ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες παροτρύνσεις της ΕΕ για «εποικοδομητικό διάλογο»

Οι Βρυξέλλες στέλνουν νέο σήμα όξυνσης των παζαριών με την Τουρκία, αυτήν τη φορά με μοχλό το Κυπριακό

Νέο «κλότσο» στα διχοτομικά σχέδια δίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στα Κατεχόμενα

Copyright 2020 The Associated

Νέο «κλότσο» στα διχοτομικά σχέδια δίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στα Κατεχόμενα
Την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει σχεδιασμένα τις προκλήσεις για να δημιουργήσει τετελεσμένα και η κυβέρνηση επικαλείται τους Ευρωενωσιακούς «συμμάχους» της αστικής τάξης ως ασπίδα, η ΕΕ δίνει σήμα όξυνσης των παζαριών με την Τουρκία, εστιάζοντας και στο Κυπριακό, καθώς αναθερμαίνονται οι διεργασίες για την «επίλυσή» του Κυπριακού με βάση τα διχοτομικά σχέδια.

Μετά την πρόσφατη ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ (από το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας - ΚΕΕ) στην ηγεσία του ψευδοκράτους, όλοι περιμένουν και επίσημα ο γγ του ΟΗΕ να απευθύνει νέα πρόσκληση στους ηγέτες των δύο πλευρών, για την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή δηλαδή και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας. Ηδη ελληνοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στο Νοέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρώτη της αντίδραση για την εκλογή Τατάρ, η Κομισιόν χαρακτήρισε «κρίσιμο» το «να επαναρχίσουν οι συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού». Οπως επισήμανε, «η ΕΕ αναμένει από τον κ. Τατάρ να ξεκινήσει διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο και με αίσθηση του επείγοντος, με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης και επανένωσης του νησιού». Κατά τα άλλα, επανέλαβε ότι η ΕΕ «υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», παραπέμποντας και σε διάφορα παλιότερα ψηφίσματα του Οργανισμού, όπως το 550 και το 789.

Στο μεταξύ, τις αμέσως επόμενες μέρες, ο Τατάρ αναμένεται να επισκεφτεί την Αγκυρα, όπως έχει καθιερωθεί για κάθε νεοεκλεγέντα «πρόεδρο» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Μιλώντας στην ιστοσελίδα «Haber Kibris», ο Τατάρ είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τόνισε πως θα προηγηθεί επίσκεψη του ίδιου στην Αγκυρα. Σε άλλη του συνέντευξη, ο Τατάρ είπε ότι «δεν γίνεται να συζητείται μόνο η (λύση για) ομοσπονδία, πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και (άλλες) εναλλακτικές. Εδώ και 50 χρόνια συνομιλιών, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες με όρους και προϋποθέσεις».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτεσινό άρθρο γνωστού Τουρκοκύπριου αναλυτή στη «Χουριέτ» σημείωνε πως «τώρα είναι καιρός να αλλάξει και ο στόχος και η νοοτροπία στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η εκλογική πλατφόρμα του Τατάρ οικοδομήθηκε στη δέσμευση ότι θα είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τους Ελληνοκύπριους μια "λύση δύο κρατών"... Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια ειλικρινή και επίπονη διευθέτηση. Σίγουρα, δεν θα παραδοθεί, αλλά στην τουρκική Κύπρο υπάρχει σήμερα πολιτική βούληση για μία επώδυνη συμβιβαστική λύση εφόσον (και) οι Ελληνοκύπριοι μπορέσουν να διανύσουν έναν τέτοιο δρόμο». Και το άρθρο κατέληγε μεταξύ άλλων: «Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να υπάρξουν δύο κράτη που θα ενταχθούν στην ΕΕ και να αναγνωριστούν στην Τουρκία - όσον αφορά τις σχέσεις της με την Κύπρο, δικαιώματα όπως αυτά που δίνονται στα κράτη - μέλη (4 ελευθερίες: Εγκατάστασης, ελευθερία διακίνησης αγαθών και κεφαλαίων, ταξιδιών και ίδρυσης επιχειρήσεων)...».

Συνεχίζονται οι προκλήσεις και το σιγοντάρισμα

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνεχίζει αμείωτα τις προκλήσεις. Το τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» έφτασε χτες να πλέει μέχρι και 9 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από το Καστελόριζο, περνώντας δηλαδή ξανά το όριο των 12 ν.μ. στα οποία η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες η Τουρκία εξέδωσε συνολικά τρεις νέες NAVTEX, για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, μεταξύ άλλων και στο Βόρειο Αιγαίο, στον κόλπο Ξηρού, ανατολικά της Σαμοθράκης και βόρεια της Καλλίπολης. Επίσης, άλλη άσκηση θα γίνει 22-23 Οκτώβρη, εντός του κόλπου της Αττάλειας, μεταξύ Σίδης και Αλάγια.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «θέλουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, ωστόσο όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν μπορεί να μας λυγίσει με τετελεσμένα, με εκφοβισμό και πίεση».

Την τουρκική προκλητικότητα εξακολουθεί να σιγοντάρει η Γερμανία (και συνολικά η ΕΕ), της οποίας το ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη μονομερή επέκταση της Περιοχής Ερευνας και Διάσωσης στην οποία προχώρησε η Τουρκία (κόβοντας στη μέση το Αιγαίο), περιορίστηκε να διαπιστώσει ότι «η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας διάσωσης είναι εντελώς ανεξάρτητη από την οριοθέτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων», αλλά και να επισημάνει ότι «μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων».

ΣΥΡΙΖΑ
Τριβές για τις «συντεταγμένες» της εμπλοκής

Με «κοινή συνισταμένη» με την κυβέρνηση την πολιτική της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια και το πώς καλύτερα θα υπηρετηθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης στο ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ελληνοτουρκικά. Πρόκειται για παρεμβάσεις που ταυτόχρονα αξιοποιούνται και στο πεδίο των διεργασιών στο εσωτερικό του κόμματος, όπου με φόντο και την πρόσφατη συνθηματολογική επίκληση του Αλ. Τσίπρα για μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., παρατηρούνται εσωκομματικές τριβές για το τι υπηρετεί αποτελεσματικότερα την «εθνική» γραμμή της αστικής τάξης.

Τελευταίο παράδειγμα το άρθρο του Σ. Βαλντέν, μέλους της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο οποίο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, επικροτώντας τη θέση του υπουργού Επικρατείας της ΝΔ Γ. Γεραπετρίτη ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια, έγραψε ότι πρόκειται «επιτέλους για μια σωστή τοποθέτηση της κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης «δημαγωγική και ανεύθυνη», με αφορμή την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για «επέκταση» των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Μια πρόταση που βεβαίως δεν έγινε από τη σκοπιά της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων, αλλά αφορά το πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας ως «χαρτί» στα παζάρια που είναι σε εξέλιξη με την αστική τάξη της Τουρκίας, πάντα με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στην ίδια κατεύθυνση παρεμβαίνουν κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στη γνωστή λογική των κάλπικων διλημμάτων περί «επώδυνων συμβιβασμών ή πολεμικής εμπλοκής» θυμίζουν ότι στην τελευταία πολιτική απόφαση του κόμματός τους γίνεται αναφορά σε «ελληνοτουρκικό διάλογο που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι σε εθνικιστικές λογικές και στην επιστροφή σε πολυδάπανες κούρσες εξοπλισμών», ενώ στο παρασκήνιο συζητιέται ότι στη σχετική απόφαση δεν υπήρχε αναφορά στη θέση για επέκταση των χωρικών υδάτων.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες στελέχη προερχόμενα από τη «Γέφυρα», τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, με κοινή δήλωση ζητούσαν μια συμφωνία τύπου Πρεσπών και για το Αιγαίο, μέσω Χάγης.

Ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες για αύξηση της θητείας

ΚΚΕ: Δεν πείθει κανέναν η κυβέρνηση με τα περί «ενίσχυσης της άμυνας»

Σε ανακοινώσεις «στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης» για αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1».

Ο Στ. Πέτσας, που παρέπεμψε και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ περί ενίσχυσης της άμυνας με τα εξοπλιστικά προγράμματα, την πρόσληψη περισσότερων μόνιμων στελεχών και την αύξηση της θητείας, προανήγγειλε ότι οι ανακοινώσεις δεν θα αφορούν την υποχρεωτική στράτευση στα 18, λέγοντας πως «είναι κάτι που δεν το συστήνει ούτε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, άρα αυτή τη στιγμή δεν συζητείται», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως η αύξηση στους 12 μήνες της θητείας στο Στρατό Ξηράς δεν θα αφορά αυτούς που υπηρετούν σήμερα, την επόμενη ή τις επόμενες ΕΣΣΟ, σημειώνοντας πως «θα έχει ένα χρονικό διάστημα ικανό, ώστε να προγραμματίσει κάποιος το τι θα κάνει, ιδίως όσοι είναι εξ αναβολής».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει επιλογή στους στρατεύσιμους: Οσοι θέλουν να κάνουν όλη τη θητεία σε Εβρο ή νησιά να υπηρετούν 9μηνο και οι υπόλοιποι, που θα επιλέξουν τη δυνατότητα μετάθεσης σε άλλες περιοχές, 12μηνο. Το μέτρο λέγεται ότι θα εφαρμοστεί από τη σειρά του Μάρτη.

Μόνο προβλήματα θα φέρει στους φαντάρους και τις οικογένειές τους

Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την αύξηση της θητείας στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή μας. Ισχυρίζεται ότι την εντάσσει μέσα στα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων, που εξυπηρετούν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ενώ συντηρεί δεκάδες αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών επιθετικών αποστολών, που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας και του λαού.

Επιπλέον, υιοθετεί απαράδεκτες θέσεις, καθορίζοντας ως "κόκκινη γραμμή" τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων, αφήνοντας περιθώρια και δίνοντας άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του "Ορούτς Ρέις".

Και όλα αυτά τη στιγμή που καταρρέει καθημερινά το αφήγημα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν "ακουμπήσει" την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Γι' αυτό δεν πείθει κανέναν η κυβέρνηση με την αύξηση της θητείας, που μόνο προβλήματα θα φέρει στους φαντάρους και τις οικογένειές τους».

Με τον αναπληρωτή υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα έρευνας και μηχανικής, Μιχαήλ Κράτσιος (Michael Kratsios), είχε χτες ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής. Επισήμως η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία ανάληψης των νέων καθηκόντων του Αμερικανού. «Η καινοτομία αποτελεί ένα από τα πεδία του κ. Κράτσιος και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τομείς πιθανής συνεργασίας», προσθέτει το ΥΠΕΘΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ