Με οδηγό τη «συμβολή» του ΝΑΤΟ στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου κατά τη δεκαετία του 1990 και με το βλέμμα στους ανταγωνιστές στήνονται οι νέοι μηχανισμοί «διευθετήσεων»
Στο περιθώριο δηλώσεών του για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι «δύο πολύτιμοι σύμμαχοι» που «συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και εκτιμούμε τις συνεισφορές τους».
Πρόσθεσε ότι ανησυχεί «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου έχουμε δει αυξημένες εντάσεις, όπου έχουμε δει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων, πλοίων, αεροπλάνων, στη θάλασσα, στον αέρα. Και φυσικά, για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό να βοηθήσουμε στη μείωση των εντάσεων, στην αποκλιμάκωση και στην αποφυγή τυχόν συμβάντων, ατυχημάτων μεταξύ Συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο», παρουσιάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ το ΝΑΤΟ και τα δολοφονικά σχέδιά του, που μεταξύ άλλων υποθάλπουν και την τουρκική επιθετικότητα, ως παράγοντα... μείωσης των εντάσεων.
«Αυτός είναι ο λόγος», πρόσθεσε, «για τον οποίο βοηθήσαμε στη δημιουργία ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης, όπου Ελλάδα και Τουρκία επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους σε υφιστάμενες διαδικασίες, συμβάσεις, κανονισμούς - ρύθμιση της συμπεριφοράς σε θάλασσα και αέρα». Τοποθέτηση που για άλλη μια φορά τσουβαλιάζει τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης με την υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Παρέπεμψε στην «κόκκινη γραμμή ("hotline") μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», που έστησαν για ευθείες επικοινωνίες στρατιωτικών στελεχών των δύο μερών, προσθέτοντας ότι εξετάζουν επίσης την παραπέρα ενίσχυση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης για «να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους για συμβάντα και ατυχήματα. Και αν συμβούν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να δημιουργήσουν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις», πρόσθεσε, αφήνοντας, ουσιαστικά, κάθε ενδεχόμενο ανοικτό για παραπέρα κλιμάκωση.
Σε κάθε περίπτωση, έβαλε τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού υπό ευρωατλαντική ομπρέλα, λέγοντας πως «πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι προσπάθειες αποσυμπίεσης στο ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτό το αρχηγείο (στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες), ως στρατιωτικό τεχνικό έργο, βοηθούν επίσης στη στήριξη των γερμανικών προσπαθειών για τη διευκόλυνση διερευνητικών συνομιλιών σχετικά με το υποκείμενο κύριο πρόβλημα - διαφορά στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η φιλοδοξία της μείωσης των εντάσεων, της αποκλιμάκωσης είναι κοινή φιλοδοξία ΝΑΤΟ και ΕΕ».
Βέβαια, δεν περνά απαρατήρητο ότι κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα τις κινήσεις του «Oruc Reis», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, ακόμα και σε ζώνη όπου η Ελλάδα διατηρεί δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, στην περιοχή του Καστελόριζου, απάντησε με ...άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. «Λοιπόν», απάντησε, «νομίζω ότι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης είναι σημαντικός, γιατί διασφαλίζει ότι έχουμε στη διάθεσή μας γραμμές για την επικοινωνία 24/7. Και φυσικά, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γραμμές για να αποτρέψουν τυχόν συμβάντα και ατυχήματα»...
«Δεν θα ασχοληθώ με τα νομικά ζητήματα», πρόσθεσε, συνεχίζοντας την τακτική των «ίσων αποστάσεων», επιμένοντας να μιλά ξανά και ξανά περί του μηχανισμού αποσυμπίεσης και να λέει ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα συμβάντων ή ατυχημάτων μεταξύ δύο πολύτιμων συμμάχων του ΝΑΤΟ».
«Στην πραγματικότητα, το έχουμε κάνει αυτό και πριν», θύμισε. «Στη δεκαετία του 1990, υπήρχε επίσης μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο Πέλαγος. Υπήρχαν πραγματικά πολλά περιστατικά που οδήγησαν σε θύματα, θανάτους. Και τότε το ΝΑΤΟ δημιούργησε επίσης διαφορετικούς μηχανισμούς, γραμμές επικοινωνίας για την αποκλιμάκωση και την αποφυγή περαιτέρω συμβάντων. Αυτό ήταν επιτυχές. Βοήθησε στη μείωση των εντάσεων», ισχυρίστηκε, παραπέμποντας στο πώς και τότε η ιμπεριαλιστική συμμαχία έβαλε τη «σφραγίδα» της σε Συμφωνίες όπως αυτή της Μαδρίτης (1997), με την τότε ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίζει «τα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας» στο Αιγαίο και να δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κ.λπ.). `Η στις αποφάσεις του Ελσίνκι (1999), όπου η Ελλάδα αποδέχτηκε την ύπαρξη προς διευθέτηση «συνοριακών διαφορών», πέραν του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.
Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη και η προσεκτική γλώσσα του Στόλτενμπεργκ απέναντι στην Τουρκία και για το θέμα της χρήσης από μέρους της του συστήματος «S-400». «Ανησυχώ», είπε, «για τις συνέπειες της τουρκικής απόφασης να αποκτήσει "S-400" και έχω εκφράσει αυτές τις ανησυχίες αρκετές φορές, ακόμη και σε συναντήσεις στην Αγκυρα». Εβαλε θέμα ότι το σύστημα αυτό δεν είναι διαλειτουργικό με το σύστημα του ΝΑΤΟ, ωστόσο είπε ότι είναι «ένα δύσκολο ζήτημα» και «φυσικά, είναι εθνική απόφαση τι είδους αμυντικές δυνατότητες αποκτούν διαφορετικοί σύμμαχοι»...
Τα αδιέξοδα για το λαό από τη διαχρονική εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων στα σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας τα εξής:
«Οι επικίνδυνες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά επιβεβαιώνουν και στα ανακοινωθέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα αδιέξοδα της πολιτικής εμπλοκής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Από το άλλοτε δήθεν απάνεμο λιμάνι, η ΕΕ έχει γίνει σήμερα για τους απολογητές της ένα "αργοκίνητο καράβι". Ξεπλένουν έτσι τα ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που συνδέουν ΕΕ, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά. με την Τουρκία.
ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, αλλά την αποθρασύνουν κιόλας, απόδειξη του ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Γι' αυτό και οι τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι NAVTEX, οι χάρτες για τη δικαιοδοσία διάσωσης, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια. Για τους ίδιους λόγους οι επεμβάσεις τους σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ κ.α.
Τα εμπάργκο όπλων, οι αναθεωρήσεις εμπορικών συμφωνιών, οι κυρώσεις και η φιλολογία τους είναι όλα μέσα στο παιχνίδι των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, όπου το λογαριασμό διαπιστωμένα πληρώνουν οι λαοί.
Καμία λοιπόν προσδοκία από ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, που αποτελούν, αυτοί και οι ανταγωνισμοί τους, πηγή του προβλήματος και όχι της λύσης. Με τον αγώνα τους οι λαοί όμως μπορούν να απορρίψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για επικίνδυνες διευθετήσεις στις πλάτες τους».
Την ιδιαίτερη ανησυχία της για τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, αλλά και για τις συνεχείς επισκέψεις στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ στην περιοχή, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη της προξένου των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Λι, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.
Η Επιτροπή καλεί τον λαό να προβληματιστεί, ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις του επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ πως «αυτό το λιμάνι έχει και επιχειρησιακή προοπτική αλλά και την προοπτική να γίνει ένα πραγματικό οχυρό του ΝΑΤΟ».
Θυμίζοντας πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου μέσα από την αξιοποίησή του για στρατιωτικές ασκήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, η Επιτροπή τονίζει πως η ΝΑΤΟική υποδομή στο λιμάνι δεν εμπνέει καμία ασφάλεια στον λαό της περιοχής, την ώρα που «οξύνονται οι ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα», καθώς «θα αποτελέσει μαγνήτη απαντητικών πληγμάτων όπως ξεκάθαρα έχουν δηλώσει άλλες χώρες (Ιράν, Ρωσία)».
Παράλληλα, σχολιάζει με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας πως καταρρέει με πάταγο η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων «ότι τάχα η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ακόμα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τονίζει πως αυτή συνδέεται με έργα ενεργειακής υποδομής και «είναι αναγκαία και χρήσιμη στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων», πράγμα που επιβεβαιώνει «ότι οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πηγαίνουν χέρι χέρι, έχοντας ως συνισταμένη την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων οικονομικών ομίλων, στις πλάτες των λαών».
Και καλεί τον λαό της περιοχής να μην εφησυχάζει, αλλά αντίθετα να δυναμώσει τον αγώνα για να μη μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, για την απεμπλοκή της Ελλάδας απ' τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το κλείσιμο όλων των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών και για έναν «κόσμο με πραγματική ειρήνη, ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς».