Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προωθούν απλήρωτες υπερωρίες για την «αναπλήρωση» υποχρεωτικών απουσιών λόγω καραντίνας!

Σε νέα φάση περνάει η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, καθώς αξιοποιώντας την πανδημία προωθεί τη νομοθέτηση νέων αντεργατικών μέτρων, με τα οποία ενισχύει τα όπλα της εργοδοσίας και την προσπάθειά της να μονιμοποιήσει την «ευελιξία» και την υποαπασχόληση στην αγορά εργασίας, με μισθούς - ψίχουλα για τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ένα νέο πακέτο μέτρων που προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το ειδικό καθεστώς για την «αναπλήρωση» του χρόνου υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία εξαιτίας καραντίνας.

Οπως προκύπτει από «διαρροές» που ακολούθησαν, η κυβέρνηση σκοπεύει να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, μέχρι και 3 ώρες τη μέρα, για να «καλύψουν» τις μέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία κατόπιν εντολών του ΕΟΔΥ!

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση μεταφέρει και σε αυτήν την περίπτωση τα βάρη απευθείας στις πλάτες των εργαζομένων, απαλλάσσοντας πλήρως τις επιχειρήσεις αλλά και το κράτος από οποιοδήποτε «κόστος». Παράλληλα, πρόκειται για άλλη μια υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με την έμμεση μετατροπή του 8ωρου σε 11ωρο, «ανοίγοντας» ταυτόχρονα την όρεξη της εργοδοσίας και για άλλες αντίστοιχες... «αναπληρώσεις» σε περιπτώσεις έκτακτης υποχρεωτικής απουσίας του εργαζόμενου.

Την ίδια ώρα, στην ατζέντα της κυβέρνησης, με βάση και το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», βρίσκεται και η νέα μόνιμη μείωση του «κόστους» των υπερωριών: Πάνω σε όλες τις προηγούμενες μειώσεις που προωθήθηκαν και διατηρήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, προωθείται ο «εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών», αφού, όπως υποστηρίζεται, «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα», δηλαδή για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Επέκταση και μονιμοποίηση των δήθεν «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη την επέκταση του αντεργατικού καθεστώτος της τηλεργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, παρατείνοντας παραπέρα ένα από τα όπλα της εργοδοσίας με τα οποία ενισχύεται η εντατικοποίηση της εργασίας, υπονομεύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας μέσα από τη «συγχώνευση» εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου και ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις από σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων. Πέρα από την παράταση αυτού του αντεργατικού καθεστώτος, η κυβέρνηση ετοιμάζει και σχετική νομοθετική παρέμβαση, με την οποία η τηλεργασία θα αποκτήσει ακόμα πιο μόνιμο χαρακτήρα, ως βασικό εργαλείο της εργοδοσίας στην προσπάθειά της για μείωση του εργασιακού και μη εργασιακού «κόστους».

Πρόσθετα στα παραπάνω, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση έως το τέλος του χρόνου και για το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που διευκολύνει την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» και μειώνει μέχρι και 20% τον εργατικό μισθό, όπως και την επέκταση στο καθεστώς της αναστολής συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτώβρη στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που συνέχιζε να εφαρμόζεται μέχρι το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ