ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Μέρα δράσης την Τετάρτη 9/12 για την Υγεία και για αξιοπρεπές εισόδημα

Σε συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις προχωρούν την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Ομοσπονδιών, κλαδικών Σωματείων και τοπικών Ενώσεων, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης τόσο του δημόσιου συστήματος Υγείας όσο και του εισοδήματός τους.

Σε συνέχεια των πολύμορφων παρεμβάσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος, η νέα αγωνιστική πρωτοβουλία αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ από την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και τη μεγάλη όξυνσή τους μέσα στην πανδημία, με την απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης και την κυβερνητική πολιτική που οδήγησε και στο δεύτερο lockdown, διαλύοντας τους τζίρους των μικρών επιχειρήσεων, φέρνοντας πολλές από αυτές ενώπιον οριστικού «λουκέτου».

Για την προστασία της υγείας του λαού και τη στήριξη όλων των αυτοαπασχολούμενων

Για το περιεχόμενο των αγωνιστικών παρεμβάσεων της ερχόμενης Τετάρτης μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Οπως υπογραμμίζει, «η Ομοσπονδία μας, μαζί με δεκάδες άλλα Σωματεία και Ομοσπονδίες στην Αττική, προχωράει στις 9 Δεκέμβρη στη διοργάνωση μέρας δράσης για τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Η πρωτοβουλία μας αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση και συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Αποτελεί και μία απάντηση στην εκκωφαντική αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ όλο αυτό το διάστημα».

«Το ζήτημα της προστασίας της υγείας του λαού είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας», τονίζει. «Η διαχρονική απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα μας έχει φέρει στη δραματική σημερινή κατάσταση. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το γεγονός ότι άφησαν γυμνό το σύστημα Υγείας το καλοκαίρι, μας οδήγησαν στο δεύτερο lockdown. Θέλουμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό, να πιέσουμε και εμείς ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Tαυτόχρονα, προσθέτει, «με συμβολικές παρεμβάσεις στις διοικήσεις υπουργείων, δήμων, εφοριών, θα θέσουμε τα αιτήματά μας για άμεση ένταξη στο επίδομα στήριξης όλων των αυτοαπασχολούμενων, για διαγραφή χρεών δημοτικών τελών και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Αυτά είναι που έχουν σήμερα ανάγκη οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, καθώς τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης - όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, αν και επεκτάθηκε κάτω από την πίεση και τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού - αφήνουν χωρίς εισόδημα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που δεν καταφέρνουν να πληρούν τα κριτήρια. Επιπλέον, επειδή η επόμενη μέρα, με την κρίση στην οικονομία και την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, προδιαγράφεται ζοφερή, διεκδικούμε το αφορολόγητο για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των άλλων χαρατσιών».

Η δίκαιη αγανάκτηση να μετουσιωθεί σε αγωνιστική δράση

Την ανάγκη συντονισμένης αγωνιστικής δράσης των αυτοαπασχολούμενων τονίζει ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

«Η Ομοσπονδία μας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ, ενώνει τη φωνή της με τα υπόλοιπα αγωνιστικά Σωματεία και Ενώσεις των ΕΒΕ και συμμετέχει στην κινητοποίηση της 9ης Δεκέμβρη», σημειώνει. «Σε αυτούς τους καιρούς κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός, αφού ταυτόχρονα με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, γενικότερα οι αυτοαπασχολούμενοι και συνολικά ο εργαζόμενος λαός, οξύνεται το πρόβλημα της Υγείας με την πανδημία και τους άθλιους κυβερνητικούς χειρισμούς».

«Ο επαγγελματικός κλάδος που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας», επισημαίνει, «είναι ένας κλάδος με πολύ συχνά - για να μην πω καθημερινά - εργατικά ατυχήματα, που σημαίνει ότι συνάδελφοι χρειάζεται να μεταφέρονται στα νοσοκομεία για να λάβουν περίθαλψη. Καταλαβαίνει ο καθένας πόσο δύσκολο είναι αυτό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά σε νοσοκομεία μίας νόσου».

«Μέσα σε αυτήν την κατάσταση», προσθέτει, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη φοροληστρική κυβερνητική επιδρομή, με τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τα κάθε λογής χαράτσια, και ενώ ακόμη δεν έχουμε πάρει ανάσα από την προηγούμενη οικονομική κρίση».

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση», υπογραμμίζει, «οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά, μαζικά και οργανωμένα, να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που προτάσσει το αγωνιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Η Ομοσπονδία μας όλο αυτό το διάστημα είναι σε πολύ συχνή επαφή με τα σωματεία - μέλη της, επιδιώκοντας να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, τονίζοντας στους συναδέλφους ότι η δίκαιη αγανάκτηση που νιώθουν πρέπει να μετουσιωθεί σε αγωνιστική δράση».

Συλλογικός αγώνας για τα δίκαια αιτήματά μας

Την εμπειρία των αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων μεταφέρει ο Βασίλης Ντατάμης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Καρδίτσας, μία μέρα μετά την αγωνιστική παρέμβαση των συναδέλφων τους στην Αθήνα από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί.

«Ο κλάδος μας βιώνει την εγκατάλειψη από το κράτος για τουλάχιστον 8 μήνες», υπογραμμίζει. «Ιδιαίτερα στην Καρδίτσα, σαν να μην έφτανε η πεσμένη κίνηση της προηγούμενης άνοιξης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον "Ιανό" τον Σεπτέμβρη, όπου δεκάδες συνάδελφοι έπαθαν ζημιές, είτε στις περιουσίες είτε στα ταξί τους, και 3 μήνες μετά έχουν πάρει ελάχιστες αποζημιώσεις».

«Το νέο lockdown και οι γενικότεροι χειρισμοί της κυβέρνησης στην πανδημία, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στα άτομα που μπορούμε να μεταφέρουμε, μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση», τονίζει. «Ο τζίρος των συναδέλφων στην πόλη μας υπολογίζεται ότι έχει πέσει κατά 70%, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούμε να καλύψουμε στοιχειώδεις οικογενειακές ανάγκες. Καθημερινά βγαίνουμε στους δρόμους και στην πιάτσα για ένα μεροκάματο, αλλά πολλές φορές ούτε αυτό δεν βγαίνει. Τα χρέη μας αυξάνονται καθημερινά, οι όποιες αναστολές πληρωμών θα βρεθούν μπροστά μας, οι επιστρεπτέες προκαταβολές αποδεικνύονται φιάσκο, αφού το 70% των ταξιτζήδων δεν τις παίρνει. Την ίδια ώρα τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι. Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση μπορούμε να ακουστούμε και να πετύχουμε να υλοποιηθούν επιτέλους τα δίκαια αιτήματά μας».

Αιτήματα για την επιβίωση και τις ανάγκες των μικρών ΕΒΕ
  • Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή της καταβολής των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι τον Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης για τον τομέα της Υγείας:

  • Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρης εξοπλισμός κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Κάλυψη των αναγκών όχι μόνο για τις περιπτώσεις Covid-19 αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
  • Αμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ