Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλατφόρμα

«Συνεχίζουμε να παρέχουμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι σύμμαχοι πώς να βρουν τη λύση σε αυτήν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», έλεγε τις προάλλες ο γγ του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την «ανησυχία» του για τις εξελίξεις στην περιοχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να αναζητηθεί λύση «βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του Διεθνούς Δικαίου». Η ανησυχία του ΝΑΤΟ δεν αφορά βέβαια την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφού με την ανοχή του η τουρκική αστική τάξη προβάλλει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Το ίδιο το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει αυτές τις περιοχές «διαφιλονικούμενα ύδατα», δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας. Αντίθετα, ο καημός του Στόλτενμπεργκ είναι η διασφάλιση της συνοχής του ΝΑΤΟ απέναντι στους ανταγωνιστές του και κυρίως απέναντι στη Ρωσία. Κι όπως είχε πει παλιότερα, από την αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας και από τον κίνδυνο να συγκρουστούν μεταξύ τους, «κερδισμένη είναι μόνο η Ρωσία». Την «πλατφόρμα» όμως που προσφέρει το ΝΑΤΟ την έχει γνωρίσει τόσα χρόνια ο λαός από την καλή κι από την ανάποδη. Το μισό Αιγαίο είναι «γκριζαρισμένο», οι ΝΑΤΟικοί δεν λένε κουβέντα για το αυθαίρετο τουρκολιβυκό σύμφωνο και ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή από τα Δαρδανέλια μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου θεωρείται από το ΝΑΤΟ «ενιαίος επιχειρησιακός χώρος», επιτρέποντας στην Τουρκία να τον «οργώνει» ελεύθερα. Τώρα, με ευρωατλαντική σφραγίδα «ζυμώνεται» η λύση της συνεκμετάλλευσης, που θα αποτελέσει το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ της «συμμαχικής αλληλεγγύης», προετοιμάζοντας τις επόμενες εντάσεις και την εκ νέου κλιμάκωση των ανταγωνισμών.

Δεν πρωτοτυπεί

Τις γνωστές αθλιότητες, με τις οποίες οι σημερινοί συνταξιούχοι εμφανίζονται να ζουν σε βάρος των νέων εργαζομένων, επαναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, στρώνοντας το έδαφος στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που έχει στα σκαριά. «Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης. Καθόλου βέβαια δεν πρωτοτυπεί, αφού και άλλοι πριν απ' αυτόν είχαν διαπρέψει στην άθλια προπαγάνδα του «κοινωνικού αυτοματισμού», για να στρέψουν τους εργαζόμενους ενάντια στους συνταξιούχους, τους νέους ασφαλισμένους ενάντια στους παλιούς κ.ο.κ. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επικαλούνταν τις «αδικίες» σε βάρος των νέων ασφαλισμένων, που ήθελε τάχα να διορθώσει, για να επιβάλει τελικά τις δικές του περικοπές και να ψηφίσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Πίσω από τα απαράδεκτα αυτά κλισέ βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την παράδοση των επικουρικών στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, στον τζόγο του χρηματιστηρίου και των επενδύσεων για τα κέρδη τους, ως συνέχεια της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων, που άρχισε τουλάχιστον από το 2012 και εφαρμόστηκε με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις. Οσο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως «θεματοφύλακας» των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των νέων, μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί. Το μέλλον που επιφυλάσσει στους νέους η πολιτική της είναι δουλειά μέχρι τον τάφο, σύνταξη - ψίχουλα από το κράτος, καμία εγγύηση για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και πλήρης αβεβαιότητα για το σκέλος της σύνταξης που θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο στρώνουν το έδαφος όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Κρείττον σιγάν

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν»... Αυτή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ατάκα εκτός μικροφώνου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, ο οποίος ακούγεται να λέει ότι «οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι από τη συμφωνία με την Αίγυπτο και θεωρούν ότι οι Ελληνες δεν είναι αξιόπιστοι». Με αφορμή λοιπόν αυτό το - αποκαλυπτικό για το τι συζητιέται πραγματικά στο παρασκήνιο - περιστατικό, ο Στ. Πέτσας συνιστά στον Μπορέλ να ...σωπαίνει. Τι φοβάται όμως ο υπουργός; Μήπως πάρει χαμπάρι ο λαός το παραμύθι που του πουλάνε όλοι μαζί, ότι οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι της αστικής τάξης είναι τάχα οι εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή; Κάπως αργά το θυμήθηκε η κυβέρνηση! Λες και δεν τους έχει ακούσει ο λαός να χαρακτηρίζουν «αμφισβητούμενα» ή «διαφιλονικούμενα» ύδατα, ή ακόμα και «περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία», τις θαλάσσιες ζώνες όπου η Τουρκία ξεδιπλώνει συστηματικά τις αμφισβητήσεις και τις προκλήσεις της. Λες και δεν αντιλαμβάνεται ότι το «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο γίνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Λες και δεν βλέπει την ΕΕ να παίζει την κολοκυθιά ακόμα και για τις κυρώσεις που συζητά για τα μάτια του κόσμου, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα να μη διαταραχτούν οι σχέσεις με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία και να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στο ΝΑΤΟ. Καλύτερα λοιπόν να ...σωπαίνει η κυβέρνηση. Από κάθε τέτοια εξέλιξη απλά επιβεβαιώνεται ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς «συμμάχους» και τη συμμετοχή της χώρας στα βρώμικα σχέδιά τους.

Ευσεβείς πόθοι

Μια μικρή βιβλιοθήκη θα γεμίζαμε αν μαζεύαμε όλη την αρθρογραφία για τον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ (1946 - '49) η οποία δημοσιεύτηκε στον αστικό Τύπο μόνο τις τελευταίες μέρες. Και μπορεί να μη δικαιολογείται τόση ...«καούρα» από το γεγονός ότι δεν είναι δα και καμιά «στρογγυλή επέτειος» φέτος (71 χρόνια συμπληρώνονται από το τέλος του εμφυλίου), όμως ο στόχος της μαζικής αυτής παραγωγής πανομοιότυπων δημοσιευμάτων είναι άλλος... Αυτό φανερώνει και το γεγονός ότι οι αντικομμουνιστικές τερατολογίες για το «ξενοκίνητο ΚΚΕ» και τους «κομμουνιστοσυμμορίτες», οι οποίες βγαίνουν από τα συρτάρια κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ιδιαίτερα φέτος πάνε πακέτο με τα καλέσματα για μια νέα «εθνική ενότητα». Πάνε μαζί με τις συστάσεις από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης «να γυρίσουμε σελίδα», να γίνει ο Γράμμος «από τόπος μίσους, πόλος ανάπτυξης», «να πάμε παρακάτω». Πάνε μαζί με τη φιλολογία γύρω από τη λεγόμενη «εθνική στρατηγική», όπως βαφτίζονται οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της αστικής τάξης και των κομμάτων της, στην προσπάθειά τους να φορτώσουν τη νέα κρίση στο λαό και να αποσπάσουν συναίνεση στις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις στην περιοχή. Πάνε μαζί δηλαδή με την προσπάθεια να εμπεδωθεί στο λαό ότι σήμερα δεν χωρούν «παραφωνίες» στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Και από αυτήν την άποψη παρουσιάζουν το ΚΚΕ ως φορέα της «παραφωνίας», που «καλύτερα να σιωπά», όπως είπε και ένας από τους «πολέμιους» των ...χαρακωμάτων. Ο στόχος τους είναι λοιπόν να εμποδίσουν κάθε αμφισβήτηση της επικίνδυνης πολιτικής τους. Πόθος που θα μείνει ανεκπλήρωτος, αφού απέναντι σε αυτήν την πολιτική υπάρχει το ΚΚΕ, πραγματικό στήριγμα για το λαό και τον αγώνα του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1807 Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Τιλσίτ, οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα.

1870 Στον γαλλοπρωσικό πόλεμο, οι Γάλλοι υπό τον Ναπολέοντα τον Γ' ηττώνται από τους Πρώσους στην καθοριστική Μάχη του Σεντάν, ανοίγοντας στα πρωσικά στρατεύματα το δρόμο για το Παρίσι. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.

1916 Στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, η Βουλγαρία συνασπίζεται με τις κεντρικές δυνάμεις και κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρουμανία.

1923 Σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Ιαπωνία, καταστρέφοντας τελείως τη Γιοκοχάμα και παραλίγο το Τόκιο. Τουλάχιστον 142.800 άτομα σκοτώνονται, ενώ 2,5 εκατομμύρια μένουν άστεγοι.

1927 Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Βαγγέλης Περπινιάδης.

1928 Με την υποκίνηση της φασιστικής Ιταλίας, ο Αχμέτ Ζώγου αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Αλβανίας. Η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου σπεύδει να αναγνωρίσει το νέο καθεστώς στη γείτονα.

1939 Τα χαράματα της 1ης Σεπτέμβρη 1939, στις 4.45, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία. Αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1944 Στις 1-2 Σεπτέμβρη συνέρχεται στο Νεοχώρι Ευρυτανίας η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στους αντιπροσώπους, η συνολική δύναμη των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων (ΕΑΜ, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη κ.λπ.) καταγράφεται ως εξής: Αθήνα - Πειραιάς 250.000, Πελοπόννησος 300.000, Κεντρική & Δυτική Μακεδονία 450.000, Θεσσαλία 280.000, Ηπειρος 70.000, Στερεά - Εύβοια 170.000. Σύνολο: 1.520.000.

1945 Ιδρύεται στην Αθήνα η «Ενωση Δημοκρατικών Συλλόγων Αθηνών».

1946 Μέσα σε όργιο νοθείας και τρομοκρατίας πραγματοποιείται δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Το αποτέλεσμα ήταν: Υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας 68,3%, υπέρ της αβασίλευτης 10,5% και λευκά 21,2%. Στις 26 Σεπτέμβρη ο Γεώργιος Β' Γλίξμπουργκ επέστρεψε στην Ελλάδα.

1950 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκδίδει Απόφαση με τίτλο «Κανένας Ελληνας στην Κορέα». Η συμμετοχή στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Κορέας, που στηρίχθηκε τόσο από τις «κεντρώες» (Πλαστήρα, Βενιζέλου) όσο και από τις «δεξιές» κυβερνήσεις (Παπάγου), είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 186 Ελλήνων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 610.

1961 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής συνδικαλιστής Ουίλιαμ Φόστερ, τέως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ ΗΠΑ.

1961 Ξεκινά στο Βελιγράδι η Α' Συνδιάσκεψη των λεγόμενων «αδέσμευτων» χωρών, με τη συμμετοχή 25 κρατών.

1968 Η εφημερίδα «Ελεύθερη Πατρίδα» κάνει έκκληση για τη σωτηρία του βαριά άρρωστου δεσμώτη κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος στις 8 Αυγούστου μεταφέρθηκε από τη Λέρο όπου ήταν εξόριστος στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» της Αθήνας.

1989 Πεθαίνει ο κορυφαίος Πολωνός ποδοσφαιριστής Κάζιμιρτς Ντέινα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org