Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού για τη συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει
«Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», τονίζουν τα σωματεία και καλούν σε ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού.
Παράλληλα με το συλλαλητήριο του Σαββάτου, σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία προετοιμάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και την προηγούμενη μέρα. Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στις 8.30 π.μ., από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των υγειονομικών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα ταξικά σωματεία, με εξορμήσεις και περιοδείες, μπαίνουν σε χώρους δουλειάς, ανοίγουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση, με οργάνωση του αγώνα με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Η προετοιμασία της κινητοποίησης ξεδιπλώνεται παράλληλα με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του κλαδικού Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού |
Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε στον υφυπουργό το πλαίσιο με τις διεκδικήσεις για κλαδικές ΣΣΕ με σταθερό εργάσιμο χρόνο, για επίδομα ανεργίας τουλάχιστον 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, παράλληλα με το πάγωμα υποχρεώσεων των ανέργων σε ΔΕΚΟ, δωρεάν πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες κ.ά.
Στη συνέχεια, το Συνδικάτο κατέθεσε στην Ενωση Ξενοδόχων σχέδιο ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς η υπάρχουσα έληξε τον Αύγουστο.
Μπροστά στην κινητοποίηση του Σαββάτου, σε διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης στο πάρκο έξω από το ΕΚΘ την περασμένη Τρίτη, εργαζόμενοι του κλάδου ανέδειξαν πτυχές της επίθεσης όπως αυτή εκφράζεται στους χώρους δουλειάς και συζήτησαν για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ.
Αναφέρθηκαν στο καθεστώς της τηλεργασίας που επιδιώκει να επεκτείνει η εργοδοσία, στις αρνητικές συνέπειές του, στο φόντο και του τραγικού θανάτου της 27χρονης συναδέλφισσάς τους που πέθανε μόνη μέσα στο σπίτι την ώρα της δουλειάς. Αναδείχθηκαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με την «ευελιξία» της εργοδοσίας να εκμεταλλεύεται ανάλογα πώς βολεύεται τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τους όποτε θέλει σε εργασία από το σπίτι και άλλες φορές πιέζοντάς τους να επιστρέψουν.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο απασχόλησε ο σχεδιασμός οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα και από τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των εργαζομένων να πιέζουν για αυτά τα ζητήματα.
Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθεί Σωματειακή Επιτροπή για τα τηλεφωνικά κέντρα, που θα εξειδικεύσει τη δράση στον συγκεκριμένο χώρο όπου εκδηλώνεται πιο βαριά η εκμετάλλευση, σε νέο ηλικιακά δυναμικό με χαμηλή κοινωνική πείρα κ.λπ. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε ότι στα τηλεφωνικά κέντρα, με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, τα μέτρα προστασίας δεν είναι επαρκή (π.χ. κοινή χρήση ακουστικών, δεν τους πληρώνουν μάσκες κ.ά.).
Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ καλούν ολοένα και περισσότερα σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.
Σε αυτά προστέθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), η οποία αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για τη διασφάλιση των αναγκών σε Ειδική Αγωγή, Αποκατάσταση και Πρόνοια. Οπως εξηγεί, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για την αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία των δομών, δεν έγινε καμία προσπάθεια για τη δημιουργία ή / και επίταξη χώρων για τον αναγκαίο αποσυγχρωτισμό, για την αύξηση του προσωπικού, για τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, για την ασφαλή μεταφορά, για τη συστηματική υγιεινή και τον καθαρισμό των χώρων...
«Δίνουμε αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), «ενάντια στο χτύπημα του 8ωρου, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, τις απολύσεις και το πετσόκομμα των μισθών, του εισοδήματος των εργαζομένων».
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).
Το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση των εργαζομένων με αναχώρηση στις 3.30 μ.μ. από το Πάρκο της Νάουσας. Αναχώρηση από τον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα ανακοινώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», καλώντας τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος.
Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιτοχώρου, μετά την πετυχημένη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη, αποφάσισαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Λεωφορεία και αυτοκίνητα θα αναχωρήσουν από το Λιτόχωρο στις 3.30 μ.μ. και την κεντρική πλατεία της Κατερίνης στις 4 μ.μ.
Βέβαια, το κυβερνητικό πρόγραμμα υλοποίησης έργων υποδομής, με αξιοποίηση και του περιβόητου «Ταμείου Ανάκαμψης», έχει γεννήσει πραγματικές προσδοκίες στους «μεγάλους παίχτες» του κλάδου. Τα μαχαίρια έχουν βγει και είναι έτοιμα να κατασπαράξουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα διατεθεί.
-- Από πού προέρχονται τα χρήματα;
Τα περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ, που υπόσχεται η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου σε βάθος 6ετίας, είναι πλέον γνωστό πως δεν υπάρχουν σε κάποια «λεφτόδεντρα» που φυτρώνουν στο Μαξίμου ή στις Βρυξέλλες. Η εκρηκτική αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έχει ως αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να γεμίζουν κατά 95% με δικά τους χρήματα, ενώ μόλις 5% προέρχεται από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.
-- Εργα υποδομής για ποιον;
Λίγες μόλις μέρες μετά το νέο έγκλημα που συντελέστηκε στην Εύβοια (μετά από αυτά σε Μάνδρα, Μάτι, Χαλκιδική) ως αποτέλεσμα έντονου καιρικού φαινομένου, όπου αναδείχθηκε τραγικά για άλλη μια φορά η ανυπαρξία υποδομών προστασίας της ζωής του λαού, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι φαίνεται πλέον καθαρά ποια έργα είναι αυτά που με απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να γίνουν. Αμ δε... Ο στόχος μετατροπής της χώρας και ειδικότερα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σε ενεργειακό και εμπορευματικό κόμβο, καθώς και η τουριστική ανάπτυξη Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής θέτουν άλλες προτεραιότητες.
Γι' αυτό στο επίκεντρο μπαίνουν η επέκταση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και η διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, ώστε να μετατραπεί σε «ζωτικής σημασίας» τόσο σε εγχώριο όσο και διεθνές επίπεδο.
Γι' αυτό μπαίνουν στο κάδρο μια σειρά οδικών αξόνων που θα διευκολύνουν τη μεταφορά εμπορευμάτων στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και τη γρήγορη πρόσβαση τουριστών στις περιοχές ενδιαφέροντος.
Γι' αυτό ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες ο διπλασιασμός του μεγέθους του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα καρκινοβατούν μια σειρά από έργα που θα δώσουν ανάσα στην καθημερινότητα του λαού της πόλης, όπως σχολεία, χώροι πρασίνου, υποδομές άθλησης και άλλα.
Γι' αυτό οι ανακαινίσεις τουριστικών υποδομών - αξιοποιώντας τη μειωμένη προσέλευση τουριστών - έγιναν σε χρόνο-ρεκόρ, αλλά την ίδια ώρα δύο νοσοκομεία της πόλης («Παναγία» και Λοιμωδών) παραμένουν κλειστά, ενώ θα μπορούσαν άμεσα και εύκολα από τεχνικής άποψης να τεθούν ετοιμοπόλεμα.
Γι' αυτό παραχωρούνται - μέσω των ΣΔΙΤ - στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και κρίσιμες υποδομές, όπως η διαχείριση του νερού στη Χαλκιδική με την κατασκευή του φράγματος Χαβρία.
-- Εργα με τι όρους για τους εργαζόμενους;
Το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και αυτό που ετοιμάζεται για να παρθούν τα χρήματα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» δεν αφήνουν περιθώρια για χαμόγελα.
Οι δύο κόσμοι που συγκρούονται μπροστά στις νέες επενδύσεις στις υποδομές φάνηκαν γλαφυρά σε μια ανακοίνωση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα τέλη Ιούλη. Την ώρα που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αποζημίωση 11 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ του παραπάνω ομίλου, λόγω μειωμένης διέλευσης στα διόδια που διαχειρίζεται. Την ώρα που περιχαρής ο όμιλος ανακοίνωσε αυξημένα μερίσματα για τους μετόχους από την εκμετάλλευση ενός αυτοκινητόδρομου. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε μειώσεις στο προσωπικό για «μείωση των λειτουργικών δαπανών»...
Η κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου έχει γίνει εκρηκτική.
Τα εργατικά «ατυχήματα» στα εργοτάξια μέσα στο καλοκαίρι χτύπησαν «κόκκινο», ενώ τα μέτρα υγιεινής μπήκαν στο ζύγι «κόστους - οφέλους».
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τεστ για τον κορονοϊό έγιναν σε εργαζόμενους κατόπιν εορτής, αφού είχε βρεθεί θετικό κρούσμα και μόνο κάτω από το φόβο της αναγκαστικής προσωρινής αναστολής της παραγωγής. Βέβαια, δεν έλειψε και η προσπάθεια να αποκρυφτούν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στις μελετητικές εταιρείες του κλάδου βιώνουν όλο και πιο έντονα την ανασφάλεια, με την απόλυση να βαφτίζεται «λύση συνεργασίας» για τους συναδέλφους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και με εργαζόμενους να αναγκάζονται να «βγάλουν» το έτος με ελάχιστες μέρες άδειας υπόλοιπο, αφού στην καραντίνα τέθηκαν υποχρεωτικά σε «παροπλισμό».
Η αγωνιστική στάση όλη την περίοδο της πανδημίας είναι το στέρεο υπόβαθρο για μια πετυχημένη και μαζική κινητοποίηση, που θα θέτει ξεκάθαρα την εργατική «ατζέντα». Με προβολή αιτημάτων που πατάνε στις πραγματικές δυνατότητες της εποχής, απέναντι στο τζογάρισμα της υγείας του λαού και τις νέες περικοπές των εργατικών δικαιωμάτων. Για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.
Αυτός είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος. Για να ανοίξουμε τη φωτεινή προοπτική όπου κριτήριο του σχεδιασμού και της υλοποίησης των έργων υποδομής δεν θα είναι ο ένας ή ο άλλος αστικός σχεδιασμός, αλλά η ολόπλευρη βελτίωση των όρων ζωής των εργαζομένων. Για να εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και τη δυνατότητα να θέσουν τις παραγωγικές ικανότητές τους, τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και των αναγκών του. Για να σταματήσουμε τον 21ο αιώνα να φοβόμαστε ότι θα καούμε από τη φωτιά και θα πνιγούμε από τη βροχή.
Επίσης, αύριο Παρασκευή στις 12 μ., στο πάρκο της ΧΑΝΘ (πίσω από το Αγαλμα του Μ. Ανδρόνικου), το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιό του, ενώ το Σάββατο 12/9, στις 10.30 π.μ., στον ίδιο χώρο, οργανώνει εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.