ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Η κυβέρνηση βάζει «δολώματα» για να ξεμπερδέψει με τους αγώνες

Ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Από την απεργιακή συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο
Από την απεργιακή συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο
Την κλιμακούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μέσα από ρουσφετολογικές προαγωγές, προκειμένου να εφαρμόσει τους διαλυτικούς σχεδιασμούς της, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας παράλληλα σε ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα τσιράκια της στη ΛΑΡΚΟ έχουν σχεδιάσει και επιδιώκουν από την πρώτη στιγμή τη διάσπαση των εργαζομένων ανά εργοτάξιο, ανά ηλικία, ανά καθεστώς εργασίας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο αν μας διασπάσουν θα μπορέσουν να περάσουν το κλείσιμο και τις απολύσεις», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο.

Σημειώνει επίσης πως οι προαγωγές σε ένα εργοστάσιο που οι ίδιοι οδηγούν στο κλείσιμο εξυπηρετούν την τακτική της κυβέρνησης να διαμορφώσει την αντίληψη ότι «όποιος είναι μαζί μας θα βολευτεί και την επόμενη μέρα». Να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από το κύριο - που είναι ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινωθεί το περίφημο «αντικοινωνικό πακέτο», που θα στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία - και να διασπάσει την ενότητά τους ενάντια στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και στις απολύσεις των εργαζομένων, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ενιαίας λειτουργίας εργοστασίου και μεταλλείων.

«Το κύριο είναι οι εργαζόμενοι να μην αποπροσανατολιστούν με τα προβοκατόρικα ρουσφέτια και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτή η διάσπαση. Μόνο αν συνεχίσουμε τον αγώνα η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό της, θα διασφαλιστούν η εργασία μας και τα δικαιώματά μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο και προσθέτει:

«Σαν τις τελευταίες ρουσφετολογικές - προβοκατόρικες προαγωγές έκαναν πολλές μέχρι σήμερα, σύγχυσαν αρκετές φορές τους εργαζόμενους. Θα κάνουν κι άλλες όσο οι εργαζόμενοι ασχολούνται με αυτές (...) Ετσι κι αλλιώς δεν πληρώνουν κάτι για αυτό, χωρίς χρήματα προάγουν. Στο ταμείο ανεργίας όμως δεν υπάρχει διευθυντής και εργάτης. Ολοι παίρνουμε το ίδιο. Θα κάνουν κι άλλες, έτσι έκαναν μια ζωή για να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από την οργανωμένη μαζική διεκδίκηση, και αυτοί απαξίωναν τη ΛΑΡΚΟ με την ησυχία τους».

Τονίζει επίσης: «Κατά τη γνώμη μας το σωματείο της ΛΑΡΚΟ οφείλει να πετάξει τη ρετσινιά από πάνω του. Ολοι οι συνδικαλιστές οφείλουν να καταδικάσουν αυτήν την τακτική ομόφωνα και γραπτώς. Πάνω απ' όλα προέχει η ενότητα των εργαζομένων. Σε κλειστή ΛΑΡΚΟ δεν υπάρχουν επιστάτες, εργοδηγοί, προϊστάμενοι. Υπάρχει μόνο η απόγνωση».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει προς εργαζόμενους: «Μην αποπροσανατολίζεστε. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του εγκληματικού σχεδίου τους. Τώρα η κυβέρνηση βιάζεται να μας ξεφορτωθεί με τη συναίνεσή μας. Επιδιώκει να "τσιμπήσουμε" στο περιβόητο "αντικοινωνικό πακέτο". Επιδιώκει είτε να πέσουμε με τα μούτρα πάνω σε αυτό, είτε να το πάει κατευθείαν για ψήφιση και να μας το παρουσιάσει ως δεδομένο, γιατί νομίζει ότι έτσι θα μας πιάσει στον ύπνο».

Και καταλήγει: «Γελιέται. Είμαστε όρθιοι, μας στηρίζουν χιλιάδες συνάδελφοί μας σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουμε. Είμαστε σε ετοιμότητα. Προετοιμαζόμαστε για κάθοδο στην Αθήνα είτε αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να πάει για ψήφιση το "αντικοινωνικό πακέτο", είτε με το που θα ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ».

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρία τη Δευτέρα για την εφαρμογή της ΣΣΕ

Σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 26/10, στη 1 μ.μ., στη ΓΣΕΒΕΕ, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής απαιτώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης. Οπως καταγγέλλει, οι εργοδότες στον Επισιτισμό (εστιατόρια, καφετέριες, κέτερινγκ) «επιβάλλουν μισθούς πείνας σε συνθήκες γαλέρας, ενώ ταυτόχρονα δεν εφαρμόζουν ούτε τη Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει οι ίδιοι μέσω των εργοδοτικών τους οργανώσεων».

«Οσοι δουλεύουμε σε εστιατόρια και καφέ, καλούμαστε να επιλέξουμε την ανεργία ή τα 10ωρα και 6ήμερα με μισθούς πείνας. Πολλοί κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς ένσημα, βάζοντας από την τσέπη μας τις βενζίνες και τη συντήρηση των οχημάτων, τα ατομικά μέτρα προστασίας κ.ο.κ.», σημειώνει. «Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε ως σκλάβοι! Διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα!», καταλήγει το Συνδικάτο και καλεί στην κινητοποίηση.

Παράλληλα, το Συνδικάτο προετοιμάζει την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα 2/11, συμμετέχοντας στη μέρα δράσης που είχε αποφασίσει η σύσκεψη οκτώ κλαδικών συνδικάτων, έντεκα επιχειρησιακών σωματείων και μίας Επιτροπής Αγώνα στην Αθήνα. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τα ταξικά σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, σε μία μέρα κοινής δράσης για την υπεράσπιση της δουλειάς, των μισθών και των δικαιωμάτων μας!», τονίζει το Συνδικάτο.

Εξορμήσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων το Συνδικάτο προχωρά σε περιοδείες σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, Παρασκευή, στις 12 μ. στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα και στις 5.30 μ.μ. σε επισιτιστικά καταστήματα στο Περιστέρι.

Αύριο Σάββατο 24/10, σε επισιτιστικά μαγαζιά στις 11 π.μ. στη Λούτσα, στις 5.30 μ.μ. στου Ζωγράφου, στις 6 μ.μ. στη Φιλαδέλφεια και στις 8.30 μ.μ. στο Αιγάλεω. Την Κυριακή 25/10, στις 10 π.μ. στα επισιτιστικά μαγαζιά σε Πλάκα - Θησείο - Μοναστηράκι, την ίδια ώρα σε ξενοδοχεία στη Λ. Συγγρού και στις 6 μ.μ. στα επισιτιστικά μαγαζιά στην Αγία Παρασκευή. Την Τρίτη 27/10, στις 12 μ. στο «Hilton» και σε ξενοδοχεία σε Ομόνοια και Μεταξουργείο. Την Τετάρτη 28/10, στις 12 μ. στο «Novotel» και την Πέμπτη 29/10, στις 11 π.μ., στα ξενοδοχεία της Μιχαλακοπούλου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη αύριο, Σάββατο 24/10, στις 5 μ.μ., στη Λούτσα (Σπετσών 9).

Τη σύγκληση ανοιχτής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων ζητά η «Ταξική Ενότητα», με θέμα την οργάνωση του αγώνα «για την αξιοπρεπή επιβίωση όλων μας τον χειμώνα και την εργασία μας με συγκροτημένα δικαιώματα την επόμενη σεζόν».

«AEGEAN»
Δεκάδες απολύσεις μετά τα δάνεια και τις επιδοτήσεις

Κλιμακώνει την επίθεση η εργοδοσία και σε άλλους μεγάλους ομίλους

Τις δεκάδες απολύσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η «Aegean» σε πολλά τμήματα της επιχείρησης σε όλη τη χώρα, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Απαιτεί «να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μη γίνει καμία νέα», επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση «διασφάλισαν "ζεστό" χρήμα για τη "βιωσιμότητα" των αεροπορικών εταιρειών και της "Aegean"», πρόσφεραν αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν «με το σωρό» (πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αναστολές συμβάσεων, τηλεργασία) και τώρα «συνεχίζουν να φορτώνουν τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους» προχωρώντας σε απολύσεις.

«Οι θυσίες που καλεί η εργοδοσία να γίνουν, με διαθεσιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, με εκ περιτροπής εργασία, με αναστολές και τηλεργασία, ήρθαν για να μείνουν. Το χτύπημα του σταθερού χρόνου εργασίας, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας αποτελούν χρόνια τώρα επιδιώξεις και απαιτήσεις των εργοδοτών, με κριτήριο την αποκόμιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών και μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας», σημειώνει η Επιτροπή.

«Οι δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τη μείωση του πτητικού έργου δεν συγκινούν κανένα», ξεκαθαρίζει και υπενθυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια περίσσευαν οι ανακοινώσεις για «τα εκατομμύρια των καθαρών κερδών που είχαν βγει στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων», ενώ το τελευταίο διάστημα «χρήματα δόθηκαν και δίνονται αφειδώς από την κυβέρνηση επιδοτώντας γραμμές, όπως οι άγονες, με όλο και περισσότερα χρήματα, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδοτώντας μέρος του μισθού».

Οσο για το ...όφελος που είχαν οι εργαζόμενοι από την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις του αεροδρομίου και από το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ με κρατική εγγύηση για την «Aegean», υπογραμμίζει ότι αυτό μετριέται με «απολύσεις, ανασφάλεια, δουλειά - λάστιχο».

Απολύσεις και στη «Heineken»

Σε χιλιάδες απολύσεις σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021 ο όμιλος της «Heineken», που διατηρεί μια σειρά από εταιρείες, ανάμεσά τους η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» στη χώρα μας. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της «Heineken International», μέσα από το οποίο οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα», ο όμιλος προανήγγειλε μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο εκπρόσωπος του ομίλου επικαλέστηκε τη μείωση της κερδοφορίας το πρώτο 6μηνο του 2020, τη «γενικευμένη αβεβαιότητα» και τις «οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο», προκειμένου να καταλήξει στην ανάγκη η εταιρεία να πάρει «οδυνηρές αποφάσεις» για να θωρακίσει τη μελλοντική ανάπτυξη και κερδοφορία της.

Ισχυρίστηκε δε ότι «οι απολύσεις, οι οργανωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν με τις ..."αξίες" της "Heineken", με "διαφάνεια", "ταχύτητα", "σεβασμό" και "υποστήριξη", σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις πρακτικές κάθε χώρας».

Στο «Attica»

Τις απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν με μερική απασχόληση στα πολυκαταστήματα «Attica» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει και την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας (Συν-Εργασία). Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι που δεν αντέχουν να δουλεύουν «με κουτσουρεμένους μισθούς και σε συνθήκες εντατικοποίησης» παραιτούνται.

«Δεν δεχόμαστε - δεν υπογράφουμε καμία απόλυση! Απαιτούμε την πλήρη διασφάλιση των μισθών μας και των δικαιωμάτων μας, μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά μας μέσα και έξω από το χώρο εργασίας», τονίζει ο Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβερνήσεων. Καλεί ακόμα το επιχειρησιακό σωματείο, που παραμένει άφαντο, να πάρει θέση και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Περιοδεία σε ναυπηγείο στη Ζώνη

Περιοδεία στο ναυπηγείο του «Χαλκίτη» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα διοργανώνει, σήμερα στις 6.30 π.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Κατά την περιοδεία θα γίνει ομιλία από τον Αντώνη Αντανασιώτη, δικηγόρο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ