ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ: Είναι η ποίηση πολιτική πράξη;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ: Εντός της ποιήσεως αυθύπαρκτη περιέχεται η πολιτική στάση.
Γ. Κ.: Τι ρόλο παίζει η παιδική ηλικία;
Β. Κ.: Η αρχή και το τέλος εκεί βρίσκονται. Εκεί μαθαίνεις, χωρίς να το γνωρίζεις ακόμη, ότι η μνήμη είναι παρούσα σε κάθε στιγμή.
Γ. Κ.: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Β. Κ.: Σ' ένα όριο βρισκόμεθα, σ' ένα πέρασμα. Βλέπω να σέρνονται καταγής οι σημαίες των ιδεών και αναμιμνήσκομαι τις πλαταγίζουσες σημαίες τις αναστάσιμες. Βλέπω τους πολιτικούς να προσπαθούν να μας χωρέσουν υπό τη φθίνουσα φθηνή, γι' αυτό αναλώσιμη, σκηνοθεσία τους και εμείς να στριμωχνόμαστε ως ανύπαρκτοι θεατές σ' ένα έργο χωρίς ηθοποιούς, χωρίς μουσική. Αηχα τα στόματά τους, όταν κλείνεις τη φωνή τους στα τηλεοπτικά τους ρινγκ, όταν μάχονται ο ένας τον άλλο ή, μάλλον, όταν προσποιούνται ότι μάχονται. Η πραγματική πραγματικότητα έχει δώσει τη θέση της στη μίμησή της, ο κόσμος ζωντανός, της ζώσης πραγματικότητας, έχει παραδοθεί στον πλαστό της τεχνολογίας αναγνώστη, ενώ θα ηδύνατο να μας οδηγήσει απελευθερωτικά στο δρόμο που οδηγεί προς τ' άστρα. Εξακολουθώ να παραμένω εν πλήρει εξαρτύσει στρατιώτης της ποιήσεως, αφού είναι το μοναδικό όπλο, με το οποίο δύναμαι ακόμη να μάχομαι, δικής μου επινοήσεως, και συστρατεύοντας κι άλλους εξίσου μη παραδοθέντες.
Εργο του Μάριου Πράσινου |
Αρχή από την πανέμορφη Ανδρο. Τον κεντρικό και πολύπλευρο ρόλο που έπαιξε η γυναικεία μορφή στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη Τουλούζ Λωτρέκ, έρχεται να φωτίσει η έκθεση «Τουλούζ Λωτρέκ: Ο μύθος της γυναίκας», που θα φιλοξενήσει το φετινό καλοκαίρι το «Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα εκτεθούν ελαιογραφίες, σχέδια και χαρακτικά, συνολικά 135 έργα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σημαντική έμφαση δίνεται στο χαρακτικό του έργο - όπως είναι γνωστό ο Τ. Λωτρέκ υπήρξε βασικός ανανεωτής της χαρακτικής τέχνης - καθώς στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπες και αυθεντικές λιθογραφίες, σπάνιας έκδοσης, οι οποίες προέρχονται από τη σπουδαία συλλογή Γκέρστενμπεργκ. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη ζωή του καλλιτέχνη, μέσα από λεπτομερές χρονολόγιο και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τη ζωή του Τ. Λωτρέκ. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Κυριάκος Κουτσομάλλης. Στις 23 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η γυναίκα στην τέχνη του 20ού αιώνα». Συμμετέχουν οι: Νίκη Λοϊζίδη, Πέτρος Μαρτινίδης, Αντουανέτα Αγγελίδου. Θα συντονίσει η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.
«Γυναίκα με μαύρο μπουά από φτερά». Λάδι σε χαρτόνι του Τουλούζ Λωτρέκ |
«Γυναίκα και κόρες», έργο του Σπ. Βασιλείου |