ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πυρετώδεις επαφές με Αγκυρα αλλά και Λευκωσία

«Πρέπει να επικοινωνούμε», τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΞ για τις σχέσεις με την Τουρκία, προσδοκώντας «αποκατάσταση σχέσεων σε ορθολογικότερες βάσεις»

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες Μάας και Τσαβούσογλου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες Μάας και Τσαβούσογλου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Συνεχίζονται οι απανωτές επαφές για την προετοιμασία τόσο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο εστιάζοντας και στις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και συνολικότερα για νέες ευρωατλαντικές διευθετήσεις που «ψήνονται» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως αντίβαρο στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Οι εξελίξεις στην περιοχή - στις οποίες κυριαρχεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας - βρέθηκαν στο επίκεντρο και νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το γερμανικό ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι οι συνομιλίες Τουρκίας - Ελλάδας είναι «αποφασιστικής σημασίας» «για να καταστεί δυνατόν να επιλυθούν συνολικά οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά της να παζαρέψει σε όλα τα ανοιχτά θέματα με τις Βρυξέλλες, όπως το Μεταναστευτικό, η Λιβύη κ.τ.λ., ιεραρχώντας ψηλά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή. Γι' αυτό όχι απλά έσπευσε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συμπλήρωσε καλώντας σε σύσταση «ενεργειακής πλατφόρμας» στην περιοχή, επιμένοντας και στην ισότιμη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Τη ρευστότητα και οξύτητα των παζαριών δίνουν πάντως και οι τόνοι μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας που τις τελευταίες μέρες «αναπροσαρμόστηκαν», με φόντο και το ενδιαφέρον της Αγκυρας να αγοράσει στρατιωτικά συστήματα της «Eurosam» που αποτελούν συμπαραγωγή γαλλικών και ιταλικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, είπε αναφερόμενος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ότι «δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο». Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Παριζιέν» και σχολιάζοντας τις σχέσεις της χώρας του και της ΕΕ με την Τουρκία, ο Λε Ντριάν έκανε λόγο για εξομάλυνση της κατάστασης τις τελευταίες μέρες, εκτιμώντας πως ενδεχομένως οι συζητήσεις να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται αποσαφηνίσεις από την Τουρκία για πολλά ακόμη θέματα, όπως για τη Λιβύη, για την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία αλλά και ότι «πρέπει να επικοινωνούμε, οι προσβολές δεν αποτελούν λύση. Η πρόσφατη συνομιλία του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μακρόν επέτρεψε το άνοιγμα των απαραίτητων διαύλων επικοινωνίας».

Σε ερώτημα για το αν φοβάται εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας, εκτίμησε ότι «υπήρξαν δηλώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν δεν ισχύει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να προβώ σε υποθέσεις. Παρατηρώ πως η σθεναρότητα της θέσης μας έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των σχέσεων σε ορθολογικότερες βάσεις. Τόσο το καλύτερο». Για να καταλήξει ότι «στη Μεσόγειο βρισκόμαστε στη διαδικασία διασαφήνισης των κανόνων λειτουργίας μεταξύ της αποστολής του ΝΑΤΟ, "Sea Guardian", και της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Ειρήνη", ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά μεταξύ συμμάχων (σ.σ. τον Ιούνη ένα τουρκικό σκάφος είχε απειλητική στάση ενάντια σε γαλλική φρεγάτα)».

Στην Κύπρο

Στο μεταξύ, σειρά επαφών αναμένονται στην κυπριακή πρωτεύουσα, με φόντο και τις διαφωνίες που συνεχίζονται εντός ΕΕ ως προς την τακτική αντιμετώπισης της Τουρκίας. Σε αυτήν τη βάση, η Λευκωσία δέχεται πιέσεις επειδή επιμένει στην αξιοποίηση και κυρώσεων κατά της Αγκυρας («μπλοκάροντας» σ' αυτήν τη βάση κυρώσεις κατά του Μινσκ), ενδεχόμενο που ωστόσο δείχνει να απομακρύνεται, υπενθυμίζοντας την ίδια στιγμή την προθυμία της να διαπραγματευτεί με την Τουρκία ακόμα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αργά χτες το απόγευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις» στην Τουρκία, αλλά να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Σήμερα αναμένεται να βρεθούν στην Κύπρο ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αλλά και ο Ιταλός επιτελάρχης, στρατηγός Enzo Vecciarelli, όπως και ο διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, αντιναύαρχος Laurent Isnard. Αφορμή για την επίσκεψή τους είναι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου αλλά θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις και γεύμα εργασίας με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, συζητώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας.

Επίσης, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα - εκτάκτως σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - στη Λευκωσία και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα. Ακόμα, στη Λευκωσία έχει προγραμματιστεί να βρεθεί και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράνχα Γκονθάλεθ Λάγια.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓKΡΟΥΠ
«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα βρίσκονται μεταξύ άλλων η επικύρωση της 7ης έκθεσης «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και η έναρξη του 8ου κύκλου «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του οποίου συμπεριλαμβάνεται και η τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ παράλληλα τις μέρες αυτές ξεκινούν οι συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενόψει των συζητήσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια, οι οποίες ξεκινούν στις 19 Οκτώβρη.

Να σημειωθεί ότι ο 8ος κύκλος «ενισχυμένης εποπτείας» συνδέεται με την εκταμίευση κεφαλαίων της Ευρωζώνης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, παρέχοντας ένα επιπλέον κίνητρο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δέσμης με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται για την προσεχή περίοδο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στο cnn.gr εκτίμησε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 θα κινηθεί μεταξύ 8% και 9%, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλη.

Σχετικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε πως «είμαστε σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπου 20 μέρες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε κάποιες προτάσεις», προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα αξιολογηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μαζί με κάποιες προκαταβολές στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σημείωσε ακόμα ότι από τα 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE για την κάλυψη του μισθολογικού «κόστους» της εργοδοσίας, περίπου το 50% θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του 2020.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Προσκάλεσαν σε φόρουμ... για τη δημοκρατία τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, πραξικοπηματία Γκουαϊδό!

Καταγγέλλουν η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Αθήνας και το ΠΑΜΕ

Σήμερα ξεκινάει το «Athens Democracy Forum», το οποίο διοργανώνουν στην Αθήνα οι «New York Times» σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη, την «Καθημερινή» και άλλους οργανισμούς - εταιρείες. Ανάμεσα στις «εξέχουσες» προσωπικότητες που θα φιλοξενήσει ο δήμος της Αθήνας στο πλαίσιο του φόρουμ, το οποίο κάθε χρόνο ασχολείται με τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τις «διευθετήσεις» που «τρέχουν» στην περιοχή από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι φέτος και η μαριονέτα των ΗΠΑ - ΕΕ στη Βενεζουέλα, ο δοτός «πρόεδρος» Γκουαϊδό, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ανατροπής μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης στη χώρα του. Ο πραξικοπηματίας Γκουαϊδό θα μιλήσει την Παρασκευή μετά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αύριο Πέμπτη θα μιλήσει ο δήμαρχος της Αθήνας, Κ. Μπακογιάννης.

Αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας!

Σε καταγγελία προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Αθήνας με αφορμή την πρόσκληση Μπακογιάννη προς τον Γκουαϊδό. Η καταγγελία που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει:

«Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό, μετά από την αναγνώρισή του από την κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετέχει σαν καλεσμένος του δημάρχου της Αθήνας στο ονομαζόμενο "Δημοκρατικό Φόρουμ" που θα γίνει διαδικτυακά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο δήμαρχος της ΝΔ, πλήρως ταυτισμένος με την κυβέρνησή του, δίνει βήμα σε μια μαριονέτα των Αμερικανών, που τον έχουν απομονώσει ακόμα και οι πρώην συνεργάτες του στην αντιπολίτευση.

Καταγγέλλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αυτές τις μεθοδεύσεις σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας».

Την πρόσκληση του δημάρχου Αθήνας, Κ. Μπακογιάννη, στον Χουάν Γκουαϊδό καταγγέλλει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον δήμαρχο της Αθήνας που δίνουν βήμα στην Ελλάδα στη "μαριονέτα" των ΗΠΑ, τον επίδοξο - αποτυχημένο δικτάτορα της Βενεζουέλας Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό, ένας αχυράνθρωπος του ιμπεριαλισμού, που έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως και από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά έχει αποκηρυχτεί από τον ίδιο τον λαό της Βενεζουέλας. Και όμως αυτή η καρικατούρα βρίσκεται προσκεκλημένος του δημάρχου της Αθήνας και φιγουράρει δίπλα στον πρωθυπουργό στο ονομαζόμενο Δημοκρατικό Φόρουμ της Αθήνας, που θα γίνει διαδικτυακά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι εκτός των αποτυχημένων προσπαθειών του να πάρει την εξουσία πραξικοπηματικά, ο συγκεκριμένος κύριος έχει καταγγελθεί από τους στενότερους πρώην συνεργάτες του ότι χρηματοδοτείται από διάφορες "οικονομικές βοήθειες" που στέλνουν οι ΗΠΑ και λοιποί για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ενώ, επίσης, αγαπά να φωτογραφίζεται με ναρκοβαρόνους της Κολομβίας, παραστρατιωτικούς και άλλες εγκληματικές ομάδες. Αυτόν τον γελωτοποιό να τον κάνει διαδικτυακή βόλτα ο δήμαρχος στον Μεγάλο Περίπατο, για να του δείξει τις κάμπιες που τρώνε τους ξεραμένους φοίνικες που φύτεψε!

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του δημάρχου Αθήνας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Βενεζουέλας και στις συνδικαλιστικές του οργανώσεις στον αγώνα τους για το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του χωρίς ξένες επεμβάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ