Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα |
«Οι λαϊκές ανάγκες δεν φιμώνονται!», «Μόνιμες προσλήψεις και όχι λόγια για το ΕΣΥ». Με τα συνθήματα αυτά, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Πρέβεζας ένωσαν τη φωνή τους με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου στη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στην πόλη. Εναντιώθηκαν στο κυβερνητικό σχέδιο περαιτέρω υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας στο νομό, όπως και στις συνδικαλιστικές διώξεις που εφαρμόζει η διοίκηση του νοσοκομείου για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των υγειονομικών.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Οδηγών, Εργαζομένων ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ηπείρου, ο Εμπορικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας.
Στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έξω από τα παλιά ΚΤΕΛ, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Μαρία Τζίμα, ανέδειξε τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υγειονομικών μονάδων της Ηπείρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτήν τη στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας, όπως και το δικό μας, εξυπηρετούν το 50% των τακτικών περιστατικών σε σχέση με εκείνο που εξυπηρετούσαν πριν από τον κορονοϊό. Αυτό έχει ως συνέπεια να μεγαλώνει η λίστα των χειρουργείων, να αυξάνονται οι αναμονές για τα τακτικά ραντεβού. Συγκεκριμένα, στο ΠΓΝ Ιωαννίνων, αν κλείσεις τώρα ραντεβού για μαστογραφία αυτή θα γίνει το 2022! Στην Πρέβεζα ποτέ, γιατί δεν έχουμε καν μαστογράφο...».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ηπείρου, τονίζοντας ότι οι όποιες προσλήψεις συμβασιούχων αυτήν την περίοδο αφορούν την υποτυπώδη διασφάλιση όρων προσέλκυσης τουριστών και σε καμία περίπτωση την προετοιμασία του δημόσιου συστήματος Υγείας για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στρατηγική στόχευση και αυτής της κυβέρνησης αποτελεί η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με διάφορες μορφές, για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Χρήστο Βεργίνη, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, και Γιώργο Πούμπη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης.
Στις 3 Ιούνη κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
Ολοένα και περισσότερα κλαδικά Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα δράσης στις 3 Ιούνη, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τοπικές Ενώσεις, κλαδικά Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε διάφορες συνοικίες και δήμους, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα γίνει κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί πρωινές κινητοποιήσεις στα δημαρχεία Μενιδίου, Βύρωνα, Καισαριανής, όπως και σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πρέβεζα και Χανιά.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) επισημαίνει ότι «τα "οριζόντια" μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση προσφέρουν "ζεστό" χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν απαντούν αποτελεσματικά στα νέα προβλήματα, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα». Το επίδομα των 800 ευρώ, επισημαίνει, μπορεί να έδωσε μια ελάχιστη ανάσα, αλλά δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας και τα έξοδα της επιχείρησης.
«Η κοροϊδία συνεχίζεται και σήμερα με την "άρση" των περιοριστικών μέτρων», προσθέτει η ΟΒΣΑ. «Με τη μεζούρα στο χέρι, οι συνάδελφοι στην Εστίαση και αλλού μετράνε τα ζόρια που έρχονται και την ίδια στιγμή, στις αερομεταφορές, εκτός από τα δισ. των ενισχύσεων, κυβέρνηση και ΕΕ στοιβάζουν τους επιβάτες τον ένα δίπλα στον άλλο...».
Σύμφωνα με τη χτεσινή, τελευταία ζωντανή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 10 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 2.892. 18 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, οι 4 γυναίκες. 101 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 173. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 160.991 δείγματα.
Οπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο μελετών (αιμοδότες, εναπομείναντες ορούς) εκτιμάται ότι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε στην Ελλάδα. Ο επιδημιολογικός δείκτης του Ρ σήμερα είναι 0,33. Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι στους περιορισμούς που τέθηκαν οφείλεται το 80% της μείωσης της διασποράς του ιού. Εκανε μάλιστα λόγο για υπερπολλαπλάσια θύματα αν δεν ακολουθούνταν αυτή η πολιτική, που επελέγη άλλωστε με βασικό κριτήριο τις μεγάλες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Ενδεικτικό εξάλλου της αναστολής του συστήματος Υγείας και της μετατροπής του επί 4 μήνες σε σύστημα της μία νόσου αποτελεί το στοιχείο που δόθηκε σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, οι οποίοι μειώθηκαν αυτό το διάστημα κατά 50% στις ηλικίες κάτω των 2 ετών και 70% μετά τα 2 έτη.
Σχετικά με το θέμα του Τουρισμού, ειπώθηκε ότι θα υπάρξει ενδελεχής επιστημονική αξιολόγηση από ειδική υποεπιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί κάποια ταξιδιωτική οδηγία. Ωστόσο και σ' αυτήν την περίπτωση υλοποιείται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξουν από τις 15 Ιούνη τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Καμπανάκι για νέα έξαρση της πανδημίας θα σημάνει σύμφωνα με την επιτροπή του υπουργείου η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των εισαγωγών, των νοσηλειών σε ΜΕΘ, των θανάτων, και η αύξηση του πραγματικού Ρ πάνω από το 1. Οι παραπάνω παράμετροι θεωρούνται δυναμικοί και παραμένει η επιστημονική επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε κλειστές δομές.
Τέλος, για τη θεραπεία με χλωροκίνη δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ανεπιθύμητες ενέργειες, όπου χορηγήθηκε έγινε σε μικρό αριθμό ασθενών και σε στενό πλαίσιο επιστημονικής επιτήρησης, σύμφωνα με την επιτροπή.
Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύεται ξανά μετά την έκθεση σε νέο κρούσμα κορονοϊού υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «αναστάτωση επικράτησε μετά την επιβεβαίωση του 17ου κρούσματος κορονοϊού στην Κρήτη, που σήμερα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων και πριν από 8 μέρες είχε γίνει τοποθέτηση βηματοδότη στο Αιμοδυναμικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ. Γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραυματιοφορείς και το υπόλοιπο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με το ηλικιωμένο κρούσμα προσήλθαν ανήσυχοι στο ΤΕΠ Κορονοϊού του ΠΑΓΝΗ προκειμένου να κάνουν το μοριακό τεστ».
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και πολλά ακόμη σωματεία υγειονομικών διεκδικούν μεταξύ άλλων να γίνονται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κορονοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι μόνο αυτών που πρόκειται να χειρουργηθούν), συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, να παρέχονται επαρκή ατομικά μέσα προστασίας κ.ά.