Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΧΙΣΤΟΥ
Δύσκολες οι συνθήκες για δεκάδες άστεγους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Η Δ. Μανωλάκου συνομιλεί με τους Αφγανούς πρόσφυγες
Η Δ. Μανωλάκου συνομιλεί με τους Αφγανούς πρόσφυγες
Περιοδεία στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, όπου έχουν μεταφερθεί εδώ και δυο βδομάδες προσωρινά 193 πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομίλησε με πρόσφυγες και συναντήθηκε με τον διοικητή της δομής, μεταφέροντάς του την προσπάθεια που θα κάνει το Κόμμα για να αναδείξει τις ελλείψεις και να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Οι καταγγελίες των προσφύγων είναι χαρακτηριστικές για τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς από τη μία με απόφασή της πετιούνται στο δρόμο και από την άλλη μεταφέρονται χωρίς κανένα σχεδιασμό και στήριξη σε δομές, όπως στο Σχιστό. Είναι χαρακτηριστικά όσα μετέφεραν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι διαβιούν κάτω από ένα υπόστεγο, το οποίο δεν τους χωρά όλους, ενώ τη νύχτα πολλοί κοιμούνται στο χώμα. Επίσης το συσσίτιό τους είναι λιγοστό, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις ακόμα και σε φάρμακα πρώτης γραμμής, μαζί με τις δυσκολίες πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Οπως είπαν, την πρώτη μέρα που τους μετέφεραν οι αρχές στη δομή δεν τους δόθηκε ούτε νερό ούτε φαγητό. Τις επόμενες μέρες χορηγούνταν, μέσω ΜΚΟ, μια σακούλα κατεψυγμένο φαγητό, το οποίο αργότερα έγινε δύο σακούλες, που το αφήνουν στον ήλιο να αποψυχθεί για να φάνε από αυτό ενήλικες και παιδιά. Οπως φαίνεται, μάλιστα, στο εξής θα σιτίζονται μόνο τα 145 άτομα που χαρακτηρίζονται «ευάλωτα».

Με αφορμή όλα αυτά τα προβλήματα, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης αλλά και για να οργανώνεται η αλληλεγγύη, οι πρόσφυγες πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν συνέλευση έξω από τη δομή και συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή.

Στη σύντομη ομιλία της προς τους πρόσφυγες, η Δ. Μανωλάκου μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους. Τους ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε ήδη Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματά τους. «Ζητάμε να μην υπάρχει πρόσφυγας στους δρόμους, να βρεθούν ξενοδοχεία που είναι άδεια και να έχουν στέγαση και φαγητό, να υπάρχουν μονάδες Υγείας και να εξυπηρετούν όσους έχουν ανάγκη, με δωρεάν όλα τα φάρμακα, και να μην κοπεί αλλά να ξαναδοθεί το επίδομα που χορηγούνταν στους πρόσφυγες», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Πιέζουμε στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή να έχουν επιλογή οι πρόσφυγες να πάνε σε όποια χώρα θέλουν. Να ξέρετε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε και στην Ευρωβουλή Ερώτηση, ζητώντας να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουν». «Εμείς είμαστε κοντά σας. Ξέρουμε πως σήμερα τα βασικά δικαιώματα που έχετε σαν πρόσφυγες καταπατούνται. Θα πιέσουμε με χίλιους δυο τρόπους ώστε ό,τι σας ανήκει να το έχετε. Μέχρι και μόρφωση για τα παιδιά σας», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ