ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»:
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Νέα μέτρα στην πλάτη του λαού για να θωρακίσει τα «ρεκόρ» των τουριστικών ομίλων
  • ΚΙΝΑ - ΕΕ: Οι επενδύσεις, ο κορονοϊός και το «τρίγωνο» με τις ΗΠΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ - «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ: Εκβιάζουν ανοιχτά για τεράστιες επιδοτήσεις και εγγυημένα κέρδη
  • ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σύνθετες εξελίξεις που επηρεάζουν την καπιταλιστική οικονομία

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μέτρα στην πλάτη του λαού για να θωρακίσει τα «ρεκόρ» των τουριστικών ομίλων

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει τα νέα «έκτακτα» πακέτα μέτρων που βάζει στα πόδια των τουριστικών ομίλων, προκειμένου να θωρακίσει τα κέρδη τους και να περιορίσει όσο το δυνατόν τη «χασούρα» της φετινής χρονιάς, ως τάχα «δίκαιη κατανομή των βαρών», ζητώντας από τους εργαζόμενους να βάλουν ξανά πλάτη με νέες θυσίες για την επαναφορά στην «κανονικότητα», τα στοιχεία όλης της προηγούμενης περιόδου είναι αποκαλυπτικά για το τι εστί η κανονικότητα αυτή.

Η τεράστια και διαρκώς αυξανόμενη κερδοφορία τα τελευταία 10 χρόνια και τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών, που έσπαγαν το ένα πίσω από το άλλο, όχι μόνο δεν σήμαναν καλύτερες μέρες για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, αλλά χτίστηκαν πάνω στην εργασιακή «γαλέρα», στην εκτίναξη της εκμετάλλευσης και στα προκλητικά προνόμια, φοροαπαλλαγές και «ζεστό χρήμα» που έδωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. Αφού λοιπόν πλήρωσαν έτσι την καπιταλιστική ανάπτυξη στον κλάδο, σήμερα η κυβέρνηση και το τουριστικό κεφάλαιο τους ζητάνε να πληρώσουν και με νέες θυσίες, τη νέα καπιταλιστική κρίση.

«Ρεκόρ» εκμετάλλευσης...

Το «τουριστικό θαύμα» χτίστηκε άλλωστε στις 16 ελαστικές εργασιακές σχέσεις που αξιοποιεί το τουριστικό κεφάλαιο, στην εκτίναξη της «ευελιξίας», στους εποχικούς εργαζόμενους που μένουν άνεργοι το μισό χρόνο, στη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο και στις αδήλωτες υπερωρίες, στο αίσχος της δήθεν «μαθητείας» και των δουλεμπορικών, στα 15ωρα και 16ωρα, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στις περικοπές στους μισθούς και την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων, που δεν καλύπτουν ούτε έναν στους δέκα εργαζόμενους στον κλάδο.

Ενδεικτικά άλλωστε είναι τα στοιχεία της μελέτης ακόμη κι αυτού του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων («Η απασχόληση στα Καταλύματα και την Εστίαση», Αύγουστος 2019), στην οποία καταγράφεται αύξηση της μερικής απασχόλησης στα καταλύματα και την εστίαση κατά 144% από το 2009 μέχρι το 2018, σε απόλυτους αριθμούς από 24,6 σε 60,1 χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης όσο και για εκείνους που δουλεύουν με μερική, απεικονίζονται και από τη σύγκριση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας σε Ελλάδα και ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στα καταλύματα και την εστίαση στην Ελλάδα απασχολούνται 51 ώρες εβδομαδιαίως, έναντι 44 ωρών στην ΕΕ των 28, και οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης 20,7 ώρες στην Ελλάδα, έναντι 18,4 στην ΕΕ των 28.

Την ίδια περίοδο, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έδειχναν το μέσο μεικτό μεροκάματο στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια με 10 εργαζόμενους και πάνω να υποχωρεί από τα 50,84 ευρώ, τον Ιούλη του 2011, στα 39,56 ευρώ τον Ιούλη του 2018.

Ετσι χτίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα «ρεκόρ» του Τουρισμού, για τα οποία επαίρονταν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ και συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις. Πάνω σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα νέα κατάπτυστα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, στο όνομα της «προστασίας» των θέσεων εργασίας.

...και κερδοφορίας

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα «όχθη», οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατέγραφαν τεράστια κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία που - έστω και φειδωλά - δημοσιεύονται κατά καιρούς.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία «New Times» (Δεκέμβρης 2019) σε δείγμα 400 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά κέρδη των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν αύξηση κερδών 35,2% κατά μέσο όρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους από 153,5 εκατ. ευρώ το 2017 σε 207,5 εκατ. ευρώ το 2018, αύξηση 35,2%, ενώ πραγματοποίησαν συνολικό τζίρο 2,06 δισ. ευρώ το 2018 έναντι 1,89 δισ. ευρώ το 2017, αύξηση 8,6%. Αύξηση σημείωσαν και τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων, κατά 2,8%, και διαμορφώθηκαν σε 3,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αύξηση εμφάνισαν και οι συνολικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, κατά 7,4%, για να διαμορφωθούν στα 4,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι 290 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου διαχειρίστηκαν συνολικό τζίρο 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 19,1%, φτάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κερδοφόρες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αύξησαν κατά 5,1% τα ίδια κεφάλαιά τους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 3,05 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι συνολικές υποχρεώσεις τους διαμορφώθηκαν στα 2,75 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά του «χορού» των δισ. που έσπασε όλα τα «κοντέρ» τα προηγούμενα χρόνια είναι όσα κατέγραφε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού το Γενάρη του 2019: «Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των αμιγώς τουριστικών εσόδων, που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ και υπερδιπλάσια έσοδα για την οικονομία από την άνοδο των μεταφορών, του shopping και του εσωτερικού τουρισμού, που υπολογίζονται ότι συνολικά το 2018 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 21 δισ. ευρώ».

Την επόμενη χρονιά - πέρυσι - ακόμα κι αυτά τα «ιστορικά ρεκόρ» έσπασαν, αφού οι «εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες» ανήλθαν σε 18,1 δισ. ευρώ, από 16 δισ. ευρώ το 2018, αύξηση 12,8%.

«Η κρίση ευκαιρία» για τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι

Η «πίτα» αυτή των κερδών συγκεντρώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα χέρια των τουριστικών ομίλων, ενώ μέσα από αυτή την πορεία ήδη από τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαμορφωθεί όροι για μεγάλες εξαγορές και συναλλαγές μεταξύ των ομίλων, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, μια τάση που θα ενισχυθεί περαιτέρω εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για το 2019, η Ελλάδα διέθετε 9.917 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 430.402 δωματίων και 847.610 κλινών, εμφανίζοντας άνοδο 11% σε σύγκριση με το 2010 σε αριθμό κλινών, ενώ η μέση ξενοδοχειακή μονάδα έχει 43 δωμάτια και 86 κλίνες. Ωστόσο το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκε άνοδος 75% στον αριθμό των κλινών στα πεντάστερα ξενοδοχεία (178.847 κλίνες), κατά 20% αυξήθηκε ο αριθμός των κλινών στα τετράστερα (235.698), κατά 10% στα τριάστερα (194.967 κλίνες), ενώ πτώση 18% και 11% σημειώθηκε στον αριθμό των κλινών των ξενοδοχείων δύο και ενός αστέρων αντίστοιχα (188.369 κλίνες και 49.729 κλίνες). Με άλλα λόγια, ο ελληνικός Τουρισμός βαδίζει ολοταχώς σε συνθήκες πλήρους κυριαρχίας των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες καρπώνονται ήδη το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και σύντομα θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το μερίδιό τους από την «πίτα».

Ενδεικτικά των επιχειρηματικών κινήσεων που έγιναν την περασμένη χρονιά στο χώρο των ξενοδοχείων στην Ελλάδα είναι και τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα «PwC» (Φλεβάρης 2020) σχετικά με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που δείχνουν ότι οι αγοραπωλησίες ξενοδοχείων αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 10% των συνολικών εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, σε ένα σύνολο χρηματικών κεφαλαίων ύψους 4,3 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Με «εφαλτήριο» άλλωστε τα τεράστια συσσωρευμένα κεφάλαια που ψάχνουν κερδοφόρες διεξόδους και την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, και της σημερινής της ΝΔ, μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι προχωράνε απρόσκοπτα στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της πρόσφατης έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία νέας ξενοδοχειακής εγκατάστασης σε έκταση 131,6 στρεμμάτων στην περιοχή Κάνιστρο του δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, από την εταιρεία «Mare Village», που θα περιλαμβάνει συνεδριακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, πολυτελή τουριστικά καταλύματα, οικισμούς 410 ατόμων, δίπλα σε υπάρχον ξενοδοχείο 640 κλινών - που διαθέτει και μαρίνα 80 θέσεων - της ίδιας εταιρείας.

Μία ανάλογη τουριστική επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στη Μύκονο έλαβε έγκριση από το ΣτΕ εντός του Μάη. Πρόκειται για το λεγόμενο «The Mykonos Project» της κοινοπραξίας «AGC Equity Partners», στην περιοχή Καραπέτης της Ανω Μεράς Μυκόνου, που σχεδιάζει να υλοποιήσει συγκρότημα 95 βιλών σε έκταση 60,32 στρεμμάτων, ακριβώς πάνω από την παραλία της περιοχής, ενώ θα περιλαμβάνει και άλλες «συνοδευτικές εγκαταστάσεις» (άθλησης, πολυχώρο εκδηλώσεων, εμπορικά καταστήματα), αλλά και μαρίνα τουριστικών σκαφών.


Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ