Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή στο Μαντούδι
Από την περιοδεία στο Κέντρο Υγείας |
Ειδικότερα, με αφορμή τα προβλήματα που προκλήθηκαν για μία ακόμη φορά από τη βροχόπτωση στις αρχές της βδομάδας και την υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα, ο Γιώργος Μαρίνος, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον Βασίλη Παπασωτηρίου, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, και τον Στάθη Λιαγκάκη, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφθηκε την περιοχή, όπου διαπίστωσε ότι ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία του λαού της περιοχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες βροχής ήταν αρκετές για την υπερχείλιση του ποταμού και τη διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο που συνδέει το Προκόπι με το Μαντούδι. Κι αυτό λίγους μήνες μετά τα σοβαρά προβλήματα που είχαν προκαλέσει πλημμύρες στην περιοχή τον Απρίλη και μόλις δύο χρόνια από τα πλημμυρικά φαινόμενα που στοίχισαν τη ζωή σε συνανθρώπους μας. Αυτό που μπορούσε κανείς να διαπιστώσει με την πρώτη ματιά, ήταν, ότι, το ποτάμι στα επικίνδυνα σημεία του δεν είχε καθαριστεί, ώστε τα νερά να αποκτήσουν ροή και να αποφευχθεί η υπερχείλισή τους, ενώ τεράστιοι κορμοί δέντρων βρίσκονταν στην κοίτη, η έκταση και το βάθος της οποίας ήταν περιορισμένη από τα φερτά υλικά.
Τεράστιοι κορμοί δέντρων στην κοίτη του Κηρέα από την πρόσφατη κακοκαιρία |
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή, με αρκετούς ηλικιωμένους κατοίκους και αρκετά μακριά από το πιο κοντινό νοσοκομείο που είναι της Χαλκίδας, δεν έχει ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι ελλείψεις παραμένουν.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε η αδυναμία πραγματοποίησης αιματολογικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει είτε να περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που στέλνονται μία φορά τη βδομάδα στο νοσοκομείο Χαλκίδας ή να απευθυνθούν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα.
«Στην επίσκεψή μας στις περιοχές του Μαντουδίου - Προκοπίου έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών γίναμε, για ακόμη μια φορά, μάρτυρες της συνεχούς υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών, της χρόνιας υποβάθμισης των αντιπλημμυρικών έργων», τόνισε σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος.
Και επισήμανε: «Με μόλις μια νεροποντή που κράτησε ούτε καλά καλά μια νύχτα, είχαμε τα γνωστά φαινόμενα να κόβεται το οδικό δίκτυο, ο ποταμός Κηρέας να υπερχειλίσει ακόμη μια φορά. Ειδικά σε μια περιοχή, όπως το Μαντούδι, που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει δοκιμαστεί από αντίστοιχες καταστάσεις μετρώντας νεκρούς, κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης στο όνομα των φαινομένων πέφτει πραγματικά στο κενό. Διαπιστώσαμε πως το ποτάμι παραμένει ουσιαστικά ακαθάριστο, χωρίς τις απαραίτητες εργασίες για την αντιπλημμυρική προστασία, πράγμα που επανειλημμένως έχουμε τονίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα, γιατί τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού θυσιάζονται στον βωμό της πολιτικής που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Η κυβέρνηση, ο δήμος και η Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Εδώ και τώρα, και πριν να μετρήσουμε και άλλες καταστροφές και θύματα πρέπει να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα χωρίς καμία καθυστέρηση».
Αναφορικά με το ΚΥ Μαντουδίου σημείωσε:
«Η ίδια κατάσταση επικρατεί όπως διαπιστώσαμε και στις δημόσιες δομές Υγείας, ειδικά στο ΚΥ Μαντουδίου. Τι κι αν μετράμε στην Ελλάδα χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, οι υποδομές και το προσωπικό στην περιοχή είναι σαν να μη συνέβη τίποτα. Συνεχίζεται το άθλιο καθεστώς των ελλείψεων σε ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ειδικά το απαράδεκτο πρόβλημα των αιματολογικών εξετάσεων που δεν πραγματοποιούνται στο ΚΥ αλλά κάθε Τρίτη στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Σε αυτήν την περιοχή πράγματα αυτονόητα, όπως επείγουσες και βασικές αιματολογικές εξετάσεις σε οποιονδήποτε ασθενή στο ΚΥ δεν πραγματοποιούνται διότι δεν υπάρχει εξοπλισμός. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των υποδομών Υγείας στην περιοχή που σε συνδυασμό με την κατάσταση του οδικού δικτύου αποκλείεται συνεχώς. Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων της περιοχής να μπουν στο επίκεντρο του αγώνα των συλλογικών φορέων και ευρύτερα του εργατικού κινήματος στην περιοχή».
Ανακοίνωση - καταγγελία με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης
Ξεκαθαρίζει πως το αίτημα για επιδότηση ενοικίου στο 100% από το κράτος είναι δίκαιο τόσο για τους σεισμόπληκτους που μέχρι σήμερα ζουν σε ξενοδοχεία και αντιμετωπίζουν την απειλή της έξωσης από τους ιδιοκτήτες, όσο και γι' αυτούς που στριμώχνονται σε σπίτια συγγενών και φίλων εν μέσω πανδημίας, τηλεκπαίδευσης κ.λπ. Τα κριτήρια όμως που έθεσε η κυβέρνηση για την επιδότηση αποκλείουν πολλούς, συνεχίζει και υπογραμμίζει πως «όσο περνά ο καιρός, επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πίσω από τις ανάγκες». «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα απαιτείται οργάνωση του αγώνα και διεκδίκηση για μέτρα αποκατάστασης στο 100% για όλες τις κατοικίες, σχολεία, δημόσια κτίρια, επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο καιρό χρειαστεί, ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης για όποιον έχει ανάγκη, εισόδημα για όλους στο ύψος των σημερινών αναγκών και όχι ψίχουλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: «Η κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό αποφάσισε να κάνει ...οικονομία. Με την απόφαση που εξέδωσε για την επιδότηση ενοικίου, βάζει μια σειρά προϋποθέσεις τέτοιες που τελικά λίγοι θα την πάρουν.
Μακριά από τις σημερινές ανάγκες, ορίζει ως το απαιτούμενο εμβαδόν ανά άτομο τα 20 τ.μ., δηλαδή για ένα άτομο ένα δώμα και για ένα ζευγάρι μια γκαρσονιέρα... Αν κάποιος τυχαίνει να έχει σε ακτίνα 25 χλμ. δευτερεύουσα κατοικία (π.χ. σπίτι στο χωριό), αποκλείεται από την επιδότηση ενοικίου, αναγκάζοντάς τον, αν δεν μπορεί να πληρώσει μόνος του ενοίκιο, να μετακομίσει π.χ. στους Βουρλιώτες, στους Μανωλάτες ή στους Μαυρατζαίους αν η μόνιμη κατοικία του είναι στο Βαθύ. Δηλαδή να πάει σε χωριά ή περιοχές μακριά από τον τόπο δουλειάς, που σημαίνει επιπλέον έξοδα μετακίνησης. Τα περισσότερα χωριά είναι δυσπρόσιτα, μακριά από σχολικές υποδομές - Ειδικά Γυμνάσια - Λύκεια - και στοιχειώδεις δομές Υγείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το "σπίτι στο χωριό" μπορεί να μην είναι κατοικήσιμο, χωρίς θέρμανση κ.λπ. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις για τη στεγαστική συνδρομή, όπως είναι οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, και τα έξοδα έκδοσης άδειας, που καλύπτονται από τους ιδιοκτήτες ή εκπίπτουν από το ποσό της στεγαστικής συνδρομής, πολλοί θα είναι αυτοί που θα δυσκολευτούν ακόμη και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα να σταματά και η επιδότηση ενοικίου όταν παρέλθουν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.
Την ίδια στιγμή τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, φέρνοντας σε απελπισία όσους αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται μισθωτήριο έως και πέντε χρόνια!
Οσο περνά ο καιρός, επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πίσω από τις ανάγκες. Ενώ δίνει δισεκατομμύρια στους μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας, πετά ψίχουλα στο λαό. Καταρρίπτονται έτσι τα επιχειρήματα των τοπικών παραγόντων, και όσων όλο αυτόν τον καιρό καλλιεργούν την αναμονή και διαφημίζουν ότι με τα μέτρα που τάχα θα πάρει η κυβέρνηση θα "πέσει χρήμα" στο νησί, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, ο σεισμός και τα ανεπαρκή μέτρα έρχονται να ενισχύσουν τον Γολγοθά που στήνει η κυβερνητική πολιτική μαζί με την ανεργία, την αναδουλειά, τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας».
Στο «χορό» των Ρίχτερ βρίσκεται η Κρήτη, καθώς χτες το μεσημέρι σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 26,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 26,5 χλμ.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09.19, 346 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα ΝΔ της Παλαιόχωρας.
Δύο άτομα τραυματίστηκαν χτες από πυρκαγιά που σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ σε επιχείρηση με φιάλες υγραερίου στην οδό Σπύρου Μελά, στα Καλύβια Λαμίας. Προκλήθηκε έκρηξη και ακολούθησε η πυρκαγιά.
Αν και η επέμβαση της Πυροσβεστικής έθεσε γρήγορα την πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο, αναζωπύρωση και νέα έκρηξη είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας πυροσβέστης, που εκείνη την ώρα επιχειρούσε κατάσβεση και έλεγχο του χώρου, αλλά και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο οποίος βρισκόταν κοντά. Ετσι, δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους, για το φόβο νέας έκρηξης. Η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.