Η Δ. Μανωλάκου συνομιλεί με τους Αφγανούς πρόσφυγες |
Οι καταγγελίες των προσφύγων είναι χαρακτηριστικές για τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς από τη μία με απόφασή της πετιούνται στο δρόμο και από την άλλη μεταφέρονται χωρίς κανένα σχεδιασμό και στήριξη σε δομές, όπως στο Σχιστό. Είναι χαρακτηριστικά όσα μετέφεραν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι διαβιούν κάτω από ένα υπόστεγο, το οποίο δεν τους χωρά όλους, ενώ τη νύχτα πολλοί κοιμούνται στο χώμα. Επίσης το συσσίτιό τους είναι λιγοστό, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις ακόμα και σε φάρμακα πρώτης γραμμής, μαζί με τις δυσκολίες πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Οπως είπαν, την πρώτη μέρα που τους μετέφεραν οι αρχές στη δομή δεν τους δόθηκε ούτε νερό ούτε φαγητό. Τις επόμενες μέρες χορηγούνταν, μέσω ΜΚΟ, μια σακούλα κατεψυγμένο φαγητό, το οποίο αργότερα έγινε δύο σακούλες, που το αφήνουν στον ήλιο να αποψυχθεί για να φάνε από αυτό ενήλικες και παιδιά. Οπως φαίνεται, μάλιστα, στο εξής θα σιτίζονται μόνο τα 145 άτομα που χαρακτηρίζονται «ευάλωτα».
Με αφορμή όλα αυτά τα προβλήματα, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης αλλά και για να οργανώνεται η αλληλεγγύη, οι πρόσφυγες πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν συνέλευση έξω από τη δομή και συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή.
Στη σύντομη ομιλία της προς τους πρόσφυγες, η Δ. Μανωλάκου μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους. Τους ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε ήδη Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματά τους. «Ζητάμε να μην υπάρχει πρόσφυγας στους δρόμους, να βρεθούν ξενοδοχεία που είναι άδεια και να έχουν στέγαση και φαγητό, να υπάρχουν μονάδες Υγείας και να εξυπηρετούν όσους έχουν ανάγκη, με δωρεάν όλα τα φάρμακα, και να μην κοπεί αλλά να ξαναδοθεί το επίδομα που χορηγούνταν στους πρόσφυγες», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Πιέζουμε στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή να έχουν επιλογή οι πρόσφυγες να πάνε σε όποια χώρα θέλουν. Να ξέρετε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε και στην Ευρωβουλή Ερώτηση, ζητώντας να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουν». «Εμείς είμαστε κοντά σας. Ξέρουμε πως σήμερα τα βασικά δικαιώματα που έχετε σαν πρόσφυγες καταπατούνται. Θα πιέσουμε με χίλιους δυο τρόπους ώστε ό,τι σας ανήκει να το έχετε. Μέχρι και μόρφωση για τα παιδιά σας», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Σε ένα ντελίριο στοχοποίησης δημοσιογράφων και παραγγελίας διώξεων από την αστυνομία, ακόμα και για σχολιασμούς στο διαδίκτυο, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος. Μετά την παρουσία του την περασμένη βδομάδα σε ξενοφοβική - αντιπροσφυγική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, μαζί με τον υπόδικο φασίστα Ηλ. Κασιδιάρη, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ χωροφυλακίστικου τύπου παρεμβάσεων.
Ξεκίνησε στοχοποιώντας την δημοσιογράφο του ρ/σ «Αθήνα 9,84» Ελ. Κουμάντου, ζητώντας ουσιαστικά από τη διοίκηση του σταθμού να πάρει μέτρα εναντίον της για σχόλια που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.
Συνέχισε στοχοποιώντας τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο, για ανάρτηση - σχόλιό του στο διαδίκτυο. Εκτόξευσε απειλές εναντίον του, γράφοντας χαρακτηριστικά «ήρθε η ώρα σου», μαζί με κάτι ακατάληπτες αντικομμουνιστικές αναφορές. Και συνέχισε απειλώντας την δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά και την Ελενα Ακρίτα, για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενα μπαράζ διώξεων δηλαδή από τον βουλευτή της ΝΔ, που παίρνει μπάλα συνδικαλιστές και δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι εκτός από φανατικός αντικομμουνιστής είναι και «λαγός» της καταστολής και του αυταρχισμού.
Στον Κ. Μπογδάνο παρείχε κάλυψη η κυβέρνηση, τόσο για τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση με τα φασιστοειδή όσο και για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε ότι «αν νομίζει κάποιος ότι θίγεται, μπορεί φυσικά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».
Τις απειλές και τη στοχοποίηση εργαζομένων από τον Κ. Μπογδάνο καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, στηρίζοντας τους δημοσιογράφους και τονίζοντας ότι πρόκειται για «πολιτική στάση» του Κ. Μπογδάνου η οποία «δεν αφορά μόνο τον ίδιο προσωπικά, αλλά και τη ΝΔ, της οποίας είναι βουλευτής». Αναδεικνύει άλλωστε την κάλυψη που του παρείχε η κυβέρνηση για τη συμμετοχή του στη ρατσιστική συγκέντρωση ως «δικαίωμά του». «Τέτοιες επικίνδυνες ενέργειες ενισχύουν την κρατική κατασταλτική πολιτική και δράση, όχι μόνο κατά των μεταναστών αλλά και κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως επίσης συμβαίνει και με τους απεργοκτόνους νόμους και τον πρόσφατο νόμο για τις διαδηλώσεις. Φροντίζουν δε και με τέτοιες τακτικές να καλλιεργούν το φόβο στις λαϊκές δυνάμεις, νομίζοντας ότι θα βάλουν φραγμό στις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Σ' αυτήμ την τακτική εντάσσεται και η βρώμικη επίθεση σε δημοσιογράφους», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Τις αθλιότητες του Μπογδάνου είχε σχολιάσει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, με αφορμή τη συμμετοχή του στη ρατσιστική συγκέντρωση και την επίθεση στην δημοσιογράφο του δημοτικού ραδιοσταθμού. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Σπυριδάκης, στην τοποθέτησή του στο ΔΣ του ραδιοσταθμού εξέφρασε την υποστήριξη στο «δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στα ΜΜΕ να ονομάζει τους φασίστες "φασίστες" και να μην περιμένει την έγκριση κανενός "Μπογδάνου", για να ενημερώσει για τα αίσχη τους».
Τα απαράδεκτα απαγορευτικά μέτρα σε βάρος των τριών συλληφθέντων έξω από την ΑΣΟΕΕ την περασμένη βδομάδα σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θυμίζουμε ότι οι τρεις που είχαν συλληφθεί έπειτα από τη συμμετοχή τους σε αντιρατσιστική συγκέντρωση αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ στους περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη τους περιλαμβάνεται η απαγόρευση να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση αλλά και το να πηγαίνουν στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόκειται δηλαδή για απαγορεύσεις - δείγμα του νέου καθεστώτος περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται με τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε στις 9 Ιούλη.
Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει στο σχόλιό του:
«Οι περιοριστικοί όροι, με τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στη Βικτώρια, συνιστούν μια επικίνδυνη και απαράδεκτη μεθόδευση. Επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια να παγιωθούν νέου τύπου περιοριστικοί όροι, όπως η μη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές.
Εκτός από την αβασιμότητα των κατηγοριών για τους συγκεκριμένους συλληφθέντες, με την παραπάνω απόφαση, όπως και με άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, δημιουργείται προηγούμενο για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής, ειδικά μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις.
Ο λαός και η νεολαία θα σταθούν εμπόδιο και θα ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην πράξη, όπως και κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών».
Διαγνώστηκαν για φέτος τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το ένα στην ΠΕ Ξάνθης και το άλλο στην ΠΕ Καρδίτσας.
Σημειώνεται ότι από το 2010 και μετά, εμφανίζονται τέτοια κρούσματα, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων - καθυστερήσεων σε κωνωποκτονίες τον Απρίλη και τον Μάη.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες λίγο μετά τις 7 το πρωί στην Εύβοια, με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Ραφήνας. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.
Δύο μεγάλες φωτιές έκαιγαν χτες σε Ανδρο και Ηλεία, όπου κινητοποιήθηκαν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στην Ανδρο η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Κόρθι και η δημοτική αρχή προχώρησε στην εκκένωση του οικισμού Καλαμάκι για προληπτικούς λόγους, καθώς υπήρχε μόνο ένας δρόμος διαφυγής. Στην Ηλεία η πυρκαγιά έκαιγε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλίκωμο Σκιλλούντος, με αποτέλεσμα δυσκολίες στην κυκλοφορία στην οδό Πύργου - Κυπαρισσίας. Επιπλέον, στην Κεφαλονιά σημειώθηκαν δύο πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο: Την Κυριακή σε δασική έκταση στην περιοχή Κουνόπετρα και το Σάββατο στα Καρδακάτα. Την ίδια μέρα, πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτική και δασική έκταση στη Ρήνεια Οιχαλίας στη Μεσσηνία, και στη Δάφνη Ζακύνθου.