ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
Η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης μπορεί, πρέπει και θα κερδηθεί

Πείρα από την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας

Πάντα η Οικονομική Εξόρμηση, αλλά ιδιαίτερα η φετινή, «βαράει» για τα καλά τα κομματικά μας αισθητήρια, υπάρχει λόγος σοβαρός να πετύχουμε το πλάνο μας.

Για να συνεχίσει το Κόμμα μας να δρα πρωτοπόρα, παίζοντας το ρόλο του στην εργατική τάξη και στο λαό, με γερό οικονομικά ταμείο, δρώντας σε όλες τις συνθήκες. Δίνοντας περήφανη, αποφασιστική απάντηση, για να μην περάσει το σιωπητήριο, η επίθεση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, γιατί το ηρωικό Κόμμα μας δεν θα γίνει του χεριού τους.

Στην περιοχή θέσαμε στόχο ότι μέσα στις συνθήκες της πανδημίας το πλάνο θα πιαστεί, θα προσαρμόσουμε τη δουλειά, αλλά δεν θα πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες του αγώνα. Αποδεικνύεται και σήμερα το δίκιο της απόφασής μας αυτής να δράσουμε «όπως πρέπει» για την αδιατάρακτη λειτουργία της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας, παίρνοντας όλα τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς να υποτασσόμαστε σε δυσκολίες και στα μέτρα περιορισμού.

Ορισμένες πλευρές της δουλειάς μας

Στην ΚΟ Δυτ. Ελλάδας καταστρώσαμε το σχέδιό μας έτσι ώστε σε όλη την περιοχή, στο σύνολο των ΚΟΒ και των κομματικών μελών να μπουν πλάνα, οι φιλόδοξοι στόχοι, το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης και κάλυψης του πλάνου.

Σήμερα βρισκόμαστε στα μισά της Εξόρμησης και η ΚΟ βρίσκεται στο 50,61%.

Η πορεία του πλάνου έως τώρα μας επιβεβαιώνει ότι με την προσπάθειά μας θα τα καταφέρουμε, παίρνοντας υπόψη ότι τη φετινή χρονιά η ΚΟ έχει θέσει αυξημένο πλάνο κατά 56% από την προηγούμενη χρονιάτικη Οικονομική Εξόρμηση.

Η προσπάθειά μας δείχνει τις δυνατότητες ακόμη και για την υπερκάλυψη του πλάνου μας.

Είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής διακρίνονται Τομεακές Οργανώσεις με ποσοστό κάλυψης πάνω από το πανελλαδικό, με 1η την ΤΟ Πανεπιστημίου Πατρών 61,5%, 2η την ΤΟ Ζακύνθου με 60%, όπως αντίστοιχα οι Εργατικές - Κλαδικές ΚΟΒ Αχαΐας με ποσοστό άνω του 60% και ορισμένες Εδαφικές πόλεων Αιγίου, Πύργου.

Η Οργάνωση Περιοχής της ΚΝΕ είναι στην πρώτη τριάδα πανελλαδικά, και με υπόσχεση διάκρισης στην άμιλλα της ΚΝΕ, με 55,9%.

Σε όλες τις Οργανώσεις γίνεται σοβαρή δουλειά, με έναν και μοναδικό στόχο: Ολοι μας να φροντίζουμε και να συμβάλλουμε στη γενική πρόοδο του πανελλαδικού πλάνου, της δικής μας ΚΟ Περιοχής, της κάθε ΚΟΒ, της συνεισφοράς μας έτσι ώστε όλο το Κόμμα να βγει κερδισμένο και ψηλότερα!

  • Καθοριστική πλευρά της δράσης μας είναι ο βασικός έλεγχος και η συζήτηση στο Γραφείο Περιοχής για το σύνολο της κατάστασης σε πανελλαδικό επίπεδο, η αναλυτική κατάσταση στην περιοχή μας, αναγνωρίζοντας τον εαυτό μας - πού βρισκόμαστε, ποια είναι η πορεία κάλυψης. Η ουσιαστική αυτή συζήτηση σε συνάρτηση με τα συγκεκριμένα μέτρα για την ΚΟ, τις Τομεακές και τις ΚΟΒ και ο προγραμματισμός της δουλειάς έγιναν υπόθεση των οργάνων, των Γραφείων και των Γραμματέων των ΚΟΒ έτσι ώστε κάθε μέλος του Κόμματος να είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας, να νιώθει μεγαλύτερη ευθύνη να παίρνει χρέωση για το παραπάνω.

Η παραπάνω δουλειά έχει γίνει πλέον βασικό στοιχείο ελέγχου σε όλα τα όργανα, στις ΚΟΒ.

Με βδομαδιάτικη σταθερή επαφή, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα υγείας, προφυλάσσοντας τους συντρόφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παίρνοντας ουσιαστική μορφή η από κοντά συνεργασία και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια όλοι να δίνουν το καλύτερο. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια διατάχθηκαν μέλη του ΓΠ και η προσπάθεια αυτή αποδίδει, εμπνέει, καθένας από μας είναι ενεργά μέρος της συνολικότερης προσπάθειας.

  • Από την πρώτη στιγμή, έχοντας γνώση του υψηλού πλάνου, επιδιώξαμε τον δικαιότερο καταμερισμό του στις Τομεακές Οργανώσεις, στο πλάνο ανά κομματικό μέλος. Μπήκαν πλάνα που συμφωνήθηκε ότι θα πιαστούν και ότι μέχρι τελικής θα κάνουμε το καλύτερο. Στη βάση αυτή προσπεράστηκαν αντικειμενικές δυσκολίες που γέννησε η νέα κατάσταση με την πανδημία, με κομμουνιστικό - συντροφικό τρόπο πάρθηκαν τα ανάλογα μέτρα, ξεπεράστηκαν δισταγμοί και δυσκολίες.

Είναι σημαντικό ότι στην πλειοψηφία των συντρόφων επιμένουμε με τα πλάνα, εξασφαλίζεται εικόνα για τη βδομάδα, δίνεται μάχη για το «κλείσιμο».

Ετσι, σήμερα έχουμε την ΤΟ Πανεπιστημίου Πατρών, που στην Πάτρα πλέον έχει τη μισή δύναμη και με κλειστά τα Ιδρύματα, να είναι πρώτη στην περιοχή και με 60% αυξημένο πλάνο. Ενώ Εργατικές - Κλαδικές ΚΟΒ, όπου το πλάνο ήταν από 50% έως 100% αυξημένο, σήμερα είναι από τις πρώτες στην περιοχή με συμβολή στο πλάνο της ΚΟ, μαζί με ΚΟΒ βασικών πόλεων, με ποσοστό κάλυψης στο 70%.

  • Στήριξη και φροντίδα στην ΚΟΒ, με αυξημένη την ευθύνη και το ρόλο των στελεχών. Στην περιοχή δεν είναι όρτσα τα πανιά, ίσα - ίσα, αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες. Ομως εδώ είναι που θέλει μαστοριά και τέχνη για να τουμπάρουμε την κατάσταση, να πάρουμε διορθωτικά μέτρα, να βοηθήσουμε κάθε μέλος να έχει συμβολή, χωρίς να υποτιμάμε τι μπορεί να τραβάει στη δουλειά, στη ζωή του, στη δράση στο χώρο του.

Ο ρόλος των στελεχών δίνει αέρα, διαμορφώνει μαχητές, ατσαλώνει με θέληση και πείσμα για το πλάνο, πρωτοπορεί και συνεπαίρνει την πλειοψηφία, έχοντας «στο πόδι» την ΚΟΒ για την υπόθεσή μας και έως την τελική ώρα του «κλεισίματος». Υπάρχει θετική πείρα από τη μέχρι τώρα προσπάθεια. Τα στελέχη έχουν καταλυτικό ρόλο για την ΚΟΒ, εμπνέουν με τη στάση και συμβολή τους, λειτουργούν διαπαιδαγωγητικά στους συντρόφους μας. Τέτοια παραδείγματα συναντάμε σε Γραμματείς ΚΟΒ που βάζουν πρώτοι το χέρι στην τσέπη για να μη μείνει πίσω η ΚΟΒ, παλιά στελέχη με πείρα και κύρος που κόβουν ενίσχυση από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις και τακτικά, στελέχη που κρατάνε ζεστό το πράγμα παίρνοντας κάθε βδομάδα το κάτι παραπάνω από το καθορισμένο πλάνο, στελέχη που όταν ζόρισε το πράγμα πήραν πάνω τους το «κλείσιμο» για να παραμείνει σε τροχιά κάλυψης η ΚΟΒ, Γραφεία ΚΟΒ που αφιερώνουν χρόνο για να πιάνεται το εβδομαδιαίο πλάνο των συντρόφων. Στέλεχος με κύρος στους εργάτες της Πάτρας λειτουργεί διαπαιδαγωγητικά στους νεότερους συντρόφους για να πιάσουν το πλάνο, να δεθούν καλύτερα με φίλους, οπαδούς και απλούς εργάτες και με την οικονομική ενίσχυση. Αλλα παραδείγματα, που για να ανέβουμε στην κατάταξη μέλη οργάνων ηγούνται για να υπάρχει ροή στην κλιμάκωση αλλά και γεωμετρική πρόοδος σε ΚΟΒ από 15% έως 29%.

  • Το στοιχείο της κομμουνιστικής άμιλλας στην οργάνωση και κλιμάκωση της κάλυψης των στόχων έχει εξέχουσα σημασία. Είναι στοιχείο που κινητοποιεί σε όλο το εύρος του δυναμικού, ενισχύει την ευθύνη, την ατομική προσπάθεια, την αυτοθυσία και προσφορά στο Κόμμα, ανοίγει δρόμους για επικοινωνία και ενίσχυση όσο πιο πλατιά στους εργαζόμενους, στο λαό, στη νεολαία. Εχει συμβάλει στο θετικό κλίμα, η μάχη δίνεται με ζήλο και μεράκι, γίνεται υπόθεση της πλειοψηφίας της ΚΟΒ, του δυναμικού μας. Η άμιλλα έδωσε κίνητρο ώστε να γίνεται μάχη για τη σημαία της Περιοχής, αλλά κυρίως το ηθικό στοιχείο επιβράβευσης της δουλειάς μας. Ετσι, σε όλη την περιοχή γίνεται μάχη για το ποιος θα κερδίσει την πρωτιά, στελέχη και μέλη διαρκώς πειράζονται πού είναι ο καθένας στην κατάταξη. Χάριν της άμιλλας τα στελέχη στην ΚΟ Περιοχής είναι από 55% έως 90% στο ατομικό τους πλάνο, ΚΟΒ δίνουν μάχη κάθε βδομάδα καθώς εναλλάσσονται στις πρώτες θέσεις, ενώ αμείωτο είναι το ενδιαφέρον του συναγωνισμού μεταξύ των Τομεακών Οργανώσεων, των Κλαδικών και Εδαφικών ΚΟΒ. Ξεχωρίζει η άμιλλα μεταξύ ΚΟΒ - μελών για το ποια/ποιο θα συγκεντρώσει ενίσχυση από πιο πολλούς βιομηχανικούς εργάτες. Ενώ η μάχη «καλά κρατεί» από τα παλιότερα έως τα νεότερα στελέχη, με άλλους να διακρίνονται στην ενίσχυση από τους περισσότερους εργάτες στη Βιομηχανία, άλλους στα μεγαλύτερα ποσά, και άλλους να είναι «μανούλες» στη γειτονιά ή στη δραστηριοποίηση των οπαδών μας. Μέλη οργάνων που σκαρφίζονται ό,τι μπορείς να φανταστείς για να «γεννάει και ο κόκορας» για την οικονομική ενίσχυση.
  • Με το κουπόνι στο χέρι πιο πλατιά στους κλάδους και στη γειτονιά για την ενίσχυση του Κόμματος. Η εικόνα επιβεβαιώνει ότι το κύρος και η εμπιστοσύνη των εργατών προς το Κόμμα είναι μεγάλα και οφείλουμε να μαζέψουμε ενίσχυση από όσο το δυνατόν πιο πολλούς.

Ξεχωρίζει η προσπάθεια ενίσχυσης εργατών από εργοστάσια, εργοτάξια, άλλους χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές. Ηδη προχωράει το σχέδιό μας, δεμένο με τη δράση που αναπτύσσουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, για την προστασία της υγείας από την πανδημία, ειδικά στους κλάδους, στα μεγάλα έργα, σε πολυκαταστήματα, σε κέντρα πόλεων ή σε παραδοσιακές συνοικίες με δεσμούς με το Κόμμα. Η μέχρι τώρα εικόνα φανερώνει δυνατότητες, καθώς τόσο το άνοιγμα όσο και ο κόσμος που ενισχύει είναι περισσότερος, με νέους εργάτες που εκτιμούν τη δράση των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς και συνολικότερα, σε πολλές ΚΟΒ είναι διπλάσιος ο αριθμός σε σχέση με άλλη περίοδο. Θεωρούμε ότι μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο, με σχέδιο από την επαφή μας στα σωματεία, κόσμο που ακουμπάει και δρα μαζί μας, άλλους που περιμένουν από εμάς περισσότερα, σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε σε όλους που ψηφίζουν το ΚΚΕ, που μας στηρίζουν. Ξεχωρίζουμε περιπτώσεις συντρόφων μας που έχουν κόψει ειδικότερα από το σύνολο της βάρδιας, από μεγάλο ποσοστό στους χώρους δουλειάς στους κλάδους Τροφίμων, Φαρμάκου, Μετάλλου, στις Κατασκευές, στα εμπορικά καταστήματα, σε μεγάλες γειτονιές της Πάτρας, σε χωριά της Ζακύνθου. Στη μάχη αυτή διακρίνονται σύντροφοι στελέχη του Κόμματος, πρόεδροι σωματείων, κάνοντας ιδιαίτερη προσπάθεια με τους εργάτες του κλάδου τους.

Συνεχίζουμε τη δουλειά μας πιο αποφασιστικά για να δυναμώσει το Κόμμα μας. Με αίσθημα ευθύνης και με μεγαλύτερη απαίτηση από τους εαυτούς μας. Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης είναι στο χέρι μας!

Τιμάμε στην πράξη το ηρωικό Κόμμα μας, με δύναμη, αισιοδοξία και στηριγμένοι στο λαό δίνουμε με σιγουριά τη μάχη. Ακλόνητοι στην υπόθεσή μας για τη νίκη του λαού.


Θανάσης ΜΠΙΜΠΑΣ
Μέλος του Τομεακού Γραφείου Αχαΐας του ΚΚΕ

Στο 104% η κάλυψη του πλάνου της ΚΟΒ ΛΑΡΚΟ

Κατά 104% υπερκάλυψε το πλάνο της για την Οικονομική Εξόρμηση η ΚΟ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, τα μέλη της οποίας, εκτός από πρωτοπόροι στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αναδεικνύονται και σε μπροστάρηδες στην ενίσχυση του Κόμματος. Η υπερκάλυψη του πλάνου, και μάλιστα έναν μήνα πριν την ολοκλήρωση της Εξόρμησης, αποτελεί έναν ακόμα δείκτη των δεσμών που έχουν αναπτύξει τα μέλη τόσο στο παρελθόν όσο και στη σημερινή κρίσιμη περίοδο με τους συναδέλφους τους στο εργοστάσιο αλλά και την τοπική κοινωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ