ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλέσματα διευθετήσεων με «πατρόν» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το επικίνδυνο για το λαό και χρεοκοπημένο παραμύθι ότι η βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, που δρομολογούν επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, διασφαλίζει τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ασφάλεια του λαού, επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο «Φόρουμ των Δελφών», στο φόντο της πρόσφατης υπογραφής της Συμφωνίας με την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Μια μόλις μέρα, αφότου η ευρωενωσιακή αποστολή «Irini» στην Κεντρική Μεσόγειο που όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ως τάχα «ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα»... κράτησε το «φανάρι» για τη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός επέμεινε και χτες να αναποδογυρίζει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ως τάχα «ασπίδα» για τη χώρα το γεγονός πως κάθε πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι πρόβλημα Τουρκίας - ΕΕ «καθώς μεταφέρει πίεση στα εξωτερικά της σύνορα».

Το πρόβλημα ως λύση παρουσίασε και σε ό,τι αφορά τα ΝΑΤΟικά σχέδια, όπου κρύβοντας τις πλάτες που κάνει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, όσο και το γεγονός ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στη νότια πτέρυγά του, επανέλαβε ότι ο οργανισμός είναι «σημαντικός πυλώνας της ευρωατλαντικής ασφάλειας» και για αυτό τάχα δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις όταν μια χώρα - μέλος του προκαλεί προβλήματα και ένα άλλο κράτος - μέλος του πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για «δύσκολη σχέση» με την Τουρκία, την οποία κατηγόρησε πως επιδεικνύει «εξαιρετικά προκλητική συμπεριφορά ειδικά τους τελευταίους μήνες», παραπέμποντας στο τουρκολυβικό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ, το οποίο χαρακτήρισε «άκυρο», φέρνοντάς το σε αντίθεση με την αντίστοιχη συμφωνία που η κυβέρνηση υπέγραψε την Τρίτη με την Ιταλία. Κείμενο που, όπως τόνισε, είναι σε «πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο τρόπος που λύνουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να πείσουμε όλους ότι αυτός είναι ο τρόπος να συμπεριφερόμαστε, όχι μέσω μονομερών επιθετικών κινήσεων».

Ενώ στο «διά ταύτα», τη δρομολόγηση δηλαδή των σχεδίων συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «πάντα ανοικτή για διάλογο για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών μας. Και μπορούμε να έχουμε μια έντιμη συζήτηση. Και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, να συμφωνήσουμε σε τι διαφωνούμε και να πάμε σε ό,τι ορίσουμε ως διαφορά ακόμα και σε ένα Διεθνές Δικαστήριο όπως στη Χάγη». Εστειλε, ακόμα, μήνυμα ότι οι αστικές τάξεις των δύο χωρών έχουν «κοινά συμφέροντα» και είναι «καταδικασμένες» να ζήσουν μαζί.

Εξάλλου, ο Μητσοτάκης είχε χτες τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, όπου έλαβε μέρος και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Γ. Μπορέλ, στο επίκεντρο της οποίας, πέρα από την προπαρασκευή της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19/6, βρέθηκε κατά την κυβέρνηση και η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ φέρεται να έγινε συζήτηση και για την... «αποτελεσματικότητα» της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης της ΕΕ «Irini» στα ανοικτά της Λιβύης.

Προηγούμενα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. Επισήμως, συνομίλησαν για τις «τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και τον συντονισμό» τους.

«Γαργάρα» οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ντ. Τσαβούσολγου (βλέπε και διπλανό θέμα), πως η συμφωνία είναι «θετική για εμάς και μας δίνει το δίκαιο για τη Συμφωνία μας με τη Λιβύη», απαντούσε πως «η συμφωνία με την Ιταλία είναι πολύ σημαντική και ως τέτοια θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για τις συζητήσεις που θα έχουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας». Πρόσθετε δε πως «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Ως προς τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, να καταγραφούν και διαρροές από το ελληνικό ΥΠΕΞ, που κάνοντας ότι... δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έλεγαν πως η ικανοποίησή του «για την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, (...) σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου». «Βεβαίως συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές. Για τις δηλώσεις, δε, Τσαβούσογλου περί μειωμένης επήρειας ελληνικών νήσων, από το ελληνικό ΥΠΕΞ μιλούν για «ανακρίβειες», προσθέτοντας ότι «θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας», το οποίο, να σημειωθεί, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ολοταχώς για τη «νέα κανονικότητα» του κεφαλαίου

Ολοταχώς στο δρόμο για τη «νέα κανονικότητα» του κεφαλαίου κινείται η κυβέρνηση, επισπεύδοντας το «άνοιγμα» του Τουρισμού με μοναδικό κριτήριο την «υγεία» των κερδών μεγαλοξενοδόχων και τουριστικών ομίλων, αλλά και «αμπαλάροντας» τα νέα πακέτα εισφοροελαφρύνσεων και λοιπών προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο «Φόρουμ των Δελφών», περιέγραψε τα στάδια που η κυβέρνηση σταδιακά «επανανοίγει την οικονομία», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλα τα μέτρα που παίρνει θα είναι «στοχευμένα» προς αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Με φόντο και την αυριανή μετάβαση στη Σαντορίνη για την «πανηγυρική» εκκίνηση της τουριστικής περιόδου και τις σημερινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «για την οργάνωση του συστήματος Υγείας ενόψει της τουριστικής περιόδου», ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την «επόμενη μεγάλη πρόκληση» για την κυβέρνηση τον Τουρισμό και ανέφερε πως θα τον κάνει ένα «success story», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί άνοιγμα με κανόνες προκειμένου να είναι ασφαλείς οι τουρίστες, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Την ώρα που οι τελευταίοι πλήρωσαν και πληρώνουν βαριά το «success story» των τουριστικών ομίλων, τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» γίνονται «λάστιχο», με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και οι δομές Υγείας υποφέρουν από τεράστιες ελλείψεις οι οποίες δεν επιτρέπουν να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες ούτε σε «κανονικές συνθήκες», ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησής της.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, όταν θα έρχονται τουρίστες από χώρες που δεν τα πήγαν καλά στην αντιμετώπιση του Covid-19, παρέπεμψε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα γίνονται ανά πτήση με βάση... αλγόριθμο που θα παίρνει υπόψη τις χώρες προέλευσης και τις τέτοιες επιδόσεις τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της εγχώριας οικονομίας, σημείωσε ότι θα προκληθούν έλλειμμα για τη στήριξή της και ύφεση τονίζοντας ότι «το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο».

Ως «αντίβαρο» για το κεφάλαιο, παρέπεμψε στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων που αποφασίστηκε για το 2020 και στα χρηματοδοτικά πακέτα από την ΕΕ, μέτρα που πήρε για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρηματικών ομίλων, απαριθμώντας φοροελαφρύνσεις και εισφοροαπαλλαγές που θα πληρώσει διπλά ο λαός, όπως και τα μέτρα εκτίναξης της «ευελιξίας» των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δαπανά «πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, αλλά με μέτρο, ώστε να αφήσουμε κάποια "πυρομαχικά" και για το αύριο γιατί δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», ενώ παρέπεμψε και στις επικείμενες αποφάσεις για το «Ταμείο Ανάκαμψης», «χαιρετίζοντας» το γεγονός ότι η Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση για επιχορηγήσεις προς τα κράτη - μέλη και λιγότερο για δάνεια. «Με την προϋπόθεση βέβαια», όπως τόνισε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που συνοδεύουν και το εν λόγω πακέτο, «να δαπανηθούν ορθολογικά, και όχι σε παροχές, να πάνε π.χ. στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού ώστε να κάνουμε τη χώρα πιο ανταγωνιστική», σαρώνοντας δηλαδή εργατικά δικαιώματα και επιταχύνοντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ηθελε περισσότερα και νωρίτερα για το κεφάλαιο

Μεγαλύτερη «γενναιότητα» στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αξίωσε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες σε σύσκεψη φορέων στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοτέχνησε για το κόμμα του το προφίλ της αξιόπιστης εναλλακτικής για τα προτάγματα του κεφαλαίου.

Σε μια προσπάθεια εξάλλου να «βγάλει λάδι» το σύστημα που από κοινού υπηρετούν και σημαδεύεται από τις καπιταλιστικές κρίσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να παρουσιάσει την καπιταλιστική κρίση ως αποτέλεσμα διαχείρισης, ισχυριζόμενος εκ νέου πως στην Ελλάδα η ύφεση ήρθε πριν από τον κορονοϊό και οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Die Zeit», ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την ανησυχία του ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να εξελιχθεί για την Ελλάδα σε μια κατάσταση οικονομικής ύφεσης όπως εκείνη των ετών 2012 - 2014. Επλεξε το εγκώμιο της δικής του κυβέρνησης, κομπάζοντας ότι «είμαστε πιθανώς η μόνη ελληνική κυβέρνηση που αφήσαμε στους διαδόχους μας γεμάτα ταμεία», και υπέδειξε για πολλοστή φορά στην κυβέρνηση να υποστηρίξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις, κατηγορώντας την ότι δεν το έκανε νωρίτερα. «Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής», σημείωσε, «σήμερα η πρόσβαση των εταιρειών σε δανεισμό και ρευστότητα είναι επίσης δύσκολη».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ