ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Παρατείνονται οι επιχειρήσεις του «Ορούτς Ρέις»

Νέα NAVTEX μέχρι 27/10

Copyright 2020 The Associated

Νέα προκλητική NAVTEX εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Αγκυρα για το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», παρατείνοντας την αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτώβρη. Η νέα NAVTEX περιλαμβάνει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κατά μήκος των τουρκικών ακτών, από το ύψος του Καστελόριζου μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Τις προκλήσεις συμπλήρωσαν νέες δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία, τη φορά αυτή διά στόματος Φουάτ Οκτάι, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος σε συνέντευξή του επέμεινε πως: «Αυτό που κάνουμε είναι εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε από κανέναν καμία άδεια. Δεν έχουμε ανάγκη. Και αναφερόμαστε στις εξωτερικές παρεμβάσεις που γίνονται για το πού θα κάνουμε έρευνες... Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ελλάδα αποσύραμε τα πλοία μας, αλλά τα επαναφέραμε» είπε και σημείωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και πως «Εντός θα είναι και οι περιοχές ακριβώς νότια της Κρήτης, που περιλαμβάνει η συμφωνία ΑΟΖ που υπογράψαμε με τη Λιβύη».

«Δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο»

Ο Οκτάι αναφέρθηκε εκτενώς και στο Κυπριακό, λέγοντας: «Σχετικά με το θέμα της ομοσπονδίας, εμείς κάναμε τα πάντα σχεδόν επί 50 χρόνια. Αλλά δεν πέτυχε. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο λύσης. Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια με το θέμα της ομοσπονδίας. Από τώρα και στο εξής μιλάμε για δύο χωριστά κράτη, με βάση την ισότιμη κυριαρχία».

Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα έδειξε καλές προθέσεις τόσα χρόνια, κάνοντας «υπομονή»: «Σκεπτόμενοι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί, δεν συστήσαμε χωριστό κράτος στην Κύπρο. Μετά από αυτό τέθηκε το θέμα της ομοσπονδίας και ύστερα της σύστασης μιας ανεξάρτητης δομής. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, τα Βαρώσια παρέμειναν κλειστά, για την πιθανότητα να βρεθεί μια λύση. Ηταν μια κίνηση καλής θέλησης.

Και μετά φτάσαμε στο σχέδιο Ανάν, στο οποίο (σ.σ. οι Τουρκοκύπριοι) είπαν "ναι". Για χρόνια και χρόνια, "ομοσπονδία, ομοσπονδία, ομοσπονδία", αλλά εκείνοι (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) δεν αποδέχονταν την ισότητα των Τ/Κ. Η ομοσπονδία είναι μια δομή που δεν αποδέχεται τα δικαιώματα και την ισότητα των Τ/Κ και δεν δέχεται να μοιραστεί τις πηγές πλούτου του νησιού. Επομένως, με τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στην κρατική εταιρεία πετρελαίων μας, την ΤΡΑΟ, από την αναγνωρισμένη από εμάς ΤΔΒΚ, θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις».

Σημειωτέον, μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, δρομολογείται ήδη συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου και του νέου ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, πιθανώς την επόμενη βδομάδα, ενώ και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προετοιμάζει άτυπη 5μερή συνάντηση.

Συνεκμετάλλευση «χωρίς αποκλεισμούς»

Εδαφος για κλιμάκωση των παζαριών, συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στρώνουν και τα πολυμερή σχήματα όπως η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στην οποία αντιδρά η Αγκυρα, προσδοκώντας συμμετοχή με τους δικούς της όρους στα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου που δρομολογούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ «απέρριψε» το κοινό ανακοινωθέν, επειδή «περιέχει αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας», σημειώνοντας ότι «Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με μια περιεκτική και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση, που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, και σε αυτές θα περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι (...) Οσο οι χώρες που προκαλούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάζουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές τους πολιτικές, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τόσο τα δικά μας συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι τα περί «συμμαχικής ασπίδας»

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τριμερούς διάσκεψης, προχτές στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου (ο οποίος αναμένεται τον Νοέμβρη στην Αθήνα), λέγοντας ότι εκεί «επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες, οι οποίες είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες καλής γειτονίας, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η μία χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται να μη θέλει να παίξει με αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «αυτή η στάση κάποια στιγμή θα μπορέσει να αλλάξει».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, συνέχιζε να καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες, λέγοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης στους Ευρωπαίους «εταίρους» της για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ενισχύει «την εργαλειοθήκη των μέτρων, που ήδη έχει η ΕΕ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, και με ακόμα ένα καθοριστικό εργαλείο, ...που πλήττει τη γεωπολιτική ισχύ της Τουρκίας και ενδεχομένως θα την αναγκάσει να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», παραπέμποντας και τις όποιες σχετικές αποφάσεις της ΕΕ στο αόριστο μέλλον, παραπέμποντας στις χρονοβόρες διαδικασίες της ΕΕ, πίσω από τις οποίες βέβαια κουκουλώνονται το ιμπεριαλιστικό παζάρι και οι πολυπλόκαμοι δεσμοί με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Στο μεταξύ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά έγινε χτες και συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Αθ. Ντόκο.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Λαβρόφ

Στην Αθήνα φτάνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, στο τραπέζι των συναντήσεων θα βρεθούν «διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια και τον Καύκασο», θα συζητηθούν «οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικών - ανθρωπιστικών σχέσεων», ενώ προγραμματίζεται και η υπογραφή μνημονίου για τη διοργάνωση Ετους Ιστορίας Ρωσία - Ελλάδα το 2021.

Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για επικείμενη - στις αρχές του 2021 - επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, μετά από κυβερνητική πρόσκληση.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντηρείται η συζήτηση για το Ιντσιρλίκ

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι», απάντησε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να μετακινήσει δυνάμεις από τη βάση στο Ιντσιρλίκ της νότιας Τουρκίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Νομίζω ότι τα πάντα είναι στο τραπέζι, με δεδομένο ότι οι (σ.σ. ρωσικοί πύραυλοι) "S-400" όχι απλά υπάρχουν, αλλά λειτουργούν στην Τουρκία». Πρόσθεσε πάντως ότι προς το παρόν «δεν νομίζω πως έχουν παρθεί άλλες αποφάσεις πέρα από τις συγκεκριμένες κυρώσεις», αναφερόμενη στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα «F-35». «Μέχρι στιγμής αυτά έχουν αποφασιστεί και τίποτα παραπάνω».

Από την τουρκική πλευρά, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», υποστήριξε πως η απόκτηση των «S-400» αποτελούσε «ανάγκη για την Τουρκία» και πως «δεν θα την απομακρύνει από το ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι το ρωσικό σύστημα θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα από την υπόλοιπη «αμυντική ασπίδα» της χώρας, που αποτελεί τμήμα του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού δικτύου, και ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους "S-400" ως ανεξάρτητο σύστημα, όπως κάνουν με τους "S-300" και κάποια άλλα μέλη του ΝΑΤΟ». Ακόμα, ο Ακάρ επιβεβαίωσε ότι η Αγκυρα έκανε και δοκιμή των «S-400», στην περιοχή της Σινώπης, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και για την αγορά ενός συστήματος αμερικανικών πυραύλων «Patriot».

«Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με τους συμμάχους της για εναλλακτικές επιλογές και θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», είπε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε δηλώσεις όπως "είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε, αλλά το Κογκρέσο δεν επιτρέπει τις παραδόσεις"».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ