ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Νέα αγωνιστικά ραντεβού για μαθητές και φοιτητές αύριο και μεθαύριο.
  • Παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία πανεπιστημίων και άλλων χώρων Εκπαίδευσης, με αφορμή και τα κρούσματα που σημειώνονται.
  • Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση της Προσχολικής Αγωγής στο δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΚΝΕ.
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ξανά στους δρόμους αύριο σε Αθήνα και Πειραιά

Με νέες κινητοποιήσεις αύριο, Πέμπτη, σε Αθήνα και Πειραιά οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων όρων για τη λειτουργία των σχολείων μέσα στην πανδημία, για το δικαίωμά τους σε ανοιχτά ασφαλή σχολεία. Τα αυριανά μαθητικά ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και στην πλατεία Κοραή, αντίστοιχα.

Με την πανδημία να φουντώνει και τον αριθμό των σχολείων και τμημάτων που παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπερνά τα 200 πανελλαδικά, οι μαθητές δηλώνουν πως «είναι αδιανόητο να λένε να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», γνωρίζοντας καλά πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά απέχει πολύ από την εικόνα που επιχειρεί να εμφανίζει το υπουργείο Παιδείας. «Παλεύουμε για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία - Κόψτε τις υποσχέσεις και την τρομοκρατία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με την υπουργό Παιδείας, κατά την οποία δεν πήρε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα που ενώνουν χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές απαντούν και στις πολύμορφες προσπάθειες τρομοκράτησής τους και καταστολής του αγώνα τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση μαθητών επί τέσσερις μέρες, μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεγαλώνουν τα προβλήματα και έρχονται νέα αντιδραστικά μέτρα
  • Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης για τις σπουδές και ενάντια στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που ετοιμάζεται
  • Αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα

Με τα προβλήματα στις σχολές να διογκώνονται εν μέσω πανδημίας και την κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, να ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα, μια σειρά φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και καλούν σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Οι Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ καταγράφουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές: «Τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν. Διογκώνονται τα κενά σε καθηγητές. Τα διδακτικά κενά που άφησε η τηλεκπαίδευση τώρα πολλαπλασιάζονται, τα τεχνικά προβλήματα, η δυσκολία σύνδεσης στις πλατφόρμες, η κακή ποιότητα ήχου και εικόνας συνεχίζονται, την ίδια ώρα που το κόστος του εξοπλισμού βαραίνει εμάς και τις οικογένειές μας. Ακόμα και στις σχολές που έχουν ανοίξει δεν έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Εχουμε φτάσει σε σημείο να κινδυνεύσει μέχρι και η υγεία μας από τα 9ωρα που παρακολουθούμε μέσα από μια οθόνη. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη φοιτητική μέριμνα. Εξακολουθούν να "τρέχουν" ενοίκια κάθε μήνα, ακόμα κι αν τα σπίτια είναι κλειστά, και παράλληλα έχουν συσσωρευτεί και τα χρέη από τους μήνες της καραντίνας. Οι εστίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση, ενώ δεν έχουν λύσει όλοι οι πρωτοετείς το ζήτημα της στέγασής τους, αφού έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα ποσά για νοίκια.

Την ίδια στιγμή η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Διαφημίζει νέες θέσεις καθηγητών στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που ανοίγει λιγότερες θέσεις από πέρυσι (...) Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στα πανεπιστήμια, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που θα τα κάνει ακόμα χειρότερα, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά και επαγγελματικά μας δικαιώματα».

Οι Σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας για οργάνωση και συντονισμό της πάλης προκειμένου να ανοίξουν τώρα όλες οι σχολές. Απαιτώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών, αξιοποίηση όλων των χώρων των ιδρυμάτων για την εκπαιδευτική διαδικασία, δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας και τακτικές απολυμάνσεις, μέτρα στήριξης της φοιτητικής στέγης, να μη χαθεί καμία κλινική, πρακτική ή εργαστήριο και να γίνουν διά ζώσης.

Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο!

«Η κυβέρνηση να ανοίξει με ασφάλεια τις σχολές αντί να ετοιμάζει νομοσχέδια που τις οδηγούν σε κλείσιμο!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αναφορικά με την κατάσταση που ζουν οι φοιτητές και τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα και δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για νομοσχέδιο που «απελευθερώνει» πλήρως την αγορά προγραμμάτων σπουδών, ξενόγλωσσων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, κύκλων κατάρτισης, κάθε είδους πιστοποιητικών, επί πληρωμή. Διευρύνει την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων και θεσπίζει παράλληλα προγράμματα σπουδών (joined degrees) ανάμεσα στα Τμήματα. Παράλληλα προσαρμόζει περαιτέρω τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε πρότυπα αγοράς - manager, βάζοντας τις ίδιες τις επιχειρήσεις, μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος, να διοικούν.

«Η ενίσχυση της "αγοράς" τίτλων και πτυχίων στοχεύει στη μετατροπή των σπουδών μας σε κυνήγι σκόρπιων, ασύνδετων γνώσεων και δεξιοτήτων, με "ατομική ευθύνη" του φοιτητή. Οι - χωρίς επιστημονικά κριτήρια - αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που συμβαίνουν εδώ και χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση, διασπώντας αναγκαίες και συνεκτικές γνώσεις που χρειαζόμαστε, μας αναγκάζουν να κυνηγάμε πανάκριβα σεμινάρια, πιστοποιήσεις, πτυχία και τίτλους μετά το πτυχίο, για να καλύψουμε κενά και να μαζέψουμε εφόδια για το επάγγελμά μας», σημειώνει το ΜΑΣ και προσθέτει ότι «οι αλλαγές προσθέτουν τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα της εξίσωσης των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μωσαϊκό διάσπαρτων διαβαθμισμένων πτυχίων και αποφοίτων, που όλο και διευρύνεται, ωφελεί μόνο τους μεγαλοεργοδότες και επιχειρηματικούς ομίλους, που αξιοποιούν αυτές τις διαφοροποιήσεις για να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα όλων μας προς τα κάτω».

«Οι φοιτητές έχουμε πείρα, ξέρουμε πως το πανεπιστήμιο της αγοράς που χτίζουν τόσα χρόνια "έχει βαρέσει κανόνι" στην πανδημία!», τονίζει το ΜΑΣ, καλώντας «η κυβέρνηση να πάρει εδώ και τώρα μέτρα για να γυρίσουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο!». Η ΕΓ του ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να βγουν μπροστά με τους συλλόγους τους, να συζητήσουν, να ενημερωθούν, να διαμορφώσουν τις διεκδικήσεις τους, οργανώνοντας πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις, δράσεις.

Παράλληλα, το ΜΑΣ αναφέρεται στην πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης με αντικείμενο 2.000 ανταποδοτικές υποτροφίες για επικουρικό διδακτικό έργο στα ιδρύματα. Τα χρήματα θα δοθούν μέσα από τους ΕΛΚΕ και θα απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες. «Ετσι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτιμά την... αριστεία, στο όνομα της οποίας πίνει νερό εξαρχής! Βάζοντας νέους ανθρώπους, μόλις απόφοιτους, με 8 ευρώ την ώρα να μπαλώνουν τις τρύπες των συνταξιοδοτήσεων, της μη πρόσληψης του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού...», σχολιάζει το ΜΑΣ και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση φορτώνει τα σπασμένα στους νέους επιστήμονες, αντί να εξασφαλίσει την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού για τα ιδρύματα και να αντιμετωπίσει τις τραγικές ελλείψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ