ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφερε σαν τον κλέφτη πολυνομοσχέδιο - σκούπα για τις ορέξεις του κεφαλαίου

Με απαράδεκτες διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε» και στα μουλωχτά η κυβέρνηση φέρνει νέα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα, με πιο εμβληματικό την «παγίωση» της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο και σε άλλους κλάδους.

Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο - σκούπα 160 άρθρων, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, επικύρωσε με τις άκρως συνοπτικές διαδικασίες του κατεπείγοντος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή και με τις ίδιες διαδικασίες φέρνει για ψήφιση τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» και εκτός από τις διατάξεις για την πανδημία, περιέχονται πλήθος άλλων ρυθμίσεων που αφορούν τη στήριξη με κάθε τρόπο των επιχειρηματικών ομίλων με νέα προνόμια, «ζεστό» χρήμα και κυρίως με την ένταση της επέλασης σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τη μεθόδευση της κυβέρνησης κατήγγειλε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας την Παρασκευή το απόγευμα στην Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία προσπαθεί σαν τον κλέφτη να περάσει διατάξεις που είναι καθ' υπαγόρευση των επιχειρηματικών ομίλων και απαιτώντας την απόσυρση κάθε διάταξης που αφορά την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ενώ ανέδειξε ότι ακόμα και τα άρθρα που αφορούν τον κορονοϊό «επαναλαμβάνουν και παρατείνουν τη διαχείριση της πανδημίας με σταθερή κατεύθυνση τη στήριξη της στρατηγικής της παραπέρα εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, την εμβάθυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».

Παραπέρα υπονόμευση της Κυριακής αργίας και του κατώτερου μισθού

Με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση επιφέρει πρόσθετα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, με παραπέρα υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας και του κατώτερου μισθού.

Σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη αργία, τροποποιεί το σχετικό άρθρο και στις επιχειρήσεις που μπορούν να εργάζονται την Κυριακή εντάσσει τις φαρμακαποθήκες (μετά τη λειτουργία που επετράπη και τα Σάββατα με απόφαση των δημοτικών αρχών), αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ., όπου με πρόσχημα την παράδοση προϊόντων και τις Κυριακές, ο κύκλος εργαζομένων που πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή διευρύνεται, αφού ως κέντρο διανομής θεωρείται ολόκληρο το κατάστημα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρατείνει εκ νέου μέχρι το τέλος Ιούλη του 2021 την απόφασή της για τον καθορισμό του νέου κατώτερου μισθού. Ετσι με πρόσχημα την πανδημία, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό δεν θα λάβουν την παραμικρή αύξηση.

Ενώ ακολουθώντας και μονιμοποιώντας την πάγια πολιτική των μη προσλήψεων στο Δημόσιο και κάτω από την κατακραυγή για τις χιλιάδες καθυστερούμενες εκκρεμείς συντάξεις, αντί για προσλήψεις (μόνο απο τον e-EFKA λείπουν τουλάχιστον 730 μόνιμοι υπάλληλοι), προσλαμβάνει με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, απλά για να ξεβαλτώσει προσωρινά η απαράδεκτη και χρονίζουσα κατάσταση.

Παράλληλα, παρατείνει ακόμα δύο μήνες, μέχρι 28/2/2021, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μέσα από το οποίο η κυβέρνηση μειώνει μέχρι και 20% τους μισθούς των εργαζομένων, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Δώρα κάθε είδους σε ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες και τους εφοπλιστές

Παράλληλα, με σειρά άρθρων η κυβέρνηση ενισχύει ποικιλοτρόπως και βγάζει «εμπόδια» για τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στα άλλα, με διατάξεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση:

-- Επιτρέπει σε αστικά λεωφορεία που έχει μισθώσει (leasing) από ιδιώτες η ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ Αθήνας) να ταξινομούνται μόνο με την υποβολή ενός δελτίου Τεχνικού Ελέγχου, καθώς τα απαλλάσσει, για τέσσερις μήνες, «από την υποχρέωση υποβολής τεχνικής μελέτης», με μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

-- Προσπαθεί κυριολεκτικά να χρυσώσει το χάπι στους εργαζόμενους της ΟΣΥ, ορίζοντας τη δυνατότητα αναστολής των κανονικών αδειών τους, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης με το ποσό των 500 ευρώ όσων ανασταλεί η άδεια.

-- Αυξάνει το χρόνο εντός του οποίου ο ΟΑΣΑ μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις (έως 30 Ιούνη 2021), επιτρέπει στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για έξι μήνες να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις για παροχή συγκοινωνιακού έργου, παρατείνει (έως 31 Δεκέμβρη 2021) την απόσυρση οχημάτων που έχουν συμπληρώσει το χρονικό όριο, π.χ. 23 χρόνια για τα αστικά, 18 για τουριστικά λεωφορεία.

-- Δίνει «ζεστό» χρήμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις μεταφορές (ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τουριστικά γραφεία κ.ο.κ.), με αντικατάσταση άρθρου νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και με βάση αυτό υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πρόβλεπε την καταβολή σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ (!) ως αποζημίωση (μόνο για τους μήνες Ιούλη - Αύγουστο), γιατί η κυβέρνηση τους απαγόρευσε να έχουν πληρότητα θέσεων. Με την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων παύει η ισχύς της ΚΥΑ και είναι προφανές ότι η επόμενη θα έχει αυξημένη αποζημίωση.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται και νέο πακέτο στήριξης των εφοπλιστών, που προβλέπει την απευθείας ανάθεση δρομολογίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έως τις 31 Μάη του 2021, που σημαίνει μερικές ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα προστεθούν στα κοντά 150 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει μέσα στο 2020 (για τις λεγόμενες άγονες γραμμές συν το Μεταφορικό Ισοδύναμο) και στα 55 εκατ. ευρώ που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση ως μία ακόμα έκτακτη επιχορήγηση από τον Μάρτη έως σήμερα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλεί τους ναυτεργάτες στα ακτοπλοϊκά πλοία, όσο και στα φορτηγά πλοία που κάνουν ταξίδια στη Μεσόγειο να ζήσουν με 534 ευρώ, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση ή την ένταξή τους στο καθεστώς της αναστολής συμβάσεων, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι οι εφοπλιστές θα καταβάλουν λειψό το Δώρο Χριστουγέννων, καθώς από αυτό θα αφαιρεθούν οι μέρες που οι ναυτεργάτες είναι σε αναστολή.

Παράταση της αθλιότητας στην Υγεία

Σε ό,τι αφορά τα καθ' αυτό μέτρα για την πανδημία, δέκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, να ενισχύσει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα και να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας: Επαναφέρει την «πρόσληψη» επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και παρατείνει την πρόσληψη προσωπικού με 4μηνες συμβάσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ. Συνεχίζει τα «μπαλώματα» με παράταση των μετακινήσεων παντός είδους επικουρικού προσωπικού ανάμεσα στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Παρατείνει το καθεστώς απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στις δημόσιες μονάδες Υγείας ως «δούρειο ίππο» αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, παρατείνει έως τον Νοέμβρη του 2022 (!) τη «δυνατότητα υπέρβασης του 48ωρου» των γιατρών. Συνεχίζει τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «μιας νόσου», με την πρόβλεψη για μετατροπή χρήσης κλινών για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού.

Ως επίταξη πλασάρει την «αναγκαστική διάθεση» με το αζημίωτο χώρων, κινητών πραγμάτων, αναλώσιμων και μη, σκαφών και αεροσκαφών για τη διακομιδή ασθενών, ενώ το «πάρτι» για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας συνεχίζεται με την παράταση των διατάξεων για την εξέταση δειγμάτων από τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπως και για την αδειοδότηση ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).

ΔΕΔΔΗΕ
Σχεδιάζει χιλιάδες διακοπές ρεύματος μέχρι τέλος του χρόνου!

Κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκαν σε Χαϊδάρι και Αιγάλεω

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθούν 7.000 διακοπές ρεύματος στην Αττική, εκ των οποίων οι 1.700 στη Δυτική Αθήνα»: Αυτή ήταν η ενημέρωση εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ σε αντιπροσωπεία σωματείων και μαζικών φορέων που την Παρασκευή πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της επιχείρησης στο Χαϊδάρι, ενάντια στις αποκοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται καθημερινά αποκοπές ρεύματος για χρέη σε σπίτια λαϊκών οικογενειών στη Δυτική Αθήνα, και η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αντίστοιχης παρέμβασης από σωματεία στο Αιγάλεω.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας, μαζί με εκπροσώπους σωματείων και μαζικών φορέων του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου και της Αγίας Βαρβάρας, συμμετείχε και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Μιχάλη Σελέκο. Εκεί ενημερώθηκαν ότι παραμονές του νέου χρόνου χιλιάδες οικογένειες θα βυθιστούν στο σκοτάδι.

Η αντιπροσωπεία των σωματείων και των μαζικών φορέων απαίτησε να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες διακοπής ηλεκτροδότησης, για να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα. Ταυτόχρονα δήλωσαν κατηγορηματικά ότι θα πραγματοποιηθούν και νέες παρεμβάσεις τις επόμενες μέρες, αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη πρακτική από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Κατά την έξοδό της η αντιπροσωπεία κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς που συμμετείχαν να ενημερώσουν τα μέλη τους να είναι σε επαγρύπνηση, να πάρουν και νέες πρωτοβουλίες καταγγελίας και δράσης για να αποτρέψουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η σοβαρή αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων της περιοχής, οι οποίοι στενάζουν αυτό το διάστημα από την ανεργία, τις απολύσεις, παραμένουν για μήνες απλήρωτοι ή ζουν με τα πενιχρά επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που ανέδειξε και το ΚΚΕ με κοινοβουλευτική του Ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία, απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης και να μην κόβεται το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση αξιοποιεί ύπουλα και προσχηματικά την πανδημία για να ικανοποιήσει πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κατάθεση απ' την κυβέρνηση της ΝΔ ενός κατεπείγοντος νομοσχεδίου, με πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί ύπουλα και προσχηματικά την πανδημία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων, βάζοντας αυτήν τη φορά στο στόχαστρο την κυριακάτικη αργία.

Οι ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί καμία σχέση δεν έχουν με την παγίωση της κυριακάτικης εργασίας στο εμπόριο, στις φαρμακαποθήκες και αλλού. Αντίθετα, αποτελεί πάγια επιδίωξη των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων, με αβάσταχτες συνέπειες στη ζωή των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών, που οδηγούνται βήμα το βήμα στη φυσική και οικονομική εξόντωση για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να παραχωρήσουν αμαχητί αυτήν τη μεγάλη κατάκτηση, που θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους, αντίθετα θα πρέπει να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας».

Αποφάσισαν συνέχιση του δίκαιου αγώνα τους

Να δώσουν συνέχεια στον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς - διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σε μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δύο 4ωρων στάσεων εργασίας μέσα στις γιορτές, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν απαντήσει μέχρι τις 22 Δεκέμβρη για την καταβολή έκτακτου επιδόματος και δεν ενημερώσει για το μέλλον των εργαζομένων. Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ του Σωματείου για την προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ ενέκρινε και το ψήφισμα που κατατέθηκε και στο οποίο προσδιορίζονται τα αιτήματα και καταγγέλλεται η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ