ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Καλπάζει η εξάπλωση, απουσία ουσιαστικών μέτρων

Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με τις κυβερνήσεις να παίρνουν ανεπαρκή μέτρα προστασίας, για χάρη της καπιταλιστικής οικονομίας, χωρίς ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων, χωρίς να γίνονται επαρκή τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση κ.ά.

Στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 8,4 εκατ. και οι θάνατοι τις 225.000, με τη Νέα Υόρκη να έχει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων (τουλάχιστον 33.366). Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του «Institute for Health Metrics and Evaluation» του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, την 1η Φλεβάρη 2021 οι θάνατοι στη χώρα εξαιτίας της Covid-19 αναμένεται να πλησιάσουν τις 390.000.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της χώρας, Αντονι Φάουτσι, αποκαλώντας τον «καταστροφή». «Ο κόσμος λέει: "Ας είναι. Απλά αφήστε μας στην ησυχία μας". Εχουν κουραστεί από αυτό. Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει τον Φάουτσι και όλους αυτούς τους ηλίθιους», είπε ακόμα ο Τραμπ, συμπληρώνοντας πως «αν τον άκουγα, θα είχαμε 500.000 θανάτους»...

Η υπηρεσία για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, κατέγραψε 8.500 θανάτους την περασμένη βδομάδα και οι μισές από τις χώρες βλέπουν αύξηση 50% των κρουσμάτων, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής επιστήμονας για τη διαχείριση εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων.

Ο ΠΟΥ συνέστησε στις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής να εμμένουν στα προστατευτικά μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης, ανιχνεύοντας με τεστ τα κρούσματα, απομονώνοντάς τα και θέτοντας σε καραντίνα τις επαφές τους. «Οι χώρες στην Ασία, στη Νότια Ασία, στον Δυτικό Ειρηνικό, συνέχισαν αυτές τις ενέργειες - κλειδιά», ανέφερε.

Η κατάσταση στην Ευρώπη κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας τείνει να γίνει ακόμα χειρότερη απ' ό,τι την άνοιξη, ενώ καθημερινές είναι οι αποκαλύψεις σε ΜΜΕ και οι καταγγελίες γιατρών και επιστημόνων για μηδαμινά μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Ενδεικτικά, η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε τη Δευτέρα σχεδόν 19.000 νέα κρούσματα και άλλοι 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και για έξι βδομάδες θα τεθεί σε περιορισμό, η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά ξανά σε ένα γενικό lockdown, με κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής και εστίασης και περιορισμό των μετακινήσεων. Επίσης η Ουαλία θα επιβάλει lockdown δύο βδομάδων από την Παρασκευή, με εξαίρεση τους εργαζόμενους που εκτελούν απαραίτητες εργασίες.

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες και η νότια περιοχή της Βαλονίας «τείνουν να εξελιχθούν σε ένα τσουνάμι», με την υγειονομική κατάσταση να είναι χειρότερη από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη. Για δεύτερη φορά μετά την άνοιξη οι αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και θα πρέπει να ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις που δεν αφορούν ασθενείς με Covid-19, συμπλήρωσε. Το Βέλγιο, των 11 εκατ. κατοίκων, την περασμένη βδομάδα κατέγραψε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κατά μέσο όρο 7.876, με 252 εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο, και 30 θανάτους. Την άνοιξη είχαν αναφερθεί σχεδόν 10.000 θάνατοι.

Στην Ισπανία καταγράφηκαν σχεδόν 38.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο και άλλοι 217 θάνατοι, ενώ συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν το 1 εκατ. και οι νεκροί τις 34.000.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σημειώθηκε ξανά χτες στη Ρωσία (16.319) και σχεδόν 270 άνθρωποι υπέκυψαν (πάνω από 26.000 συνολικά), ενώ η Πολωνία στήνει νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης. Η Ρωσία σχεδιάζει να έχει παρασκευάσει περίπου 300.000 δόσεις του εμβολίου «Sputnik V» μέσα στον Οκτώβρη και συνολικά 800.000 το Νοέμβρη, ενώ η εταιρεία που το παρασκευάζει δηλώνει ότι έχει δεχτεί παραγγελίες για 1,2 δισ. δόσεις.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Αντιπαράθεση για «κρίσιμες» πολιτείες

Συνεχίζει την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, με νέα «φόρα» - μετά την ασθένειά του από κορονοϊό - με κύριο στόχο να διατηρήσει την κυριαρχία που είχε το 2016 σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα, που θεωρούνται κρίσιμες για να επικρατήσει του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζ. Μπάιντεν.

Επίσης δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις του Μπάιντεν για την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο στην αγγλόφωνη αλβανική εφημερίδα «Illyria» των ΗΠΑ. Εκεί, ο Μπάιντεν (που είχε υποστηρίξει τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999 στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) υπόσχεται πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει «την ασφάλεια, την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της Αλβανίας». Προβάλλοντας την ιδιότητα «παλιού φίλου της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου», διαβεβαιώνει πως θα ενισχύσει τις αμερικανο-αλβανικές σχέσεις, αυξάνοντας τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και στο ΝΑΤΟ.

Την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) αναμένεται η δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία των δύο υποψηφίων, όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για κλείσιμο των μικροφώνων των δύο υποψηφίων μετά την πάροδο δύο λεπτών κατά τα οποία θα πρέπει να απαντήσουν, για να αποφευχθεί η ...χάβρα του πρώτου «ντιμπέιτ».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων

Σταθερά μπροστά ο Λ. Αρσε

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων από τις εκλογές της Κυριακής στη Βολιβία (προεδρικές και βουλευτικές), στο 55,78% των ψηφοδελτίων ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό», Λουίς Αρσε, λαμβάνει ήδη το 49%, έναντι 33,9% που παίρνει ο Κάρλος Μέσα, υποψήφιος της «Κοινωνίας Πολιτών», με τη στήριξη των πραξικοπηματιών που ανέτρεψαν το 2019 τον πρώην Πρόεδρο Εβο Μοράλες. Στην τρίτη θέση είναι ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο με 15,92%. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα exit polls o Αρσε έφτανε στο 53%, 20 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, η συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής ήταν από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στην περιοχή, φτάνοντας το 88% από τα 7,3 εκατ. του εκλογικού σώματος, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος της βδομάδας και η νέα κυβέρνηση το πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη.

Σε δήλωσή του στο βρετανικό BBC, ο Λ. Αρσε, οικονομολόγος που έχει σπουδάσει στην Αγγλία και διατελέσει υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Μοράλες, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα είναι δική μου υπόθεση και δεν θα συμμετάσχει ο Μοράλες». Είπε ότι το μοντέλο που είχε εφαρμόσει ο ίδιος ως υπουργός (της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού) «αποδίδει», σε αντίθεση με «το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφάρμοσαν οι πραξικοπηματίες». Δήλωσε επίσης πως θα επιδιώξει «γέφυρες ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία σε όφελος του λαού και όχι των πλουσίων». Ανακοίνωσε τέλος ότι θα επαναφέρει το «κουπόνι κατά της πείνας» (άπαξ πληρωμή στους πιο αδύναμους οικονομικά), που είχε σταματήσει η πραξικοπηματική κυβέρνηση.

Από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται με άσυλο, ο Εβο Μοράλες κάλεσε σε «εθνική συμφιλίωση» και ένα «κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα σε εργαζόμενους, αγρότες, επιχειρηματίες, για να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφυγαν χτες κατά της «Google» το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 πολιτείες, κατηγορώντας το τεχνολογικό μονοπώλιο πως «καταχράται την διεθνή κυριαρχία του στην παγκόσμια αγορά εμποδίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό και τα δικαιώματα των καταναλωτών».

ΝΤΟΧΑ.-- Θύματα στυγνής βίας, συστηματικής κακομεταχείρισης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και ταπείνωσης πέφτουν συχνά οι οικιακές βοηθοί στο Κατάρ, κατήγγειλε στην τελευταία έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία συγκεντρώνοντας στοιχεία από δεκάδες εργάτριες. Το 85% των γυναικών δήλωσαν ότι εργάζονται τακτικά περισσότερες από 14 ώρες ημερησίως, παίρνουν ρεπό σπάνια ή ποτέ, ενώ οι εργοδότες κρατούν τα διαβατήριά τους.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Ο Φρανκ Γένσεν, δήμαρχος της Κοπεγχάγης από το 2010, παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης ζητώντας ...συγγνώμη. Επίσης, θα παραιτηθεί από τη θέση του υπαρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι σουηδικές ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τις κινεζικές εταιρείες «Huawei» και ZTE στο δίκτυο 5G της χώρας, ενόψει της δημοπρασίας φάσματος που έχει προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα. Η Σουηδική Αρχή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS) ανέφερε ότι ο καθορισμός των όρων της άδειας έρχεται ύστερα από εκτιμήσεις των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας ότι «η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της Σουηδίας».

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προκαταρκτική συμφωνία για «New START»

ΜΟΣΧΑ.--

Αμοιβαίο πάγωμα των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας για ένα χρόνο προτείνει η Ρωσία, εάν η «New START» (Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Οπλων), που λήγει τον Φλεβάρη, παραταθεί για την ίδια χρονική περίοδο, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Η Ρωσία προτείνει να παραταθεί η "Νew START" για ένα έτος και είναι έτοιμη να αναλάβει την πολιτική υποχρέωση μαζί με τις ΗΠΑ να παγώσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών της για εκείνη την περίοδο» και με την προϋπόθεση ότι «δεν θα υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ απάντησαν θετικά, λέγοντας πως είναι διατεθειμένες για άμεση συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Ασκηση ΗΠΑ, Ινδίας, Ιαπωνίας και Αυστραλίας

Η ετήσια άσκηση «Malabar», που θα γίνει τον επόμενο μήνα, φέτος θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή και της Αυστραλίας. Η άσκηση καθιερώθηκε μετά το 1992 ως κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ινδίας, ενώ το 2015 ξεκίνησε να παίρνει μόνιμα μέρος και η Ιαπωνία. Οπως έχει ανακοινώσει το ινδικό υπουργείο Αμυνας, φέτος η άσκηση θα διεξαχθεί στον Κόλπο της Βεγγάλης αλλά και στην Αραβική Θάλασσα, «για να επιδείξει το συντονισμό των Πολεμικών Ναυτικών των 4 χωρών».

Αντιδρώντας στην εξέλιξη, το Πεκίνο εξέφρασε την ελπίδα «η στρατιωτική συνεργασία των χωρών της περιοχής να ωφελεί τη σταθερότητα και την ειρήνη».

Σημειωτέον ότι ο συντονισμός των παραπάνω 4 χωρών προχωρά ενώ στην ειδησεογραφία της περιοχής κυριαρχεί όλο και περισσότερο η αντιπαράθεση Ινδίας - Κίνας. Προχτές, οι ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις συνέλαβαν έναν Κινέζο στρατιώτη στο έδαφος της Ινδίας που μετέφερε διάφορα πολιτικά και στρατιωτικά έγγραφα, για τον οποίο ερευνάται αν συμμετείχε σε επιχείρηση κατασκοπείας. Πάντως, δηλώνεται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα παραδοθεί. Το περιστατικό σημειώθηκε ελάχιστες μέρες μετά (12/10) τον 7ο γύρο στρατιωτικών συνομιλιών που είχαν εκπρόσωποι των δύο χωρών, για την κατάσταση στα σύνορά τους, όπου θυμίζουμε ότι το τελευταίο εξάμηνο η ένταση έχει αναζωπυρωθεί (το καλοκαίρι υπήρξε θερμό επεισόδιο με νεκρούς μετά από δεκαετίες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ