Με την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας», η αρμοδιότητα των εργατικών διαφορών περνάει στον ΟΜΕΔ
Την παραπέρα συρρίκνωση και αποψίλωση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των «εργατικών διαφορών» στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια των αντεργατικών παρεμβάσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, ως προς το χαρακτήρα και τη λειτουργία του.
Αυτό προκύπτει από τη δημοσιοποίηση της 7ης έκθεσης «ενισχυμένης εποπτείας» που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες στους χώρους δουλειάς, μεταφέροντας τη διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών σ' έναν οργανισμό όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί φορείς και στερείται βέβαια οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
Θυμίζουμε ότι οι εργατικές διαφορές αφορούν συνήθως την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας, τους μισθούς, το ωράριο κ.ά. Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι καινούριο φρούτο. Η υποβάθμιση ακόμα και αυτού του υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ επιταχύνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
Απ' αυτήν την άποψη, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για τον τομέα των εργασιακών σχέσεων, από το 2014 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανελέγχων στις επιχειρήσεις, που περιορίστηκαν στους 27.256 το 2016, ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει την ίδια περίοδο με τις κυρώσεις στους εργοδότες (μηνύσεις, μηνυτήριες αναφορές και πρόστιμα) που το 2016 φθάνουν τις 8.527, ο μικρότερος αριθμός από το 2009, ενώ και τα πρόστιμα μειώνονται συνεχώς από το 2014 και μετά.
Τα παραπάνω έλαβαν χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνέχισε στον ίδιο αντεργατικό δρόμο με τους προκατόχους του. Ετσι, το ΣΕΠΕ την περίοδο 2015 - 2019 εξακολούθησε να υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε και ο ρόλος του στη μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης στις πλάτες των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε παραπέρα και με το «καλημέρα» αποφάσισε την κατάργηση του ΣΕΠΕ ως ξεχωριστής δομής του υπουργείου Εργασίας, με σαφή και διακριτά καθήκοντα, και το ενέταξε στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Το αντεργατικό αυτό βήμα επιχειρεί σήμερα να εμβαθύνει με την παραπέρα αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του.
Το νέο πρόγραμμα προβλέπει ακόμα και μισθούς 200 ευρώ, που θα πληρώνει εξολοκλήρου το κράτος
Με την επιδότηση του «μη μισθολογικού κόστους» και διατάξεις που μετατρέπουν τους μακροχρόνια ανέργους σε τζάμπα εργατικό δυναμικό, τίθεται από αύριο, 1 Οκτώβρη, σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 θέσεις εργασίας, στο όνομα της παροχής «κινήτρων» στις επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση προσλήψεων.
Το πρόγραμμα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ έχει προϋπολογισμό 345 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και των εισφορών που αναλογούν σε Δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών και για 100.000 προσλήψεις.
Στην περίπτωση εργοδοτών που θα προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών, κάθε νέα πρόσληψη επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Στην περίπτωση αυτή, η πρόσληψη και απασχόληση μακροχρόνια ανέργων μπορεί να γίνει χωρίς οι επιχειρήσεις να βγάλουν ούτε ευρώ από το ταμείο τους!
«Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ», διευκρινίζει η ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών (άρθρο 2). Με δεδομένο ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που θα προσληφθούν είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση, οι επιχειρήσεις έχουν το «πράσινο φως» να προσλάβουν προσωπικό με μειωμένο ωράριο και να το πληρώνουν με το μισθό πείνας των 200 ευρώ, χωρίς να βάλουν καν το χέρι στην τσέπη.
Οσο για τις λεγόμενες «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας», η μόνη δέσμευση για τους εργοδότες είναι να μην προχωρήσουν σε μειώσεις του προσωπικού τους κατά το εξάμηνο που θα διαρκεί η επιδότηση. Δεν λογίζονται, ωστόσο, ως μείωση προσωπικού η λύση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και οι συνταξιοδοτήσεις.
«Τιμούμε την ΠΣΟ. Δυναμώνουμε τον προλεταριακό διεθνισμό και την ταξική αλληλεγγύη», τονίζουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας, Τροφίμων - Ποτών και Οικοδόμων και τα Σωματεία ΣΕΤΗΠ, ΠΕΜΕΝ, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΟΤΑ, Μετάλλου και Ενέργειας, που έχουν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η ΠΣΟ ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945 στο Παρίσι, συσπειρώνοντας τις εργατικές οργανώσεις όλου του κόσμου. 75 χρόνια αργότερα, η ΠΣΟ συνεχίζει στον ίδιο ασυμβίβαστο δρόμο, με ενότητα, ταξικό προσανατολισμό, με διεθνισμό. 75 χρόνια με τιμή και αξιοπρέπεια! Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να προκάλεσε προβλήματα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά τα ταξικά συνδικάτα, μέλη και φίλοι της ΠΣΟ, αγωνίστηκαν με όλα τα μέσα και κατάφεραν να σταματήσουν στην πράξη την προσπάθεια περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από τις κυβερνήσεις. Διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις, απεργίες, εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες και σεμινάρια σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας με επιτυχία τον αγώνα για την υγεία των ανθρώπων με τα 75 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΣΟ. Εχουμε αποδείξει και αποδεικνύουμε ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να λυγίσει την ακλόνητη πίστη μας στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Συνεχίζουμε... Το έτος 2020 είναι αφιερωμένο στην 75η επέτειο της ΠΣΟ, μια επέτειο όχι μόνο ιστορική αλλά και επέτειο δράσης».
Την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και της άμεσης παροχής όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας προβάλλουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Στην επιστολή σημειώνουν: «Οπως είναι γνωστό, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη λειτουργούν οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου για τη σωστή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία και η καθημερινή λειτουργία τους είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων που θέτουν σε κινδύνους τους εργαζόμενους. Λόγω και της σοβαρής κατάστασης που έχει προκύψει από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, είναι επιτακτική η ανάγκη της επιπλέον στελέχωσης των επιτροπών, καθώς και της παροχής ΑΜΕΣΑ από την πλευρά της πολιτείας όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας, όπως: Φόρμες μιας χρήσης για όλα τα μέλη των Επιτροπών, μάσκες, γάντια κ.λπ. (...)».
Τις εκφυλιστικές διαδικασίες στις συνεδριάσεις και τη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου Θήβας, με ευθύνη της πλειοψηφίας ΣΑΕΚΕ - ΠΑΣΚΕ και τη στήριξη της ΔΑΚΕ και της ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ), αναδεικνύει και καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση», τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να παλεύει για την οργάνωση των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΣ, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ τόσο η παράταξη της πλειοψηφίας όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους με την κρίση, την πανδημία, την επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Αντίθετα, αυτό που τους απασχόλησε ήταν η εγγραφή στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου ενός ακόμη σωματείου - σφραγίδα, καθώς και η έγκριση του οικονομικού απολογισμού για το οκτάμηνο που πέρασε, στον οποίο περιλαμβάνονται δαπάνες αρκετών χιλιάδων ευρώ για οδοιπορικά και «έξοδα παράστασης», συνοδευόμενες με αποδείξεις ακόμη και από ψαροταβέρνες στον Ωρωπό.
Σύσκεψη των συνταξιουχικών σωματείων των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στον υπαίθριο χώρο (πάρκο) δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η προετοιμασία των περιφερειακών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας της τρίτης ηλικίας, που γιορτάζεται την 1η Οκτώβρη κάθε έτους.