ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απειλές, τρομοκρατία και απολύσεις από τη διοίκηση του ΟΤΕ

Ανακοίνωση καταγγελίας από την ΕΣΚ ΟΤΕ

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την ένταση των απειλών και της τρομοκρατίας από τη διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ, που δρομολογεί μαζικές απολύσεις, καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). Στο στόχαστρο της επίθεσης έχουν βρεθεί εργαζόμενοι σε μια σειρά από περιοχές της χώρας που δουλεύουν στα Συγκροτήματα Υποστήριξης Πωλήσεων, σε καταστήματα, σε back-office υπηρεσίες, στο Door-To-Door. Η διοίκηση του ΟΤΕ τούς καλεί να υπογράψουν την απόλυσή τους, διαφορετικά να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να μετακομίσουν στην Αθήνα, ενώ δεν λείπουν οι απειλές πως αν δεν «αποχωρήσουν» τώρα θα απολυθούν το επόμενο διάστημα από τις θυγατρικές στις οποίες θα μεταφερθούν. «Ειδικά οι εργαζόμενοι στα ΣΥΠ όλης της χώρας ακούν σε καθημερινή βάση managers να τους απειλούν με ιδιαίτερα προκλητικό και χυδαίο τρόπο», σημειώνει η ΕΣΚ και εξηγεί ότι τα στελέχη της εργοδοσίας τούς προειδοποιούν πως «το Νοέμβρη σας περιμένει το κτίριο της Αχαρνών στην Αθήνα αν δεν φύγετε τώρα» και τους καλούν να αναζητήσουν νέα εργασία «σε κάποιο supermarket». Παράλληλα, η διοίκηση «απειλεί τηλεφωνικά τις ελάχιστες εργαζόμενες που έχουν απομείνει στον κλάδο της καθαριότητας σε όλη την Ελλάδα» ότι η Παρασκευή 28/8 ήταν η τελευταία μέρα στην εργασία τους, καθώς «από 31/8 μεταφέρονται σε εργολάβο».

«Η διοίκηση του ΟΤΕ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι μπροστά στο στόχο της θωράκισης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας δεν υπολογίζει τίποτα», τονίζει η ΕΣΚ. Η επίθεση που εξαπολύσει ωστόσο στους εργαζόμενους έχει, όπως επισημαίνει, τις «πλάτες» της κυβέρνησης αλλά και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία (ΟΜΕ ΟΤΕ), που «παρά τις συνεχείς καταγγελίες συναδέλφων κάνει πως δεν ακούει και αφήνει την εργοδοσία να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της». Αντίστοιχα, η πλειοψηφία του ΠΑΣΕ, του σωματείου που συγκεντρώνει τους περισσότερους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, «έκανε ΔΣ πριν ένα μήνα και ακολουθώντας τη γνωστή πρακτική "αποφασίζουμε να μην κάνουμε τίποτα" πέταξε το μπαλάκι για τις όποιες κινητοποιήσεις στην Ομοσπονδία».

«Η οργάνωση των εργαζομένων είναι η μόνη μας διέξοδος και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τόσο η εργοδοτική αυθαιρεσία όσο και το κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργεί η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ», καταλήγει η ΕΣΚ.

  • Τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού κατήγγειλε με τηλεφωνική του παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Στολτίδης.
ΒΕΡΟΙΑ
Την κάλυψη όλων των ζημιών στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σήμερα η κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. στον ΕΛΓΑ της Βέροιας, με βασικό αίτημα την κάλυψη όλων των ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στη Νάουσα, με τη συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων από Ημαθία, Πέλλα και Φλώρινα, και εντάσσεται στις πολύμορφες δράσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» διαμαρτύρεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραγωγή των φρούτων (ροδάκινα, δαμάσκηνα, σταφύλια κ.λπ.) από χαλάζι και βροχοπτώσεις, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση και των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις και διαμαρτύρεται για τα εξοντωτικά μέτρα στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, τις τεράστιες ζημιές της συνεχιζόμενης πολιτικής με το ρωσικό εμπάργκο, τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους, για το σύνολο δηλαδή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας, για να απαιτήσουν μαχητικά:

-- Να προχωρήσει άμεσα από τον ΕΛΓΑ η αναγγελία ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Να πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες των αποζημιώσεων των τελευταίων χρόνων - είναι ζήτημα επιβίωσης.

-- Να γίνει συμψηφισμός των ανωτέρω αποζημιώσεων με τα ασφάλιστρα, λόγω αδυναμίας πληρωμής τους από τους περισσότερους αγρότες - κτηνοτρόφους. Να παγώσουν τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων προς εφορία - τράπεζες κ.λπ. λόγω των καταστροφών και της πανδημίας.

-- Στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών (οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων) και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

-- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από όλες τις αιτίες καταστροφής του. Στελέχωση του οργανισμού με όλο το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.

Θάσος: Καθυστέρηση πληρωμών στους εργαζόμενους στη δακοκτονία

«Δεν φτάνει που χαρατσώνουν τους αγρότες για τη δακοκτονία, δεν αρκεί που δίνουν στους εργαζόμενους σε αυτήν πολύ χαμηλά μεροκάματα, που τους έχουν με το εργόσημο, που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας, επιπλέον καθυστερούν και την καταβολή των δεδουλευμένων». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου σχετικά με τη δίμηνη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους 85 εργαζόμενους στη δακοκτονία στη Θάσο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους για να επιβιώσουν, να καλύψουν τις τρύπες από τη χαμηλή τιμή στο λάδι και τα αμνοερίφια, και η απληρωσιά επιδεινώνει την ήδη άσχημη οικονομική τους κατάσταση.

Παράλληλα, ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου διεκδικεί ενιαία, πανελλαδική, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χωρίς εργολάβους, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού (επιστημονικού και τεχνικού) με πλήρη ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Συμπλοκές σε μονάδα τυποποίησης στο Τυμπάκι

Αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Μεσαρά Κρήτης ανάμεσα σε ομάδα Πακιστανών εργατών και ντόπιων, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να τραυματιστούν σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν το βράδυ σε συσκευαστήριο ωποροκηπευτικών στο Τυμπάκι, όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και άρχισαν να λογομαχούν, ενώ δεν άργησαν να ανάψουν τα αίματα. Οι αρχές συνέλαβαν 22 αλλοδαπούς και 2 ημεδαπούς.

Οπως επισημαίνουν πηγές της αστυνομίας σε τοπικά μέσα, όλα ξεκίνησαν με αφορμή τον τραυματισμό με μαχαίρι, το βράδυ της Παρασκευής, ενός 22χρονου Πακιστανού, από έναν ντόπιο ο οποίος υποστηρίζει ότι έβγαλε το μαχαίρι προκειμένου να αμυνθεί. Ο δράστης του μαχαιρώματος έσπευσε να εξαφανιστεί, ενώ ο 22χρονος μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ, όπου χειρουργήθηκε με μεγάλα τραύματα και νοσηλεύεται βελτιωμένος.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε σε βάρος των 22 Πακιστανών που συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τυμπάκι δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και άλλες διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος. Για να μην πάρουν τα επεισόδια παραπάνω έκταση και να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ ντόπιων και Πακιστανών μεταναστών - εργατών, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή ζουν περισσότεροι από 4.000 αλλοδαποί μετανάστες, σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Καταδικαστέα τα επεισόδια - όχι στο ρατσισμό και το φασισμό

Σε σχόλιό του για τη συμπλοκή, το Γραφείο Τύπου της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ επισημαίνει: «Τα θλιβερά και καταδικαστέα επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών πακιστανικής καταγωγής στο Τυμπάκι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οπλίσουν το δηλητηριώδες βέλος του φασισμού και του ρατσισμού στην περιοχή. Τους Ελληνες και ξένους εργαζόμενους και μικρούς αγρότες ενώνουν πολύ περισσότερα από ό,τι τους χωρίζουν. Εχουν κοινό αντίπαλο την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που τσακίζει τα μεροκάματα και τις τιμές στα προϊόντα τους και τους οδηγεί στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τη μετανάστευση».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Ασθενής τραυμάτισε με μαχαίρι νοσηλεύτρια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Με τραγικό τρόπο επανήλθε στην επικαιρότητα η ανάγκη φύλαξης των νοσοκομείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια Υγεία αποτυπώνονται και σε αυτές τις υπηρεσίες, με σοβαρές επιπτώσεις σε ασθενείς κι εργαζόμενους. Χτες το πρωί, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ασθενής που νοσηλευόταν στη Θωρακοχειρουργικη Κλινική επιτέθηκε με μαχαίρι σε νοσηλεύτρια, τραυματίζοντάς την στον αυχένα, και στη συνέχεια ανέβηκε στον 5ο όροφο του νοσοκομείου από όπου έπεσε στο κενό, δίνοντας τέλος στη ζωή του.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του «Αττικόν» και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, δήλωσε: «Το τραγικό συμβάν της επίθεσης του άτυχου αυτόχειρα σε νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου "Αττικόν" προκαλεί προβληματισμό. Εκφράζουμε στην συναδέλφισσά μας ταχεία ανάρρωση και γρήγορα κοντά μας, καθώς και συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος. Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις βαριές κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας του προσωπικού των νοσοκομείων και την ανάγκη για επαρκές, κατάλληλα εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό φύλαξης. Απαιτούμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, πέρα από τις αυτονόητες ποινικές πράξεις που πρέπει να διερευνηθούν από την αστυνομία, να καταγράψει το συγκεκριμένο συμβάν, όπως ορίζουν όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, δηλαδή ως εργατικό ατύχημα που σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ