Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπέρα συρρίκνωση των δομών για το απροστάτευτο παιδί

Η εμβάθυνση της εφαρμογής της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και για παραπέρα συρρίκνωση των δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, στο όνομα της «αποϊδρυματοποίησης» και της εφαρμογής «εναλλακτικών μορφών φροντίδας», ήταν ο πυρήνας των όσων είπε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα». Για πολλοστή δε φορά η τεκνοποιία - τεκνοθεσία παρουσιάστηκε ως «ατομική υπόθεση» και όχι ως κοινωνικό ζήτημα, που πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως μέσω του κράτους και των υπηρεσιών του.

Τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μηχαηλίδου, παρουσίασαν τμήματα της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», που διαχειρίζεται ορισμένες πλευρές (ψηφιοποίηση βάσης δεδομένων, καταγραφή των παιδιών προς αναδοχή και υιοθεσία κ.ά.), με όσο το δυνατόν λιγότερες δαπάνες και ευθύνη για το κράτος. Εγινε σαφές ότι θα διατηρηθεί το διαχρονικά ελάχιστο πακέτο κοινωνικής παιδικής προστασίας, που μετρά στα δάχτυλα ελάχιστες δημόσιες δομές φιλοξενίας και υποδομές για προγράμματα εξω-ιδρυματικής φροντίδας, όλες τραγικά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Ενώ ανθεί ο ιδιωτικός τομέας μέσω των διαφόρων ΜΚΟ, ΝΠΙΔ, ιδρυμάτων της Εκκλησίας και των «φιλάνθρωπων».

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την βουλευτή του Θεανώ Φωτίου να λέει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «εγκαινιάζει για δεύτερη φορά το νόμο για την Αναδοχή και Υιοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο». Πράγματι, πρόκειται για το νόμο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να υλοποιεί η ΝΔ και στον οποίο διατηρούνται όλο το σύστημα των ιδιωτικών υιοθεσιών, η δράση των ΜΚΟ και των ιδιωτών, οι ιδιώτες κοινωνικοί λειτουργοί στον έλεγχο των οικογενειών. Προβλέπεται η επαγγελματοποίηση της αναδοχής, δηλαδή ο ανάδοχος να φροντίζει ένα παιδί έναντι μηνιαίου μισθού, με την πείρα να δείχνει ότι όπου υπάρχουν «επαγγελματίες ανάδοχοι», νιώθουν περισσότερο επαγγελματίες και λιγότερο γονείς, με τα παιδιά να περνούν από τον έναν «επαγγελματία ανάδοχο» στον άλλο, με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο έκτρωμα είχε ψηφίσει το 2018 και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ).

«Εχουμε χρηματοδοτήσει πολύ πιο ενεργά την Υγεία», ισχυρίστηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υποσχέθηκε ...αντίστοιχη «ενίσχυση» και στην Πρόνοια. Την ίδια στιγμή, μόνο στο «Μητέρα» έχουν κλείσει δύο πτέρυγες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε «τυχαία» τα δύο μοναδικά τμήματα όπου δεν είχαν βάρδια επικουρικοί, δηλαδή εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης... Οι κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες ξεπερνούν το 40%, και η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την προκήρυξη 300 θέσεων στην Πρόνοια, όταν τέλη του χρόνου πρόκειται να απολυθούν τουλάχιστον 400 επικουρικοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας συμβιβασμός με τη σήψη της εκμεταλλευτικής κοινωνίας που αφήνει τα παιδιά απροστάτευτα στις διάφορες «Κιβωτούς του Τρόμου»(2022-11-22 00:00:00.0)
Παιδική προστασία ή κρατική κακοποίηση για τα απροστάτευτα παιδιά;(2022-06-11 00:00:00.0)
Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας(2019-11-06 00:00:00.0)
Αναστέλλει τη λειτουργία του το Τμήμα Υποδοχής Βρεφών λόγω έλλειψης προσωπικού(2019-06-28 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τα εκρηκτικά προβλήματα στο «Μητέρα»(2014-06-06 00:00:00.0)
Ενα σύστημα που σαπίζει δε λύνει βασικά κοινωνικά ζητήματα(2013-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ