ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς

Στις 3 και 4 Νοέμβρη από εργαζόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς

Κινητοποίηση στις 3 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, διοργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Επιτροπή Καθαριστριών Αθήνας, απαιτώντας «τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας παιδιών και εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία».

Αναδεικνύουν τις ευθύνες κυβέρνησης και δήμων για τις τεράστιες ελλείψεις στις κοινωνικές δομές των δήμων (παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές υπηρεσίες) αλλά και στα σχολεία, τις ελλείψεις προσωπικού, κατάλληλων υποδομών, «με αποτέλεσμα ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας βρέφη, παιδιά και εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα», την ανυπαρξία των απαιτούμενων ειδικών Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, δημιουργία ολιγομελών τμημάτων. Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση συμβασιούχων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης, προσλήψεις παιδιάτρων σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και ιατρών Εργασίας, ενταγμένων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των σχολικών καθαριστριών οι οποίες εργάζονται με καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Χορήγηση των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, για το παιδαγωγικό προσωπικό κ.λπ.

Στο υπουργείο Υγείας η ΕΛΜΕ Πειραιά

Αντίστοιχα, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 4 Νοέμβρη στις 2 μ.μ., για μέτρα προστασίας στα σχολεία, καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά, απαιτώντας να σταματήσει η κοροϊδία και τονίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των μαθητών και του λαού».

Σε ανακοίνωση σημειώνει πως «στον Πειραιά, καθημερινά, τμήματα οδηγούνται σε κλείσιμο, με ευθύνη της κυβέρνησης» και πως «όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολλαπλάσια, αλλά δεν φαίνονται, γιατί με κρατική ευθύνη δεν πραγματοποιούνται τεστ, δε γίνονται ουσιαστικές ιχνηλατήσεις των επαφών».

Επιπλέον αναδεικνύει ότι «οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στέκονται αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη γονιών και εκπαιδευτικών. Αυτό ισχύει και για τη (μη) διεξαγωγή τεστ, και έτσι γονείς και εκπαιδευτικοί αφήνονται αβοήθητοι να ψάχνουν μόνοι τους για τεστ με δικά τους έξοδα».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά υπογραμμίζει ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες» και απαιτεί:

-- Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

-- Μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη. Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες. Να βρεθούν και άλλες.

-- Με ευθύνη των δήμων να πραγματοποιούνται άμεσα απολυμάνσεις στο σύνολο του σχολικού χώρου όπου εμφανίζεται κρούσμα.

-- Αμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΕ ΕΣΤΙΕΣ
Συνεχίζουν τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο ΑΠΘ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), διεκδικώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έδωσε στους φοιτητές σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας στις εστίες του ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Σύγκλητο.

Βδομάδες μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ανάμεσα στους οικότροφους των εστιών, η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν έχει λάβει ουσιαστικά κανένα μέτρο προστασίας, πέρα από μερική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων για τους περίπου 500 φοιτητές που διαμένουν στις εστίες. Στα αρχικά δύο κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν χτες άλλα δύο.

Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του ΣΟΦΕΘ και των φοιτητικών συλλόγων, η Πρυτανεία είχε δεσμευθεί μεταξύ άλλων για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ στις 29/10 σε όλους τους οικότροφους και την παροχή υγειονομικού υλικού. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε χτες τους φοιτητές o αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, τα τεστ τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν, «λόγω φόρτου του ΕΟΔΥ». Αναφορικά με το υγειονομικό υλικό ο αντιπρύτανης κατέφυγε στη γνωστή τακτική παραπομπής των φοιτητών στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), επιχειρώντας να αποποιηθεί τις σοβαρές ευθύνες της Πρυτανείας για την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στις εστίες του ΑΠΘ.

Την ίδια ακριβώς περίοδο που η εξέλιξη της πανδημίας οδηγεί σε lockdown τη Θεσσαλονίκη, η κυβερνητική πολιτική αφήνει εντελώς εκτεθειμένους τους εκατοντάδες φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΑΠΘ. Από την πλευρά τους, οι φοιτητές, όπως αποφάσισαν και στη Γενική Συνέλευση του ΣΟΦΕΘ την περασμένη Τρίτη, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους και βελτίωσης της διαβίωσής τους στις εστίες, ενώ σήμερα, στις 10 π.μ., προχωρούν σε κινητοποίηση στο γραφείο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Στην Πάτρα

«Μην "παίζετε" άλλο με την υγεία μας!», δηλώνει το ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, με αφορμή την ανακοίνωση 5 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις φοιτητικές εστίες «Νέος Κούκος».

Οπως σημειώνει, «μετά από κινητοποίηση στη διεύθυνση της εστίας ανακοινώθηκε το σφράγισμα των εστιών και να μπουν οι φοιτητές σε καραντίνα». Ωστόσο προσθέτει πως «δεν έχει γίνει απολύμανση των εστιών. Δεν υπάρχουν μέτρα καθαριότητας ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους. Δεν υπάρχει σχέδιο μεταφοράς των φοιτητών που είναι θετικοί στον ιό σε χώρο εκτός εστίας».

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει τις παρεμβάσεις που έκανε από τον περασμένο Μάη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εστίες, και στις 14 Οκτώβρη στην Περιφέρεια για την κάλυψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τους οικότροφους φοιτητές χωρίς, με ευθύνη και της κυβέρνησης, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Ζητά: Να γίνουν τώρα ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και δωρεάν τεστ σε όλους τους οικότροφους φοιτητές και των δύο εστιών, καθώς και στους εργαζόμενους στη σίτιση, στην καθαριότητα κ.λπ. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων της εστίας. Μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στα δωμάτια των φοιτητών, καθώς και να μοιραστούν μάσκες προστασίας. Να παρασχεθεί διευκόλυνση στους φοιτητές που παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα ώστε να μη χάσουν τα μαθήματά τους.

Συσκέψεις σε Ελληνικό και Αργυρούπολη

Συσκέψεις με θέμα «Το δικαίωμα στη μόρφωση σε συνθήκες πανδημίας. Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα» πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Πιο συγκεκριμένα:

-- Αύριο Σάββατο 31 Οκτώβρη, οι Οργανώσεις Ελληνικού Αττικής καλούν στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Κύπρου 89). Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.

-- Την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Αργυρούπολης Αττικής καλούν στα γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Κύπρου 89). Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Συναυλία διεκδίκησης σήμερα στην Κατερίνη

Συναυλία διαμαρτυρίας, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο υπαίθριο αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Πιερίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας στα σχολεία και την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η ΕΛΜΕ, ο ΣΕΠΕ, η Ενωση Γονέων δήμου Κατερίνης, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», τα Σωματεία Οικοδόμων Κατερίνης, Συνταξιούχων Λιτοχώρου, Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Πιερίας, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος «Δήμητρα» και το Κοινωνικό και Μορφωτικό Σωματείο Νέας Χράνης «Το Αθάνατο» ζητούν από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση: Να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, χωρίς εκπαιδευτικά κενά, για σχολεία ασφαλή, με επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.

Μαθητική διαμαρτυρία στο δημαρχείο της Πετρούπολης

Εκλεγμένοι μαθητές σε 5μελή και 15μελή και μαθητές από όλα τα σχολεία της Πετρούπολης έκαναν χτες παρέμβαση στο δημαρχείο της πόλης και κατέθεσαν κείμενο με τα αιτήματά τους.

Στο κείμενο που κατέθεσαν σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ολο αυτό το διάστημα, με τις καταλήψεις μας, με τις διαδηλώσεις μας έχουμε απαιτήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Με τη σημερινή μας κίνηση στέλνουμε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια!

Απαιτούμε η δημοτική αρχή να σταματήσει να δηλώνει "αναρμόδια" και να πάρει την ευθύνη της, να συγκρουστεί με την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση συνεχίζει να είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να συκοφαντεί τις διεκδικήσεις μας και τον αγώνα μας, να σταματήσει τις απειλές, την καταστολή και την τρομοκρατία και να ικανοποιήσει ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας, πριν να είναι αργά!».

Οι μαθητές απαιτούν άμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία, μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες διαμόρφωσης έκτακτου σχολικού προγράμματος και της τηλεκπαίδευσης κ.ά. Επίσης, οι μαθητές καλούν στην κινητοποίηση για την Υγεία, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλ. Ελευθερίας στο Ιλιον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ