Συλλαλητήρια σήμερα στην Αθήνα 10 π.μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και άλλες πόλεις, με τη συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών και φοιτητών
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί στις 10 το πρωί στα Προπύλαια, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας. Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στις μαθητικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται το επόμενο διάστημα, όπως δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με δημιουργικότητα και εφευρετικότητα, να αποφασίσουν τρόπους διεκδίκησης. Ηδη, πραγματοποιούνται συνελεύσεις, συσκέψεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις όπως πορείες σε δήμους και γειτονιές, καθιστικές διαμαρτυρίες, γκράφιτι, πανό και άλλα μέσα για να ακουστούν τα αιτήματα των μαθητών.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και κάθε γονιό ξεχωριστά σε συμμετοχή, μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Καλεί «να αναλάβει η κυβέρνηση τη δικιά της ευθύνη και να μην τρομοκρατεί μαθητές - γονείς και εκπαιδευτικούς», δηλώνοντας: «Εμείς οι γονείς θα παραμείνουμε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας. Τα αιτήματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι δίκαια, είναι και δικά μας αιτήματα. Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων δεν θα περάσει! Να ακούσει τώρα η κυβέρνηση το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία».
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων».
Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει μέχρι χτες και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι φοιτητές που ζουν εκρηκτική κατάσταση στις σχολές, με τα περισσότερα τμήματα να μη λειτουργούν διά ζώσης κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές, προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα, καλούν «όλοι στον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη».
Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές μαζί με γονείς συγκεντρώνονται στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ. Τα ραντεβού σε άλλες πόλεις έχουν ως εξής: Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλ. Αγίου Γεωργίου. Ηράκλειο, στις 10 π.μ., στην πλ. Ελευθερίας. Χανιά, στις 11.30 π.μ., στην Αγορά. Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ., στο Στρογγυλό. Αρτα, στις 10 π.μ., στην πλ. Κιλκίς. Πρέβεζα, στις 10.30 π.μ., στο δημαρχείο. Κέρκυρα, στις 10 π.μ., στην Ανουντσιάτα.Λάρισα, στη 1 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Τρίκαλα, στις 11 π.μ., στην πλ. Ρήγα Φεραίου. Καρδίτσα, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Τήνο, στις 12 μ., στην Εξέδρα.
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ |
Χτες, δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οι μαθητές του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Αρχικά, οι μαθητές φώναξαν με παλμό τα συνθήματά τους. Στη συνέχεια, μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο, οι μαθητές του Καλλιτεχνικού παρουσίασαν τις διεκδικήσεις τους και τις απαντήσεις χωρίς αντίκρισμα που έχουν πάρει μέχρι τώρα από το υπουργείο, αναδεικνύοντας και την πολύχρονη διάρκεια του αγώνα τους. Σειρά πήραν οι μαθητές του Μουσικού χορεύοντας συνοδεία μουσικών οργάνων.
Απαίτησαν αναγνώριση και πιστοποίηση των μουσικών σπουδών, χρηματοδότηση και συντήρηση των μουσικών οργάνων στο σχολείο και επίλυση του κτιριακού προβλήματος για το Καλλιτεχνικό (χρόνια τώρα μοιράζεται σε δύο κτίρια σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου). Επιπλέον, απαίτησαν περισσότερα λεωφορεία για τις μετακινήσεις των μαθητών, τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών, πρόσληψη καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Καταγγέλλει ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης προσπαθεί να μεθοδεύσει την αντιπαράθεση εκπαιδευτικών - μαθητών. Ετσι, στο 7ο και στο 8ο ΕΠΑΛ που είναι υπό κατάληψη, πρότεινε να γίνουν τα εργαστηριακά μαθήματα στο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) που δεν είναι υπό κατάληψη. Επίσης, έγιναν και συστάσεις στους εκπαιδευτικούς να κάνουν τηλεκπαίδευση και μάλιστα εκτός ωραρίου.
Η Α' ΕΛΜΕ αναδεικνύει ότι τέτοιες προτάσεις είναι ανεφάρμοστες, στόχο έχουν μόνο την εκδίκηση απέναντι στους μαθητές και όχι το να μη χάνονται ώρες μαθήματος.
Και εξηγεί: «Αν εφαρμοστεί η κατεύθυνση της Περιφέρειας η Α' τάξη, που έχει κυρίως θεωρίες, δεν θα κάνει μάθημα γιατί το σχολείο είναι υπό κατάληψη. Οι τάξεις που έχουν θεωρίες και εργαστήρια θα κάνουν μερικώς μαθήματα και οι τάξεις που έχουν κυρίως εργαστήρια θα κάνουν κυρίως εργαστήρια χωρίς θεωρίες. Τι είδους λειτουργία είναι αυτή;
Αν υπάρχει η σκέψη να γίνουν και οι θεωρίες εκεί, τους απαντούμε ότι είναι αδύνατο να μαζευτούν δύο σχολεία ξαφνικά για να κάνουν και θεωρίες στο ΕΚ, δηλαδή 700 περίπου παιδιά, όταν επιπλέον στο χώρο του ΕΚ στεγάζεται κι ένα τρίτο σχολείο, το 15ο ΕΠΑΛ.
Οι μαθητές που κάνουν εργαστήρια στην περίπτωση που εμφανιστεί καθηγητής να κάνει Webex πώς θα βρεθούν στο σπίτι τους να παρακολουθήσουν το μάθημα αφού είναι στο σχολείο; Θα πρέπει να πάνε στο σπίτι και να ξαναεπιστρέψουν για το εργαστήριο; Πρακτικά αδύνατο.
Την ίδια στιγμή, στο ίδιο συγκρότημα, στο 15ο ΕΠΑΛ, χάνονται περίπου 100 ώρες μαθήματος τη βδομάδα από έλλειψη καθηγητών. Από το ΕΠΑΛ λείπουν 2 μηχανολόγοι, 1 ηλεκτρονικός, 1 καθηγητής ναυτιλιακών, 1 φυσικός αλλά και ώρες φιλολόγων, Αγγλικής κ.λπ.».
«Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες για μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, ανάγει τα πάντα σε ατομική ευθύνη», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στην ίδια κατεύθυνση κινούνται «και οι δήμαρχοι». Στους παιδικούς σταθμούς, που ήδη μετρούν ένα μήνα λειτουργίας, «τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει κουρελόχαρτα», ενώ στα σχολεία για 16.000 μονάδες υπάρχουν μόλις 9.474 συμβασιούχοι σχολικές καθαρίστριες, από τις οποίες περίπου οι μισές με μερική απασχόληση.
«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί εργαζόμενους και γονείς «να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων».