Copyright 2020 The Associated |
Ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στον Λευκό Οίκο, Πίτερ Ναβάρο, αποδοκίμασε χτες τον επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών (CDC), Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση διενέργειας διαγνωστικών τεστ στη χώρα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ έναντι της Κίνας, λέγοντας πως είναι «υπεύθυνη» και «υπόλογη» η ηγεσία αλλά και τα ανώτερα στελέχη του ΚΚ Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα εξέλιξης της νόσου. Το ίδιο έκανε το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά δίκτυα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων ακόμη και του Προέδρου Τραμπ, εξήρε το ρόλο του Κέντρου Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών (CDC) θεωρώντας πως επιτέλεσε την αποστολή που είχε αναλάβει για την «προστασία» της εμπορευματοποιημένης «δημόσιας» Υγείας παρά τους πάνω από 90.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από το νέο κορονοϊό. Ο Ρ. Ρέντφιλντ, από τη μεριά του, καταθέτοντας το Σαββατοκύριακο σε επιτροπή της Γερουσίας, ζήτησε αναβάθμιση των βασικών υποδομών της «δημόσιας» Υγείας δίνοντας έμφαση στη δημιουργία και τον σύγχρονο εξοπλισμό διαγνωστικών εργαστηρίων και την πρόσληψη προσωπικού.
Ο Τραμπ ανταπαντώντας δεν είδε τίποτε ...στραβό, διαπιστώνοντας σταθερά την «τρομερή πρόοδο» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, μην κρύβοντας την ανυπομονησία του για πλήρη λειτουργία επιχειρήσεων και βιομηχανιών για να περιοριστούν οι ήδη σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην καπιταλιστική οικονομία. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, και τον αντίπαλό του στις εκλογές του Νοέμβρη, Τζο Μπάιντεν, για σχέδιο εναντίον της κυβέρνησής του μιλώντας για «Ομπάμα γκέιτ». Με τον τρόπο αυτό ο Τραμπ κατηγόρησε τους Ομπάμα και Μπάιντεν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν κατά τις τελευταίες βδομάδες της θητείας τους για να βάλουν «τρικλοποδιές» στην κυβέρνησή του. Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα παρεμβαίνοντας με ομιλία του σε εικονική απονομή πανεπιστημιακών πτυχίων εμμέσως πλην σαφώς επέκρινε το χειρισμό της πανδημίας στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τραμπ. Οπως είπε, αυτή η κρίση της πανδημίας «πάνω απ' όλα έκανε να καταρρεύσει η ιδέα ότι πολλοί από όσους είναι υπεύθυνοι γνωρίζουν τι κάνουν... ενώ πολλοί εξ αυτών δεν επιδιώκουν καν να προσποιηθούν ότι είναι υπεύθυνοι».
Επίσης, το Σάββατο, οι Δημοκρατικοί απαίτησαν από τον Λευκό Οίκο να παραδώσει όλα τα αρχεία που σχετίζονται με την αποπομπή του γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στιβ Λίνικ, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και προηγηθείσα εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη πράξη αντιποίνων».
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πάντως κάλεσε τον Λευκό Οίκο και τα δύο κόμματα του Κογκρέσου να εντείνουν τις προσπάθειες και να εγκρίνουν νέο πακέτο μέτρων και «βοήθειας» τρισεκατομμυρίων δολαρίων ψελλίζοντας δηλώσεις συμπάθειας για την «προστασία των εργαζομένων», μολονότι στην πράξη η απόλυτη προτεραιότητα των κομμάτων του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου είναι τα τεράστια μονοπώλια που έχουν εισπράξει, έως τώρα, τη μερίδα του λέοντος από τα χρυσά πακέτα «βοήθειας» της κυβέρνησης Τραμπ.
Στο περιθώριο αυτών των αντεγκλήσεων η ζωή στη χώρα αργά αλλά σταθερά ξαναπαίρνει μπρος καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούν να κάνουν μερικά βήματα μακριά από την πολυήμερη καραντίνα κατακλύζοντας, ολοένα και περισσότερο, πάρκα και παραλίες.
Επίσης από χτες, οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ επαναλειτούργησαν παρά την έντονη ανησυχία ορισμένων εργαζομένων για την τήρηση των κανόνων περί «κοινωνικής απόστασης». Οι διοικήσεις των βιομηχανιών «General Motors» (GM), «Ford» και «Fiat Chrysler Automobiles» (FCA) διαβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενούς τους, καθώς η επανέναρξη λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας. Είχε προηγηθεί πάντως η λειτουργία του μεγάλου εργοστασίου της βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Τesla» στην Καλιφόρνια, μετά την αντιπαράθεση που είχε ο επικεφαλής της, Ιλον Μασκ, με τις αρχές της κομητείας Αλαμέντα.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εντείνουν την αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον εκατομμυρίων Βρετανών. Βεβαίως, η πανδημία επέδρασε ως καταλύτης στην επιτάχυνση της καπιταλιστικής κρίσης (υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής) που προϋπήρχε, και της νέας κατάστασης που δημιουργεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).
Ερευνα που διενήργησε το Κέντρο Εργατικών και Κοινωνικών Μελετών (CLASS) του Λονδίνου διαπιστώνει πως περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 6 εκατομμύρια άτομα) ανησυχεί πως μπορεί να χάσει τη δουλειά του μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ενα 60% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν θα μπορεί να πληρώσει το νοίκι του σπιτιού ή το στεγαστικό δάνειο πάνω από τρίμηνο σε περίπτωση ανεργίας και το 77% προβλέπει ως πιθανή ύφεση χειρότερη από αυτή της προηγούμενης δεκαετίας. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του CLASS υποστήριξε την αύξηση των μισθών εκείνων που δουλεύουν σε τομείς όπως οι υπηρεσίες Υγείας, τα σούπερ μάρκετ, η διανομή τροφίμων, οι μεταφορές, οι μαζικές συγκοινωνίες κ.ά.
Το ίδιο διάστημα, εντείνονται και οι διαμαρτυρίες στελεχών μονοπωλίων που θίγονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα καραντίνας. Χτες, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας «Ryanair» Μάικλ Ο' Λίρι χαρακτήρισε «ανόητο και ανεφάρμοστο» το σχέδιο της κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, θύμισε πως «πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο την κρίση επί πολλές βδομάδες». Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που επιβληθεί να μείνει κενό το 50% των θέσεων ενός αεροσκάφους προκειμένου να εκτελέσει κάποιο δρομολόγιο, τότε η εταιρεία του θα υποστεί απώλεια κερδών τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. Διαμαρτυρήθηκε επίσης για τα 30 δισ. ευρώ κρατικής βοήθειας που δόθηκε σε κρατικές ή ημικρατικές αεροπορικές εταιρείες, αναφέροντας μεταξύ αυτών τις «Lufthansa», «Air France-KLM», «Alitalia», «TUIS», «SAS» κ.ά.
ΜΟΣΧΑ.--
Τάση κάμψης της πανδημίας εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες στη Ρωσία. Χτες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο έπεσε κάτω από τα 9.000, για πρώτη φορά από τις αρχές Μάη, ενώ συνολικά τα θύματα ξεπέρασαν τα 2.700. Να σημειωθεί ότι στη Ρωσία διεξάγονται μαζικά διαγνωστικά τεστ και σχεδόν τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Επίσης, από την Παρασκευή στη Μόσχα - την πιο πληγείσα περιοχή - άρχισαν να πραγματοποιούνται σε χιλιάδες κατοίκους, που επιλέγονται τυχαία, τεστ αντισωμάτων κορονοϊού, στο πλαίσιο ενός προγράμματος μαζικού ελέγχου ώστε να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα στην πόλη. Στη ρωσική πρωτεύουσα, με 12,7 εκατ. κατοίκους, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 250.000 κρούσματα.
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε μεν στην καλή οργάνωση σε σχέση με τα τεστ στη Ρωσία, απ' την άλλη όμως επισήμανε τον πολύ μικρό αριθμό θυμάτων που καταγράφονται στη χώρα. Το ζήτημα του μικρού αριθμού δηλωμένων θανάτων έχει προκαλέσει την αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ σε πρόσφατα δημοσιεύματα των «New York Times» και των «Financial Times», σύμφωνα με τα οποία οι αριθμοί που παρουσιάζονται επίσημα είναι μικρότεροι από τους πραγματικούς αριθμούς των θανάτων που οφείλονται στον κορονοϊό. Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δημιουργούν την αίσθηση πως αποκρύπτεται ο πραγματικός αριθμός των θανάτων και ζήτησε από τις δύο εφημερίδες να ανακαλέσουν.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε σφαγεία και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος στη Γερμανία, όπου τις προηγούμενες βδομάδες έχουν επιβεβαιωθεί εκατοντάδες κρούσματα. Χτες ανακοινώθηκε ότι 92 εργαζόμενοι σε ένα σφαγείο στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (πόλη Ντίσεν) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μία ακόμη εστία μόλυνσης, με την κυβέρνηση να εξετάζει - κατόπιν εορτής - αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας.
Στα σφαγεία εργάζονται πολλοί μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν όλοι μαζί και να εργάζονται σε κακές συνθήκες υγιεινής.
Η παραγωγή στο εν λόγω εργοστάσιο διεκόπη και οι ασθενείς τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Διαγνωστικά τεστ διενεργήθηκαν μετά τα αυξημένα ποσοστά μολύνσεων από τη νόσο Covid-19 στη βιομηχανία του κρέατος σε όλη τη Γερμανία.
Χτες στη Γερμανία ανακοινώθηκαν 21 επιβεβαιωμένοι θάνατοι εξαιτίας της νόσου Covid-19 σε ένα 24ωρο, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 342, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας προσεγγίζει τις 8.000 (7.935).
Την ίδια ώρα, και αυτό το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας οι διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, που διοργανώνονται από ένα συνονθύλευμα διαφόρων δυνάμεων με σημαντικό ρόλο να παίζουν οι νεοφασίστες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και του «κινήματος» «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (PEGIDA).