύμιο STEM). Χορηγός του διαγωνισμού είναι η «Microsoft Hellas».

Το ενδιαφέρον ειδικά για τις STEM δεν είναι άσχετο από τη γενικότερη στρατηγική για συμβολή της εκπαίδευσης στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στο πλαίσιο των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Είναι δεδομένη η σημασία της καθεμιάς από τις επιστήμες αυτές, ωστόσο τα προγράμματα που αναφέρονται στις STEM, αντί για οργανική ένταξη στο σχολείο της μελέτης τους, τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, προσεγγίζονται μέσα από διάφορα αποσπασματικά προγράμματα όπως αυτό. Προγράμματα που έχουν τον χαρακτήρα διαγωνισμού και ανάδειξης ταλέντων και με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στην οικονομία παρά στη μόρφωση.

30 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

30 χρόνια συμπληρώνονται αύριο, από τη δολοφονία του αγωνιστή εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, που έπεσε νεκρός στο σχολικό συγκρότημα του 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, μετά από επίθεση τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής το στέλεχός της Γ. Καλαμπόκα. Η ενορχηστρωμένη δολοφονική επίθεση της ΟΝΝΕΔ είχε στόχο να σπάσει η κατάληψη στο σχολείο, που γινόταν στο πλαίσιο των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις της τότε κυβέρνησης της ΝΔ με υπουργό Παιδείας τον Β. Κοντογιαννόπουλο. Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν εκπαιδευτικός στο σχολείο και βρισκόταν εκεί μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς και γονείς, στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών. Χτυπήθηκε βάναυσα με λοστό στο κεφάλι. Ανακοίνωση με αφορμή τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα εξέδωσε η ΟΛΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ