ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
H ... Εφορία «διορίζει» διοικήσεις σε συνταξιουχικές οργανώσεις!

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις στην Ενωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων

Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ (συνδικαλιστική οργάνωση των συνταξιούχων ασφαλισμένων στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ) αποτελεί η ενέργεια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να αφαιρέσει από τη νόμιμη διοίκηση του σωματείου τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, απροειδοποίητα και χωρίς καμιά εξήγηση, και να τον αποδώσει σε προηγούμενο πρόεδρο, που είναι επικεφαλής δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού!

Συγκεκριμένα, τον Απρίλη του 2019 έγιναν οι αρχαιρεσίες στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ, όπου το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής» αναδείχτηκε πλειοψηφία. Εκτοτε, με απόφαση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, το συνταξιουχικό σωματείο εντάσσεται στο Συντονιστικό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Οι εντεταλμένοι όμως του κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχείρησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, διοργανώνοντας μια νόθα «παραδιαδικασία» δήθεν εκλογών, χωρίς εφορευτική επιτροπή και με εικονικούς ψηφοφόρους, την επόμενη μέρα από την ολοκλήρωση των νόμιμων αρχαιρεσιών.

Στη συνέχεια, με δύο διαδοχικές προσφυγές επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν δικαστικά τη νοθεία τους, χωρίς να το πετύχουν. Πρόσφατα κατέθεσαν και τρίτη κατά σειρά αγωγή, 14 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, ενώ ακόμα δεν έχουν παραδώσει στην εκλεγμένη διοίκηση τα διοικητικά και οικονομικά στοιχεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Το νέο ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ έκανε όλες τις ενέργειες για να συνεχιστεί η λειτουργία της οργάνωσης και πριν από 7 μήνες, η Δ' ΔΟΥ απέδωσε τη φορολογική διαχείριση στον νέο πρόεδρο του ΔΣ. Ωστόσο, στις αρχές Ιούλη, απροειδοποίητα και χωρίς καμιά δικαιολογία, η φορολογική αρχή αφαίρεσε την πρόσβαση της νόμιμης διοίκησης στο φορολογικό μητρώο του σωματείου και απέδωσε τη διαχείριση του ΑΦΜ στον προηγούμενο πρόεδρο του ΔΣ, επικεφαλής των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Παρά τις επίμονες παρεμβάσεις της διοίκησης, αρχικά προς τη Δ' ΔΟΥ και στη συνέχεια την ΑΑΔΕ, η υπηρεσία αρνείται να αιτιολογήσει την απόφασή της. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Οπου δεν φτάνουν η νοθεία, η παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών, οι κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις και η κρατική καταστολή, παρεμβαίνει η ...Εφορία για να «διορίσει» συνδικαλιστικές διοικήσεις και να διαμορφώσει συσχετισμούς.

Η ενέργεια αυτή της ΑΑΔΕ αποτελεί ένα νέο ποιοτικό βήμα κλιμάκωσης της παρέμβασης του συνόλου των φορέων του κράτους, για να προλάβει και να υπονομεύσει οποιαδήποτε δυνατότητα αλλαγής συσχετισμού και προσανατολισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ίδια ώρα που κλιμακώνει την παρέμβαση για παραπέρα περιστολή του δικαιώματος της απεργίας και των συγκεντρώσεων, για ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και δράσης.

Απεργία - αποχή από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ

Απορρίφθηκε η αγωγή της κυβέρνησης ενάντια στην κινητοποίηση

Σε απεργία - αποχή από τα πρόσθετα καθήκοντα που τους μετακυλίει η κυβέρνηση, επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης, βρίσκονται από το Σάββατο 8/8 οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Την περασμένη Παρασκευή, το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης ενάντια στην κινητοποίηση, κατά την εκδίκαση της οποίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκλητικά κατηγόρησε τους υπαλλήλους ως «τεμπέληδες»!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (ΠΟΣΕΚΕΠ) διεκδικεί να καταργηθεί η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 135 του ν.4714/2020 (ΦΕΚ 148/Α) που αναθέτει σε υπαλλήλους των ΚΕΠ καθήκοντα για την αντιμετώπιση «υπηρεσιακών αναγκών» των δήμων. Η διάταξη αφορά σε δήμους μέχρι 10.000 κατοίκους. Οπως εκτιμά, η παραπάνω ρύθμιση «θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία 700 περίπου από το σύνολο των 1.000 περίπου ΚΕΠ της χώρας και θα αποβεί σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών». Παράλληλα, απαιτεί την ενίσχυση με νέο προσωπικό.

Τον κοινωνικό αυτοματισμό και την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων που επιστράτευσε η κυβέρνηση ενάντια στην κινητοποίηση καταδικάζει η ΔΑΣ ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε τους εργαζόμενους «τεμπέληδες», προκειμένου να υπερασπιστεί ως βασική μάρτυρας την αγωγή κατά της απεργίας - αποχής.

«Με την εντατικοποίηση της εργασίας, επιφορτίζοντας τους εργαζόμενους των ΚΕΠ με παράλληλα και αλλότρια καθήκοντα, με αυταρχικές μετακινήσεις εργαζομένων αδιαφορώντας για τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τα έξοδα κίνησης», όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού των ΚΕΠ και των δήμων». Καταδικάζοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων, η ΔΑΣ ΟΤΑ διεκδικεί να καταργηθεί η νέα διάταξη για την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΚΕΠ και σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία σήμερα για τις απολύσεις στο δήμο Αλίμου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., στο δημαρχείο Αλίμου καλεί εργαζόμενους και φορείς το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής ενάντια στις απολύσεις 16 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Οι 16 εργαζόμενοι, που δουλεύουν για πάνω από μια δεκαετία με συμβάσεις ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, απολύθηκαν με μια «αιφνιδιαστική, διά περιφοράς, απόφαση» του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Δημοτικοί Σταθμοί Αλίμου» την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ απολύει «γυναίκες με μικρά παιδιά, με προβλήματα υγείας, εργαζόμενους που για 11 χρόνια με την εργασία τους κρατούσαν όρθιους τους παιδικούς σταθμούς σε συνθήκες εργασιακής ομηρίας». Οι απολύσεις αυτές είναι ενταγμένες στη συνολικότερη πολιτική των κυβερνήσεων και των δημάρχων που «θέλουν την ανακύκλωση εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που θα την πληρώσουν οι γονείς». Το Συνδικάτο απαιτεί να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων και των φορέων του δήμου καθώς και την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκίνησε να λειτουργεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης

Στη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης για τη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών, διακοπών ηλεκτροδότησης και επιβίωσης από την καπιταλιστική κρίση, προχώρησαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και τα σωματεία της δύναμής του.

«Οργανώνουμε αλληλεγγύη για τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν την επίθεση της κυβέρνησης, όχι από ελεημοσύνη ή φιλανθρωπία, αλλά για να δείξουμε την ταξική αλληλεγγύη μας, για να δώσουμε το χέρι στους εργαζόμενους να σηκωθούν, να σταθούν στα πόδια τους και να παλέψουν ένα σύστημα άδικο, που και την ανάπτυξή του και την κρίση του την πληρώνουν τελικά οι ίδιοι με τεράστιες θυσίες, πετσοκομμένα δικαιώματα και μισή ζωή», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη προσωπικής υγιεινής καθημερινά, 10 π.μ. - 1 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Δανουκάρα 7). Επίσης, οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με διακοπές ηλεκτροδότησης και πλειστηριασμούς μπορούν να ενημερώνουν την Επιτροπή στα τηλέφωνα 6938.338.890 και 6984.928.944.

Εργατικό «ατύχημα» στη Λάρισα

Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Λάρισα, όταν εργαζόμενος σε κονσερβοποιείο της περιοχής («Del Monte») τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στη φτέρνα. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο νομό σημειώνει ότι «έχουμε ένα νέο εργατικό "ατύχημα", αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικούν την τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία και να είναι σε επαφή με το σωματείο. Απαιτεί επίσης να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το Τμήμα Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας «για να μη θρηνήσουμε θύματα».

Στην ΠΥΡΚΑΛ

Στο μεταξύ, δυστύχημα με ένα νεκρό και δυο τραυματίες έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο χώρο των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να υπήρξε διαρροή ρεύματος, είτε έκρηξη εκρηκτικών υλών που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χώρος -μια ανάσα από εργατικές κατοικίες και λίγα μέτρα από το αθλητικό κέντρο της πόλης- με αποφάσεις της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει πωληθεί στα ΕΛΠΕ, παραμένει αφύλακτος με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, παρά την απαίτηση κατοίκων και φορέων της πόλης για τη μετατροπή του σε χώρου πρασίνου και άθλησης για το λαό της πόλης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ