ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2020
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις αντιστοιχίσεις πανεπιστημιακών Τμημάτων

Να παρθούν πίσω οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις αντιστοιχίσεις Τμημάτων των ΑΕΙ, με τις οποίες μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στις μετεγγραφές φοιτητών και βαθαίνει η κατηγοριοποίηση Τμημάτων και αποφοίτων, ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, τα νέα Τμήματα των ΑΕΙ, είτε προέρχονται από πρώην ΤΕΙ είτε είναι εξολοκλήρου νεοϊδρυθέντα, δεν θα αντιστοιχίζονται με τα ομοειδή τους προϋπάρχοντα πανεπιστημιακά Τμήματα. Η ΕΓ του ΜΑΣ τονίζει:

«Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των νόμων Γαβρόγλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και όσοι δήθεν τώρα "ανακαλύπτουν" ότι θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών ρίχνουν "κροκοδείλια δάκρυα". Οι φοιτητές από δω και στο εξής δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν μετεγγραφή σε μια σειρά Τμήματα, που παρότι είναι ομοειδή, δεν θα έχουν αντιστοίχιση. Το νέο αυτό εμπόδιο έρχεται να προστεθεί στην πολύ πρόσφατη θέσπιση των βαθμολογικών κριτηρίων αλλά και στη συστηματική προσπάθεια, όλα τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες φοιτητές να μένουν εκτός πανεπιστημίων γιατί η μετεγγραφή τους δεν έγινε δεκτή. Τα επιχειρήματα περί "δικαιότερου" συστήματος μετεγγραφών καταρρέουν στην πράξη, όταν τη χρονιά που διανύουμε οι μισοί από όσους έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν, όταν οι εργαζόμενοι γονείς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν για να μείνουν και μετά την πανδημία, και με αυτούς τους όρους καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους να περάσουν από το νέο σχολείο - εξεταστικό κέντρο στο πανεπιστήμιο. Αντίστοιχα, είναι υποκριτικά τα περί στήριξης της φοιτητικής μέριμνας, όταν αυτή είναι ανύπαρκτη για την πλειοψηφία των φοιτητών και όσοι σπουδάζουν σε άλλη πόλη δεν έχουν καμία στήριξη στη στέγαση, στη μετακίνηση, στη σίτιση, όταν δωμάτιο σε φοιτητική εστία παίρνει ένας στους δέκα φοιτητές, ενώ πολλά Ιδρύματα δεν διαθέτουν καν εστία και στις ήδη υπάρχουσες δρομολογείται η επιβολή ενοικίων και τελών.

Ενισχύεται ο διαχωρισμός των Τμημάτων σε α' και β' κατηγορίας, με συνέπειες στην κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, των δικαιωμάτων τους, μπαίνουν νέα εμπόδια ανάμεσα στη λήψη πτυχίου και στην εργασία, στο επάγγελμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανακοινώνεται αυτή την περίοδο, που οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, αλλά και ότι η κυβέρνηση επικαλείται για αυτόν τον αποκλεισμό των Τμημάτων την αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής, της οποίας το ρόλο αναβάθμισε με προηγούμενο νομοσχέδιο. Με όχημα την "αξιολόγηση", η κυβέρνηση ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη διαμόρφωση Ιδρυμάτων και Τμημάτων που θα αξιολογούνται θετικά, θα χρηματοδοτούνται - χορηγούνται από επιχειρηματικούς ομίλους, θα εμπλουτίζονται με νέα προγράμματα επί πληρωμή, και Τμημάτων που μέσα από την "αξιολόγηση" θα υποβαθμίζονται, θα αντιστοιχούν σε πτυχία με λιγότερα δικαιώματα ή τελικά θα κλείνουν. Με άλλα λόγια, σε Τμήματα για την ελίτ και σε Τμήματα για τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών!

Είναι τουλάχιστον αστείο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε να ασκήσει κριτική στις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όταν αυτές πατούν πάνω στο δρόμο που έστρωσε ο ίδιος ως κυβέρνηση. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμειναν τα νέα Τμήματα χωρίς αντιστοιχίσεις και χιλιάδες φοιτητές ολόκληρου Ιδρύματος, του ΠΑΔΑ, αποκλείστηκαν από τις μετεγγραφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε τα δίδακτρα, πρώτος αναγνώρισε τα ιδιωτικά κολέγια, άφησε ξεκρέμαστους αποφοίτους σχολών τινάζοντας στον αέρα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα».

«Οι φοιτητές δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Εχουμε πείρα πια από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που έχει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας για να ικανοποιηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Απέναντι στη νέα επίθεση στα δικαιώματα μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη», καλεί το ΜΑΣ, διεκδικώντας να καταργηθούν οι απαράδεκτες κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα, να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές, να δυναμώσει η πάλη για δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη κ.ά.

Κινητοποιήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, με απόφαση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Θεσσαλονίκης και ΕΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν κατάργηση του νόμου 4589 και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατήγγειλαν τα τεχνικά λάθη και τις μεγάλες ανακατατάξεις που εμφανίζονται στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ, χωρίς υπαιτιότητα των εκπαιδευτικών, που μπορεί όμως να τους πετάξουν εκτός Εκπαίδευσης τα επόμενα χρόνια και απαίτησαν:

Κανένας αναπληρωτής να μη μείνει εκτός πινάκων λόγω παραβόλου και τεχνικών προβλημάτων του συστήματος ή μη κατάθεσης της εξομοίωσης. Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη στη μοριοδότηση, με ευθύνη του υπουργείου και των δομών του. Το υπουργείο και η κυβέρνηση να δεσμευτούν πως θα λύσουν τα παραπάνω ζητήματα, πριν γίνουν οι νέες προσλήψεις των αναπληρωτών. Καμία απόλυση αναπληρωτή, μέτρα στήριξης όλων των συναδέλφων, κάλυψη όλων των κενών πριν από την 1η Σεπτέμβρη σε μία φάση.

Αντίστοιχη κινητοποίηση γίνεται σήμερα στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας, με κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και εκπαιδευτικών σωματείων, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνεται και στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι εισαγγελείς δεν έχουν καμία θέση μέσα στην αίθουσα του σχολείου

Την αντίθεσή της στην κίνηση του ΔΣ της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας να καταθέσει επιστολή - καταγγελία στην Εισαγγελία Βέροιας, σχετικά με τη διδασκαλία των φακέλων Θρησκευτικών, δηλώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Βέροιας κάλεσε τους διευθυντές τριών σχολείων για διευκρινίσεις σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, αξιοποιώντας την επιστολή - καταγγελία που είχε στείλει η Ενωση Γονέων Νάουσας το Φλεβάρη, ζητώντας να αποσυρθούν «τα παράνομα - αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιχριστιανικά βιβλία - Φάκελοι του μαθήματος των Θρησκευτικών».

Η Ομοσπονδία Γονέων με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η συγκεκριμένη καταγγελία «μας γυρνάει χρόνια πίσω, και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η "ευαισθησία" του ΔΣ της Ενωσης μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών. Ταυτόχρονα, μας δημιουργεί πολλά ερωτήματα ο ζήλος της Εισαγγελίας Βέροιας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση, ώστε να κληθούν να καταθέσουν οι τρεις πρώτοι διευθυντές Γυμνασίων - ευτυχώς ως μάρτυρες και όχι ως κατηγορούμενοι. Το αναλυτικό πρόγραμμα, όπως είναι ευρύτατα γνωστό, αποφασίζεται από το υπουργείο», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία, εξηγώντας ότι δεν είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών.

Επίσης τονίζει ότι «η αστυνομία και οι εισαγγελείς δεν έχουν καμία θέση μέσα στην αίθουσα του σχολείου, δεν αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι Σύλλογοι Γονέων πρέπει να μένουν μακριά από τέτοιου είδους κινήσεις, που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη σύγχυση και να βάλουν περισσότερα εμπόδια σε έναν γονιό που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στους Συλλόγους». Και καλεί την Ενωση Γονέων της Νάουσας να πάρει πίσω την καταγγελία και να βρεθεί μαζί με άλλους γονείς στον αγώνα για διεκδίκηση ενός σχολείου σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών για ολόπλευρη μόρφωση.

Παράταση αιτήσεων για το στεγαστικό επίδομα

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως την Τετάρτη 29 Ιούλη η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020. Οι αιτήσεις γίνονται στην ειδική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr με τους κωδικούς που έχουν χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εγιναν δεκτές οι αιτήσεις των υποψηφίων να εξεταστούν στην πόλη όπου διευκολύνονται

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις των υποψηφίων από τα Ιόνια νησιά για μουσικά μαθήματα, να εξεταστούν σε πόλεις που διευκολύνονται (π.χ. Αθήνα), αντί των εξεταστικών κέντρων στα οποία τους είχε τοποθετήσει το υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε ότι με βάση την αρχική ανακοίνωση των εξεταστικών κέντρων των ειδικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από την Κεφαλονιά χρειαζόταν να μεταβούν σε δυο διαφορετικές πόλεις (Αγρίνιο και Πάτρα) για να εξεταστούν σε διαφορετικές μέρες, στη μία το πρακτικό και στην άλλη το θεωρητικό μέρος των ειδικών μαθημάτων της Μουσικής. Το ίδιο συνέβαινε και για τους υποψηφίους από τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ του Ιονίου (Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου), την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, τα ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ και την Ενωση Γονέων Κεφαλονιάς, απαίτησαν να δοθεί λύση που να διευκολύνει τους υποψηφίους.

Να σημειωθεί πως για το ίδιο θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως έγινε από τον βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης χαιρετίζει ως μια πρώτη νίκη το ότι έγιναν δεκτές οι αιτήσεις των υποψηφίων να εξεταστούν σε μία πόλη όπου διευκολύνονται και καλεί σε συνέχιση του αγώνα για να σταματήσει η μετακίνηση των μαθητών για πανελλαδικές εξετάσεις μακριά από τον τόπο φοίτησής τους και να διασφαλιστεί η διδασκαλία της Μουσικής μέσα στο δημόσιο σχολείο, για όλες τις τάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ