Από συγκέντρωση στη Λάρυμνα στο πλαίσιο πρόσφατης απεργίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ |
Εκτός από τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και παραγωγικής διαδικασίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση έκτακτο επίδομα που θα αναπληρώνει το κομμένο Δώρο Χριστουγέννων και το πετσόκομμα των αποδοχών τους, ώστε να μπορέσουν αυτοί και οι οικογένειές τους να κάνουν γιορτές.
Παράλληλα, απαιτούν να τους ενημερώσει η κυβέρνηση άμεσα τι ακριβώς σχεδιάζει για αυτούς, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα προβλέπεται η απόλυσή τους χωρίς καν να λάβουν αποζημιώσεις.
Επιπλέον, ήδη οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους προετοιμάζονται για τις επόμενες κινητοποιήσεις που αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, προσαρμόζοντάς τις στις εξελίξεις που θα προκύψουν. Θυμίζουμε ότι στη συνέλευση πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για μία ακόμη 4ωρη στάση εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν επιπλέον εξουσιοδοτήσει το Σωματείο για την προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δικαιώνουν τον δωδεκάμηνο αγώνα των εργαζομένων, τα αιτήματα και τις θέσεις που εξέφρασαν όλο αυτό το διάστημα. Η ξαφνική αλλαγή της προπαγάνδας της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, με τη ΛΑΡΚΟ από «βαρέλι δίχως πάτο» που «πληρώνει ο λαός χωρίς να του αποδίδει τίποτα» να γίνεται «περιζήτητη νύφη», αναδεικνύει το δίκιο των εργαζομένων. Αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, παραδίδοντας σήμερα τα «φιλέτα» της επιχείρησης και του ορυκτού πλούτου της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους, στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν να «βάλουν χέρι» στα πλούσια σε κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου μεταλλεία, τα οποία αποτελούν πολύτιμα ορυκτά για την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και της αποθήκευσης Ενέργειας.
Δείχνει επίσης ξεκάθαρα ότι το μόνο «βαρίδι» στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα δικαιώματά τους, γι' αυτό επιδιώκει να τους πετάξει στο δρόμο. Ο λόγος που δεν το έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι ο αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων και η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται από την εργατική τάξη και το λαό.
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας |
Κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να μην καλύψει χιλιάδες ανάπηρους αναφορικά με τους οποίους έληγαν οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ μες στη πανδημία, όπως και τη σφαγή που εξακολουθεί να γίνεται στα ΚΕΠΑ σε βάρος ακόμα και αυτών των ελάχιστων περιπτώσεων που εξετάζονται, κόβοντας ποσοστά αναπηρίας. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Α. Μ. και Κ. Ν., οι οποίοι, παρότι παίρνουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, «χάνουν το επίδομα παραπληγίας γιατί τους αποδίδουν ποσοστό στην κινητική αναπηρία στο 60%, ενώ για να πάρεις το επίδομα παραπληγίας χρειάζεται ποσοστό πάνω από 67%». Οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους για χορήγηση επιδόματος και σύνταξης σε όσους ανάπηρους τα έχουν ανάγκη, θα επανέλθουν με νέα κινητοποίηση μέσα στις γιορτές.
«Η συζήτηση από την πλευρά της διοίκησης περιστρέφεται γύρω από το τι άλλο θα χάσουν οι εργαζόμενοι», σημειώνει η ΕΣΚ ΟΤΕ, αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ) και της εργοδοσίας για τους όρους μετάβασης εργαζομένων από τη μητρική εταιρεία του ομίλου στις θυγατρικές της.
Η εργοδοσία, επισημαίνει η ΕΣΚ, ερμηνεύει όπως θέλει το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002, το οποίο ορίζει «μέτρα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων».
«Θεωρούμε», σημειώνει, πως «σκόπιμα παρερμηνεύεται προκειμένου να μη μεταβιβαστούν μετά τον όποιο μετασχηματισμό των εταιρειών στις νέες θυγατρικές μια σειρά από συγκροτημένα και κατοχυρωμένα (μέσα από ΣΣΕ) θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι. Δεν προσαρμοζόμαστε και δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο που έχουμε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων. Δεν παζαρεύουμε στο τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι, με όρους δυσμενέστερους, για την εργασία μας και τη ζωή μας».
Ταυτόχρονα, η ΕΣΚ αναδεικνύει την ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλες οι Επιτροπές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, «ώστε να λειτουργήσουν με βάση τη δικαιοδοσία τους και να πάρουν μέτρα για την άμεση προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ».
Καταλήγοντας επισημαίνει πως αν στη νέα συνάντηση «η εργοδοσία επιμείνει στις θέσεις της για απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, η σύγκρουση των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ με την εργοδοσία είναι μονόδρομος».
Για όλα τα παραπάνω ζητά την άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ «ώστε να παρθούν αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης».
Την πρακτική της εργοδοσίας της εταιρείας «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ», η οποία δεν ανανέωσε τη σύμβαση σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους να επιστρέψουν από την τηλεργασία στη διά ζώσης εργασία μέσα στην πανδημία, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με τις αποφάσεις της εργοδοσίας ο χώρος δουλειάς μετατρέπεται «σε υγειονομική βόμβα, αφού το ουσιαστικό μέτρο της τήρησης των αποστάσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί». «Και από αυτό το παράδειγμα», προσθέτει, «επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν κόστος, είναι εμπόδιο στην ένταση της εκμετάλλευσης».
Το Σωματείο απαιτεί να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, διεκδικεί: Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με έλεγχο της εργοδοσίας. Τακτικά τεστ στο προσωπικό με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοτών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων. Αδειες ειδικού σκοπού (σε κρούσματα, γονείς, ευπαθείς ομάδες, κηδεμόνες ΑμεΑ) χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ΔΠΥ. Να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία και να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους για όσο διαρκεί η πανδημία.
Στα κρυφά απομάκρυνε η κυβέρνηση τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων από το κτίριο του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, για να το παραδώσει στην Τράπεζα Αττικής, ενώ προσπαθεί να διώξει και την έδρα της Ενωσης Συνταξιούχων (ΕΣΤΑΜΕΔΕ).
Το κτίριο χτίστηκε ειδικά για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ από αποθεματικά που τροφοδότησαν οι ληστρικές εισφορές συνταξιούχων και εργαζόμενων μηχανικών. Από τα αποθεματικά αυτά τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ εξαφανίστηκαν στη «μαύρη τρύπα» της επένδυσης στην Τράπεζα Αττικής. Το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα «Κατρούγκαλου», παρέδωσε το κτίριο στην ιδιοκτησία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και νυν ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Εργοληπτών) που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο στην Τράπεζα Αττικής. Από τότε άρχισε να αποψιλώνεται από υπηρεσίες εξυπηρέτησης ώστε να μετατραπεί σε χώρο εξυπηρέτησης εργοληπτών.
Το αποτέλεσμα είναι συνταξιούχοι, που οι καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεών τους φτάνουν τα 8 χρόνια, να ταλαιπωρούνται μαζί με πολλούς ακόμα στην Αχαρνών 29. Η ΕΣΤΑΜΕΔΕ αντέδρασε στη μεθόδευση, καταγγέλλοντας την εξέλιξη αυτή, ενώ το ΔΣ της έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στις 18 Δεκέμβρη. Από την άλλη, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, παρά τη σχετική καταγγελία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και τη στήριξη των εκπροσώπων της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών, τηρεί «σιγήν ιχθύος».