ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα κέρδη του κεφαλαίου...

...δίνοντας «πάσα» στη μεγαλοεργοδοσία για νέες απαράδεκτες αξιώσεις

«Σημαντική αύξηση» στο «πάστωμα» των επιβατών και στα καράβια προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Eurokinissi

«Σημαντική αύξηση» στο «πάστωμα» των επιβατών και στα καράβια προαναγγέλλει η κυβέρνηση
Συνέχεια στο πετσόκομμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές δίνει η κυβέρνηση, υποτάσσοντας την υγεία του λαού και των ταξιδιωτών στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, προσφέροντας ταυτόχρονα το πάτημα στους μεγαλοξενοδόχους να απαιτούν «ξήλωμα» ακόμα και αυτών των ελάχιστων και αποσπασματικών ημίμετρων που λήφθηκαν κατόπιν εορτής, μετά την αισθητή αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού.

Μετά τα αεροπλάνα προαναγγέλλουν «πάστωμα» επιβατών και στα καράβια

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέντευξή του ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης προανήγγειλε «σημαντική αύξηση» στο όριο πληρότητας των πλοίων της ακτοπλοΐας μέσα στις επόμενες μέρες, προσθέτοντας ότι «έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου».

Να σημειωθεί ότι η επιτρεπόμενη πληρότητα έχει ήδη αυξηθεί μια φορά, από το 55% στο 65%, ενώ οι εφοπλιστές από καιρό πιέζουν για σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση, επικαλούμενοι και το γεγονός ότι για τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού το όριο πληρότητας στα αεροπλάνα τέθηκε εξαρχής στο 100%...

Ξήλωμα και των ημίμετρων και κουκούλωμα των στοιχείων απαιτούν οι μεγαλοξενοδόχοι

Από κοντά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με ανακοίνωσή της απαιτεί το παραπέρα ξεχείλωμα των ήδη ποδοπατημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και κουκούλωμα των πληροφοριών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Στο επίκεντρο της κριτικής της βάζει την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική ύπαρξη αρνητικού τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται οδικώς στη χώρα (από τον Προμαχώνα), η οποία βέβαια αφορά μόνο τον οδικό τουρισμό και λήφθηκε μόνο μετά τη μεγάλη αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων από τα Βαλκάνια.

«Οι κρατήσεις από τις βαλκανικές χώρες πάγωσαν και άρχισαν να ακυρώνονται και οι ήδη πραγματοποιηθείσες», αναφέρουν οι μεγαλοξενοδόχοι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι προσφέρθηκαν να «χρηματοδοτούν το 50% του κόστους του τεστ για τους πελάτες τους», την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μένουν χωρίς τακτικό διαγνωστικό έλεγχο και ιατρική παρακολούθηση...

«Δεν νοούνται "αποκλεισμοί" τουριστών βάσει της χώρας προέλευσης», προσθέτει η ΠΟΞ, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και το παραμικρό προληπτικό μέτρο, ακόμα και αυτά τα περιορισμένα ημίμετρα που πήρε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση θεωρούνται κόστος για το κεφάλαιο... Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της για τα συμφέροντά του, π.χ. με το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία χωρίς καν να απαιτείται αρνητικό τεστ, ενώ προετοιμάζει το έδαφος και για τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι μεγαλοξενοδόχοι αξιώνουν ακόμα μεγαλύτερο κουκούλωμα στα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δίνονται με το σταγονόμετρο από την κυβέρνηση. Ετσι, η ΠΟΞ, επικαλούμενη «την εσφαλμένη εικόνα που δημιουργείται, πως οι προορισμοί στους οποίους υπάρχουν κρούσματα δεν είναι ασφαλείς», απαιτεί «οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους».

Παράλληλα, ζητά νέα μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων, προκειμένου να ρεφάρουν το «κόστος λειτουργίας λόγω της εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων της τάξεως 5% - 7%» με νέες φοροαπαλλαγές κ.ά.

Ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ: Ενοχλούνται και από τις αόριστες «προτροπές» για παροχή μάσκας

Σε ένα τέτοιο φόντο, ως «αντίβαρο» σε αυτό το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ από το περασμένο Σάββατο, ενώ προσδιόρισε το σχετικό πρόστιμο για μη χρήση μάσκας στα 150 ευρώ.

Επιδιώκοντας να κουκουλώσει το γεγονός ότι και αυτό το μέτρο της κυβέρνησης και ο τρόπος υλοποίησής του παραπέμπουν στην «ατομική ευθύνη» των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να προμηθευτούν μάσκες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης «πέταξε» μια γενική και αόριστη «προτροπή» στα σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μάσκα σε όποιον πελάτη δεν έχει. Οι δε ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι θησαύρισαν μέσα στην πανδημία, έσπευσαν να «διαρρεύσουν» την «ενόχλησή» τους για τις «παρανοήσεις» που μπορεί να επιφέρει ακόμα και αυτή η «προτροπή», επικαλούμενοι το «κόστος» για μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους, δηλαδή για τα περιορισμένα μέτρα που πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο μετά τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των σωματείων για τους εργαζόμενους, που με ευθύνη και της κυβέρνησης δούλευαν χωρίς καμία προστασία, με άθλιους όρους και μέσα στην καρδιά της πανδημίας...

Στο μεταξύ, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ορισμένα επιπλέον επιμέρους μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα:

-- Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 21/7 έως και την Τρίτη 4/8 η οδική είσοδος στην Ελλάδα για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων (δηλαδή σε 6 από τις 12 χερσαίες πύλες).

-- Υποχρεούνται και οι Ελληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής και οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF), καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης.

-- Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν τις 4/8, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Συνεχίζεται η αυξητική τάση διάδοσης, ενώ καλά κρατεί ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Η αυξητική τάση στη διάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται, καθώς έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα καταγεγραμμένα κρούσματα στον κόσμο ξεπερνούσαν τα 14,7 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 610.000.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 75.000 μολύνσεις σε ημερήσια βάση, φτάνοντας σχεδόν τα 4 εκατ. κρούσματα και 143.454 θανάτους. Ακολουθούν η Βραζιλία, με 2,1 κρούσματα και 79.590 θανάτους και η Ινδία με 1,1 εκατ. μολύνσεις και 28.092 νεκρούς.

Σε αριθμό κρουσμάτων ακολουθούν: Ρωσία (777.486 κρούσματα - 12.427 θάνατοι), Νότια Αφρική (364.328 - 5.033), Περού (353.590 - 13.187), Μεξικό (344.224 - 39.184), Χιλή (333.029 - 8.633), Ισπανία (307.335 - 28.420), Βρετανία (295.372 - 45.312), Ιράν (276.202 - 14.405), Πακιστάν (265.851 - 5.599).

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης κλινικών δοκιμών για ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε χτες το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συνεργάζεται με τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό «AstraZeneca», χαρακτηρίζοντάς τα «ελπιδοφόρα».

Καθώς εντείνεται η «κούρσα ανταγωνισμού» για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, η «AstraZeneca» - όπως και άλλοι φαρμακευτικοί όμιλοι - έχει ήδη προπουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε πολλά κράτη (Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ κ.ά.), έχοντας εξασφαλισμένη κερδοφορία ακόμη κι αν το εμβόλιο αποδειχτεί τελικά αναποτελεσματικό και δεν βγει ποτέ στην αγορά.

Αναλυτικότερα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε χτες ότι «χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά πριν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, αλλά αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα», καθώς το εμβόλιο εμφανίστηκε ασφαλές, ανεκτό, ανοσογόνο. Μελέτες σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι εμβόλιο οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και Τ-κυττάρων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό. Ωστόσο, σημειώνεται, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία από την Covid-19. Οι δοκιμές της Φάσης 3 βρίσκονται σε εξέλιξη σε Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βρετανία και η αποτελεσματικότητά του θα αξιολογηθεί σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ένας μεγάλης κλίμακας εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θα ήταν δυνατός πριν από τα μέσα του 2021.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 20 υποψήφια εμβόλια σε κλινικές δοκιμές», είπε, και «έτσι είμαστε σίγουροι ότι μερικά από αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021. Μετά τη μαζική παραγωγή των εμβολίων, ενδεχομένως να υπάρξει ένα (ίσως και περισσότερα) εμβόλιο ευρείας βάσης στα μέσα του 2021». Πάντως, πρόσθεσε, «αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί».

70 κρούσματα σε 3 μέρες

Αλλα 11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τουλάχιστον 5 είναι εισαγόμενα (δύο εντοπίστηκαν από ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τρία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), 3 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Αττική και ένα στην Κάρπαθο.

Το Σαββατοκύριακο είχαν ανακοινωθεί συνολικά 59 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 36 εισαγόμενα, 12 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Χαλκιδική και από 1 σε Δράμα, Κοζάνη, Λάρισα, Χαλκιδική και Μαγνησία.

Στο μεταξύ, οι θάνατοι έφτασαν συνολικά τους 195, με μέση ηλικία τα 76 έτη, ενώ 12 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας

Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Κω.

«Τι θα γίνει με το προσωπικό που λείπει, με τους πνευμονολόγους και τη ΜΕΘ;», «Τι θα γίνει με το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας;», ήταν μερικά από τα αγωνιώδη ερωτήματα που έθεσε στον υπουργό το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, με τον υπουργό Υγείας να μη δίνει ουσιαστικές απαντήσεις.

Λίγο αργότερα μάλιστα, μιλώντας σε ΜΜΕ, έδωσε το στίγμα της πολιτικής παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας, κάνοντας λόγο για τη «δυνατότητα από κοινού και με τους ξενοδόχους και ενδεχομένως με tour operators και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, τέτοιο που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού (...) Να δούμε τι χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ