ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο ΓΝ Δράμας

Την απαίτηση από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά μετέφερε ο Γ. Δελής

Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων του ΓΝ Δράμας
Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων του ΓΝ Δράμας
Κάλεσμα στους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Δράμας να οργανωθούν και να αγωνιστούν για να επιβάλουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας με τίτλο «Εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου στο Νοσοκομείο Δράμας».

Η Ερώτηση του Κόμματος, που είχε κατατεθεί μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Δελή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, επανακατατέθηκε ως Επίκαιρη καθώς δεν είχε απαντηθεί από το υπουργείο Υγείας. Αφορούσε 49 συμβασιούχους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ το 2018, οι οποίοι καλύπτουν, όπως διαβεβαίωσε και η διοίκηση του νοσοκομείου κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του Κόμματος, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθαριότητα, στη φύλαξη και τη σίτιση του νοσοκομείου και οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το Δεκέμβρη του 2020 για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τον επόμενο μήνα για τους εργαζόμενους στη σίτιση και τη φύλαξη.

Με την Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσουν να εργάζονται οι εργαζόμενοι αυτοί όχι με το καθεστώς της γεμάτης άγχους και αγωνίας επισφαλούς εργασίας, αλλά με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση και με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων, επικαλούμενος το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, με βάση το οποίο απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε αορίστου χρόνου. Υποστήριξε πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με μόνιμους υπαλλήλους που προβλέπει ο Οργανισμός γιατί οι θέσεις αυτές είναι καλυμμένες, αλλά δεν επαρκούν και δήλωσε ότι για το Νοσοκομείο Δράμας αλλά και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης νέων συμβάσεων με προσλήψεις προσωπικού ΙΔΟΧ μέσω ΑΣΕΠ, είτε να προχωρήσει σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού από τους πίνακες της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.

Μάλιστα, επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους για την κατάσταση που βιώνουν λέγοντας πως «όλες αυτές οι συμβάσεις, το γνωρίζετε κι εσείς κι εμείς και οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας ότι ήταν ορισμένου χρόνου. Εξαρχής ήξεραν οι εργαζόμενοι ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης για τις συμβάσεις τους».

Στη δευτερολογία του ο Γιάννης Δελής απάντησε πως η ευθύνη αυτή βαραίνει τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις καθώς με την πολιτική που εφαρμόζουν δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στους εργαζόμενους, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να αποτελούν τη μόνη επιλογή που τους απομένει. Παράλληλα, τόνισε πως το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου βασίζεται στη συνταγματική επιταγή του άρθρου 103, για την οποία το ΚΚΕ κατέθεσε προς ψήφιση διάταξη η οποία θα τροποποιούσε και θα καταργούσε τη συγκεκριμένη συνταγματική απαγόρευση, την οποία καταψήφισαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, διατηρώντας την ίδια στάση που κράτησαν το 2001, όταν ψηφιζόταν αυτή η διάταξη.

Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος τόσο προς τον υπουργό αλλά και συνολικά την κυβέρνηση είπε: «Εν πάση περιπτώσει (...) δεν τους αποκαλούσατε όλους αυτούς "ήρωες της πανδημίας"; (...) Πώς τους συμπεριφέρεστε, λοιπόν, τώρα; Στα λόγια βέβαια ήρωες, γιατί στην πράξη τούς λέτε ότι απολύονται και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι' αυτούς.

Απ' ό,τι καταλαβαίνουμε, και από την απάντησή σας αλλά και από τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησής σας, όπως και της προηγούμενης, η οποία βέβαια έχει τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση που τη συντήρησε και τη διαιώνισε παίζοντας διάφορα παιχνιδάκια, ο μόνος δρόμος γι' αυτούς τους εργαζόμενους είναι να οργανωθούν και να αγωνιστούν για να επιβάλουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Συνεχίζεται η προετοιμασία εδάφους για την ιδιωτική ασφάλιση στους αγρότες

Την προετοιμασία εδάφους για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός ανέφερε ότι καταρχήν «η ιδιωτική ασφάλιση στο γεωργικό - ασφαλιστικό σύστημα» αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και ότι ήδη έχει συσταθεί ειδική μεικτή επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες εμπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου «συμμετέχουν άνθρωποι της δημόσιας διοίκησης, προεδρεύει σε αυτή ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συμμετέχουν επίσης άνθρωποι από την ασφαλιστική αγορά, από ασφαλιστικές εταιρείες...». Εμφάνισε ως διέξοδο τις ασφαλιστικές εταιρείες στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, αλλά και ως ικανοποίηση τάχα των αιτημάτων των αγροτών που διεκδικούν γρήγορη απόδοση των αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς, ένταξη και άλλων καταστροφών στον ΕΛΓΑ, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του κ.ά.

Σημείωσε ακόμα ότι για να γίνει «ελκυστικός» ο ΕΛΓΑ προς τις εταιρείες, ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης αναλογιστικής μελέτης για τη «βιωσιμότητα και εξυγίανση του οργανισμού»... Είπε ακόμα ότι εξετάζονται μοντέλα, όπως αυτά της Ολλανδίας ή της Γαλλίας, όπου επιδοτείται το ασφάλιστρο από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ο.κ. Και ...διευκρίνισε ότι η είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ «δεν συνιστά καμία ιδιωτικοποίηση»!

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Αραχωβίτης θεωρώντας ότι βρήκε ευκαιρία να ξεπλύνει τα «έργα» του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης, κατηγόρησε τη ΝΔ για τη λειτουργία και τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, τις καθυστερήσεις κ.ο.κ., σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη λειτουργία του, για να βρει πάτημα για την ιδιωτικοποίησή του. Ο υπουργός απάντησε ότι «δεν μπορείτε εύκολα να κάνετε κριτική σε εμάς για τον απλούστατο λόγο ότι 4,5 χρόνια δεν κάνατε κάτι άλλο». Οσο για τη στάση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Κατρίνης ζήτησε από τον υπουργό να υλοποιήσει «την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης», δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι καταρχήν για να αποφευχθούν οι καταστροφές στην παραγωγή των αγροτών θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα πρόληψης, όπως έργα υποδομής «για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια, αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα και λοιπά. Στις καταστροφές όταν έχεις έργα προληπτικά, έργα υποδομής μειώνεις το μέγεθος της καταστροφής, άρα και τις αποζημιώσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γι' αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού τονίζοντας ότι αυτό είναι γερασμένο και δεν γίνονται προσλήψεις. Σημείωσε ακόμα ότι «το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ θέλει εκσυγχρονισμό με νέες καλλιέργειες και νέα ζημιογόνα αίτια».

Ανέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών είναι μικρομεσαία και αυτά «δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με αύξηση ενός ασφαλίστρου», πόσο μάλλον όταν δεν αποζημιώνονται στο 100% των ζημιών. Ενώ στάθηκε στο ότι οι κυβερνήσεις την τελευταία 10ετία δεν καταβάλλουν το ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό που αναλογεί στον ΕΛΓΑ. «Χρωστάτε οι κυβερνήσεις 350 εκατομμύρια στον ΕΛΓΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όταν δεν αποζημιώνεις για το σύνολο της καταστροφής» τον μικρομεσαίο αγρότη αυτό είναι μία ακόμα «αιτία ξεκληρίσματος».

Οσο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στον ΕΛΓΑ η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «βρίσκεται στις αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και συζητείται τουλάχιστον 8 χρόνια» και τόνισε ότι «και πάλι οι χαμένοι θα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες» γιατί «δεν θα έχουν τη δυνατότητα προοπτικά να ασφαλίσουν την παραγωγή τους» και οι κερδισμένοι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ»
ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ επιχειρούν να μπλοκάρουν τις αρχαιρεσίες του Σωματείου

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» το Σωματείο έχει παραλύσει εδώ και χρόνια, με ευθύνη της πλειοψηφίας στις προηγούμενες διοικήσεις του. Ενώ η θητεία είναι διετής, οι τελευταίες αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλη του 2016! Σε μια προσπάθεια των εργαζομένων να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, ορίστηκε προσωρινή διοίκηση με βασικό στόχο την οργάνωση αρχαιρεσιών, ωστόσο ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) κατέθεσαν προσφυγή επιχειρώντας να τις μπλοκάρουν. Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται αύριο, ενώ η δίκη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτώβρη.

Καταγγέλλοντας τη στάση ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ, η προσωρινή διοίκηση του Σωματείου επισημαίνει: «Κάποιοι δεν θέλουν νόμιμες αρχαιρεσίες έστω και τώρα! (...) Επιδιώκουν να μπλοκάρουν την επαναλειτουργία του Σωματείου, το οποίο οι ίδιοι είχαν εγκαταλείψει!».

«Είναι ολοφάνερο ότι δεν τους νοιάζουν καθόλου τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουμε στις βάρδιές μας. Τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», προσθέτει η προσωρινή διοίκηση. «Αντικειμενικά με τη στάση τους διευκόλυναν να υλοποιείται η πολιτική των κυβερνήσεων ενάντιά μας και φυσικά ήταν πάντα με το μέρος της διοίκησης του νοσοκομείου».

Σήμερα, «στρέφονται ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων να γίνουν αρχαιρεσίες το γρηγορότερο, να ζωντανέψει το Σωματείο μας, να ξεμπλοκάρει το ταμείο προς το συμφέρον των εργαζομένων, να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα συλλογικά και δημοκρατικά!».

Οπως επισημαίνει μάλιστα η προσωρινή διοίκηση του Σωματείου, «αντικαταστατικά και εντελώς άδικα στερούσαν χρόνια τη δυνατότητα σε εκατοντάδες συναδέλφους μας που εργάζονται από 2 έως και 20 χρόνια δίπλα μας να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή μας».

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν για «να εκπληρώσουμε το καθήκον που αναλάβαμε για αρχαιρεσίες το Σεπτέμβρη, για την ενότητα όλων των εργαζομένων του χώρου, για τη δημοκρατική συλλογική λειτουργία του συλλόγου μας!».

Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Σε συμβολική στάση εργασίας τις ώρες 10 - 11 π.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της διοίκησης του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» αποφάσισε να προχωρήσει αύριο Πέμπτη 30 Ιούλη το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Το Σωματείο διεκδικεί την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων 7 μηνών για τους 34 εργαζόμενους της εργολαβικής εταιρείας «ΤΕΝ», η οποία είχε αναλάβει το κομμάτι της σίτισης του Νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ