ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπέρα συρρίκνωση των δομών για το απροστάτευτο παιδί

Η εμβάθυνση της εφαρμογής της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και για παραπέρα συρρίκνωση των δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, στο όνομα της «αποϊδρυματοποίησης» και της εφαρμογής «εναλλακτικών μορφών φροντίδας», ήταν ο πυρήνας των όσων είπε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα». Για πολλοστή δε φορά η τεκνοποιία - τεκνοθεσία παρουσιάστηκε ως «ατομική υπόθεση» και όχι ως κοινωνικό ζήτημα, που πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως μέσω του κράτους και των υπηρεσιών του.

Τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μηχαηλίδου, παρουσίασαν τμήματα της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», που διαχειρίζεται ορισμένες πλευρές (ψηφιοποίηση βάσης δεδομένων, καταγραφή των παιδιών προς αναδοχή και υιοθεσία κ.ά.), με όσο το δυνατόν λιγότερες δαπάνες και ευθύνη για το κράτος. Εγινε σαφές ότι θα διατηρηθεί το διαχρονικά ελάχιστο πακέτο κοινωνικής παιδικής προστασίας, που μετρά στα δάχτυλα ελάχιστες δημόσιες δομές φιλοξενίας και υποδομές για προγράμματα εξω-ιδρυματικής φροντίδας, όλες τραγικά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Ενώ ανθεί ο ιδιωτικός τομέας μέσω των διαφόρων ΜΚΟ, ΝΠΙΔ, ιδρυμάτων της Εκκλησίας και των «φιλάνθρωπων».

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την βουλευτή του Θεανώ Φωτίου να λέει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «εγκαινιάζει για δεύτερη φορά το νόμο για την Αναδοχή και Υιοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο». Πράγματι, πρόκειται για το νόμο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να υλοποιεί η ΝΔ και στον οποίο διατηρούνται όλο το σύστημα των ιδιωτικών υιοθεσιών, η δράση των ΜΚΟ και των ιδιωτών, οι ιδιώτες κοινωνικοί λειτουργοί στον έλεγχο των οικογενειών. Προβλέπεται η επαγγελματοποίηση της αναδοχής, δηλαδή ο ανάδοχος να φροντίζει ένα παιδί έναντι μηνιαίου μισθού, με την πείρα να δείχνει ότι όπου υπάρχουν «επαγγελματίες ανάδοχοι», νιώθουν περισσότερο επαγγελματίες και λιγότερο γονείς, με τα παιδιά να περνούν από τον έναν «επαγγελματία ανάδοχο» στον άλλο, με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο έκτρωμα είχε ψηφίσει το 2018 και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ).

«Εχουμε χρηματοδοτήσει πολύ πιο ενεργά την Υγεία», ισχυρίστηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υποσχέθηκε ...αντίστοιχη «ενίσχυση» και στην Πρόνοια. Την ίδια στιγμή, μόνο στο «Μητέρα» έχουν κλείσει δύο πτέρυγες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε «τυχαία» τα δύο μοναδικά τμήματα όπου δεν είχαν βάρδια επικουρικοί, δηλαδή εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης... Οι κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες ξεπερνούν το 40%, και η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την προκήρυξη 300 θέσεων στην Πρόνοια, όταν τέλη του χρόνου πρόκειται να απολυθούν τουλάχιστον 400 επικουρικοί.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

«Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»: Με το κάλεσμα αυτό του ΚΚΕ συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση των ΚΟ του Κόμματος, με καθημερινές συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 10.30 π.μ., ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών (Χ. Τρικούπη 182) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΟ Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ερευνας Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Μύθοι και αλήθειες», στο «Θέατρο Εποχών» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 31). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 .30 μ.μ., στη Ν.Φιλαδέλφεια (1ο ΚΑΠΗ - πρώην τσιπουράδικο), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης (πλατεία Χάνια), θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

  • Το Σάββατο 11 Ιούλη:

-- Στις 9 μ.μ., σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου του ΚΚΕ στην παραλία, με θέμα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Λασίθι Κρήτης (λίμνη, Αγιος Νικόλαος), θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πέραμα (Αγία Τριάδα), θα μιλήσει η Αθηνά Ζύμαρη, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος.

Κενά μνήμης... ή όταν έχεις την προβοκάτσια στο αίμα σου

Η «Αυγή» της Τετάρτης 8 Ιούλη φιλοξενεί στο οπισθόφυλλο ένα άρθρο που μπροστά του ωχριά και το πιο μελετημένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Με νοηματικές ακροβασίες και με ψέματα ο αρθρογράφος Δ. Χρήστου επιδιώκει να δείξει ότι μέσα στον βούρκο που κυλιέται το αστικό πολιτικό σύστημα σέρνεται και το ΚΚΕ. Πώς το επιδιώκει αυτό; Παρουσιάζοντας τον Χρ. Καλογρίτσα ως - επί λέξει - «μπροστινό» του ΚΚΕ!

Επειδή μάλλον έχει κενά μνήμης τού θυμίζουμε ορισμένα θέματα:

-- Η εφημερίδα «Πρώτη» - της οποίας εκδότης ήταν ο Χρ. Καλογρίτσας - κυκλοφορούσε ως «εφημερίδα της Αριστεράς» από τον Απρίλη του 1986 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1990. Η εφημερίδα ταυτίστηκε με το «εγχείρημα» του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» που εξελίχτηκε σε μέσο για τη διάλυση του ΚΚΕ την περίοδο 1989 - 1991. Ταυτίστηκε, δηλαδή, με όσους μέσα και έξω από το ΚΚΕ επιδίωξαν τη μετάλλαξή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ή τη διάλυσή του, και στη συνέχεια αποτέλεσαν στελέχη του «ΣΥΝ» και αργότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!

-- Ο αρθρογράφος παρουσιάζει το ΚΚΕ ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον Χρ. Καλογρίτσα και τον Τ. Θεοδωρικάκο με τον οποίο έκαναν μαζί επιχείρηση το 1999. Ομως, ο Τ. Θεοδωρικάκος ως Γραμματέας της ΚΝΕ ήταν και αυτός στην ομάδα που επεδίωξε τη διάλυση του ΚΚΕ το 1989 - 1991 και ακολούθησε την πορεία της στο «ΣΥΝ», ενώ στη συνέχεια έκανε τη δικιά του διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα στη ΝΔ!

-- Η προβοκάτσια του αρθρογράφου φτάνει σε τέτοιο σημείο που γράφει πως «(ο Καλογρίτσας) αξιοποίησε την υποστήριξη του ΚΚΕ αναλαμβάνοντας έργα στον χώρο της Δικαιοσύνης από τον τότε υπουργό Ευ. Γιαννόπουλο». Γιατί μιλάμε για προβοκάτσια; Γιατί πρώτα απ' όλα, όσοι θυμούνται και γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά τον χυδαίο αντικομμουνισμό και το με κάθε ευκαιρία αντι-ΚΚΕ μένος του συχωρεμένου υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ που έφτασε ακόμα και σε δικαστικές διαμάχες με τον «Ριζοσπάστη». Αλήθεια, είναι τυχαίο ότι ο δικηγόρος του Χρ. Καλογρίτσα προέρχεται και σήμερα από το ΠΑΣΟΚ;

-- «Ο Καλογρίτσας είχε σταματήσει τα έργα ως εργολάβος δεν εμφανιζόταν πουθενά», λέει ο αρθρογράφος. Πάλι ψέματα. Γιατί πριν ξαναεμφανιστεί με αφορμή το νέο σίκουελ της σκανδαλαλογίας, εμφανιζόταν σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά στα ΜΜΕ (!!!) και ομιλητή τον, ηχογραφημένο από τον Μιωνή, Νίκο Παππά - το 2016.

Το ΚΚΕ το θυμήθηκε ο αρθρογράφος για να του εκτοξεύσει λάσπη. Το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ τούς ξέχασε... Οταν γίνεσαι «μπροστινός» του συστήματος εκεί καταντάς...

ΥΓ.: Οταν οι εργάτες της «Χαλυβουργίας» έδιναν τον πολύμηνο απεργιακό τους αγώνα το 2011 - 2012, ο συγκεκριμένος αρθρογράφος έγραφε πάλι στην «Αυγή» (8/01/12): «Χρησιμοποιείς (σ.σ. εννοεί το ΚΚΕ) τους δυστυχείς προλετάριους της χαλυβουργίας ως πειραματόζωα παρότι όλοι γνωρίζουν ότι συνδικαλισμός χωρίς ευελιξία και τακτικές υποχωρήσεις δεν υπάρχει, όταν, πολύ περισσότερο οι συνθήκες της ύφεσης σαρώνουν τον τομέα της μεταποίησης. Εναν μήνα αλληλεγγύης, δύο μήνες, τρεις, ένα χρόνο; Μετά; Εδώ έχουμε έναν τυφλό, ουσιαστικά απολίτικο ανταρτοπόλεμο εκδίκησης σε αυτούς που εξακολουθούν να σε νικούν και οι οποίοι τρομάζουν τόσο πολύ που σε συγχαίρουν για τις ωραίες περιφρουρημένες πορείες που κάνει το ΠΑΜΕ». Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα, από την πολλή «περηφάνια», έχει κατέβει από το site της «Αυγής». Το ίδιο θα γίνει μάλλον και με τον τωρινό λίβελο του Δ. Χρήστου.


Ν.

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης και η ανυποχώρητη πάλη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό», διοργανώνει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 11 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο θέατρο του Πάρκου Κατερίνης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τον Βάσια Αμανατίδη και τον Χρήστο Ανανιάδη, μέλη του ΚΚΕ, που ήταν εξόριστοι στη Γυάρο και σε άλλους τόπους, όπου επέλεξε το αστικό κράτος να στείλει τους πιο πρωτοπόρους, ριζοσπάστες αγωνιστές του λαού μας.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τόπους εξορίας και φυλακών, ενώ θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Βιβλιοπαρουσιάσεις από ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 12 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., οι ΚΟ Φαρμάκου και ΕΥΔΑΠ της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Συμπεράσματα από τη διαπάλη στο πλαίσιο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η επικαιρότητά τους στο σήμερα», όπως προκύπτουν μέσα από την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (1ο Δημοτικό Σχολείο), θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Τετάρτη 15 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Τροφίμων της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ παρουσιάζουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Β. Ι. Λένιν: Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες

Οι ΚΟΒ Δήμου Πειραιά και η ΚΟΒ Ρέντη του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση Ελληνες και μετανάστες εργάτες, την Τρίτη 14 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Καμινίων. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ