ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην ένταση των μέτρων καταστολής στα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
  • Αρθρο της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ: Τι ετοιμάζουν για τα πανεπιστήμια;
  • Διαρκείς κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς χώρους.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Με τους αγώνες μας θα αντιμετωπίσουμε το κυβερνητικό σχέδιο έντασης της καταστολής

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Αμεση είναι η αντίδραση των φοιτητών στο σχέδιο αντιλαϊκής επίθεσης και καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση, με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

Με κοινό ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονκής και ΣΟ Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ καταγγέλλουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και προχωρούν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ αύριο Πέμπτη καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι.

Στο ψήφισμά τους οι Σύλλογοι αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Οι φοιτητές με τους αγώνες μας θα αντιμετωπίσουμε το σχέδιο αντιλαϊκής επίθεσης και καταστολής της κυβέρνησης!

Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, έδωσαν την καλύτερη αφορμή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους φοιτητές, τους συλλόγους μας και τους αγώνες μας, να περάσει σε νέο γύρο επίθεσης εντείνοντας τα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια. Κάνουν ότι δεν ξέρουν πως αυτές οι προβοκατόρικες ομάδες και η δράση που αναπτύσσουν όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές αλλά είναι εχθρικές για μας και τα δικαιώματά μας. Οι ίδιοι οι φοιτητές τούς έχουμε απομονώσει και καταδικάσει δεκάδες φορές μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες!

Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες μας ήδη έχουμε εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα το δικαίωμα των φοιτητών στη διεκδίκηση, την οργάνωση στους συλλόγους τους.

Φέρνει "πανεπιστημιακούς μπράβους", ένα σύνολο μέτρων βγαλμένων από άλλες εποχές, με face control στην είσοδο των πανεπιστημίων και "κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης". Σε χρόνο dt βρήκε χρήματα για να προσπαθήσει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια. Γιατί ξέρει ότι οι αγωνίες και η δυσαρέσκεια των φοιτητών, από την πολιτική της που μας αφήνει ξεκρέμαστους από υγεία και ουσιαστική μόρφωση, όλο και μεγαλώνει. Είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα της περάσει!

Τόσο καιρό κυβέρνηση και πρυτάνεις δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για το πώς θα στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας. Δεν αποφάσισαν κανένα μέτρο για να ενισχυθούν τα πανεπιστήμια με διδακτικό προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα και στα εργαστήριά μας προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.

Τώρα μιλούν για "προστασία της φοιτητικής κοινότητας". Ο,τι ακούγαμε και για την κατάργηση του ασύλου, που δήθεν θα αντιμετώπιζε και τη δράση αυτών των ομάδων, "φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας", οι ομάδες αυτές όμως συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως και οι πιάτσες και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ληστείες και επιθέσεις σε φοιτητές σε εστίες και χώρους των πανεπιστημίων. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και συντηρούνται μέσα στα πανεπιστήμια χρόνια τώρα και έχουν αποτελέσει τα καλύτερα άλλοθι της κάθε κυβέρνησης για να ξεδιπλώνει το αντιλαϊκό της έργο, την περαιτέρω καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων.

Το μόνο που πραγματικά τους νοιάζει είναι να ενισχυθεί η "ασυλία" της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια! Γι' αυτό το σκοπό άλλωστε έδωσαν τεράστια πακέτα εκατομμυρίων σε συνθήκες πανδημίας, με τους φοιτητές εκτός εκπαίδευσης. Γι' αυτό ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο "σαν τον κλέφτη", με κλειστά πανεπιστήμια, το οποίο ενισχύει περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων μας, ανοίγει παραπέρα το δρόμο για διαγραφές φοιτητών και πολλαπλασιάζει τα επαγγελματικά μας αδιέξοδα. Γι' αυτό θέλουν να τελειώνουν με τις διεκδικήσεις και την οργάνωση των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια».

«Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας δεν φιμώνονται! Η μαζικοποίηση των συλλόγων μας, η ένταση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας για ουσιαστική στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, για να πάρουμε πτυχίο που θα μας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και για να δουλέψουμε με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους, είναι η δύναμή μας. Μέσα από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στο σχέδιο καταστολής που μέσα του εντάσσονται αυτές οι ενέργειες», τονίζουν οι Σύλλογοι και διεκδικούν μια σειρά από μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, αντιδρώντας στα μέτρα έντασης της καταστολής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Διήμερο δράσης για μέτρα στα σχολεία

Σε διήμερο δράσεων στα σχολεία, για την ικανοποίηση των αιτημάτων που από την αρχή της χρονιάς διεκδικούν οι μαθητές, καλεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, «για να μη χαθεί ακόμα μια σχολική χρονιά», «για να προστατευτούν μαθητές, καθηγητές και οι οικογένειές τους».

«Κάθε μέρα ανακοινώνονται εκατοντάδες νέα κρούσματα. Κάθε μέρα κλείνουν νέα τμήματα και σχολεία σε όλη τη χώρα». «Υπάρχουν συμμαθητές μας, καθηγητές μας που μπαίνουν ο ένας μετά τον άλλον σε καραντίνα. Υπάρχει αναστάτωση στα σχολεία μας, ειδικά σε περιοχές που είναι περισσότερο επιβαρυμένες», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, καλώντας σε αποχές, διαμαρτυρίες, καθιστικές διαμαρτυρίες, δημιουργία πανό, επιστολών και άλλες μορφές που θα αποφασίσουν τα σχολεία, καθώς και σε δυνάμωμα του συντονισμού ανάμεσα στα σχολεία με νέα συντονιστικά.

Οι μαθητές διεκδικούν: «Δωρεάν και μαζικά τεστ στα σχολεία που εμφανίζεται κρούσμα. Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα. Με όλους αυτούς τους τρόπους θα μπορέσει να λυθεί και το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Να παρθούν πίσω όλες οι εκδικητικές τηλε-απουσίες που μπήκαν τον τελευταίο μήνα σε αγωνιστές μαθητές. Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Να αποσυρθεί από την Α' Λυκείου των ΕΠΑΛ. Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν ψυχαγωγικές - εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες στη θέση των σχολικών εκδρομών».

«Μπροστά μας βρίσκονται δύο επιλογές...

...Η πρώτη είναι να εμπιστευτούμε τα λόγια σας πως όλα είναι καλά και να αποδεχτούμε πως η μάσκα είναι η μόνη προστασία.

...Η δεύτερη είναι να εμπιστευτούμε την πραγματικότητά μας και να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά πως: Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία - τώρα λεφτά για την Παιδεία.

Διαλέγουμε τη δεύτερη επιλογή. Γιατί μετά από 1,5 μήνα διαρκών μαθητικών κινητοποιήσεων βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι και πεισμωμένοι, γιατί ξέρουμε πως έχουμε τη δύναμη, το δίκιο μας να γίνει πράξη», αναφέρει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Πανό της ΚΝΕ στο Σύνταγμα

«Με καταστολή και συκοφαντία δε γίνεται Παιδεία! Οι φοιτητές ζητούν μόρφωση, Υγεία!».

Αυτό το μήνυμα έστειλε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ με πανό που έστησε χτες το βράδυ στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή.

Ηταν μια πρώτη μάχιμη απάντηση στις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός για μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη ενέργεια του προπηλακισμού του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου την περασμένη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ