Σε νέα φάση περνάει η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, καθώς αξιοποιώντας την πανδημία προωθεί τη νομοθέτηση νέων αντεργατικών μέτρων, με τα οποία ενισχύει τα όπλα της εργοδοσίας και την προσπάθειά της να μονιμοποιήσει την «ευελιξία» και την υποαπασχόληση στην αγορά εργασίας, με μισθούς - ψίχουλα για τους εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ένα νέο πακέτο μέτρων που προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το ειδικό καθεστώς για την «αναπλήρωση» του χρόνου υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία εξαιτίας καραντίνας.
Οπως προκύπτει από «διαρροές» που ακολούθησαν, η κυβέρνηση σκοπεύει να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, μέχρι και 3 ώρες τη μέρα, για να «καλύψουν» τις μέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία κατόπιν εντολών του ΕΟΔΥ!
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση μεταφέρει και σε αυτήν την περίπτωση τα βάρη απευθείας στις πλάτες των εργαζομένων, απαλλάσσοντας πλήρως τις επιχειρήσεις αλλά και το κράτος από οποιοδήποτε «κόστος». Παράλληλα, πρόκειται για άλλη μια υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με την έμμεση μετατροπή του 8ωρου σε 11ωρο, «ανοίγοντας» ταυτόχρονα την όρεξη της εργοδοσίας και για άλλες αντίστοιχες... «αναπληρώσεις» σε περιπτώσεις έκτακτης υποχρεωτικής απουσίας του εργαζόμενου.
Την ίδια ώρα, στην ατζέντα της κυβέρνησης, με βάση και το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», βρίσκεται και η νέα μόνιμη μείωση του «κόστους» των υπερωριών: Πάνω σε όλες τις προηγούμενες μειώσεις που προωθήθηκαν και διατηρήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, προωθείται ο «εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών», αφού, όπως υποστηρίζεται, «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα», δηλαδή για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη την επέκταση του αντεργατικού καθεστώτος της τηλεργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, παρατείνοντας παραπέρα ένα από τα όπλα της εργοδοσίας με τα οποία ενισχύεται η εντατικοποίηση της εργασίας, υπονομεύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας μέσα από τη «συγχώνευση» εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου και ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις από σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων. Πέρα από την παράταση αυτού του αντεργατικού καθεστώτος, η κυβέρνηση ετοιμάζει και σχετική νομοθετική παρέμβαση, με την οποία η τηλεργασία θα αποκτήσει ακόμα πιο μόνιμο χαρακτήρα, ως βασικό εργαλείο της εργοδοσίας στην προσπάθειά της για μείωση του εργασιακού και μη εργασιακού «κόστους».
Πρόσθετα στα παραπάνω, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση έως το τέλος του χρόνου και για το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που διευκολύνει την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» και μειώνει μέχρι και 20% τον εργατικό μισθό, όπως και την επέκταση στο καθεστώς της αναστολής συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτώβρη στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που συνέχιζε να εφαρμόζεται μέχρι το Σεπτέμβρη.
Πάνω από 1.000 περισσότεροι ψηφίσαντες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας.
Ψήφισαν 1.756 εργαζόμενοι, 1.006 περισσότεροι απ' ό,τι στις αρχαιρεσίες του 2017 (άνοδος 75%).
Από τις αρχαιρεσίες αναδείχθηκαν 30 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο (από 19) και 16 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία (από 10), όλοι υποψήφιοι του συνδυασμού «Αγωνιστική Πορεία», του μοναδικού ψηφοδελτίου που κατήλθε στις εκλογές.
Σε ανακοίνωση του συνδυασμού σημειώνεται ότι «οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, ο σαφής ταξικός προσανατολισμός, η υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά που γίνεται στο Συνδικάτο, οδήγησαν στη συσπείρωση των εργαζομένων». Με το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών «οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντησή τους με τον καλύτερο τρόπο, στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της πολιτική, στην εργοδοσία για τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει εγκαταστήσει», αναφέρει η ανακοίνωση και αναδεικνύει την απάντηση που δόθηκε και στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό συνολικά στο νησί.
Παράλληλα, χωρίς καμία ανάπαυλα εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, σε συνέχεια των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Το συνδικάτο καλεί σε συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην Πόρτα Ριάλα, «με στόχο την εξασφάλιση εισοδήματος για τον κλάδο τέτοιου που να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για πάγωμα λογαριασμών και διαγραφή χρεών».
«Είμαστε σε καλό δρόμο, ο αγώνας μας συνεχίζεται και εντείνεται, και δεν απέχει πολύ η ώρα που η εργατική τάξη θα βγει στην αντεπίθεση, διεκδικώντας αποτελεσματικά την επαναφορά των απωλειών σε δικαιώματα και εισοδήματα και τη διεύρυνσή τους για μια καλύτερη ζωή, όπως της αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων επιβεβαίωσαν οι έλεγχοι σε επισιτιστικές επιχειρήσεις της Λευκάδας τους οποίους πραγματοποίησαν το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Εστιατόρια και Συναφή Επαγγέλματα και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, μαζί με κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «είναι καθημερινότητα τα ένσημα που δεν καταβάλλονται αφήνοντας εκτεθειμένους ασφαλιστικά πάρα πολλούς συναδέλφους», τα διαλείμματα γίνονται μόνο όταν «δεν έχει δουλειά» η επιχείρηση, τα ρεπό δεν χορηγούνται καθόλου ή δίνονται «στο τέλος της σεζόν». Το Σωματείο απαιτεί από την κυβέρνηση την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία.
Το απορριμματοφόρο μετά την ανατροπή του |
Η ΔΑΣ απαιτεί τη διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού «ατυχήματος» και επισημαίνει ότι το απορριμματοφόρο ήταν παλιό όχημα, «κατασκευασμένο τον προηγούμενο αιώνα», ενώ η ουσιαστική συντήρηση των οχημάτων είναι πλημμελής «λόγω έλλειψης κονδυλίων». Στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνει ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν γίνει «εδώ και 12 χρόνια», ενώ δεν έχουν χορηγηθεί μέσα προστασίας για το 2019 και το 2020.
Το πρόγραμμα του web radio του ΠΑΜΕ σήμερα Τετάρτη έχει ως εξής:
Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.
Στις 6 μ.μ., εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Το καθημερινό ενημερωτικό μαγκαζίνο που ασχολείται με όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και παρουσιάζει τη δράση του ταξικού, εργατικού κινήματος.
Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Στις 8 μ.μ., εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Επιλογές από το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.
Την καθήλωση των συντάξεων στα μίζερα επίπεδα που τις έριξαν οι συνεχείς περικοπές των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία και για το μήνα Αύγουστο που δημοσιεύτηκαν χτες από το πληροφοριακό σύστημα «Ηλιος», ενώ με ρυθμούς χελώνας συνεχίζεται και η έκδοση των νέων συντάξεων.
Σύμφωνα με αυτά, η μέση κύρια σύνταξη προ φόρου, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης υπέρ Υγείας, είναι μόλις 726,3 ευρώ, ενώ η μέση επικουρική 194,2 ευρώ. Ειδικότερα για την κύρια σύνταξη η μέση κύρια σύνταξη γήρατος ανέρχεται στα 816,2 ευρώ μεικτά, η κύρια σύνταξη θανάτου στα 523,7 ευρώ και η αναπηρική στα 578 ευρώ μεικτά. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις τον περασμένο μήνα ανήλθε στα 2,258 δισ. ευρώ μαζί με τις κρατήσεις και ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων στα 2.487.657 άτομα.
Παράλληλα, τέλος δεν έχει ο Γολγοθάς εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που αναμένουν χρόνια, χωρίς εισόδημα, ή μόλις με το έναντι των προσωρινών, την απονομή των συντάξεών τους. Χτες, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του ότι απάντηση στο πρόβλημα είναι «η ψηφιακή σύνταξη», ενώ έκανε λόγο για «αποφασιστικό βήμα» με την έκδοση των πρώτων συντάξεων ψηφιακά από το τέλος του Ιούλη. Για να επιβεβαιώσει μάλιστα τις «επιτυχίες» του υπουργείου είπε ότι μέσα στον Αύγουστο εκδόθηκαν 18.155 νέες συντάξεις με οριστική απόφαση και 134.960 από την αρχή του χρόνου. Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός νέων οριστικών συνταξιοδοτήσεων κάθε μήνα, αρκετές φορές υπολείπεται και από τον αριθμό των νέων αιτήσεων με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς συντάξεις να συσσωρεύονται αντί να μειώνονται δραστικά. Ετσι, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων συνεχίζονται ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι περιμένουν πάνω από 3 και 4 χρόνια να λάβουν τη σύνταξή τους.
Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα Τετάρτη, από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ., οι εργαζόμενοι στην εισπρακτική επιχείρηση «Mellon», αντιδρώντας στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία.
«Σε 3 μέρες μετράμε 7 απολυμένους, που σημαίνει 7 οικογένειες χωρίς εισόδημα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και ακριβώς στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό Σωματείο. Υπενθυμίζει ότι πριν ένα μήνα ο διευθύνων σύμβουλος μιλούσε για «νέα πνοή» και σχέδια της εταιρείας με αλλαγές που αφορούν το όνομα και το χώρο. Η «νέα πνοή», όπως αποδεικνύεται σήμερα, δεν περιλαμβάνει τους εργαζόμενους, που στέλνονται μαζικά στην ανεργία. «Η πανδημία είναι μόνο μία πρόφαση. Πριν λίγο καιρό αξιοποιούσαν όλα τα μέτρα των ΠΝΠ για να γλιτώσουν κόστος. Τώρα μιλάνε για συρρίκνωση με μαζικές απολύσεις», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη για τις θέσεις εργασίας τους.