ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο τρυφερός Βασίλης

Σήμερα το Απόλυτο Ρόδο φιλοξενεί τον ποιητή Βασίλη Καλαμαρά. Τον συνάντησα πριν από δέκα χρόνια μαζί με τον αξέχαστο Γιώργο Λίκο. Ο τρυφερός Βασίλης δεν είναι μόνο από τους καλύτερους ποιητές της γενιάς μου, αλλά και άνθρωπος ευθύς, αγαπησιάρης, που φροντίζει για πολλά και, εκτός των άλλων, μας κάνει να σεβόμαστε τη δημοσιογραφία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ: Είναι η ποίηση πολιτική πράξη;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ: Εντός της ποιήσεως αυθύπαρκτη περιέχεται η πολιτική στάση.

Δε γνωρίζω αν διαδηλώνει υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού, αλλά τουλάχιστον γνωρίζω ότι οι δηλώσεις περνούν εντός της ως ένα διαρκές διάβημα υπέρ της επιβιώσεως των ανθρώπων, χωρίς να χάνουν το πρόσωπό τους, χωρίς να δέχονται αμαχητί του θύματος τη θέση, όταν σφίγγουν τα λουριά, όταν ηχούν μαστίγια στον αέρα, όταν καίγονται τα σπαρτά, όταν ξεσπιτώνονται οι Βαλκάνιοι γείτονές μας. Ολα τούτα περνούν και ανασταίνονται συν πλην της επικαιρότητός τους. Κάθε είδηση είναι παλιά, προτού καν δημιουργηθεί, ενώ το νέο είναι μια διαρκής κατάβαση στη μνήμη του κόσμου, σημερινού και παρελθόντος. Συντάσσομαι ανεπιφυλάκτως με τους απανταχού πλάνητες, ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκεύματος και κοινωνικής τάξεως, στο βαθμό που εκφράζουν το άλλο στον κανόνα, χωρίς ποτέ να ξεχνώ ότι όλοι καταλαβαίνουν όλα κι ότι μαθαίνω απ' όλους και απ' ό,τι γύρω μας εξακολουθεί να επιβιώνει, υπομένοντας της ζωής το ζυγό, όπερ σημαίνει και του θανάτου το βαθύ σκάμμα.

Γ. Κ.: Τι ρόλο παίζει η παιδική ηλικία;

Β. Κ.: Η αρχή και το τέλος εκεί βρίσκονται. Εκεί μαθαίνεις, χωρίς να το γνωρίζεις ακόμη, ότι η μνήμη είναι παρούσα σε κάθε στιγμή.

Αργότερα, όταν έρθουν τα χρόνια να συσσωρεύσουν εικόνες της πραγματικότητας, επιστρέφεις στον εκεί, στον παρελθόντα παρόντα χρόνο σου, γι' αυτό μέλλοντα, πριν το φως να είναι φως, πριν το σκότος να είναι σκότος. Επικλήσεις στο χάος, που τη γέννηση έφερε εντός, γι' αυτό η χαρά κι ο πόνος δεν είχαν όνομα. Οταν έρθουν τα ονόματα, τα πράγματα απολύουν την καρδιακή με το σύμπαν σχέση τους, μιλάς ονοματίζοντας και, όσο τα ονοματίζεις, αυτά αντιστέκονται, προσφέροντας την αυτοσύστατη ρυθμολογία τους υπό το φάσμα της αενάου απουσίας τους. Παιδική ηλικία, ο καθρέφτης της ενήλικης ζωής σου, η επιστροφή στο ρήγμα του γκρεμού, που εν δυνάμει προμηνούσε η έξοδος από τον οίκο σου, η μαθητεία στη συνεχή εξορία των όχι και των ναι, το ξεχαρβάλωμα της παραδείσιας μηχανής σου. Ισως κάτι ήχοι από χορωδίες αγγέλων, όπως στις τοιχογραφίες των εκκλησιών, ίσως του ύδατος ο ήχος, είτε εκ της θαλάσσης προερχόμενος, είτε εκ του ποταμού. Αυτό το βύθισμα στο νερό μου γνώρισε το σώμα μου, αυτό το μαλακό, εύπλαστο ζυμάρι για τα αυριανά ψωμάκια: πεινούσα κι ακόμη δε χόρτασα.

Γ. Κ.: Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Β. Κ.: Σ' ένα όριο βρισκόμεθα, σ' ένα πέρασμα. Βλέπω να σέρνονται καταγής οι σημαίες των ιδεών και αναμιμνήσκομαι τις πλαταγίζουσες σημαίες τις αναστάσιμες. Βλέπω τους πολιτικούς να προσπαθούν να μας χωρέσουν υπό τη φθίνουσα φθηνή, γι' αυτό αναλώσιμη, σκηνοθεσία τους και εμείς να στριμωχνόμαστε ως ανύπαρκτοι θεατές σ' ένα έργο χωρίς ηθοποιούς, χωρίς μουσική. Αηχα τα στόματά τους, όταν κλείνεις τη φωνή τους στα τηλεοπτικά τους ρινγκ, όταν μάχονται ο ένας τον άλλο ή, μάλλον, όταν προσποιούνται ότι μάχονται. Η πραγματική πραγματικότητα έχει δώσει τη θέση της στη μίμησή της, ο κόσμος ζωντανός, της ζώσης πραγματικότητας, έχει παραδοθεί στον πλαστό της τεχνολογίας αναγνώστη, ενώ θα ηδύνατο να μας οδηγήσει απελευθερωτικά στο δρόμο που οδηγεί προς τ' άστρα. Εξακολουθώ να παραμένω εν πλήρει εξαρτύσει στρατιώτης της ποιήσεως, αφού είναι το μοναδικό όπλο, με το οποίο δύναμαι ακόμη να μάχομαι, δικής μου επινοήσεως, και συστρατεύοντας κι άλλους εξίσου μη παραδοθέντες.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


«Χρώματα» από το Αιγαίο

Εργο του Μάριου Πράσινου
Εργο του Μάριου Πράσινου
Πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις πραγματοποιούνται τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, «εκτός των τειχών» της πρωτεύουσας. Ανδρος, Κέα, Κρήτη... υπόσχονται να μας δροσίσουν και εικαστικά.

Αρχή από την πανέμορφη Ανδρο. Τον κεντρικό και πολύπλευρο ρόλο που έπαιξε η γυναικεία μορφή στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη Τουλούζ Λωτρέκ, έρχεται να φωτίσει η έκθεση «Τουλούζ Λωτρέκ: Ο μύθος της γυναίκας», που θα φιλοξενήσει το φετινό καλοκαίρι το «Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα εκτεθούν ελαιογραφίες, σχέδια και χαρακτικά, συνολικά 135 έργα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σημαντική έμφαση δίνεται στο χαρακτικό του έργο - όπως είναι γνωστό ο Τ. Λωτρέκ υπήρξε βασικός ανανεωτής της χαρακτικής τέχνης - καθώς στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπες και αυθεντικές λιθογραφίες, σπάνιας έκδοσης, οι οποίες προέρχονται από τη σπουδαία συλλογή Γκέρστενμπεργκ. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη ζωή του καλλιτέχνη, μέσα από λεπτομερές χρονολόγιο και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τη ζωή του Τ. Λωτρέκ. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Κυριάκος Κουτσομάλλης. Στις 23 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η γυναίκα στην τέχνη του 20ού αιώνα». Συμμετέχουν οι: Νίκη Λοϊζίδη, Πέτρος Μαρτινίδης, Αντουανέτα Αγγελίδου. Θα συντονίσει η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

«Γυναίκα με μαύρο μπουά από φτερά». Λάδι σε χαρτόνι του Τουλούζ Λωτρέκ
«Γυναίκα με μαύρο μπουά από φτερά». Λάδι σε χαρτόνι του Τουλούζ Λωτρέκ
Τη μεγάλη έκθεση του Τουλούζ - Λοτρέκ συνοδεύει η έκθεση «Ο μύθος της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική (1930 - 2000)». Από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν έργα είκοσι εννέα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων. Δημιουργίες των: Γ. Μόραλη, Σπ. Βασιλείου, Γ. Γουναρόπουλου, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Ε. Μπουλγουρά, Ν. Νικολάου, Γ. Σικελιώτη, Γ. Στέρη, Α. Δρούγκα, Χ. Καρά, Χρ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Β. Ξένου, Παύλου, Α. Φασιανού, Δ. Σκουλάκη, Β. Σπεράντζα, Π. Σάμιου, Γ. Ψυχοπαίδη, Μ. Ζαχαριουδάκη, Γ. Ρόρρη, Μ. Παντελιά, Ε. Σακαγιάν, Π. Φειδάκη κ.ά. Μέσα από τα έργα επιχειρείται η ανάδειξη του θέματος, όπως αναπτύχθηκε στο νεοελληνικό χώρο: Η γυναίκα ως εξιδανικευμένη μούσα της τέχνης, της ομορφιάς, των ιδεών. Η ρεαλιστικά βιωμένη γυναίκα - σύντροφος - μητέρα. Η γυναίκα ως δημόσια, κοινωνική και ιστορική παρουσία. Ο ιδιαίτερος αυτοσχολιασμός της γυναικείας φύσης ή του ρόλου της από ζωγράφους - γυναίκες, κ.ά. Την έκθεση επιμελείται ο Χάρης Καμπουρίδης.

  • Από τις 21 Ιουλίου και για τρεις μήνες, στο Ιδρυμα «Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως» στην Ανδρο και στο πλαίσιο του ετήσιου εκθεσιακού θεσμού «Πλόες», θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής του Μάριου Πράσινου και δημιουργίες γλυπτικής του Φιλόλαου. Ο Μάριος Πράσινος θα εκθέσει 30 έργα του (ταπισερί, χαρακτικά και πίνακες ζωγραφικής), δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει την καλλιτεχνική πορεία από τον κυβισμό στην εξπρεσιονιστική στιγματογραφία και το μεταφυσικό τοπίο. Ο Φιλόλαος θα παρουσιάσει τριάντα μικρά ξύλινα ανάγλυφα και μνημειακού χαρακτήρα γλυπτά από μέταλλο και «πλυμένο μπετόν».
  • Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, καλλιτεχνικό κόσμημα και κατασκευές χρηστικών αντικειμένων, περιλαμβάνει η έκθεση της Λίζας Σωτίλη, η οποία εγκαινίασε τη θερινή περίοδο της γκαλερί «Βουρκαριανή» (Βουρκάρη, Κέας). Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά, «Η ευρηματικότητα και η φαντασία της είναι ανεξάντλητες, κατορθώνοντας να μεταμορφώνουν και τα πλέον ευτελή και αδιάφορα υλικά σε ενδιαφέρουσες φόρμες και πολύτιμα για τις ποιότητές τους αντικείμενα». Διάρκεια έως τις 25 Ιουνίου.
  • «Γυναίκα και κόρες», έργο του Σπ. Βασιλείου
    «Γυναίκα και κόρες», έργο του Σπ. Βασιλείου
    Από τις 22 Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου, η Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» στο Ρέθυμνο (Χειμάρρας 5) θα φιλοξενήσει τρεις φωτογραφικές ενότητες με αντιπροσωπευτική δουλιά 22 σύγχρονων και παλαιότερων Ελλήνων φωτογράφων. Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που επιμελείται ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, συνδιοργανώνουν το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου. Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα έχει τίτλο: «Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου» και παρουσιάζει δημιουργίες από τις δεκαετίες 1940, 1950 και 1960, των: Βούλας Παπαϊωάννου, Δημήτρη Χαρισιάδη, Μαρίας Χρουσάκη, Θανάση Τσαγκρή και Ιπποκράτη Ζημέρη. Η δεύτερη ενότητα με τίτλο «Περιοχές», περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1990 και εξακολουθούν να εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Οι Αχιλλέας Νάσσιος, Νίκος Μάρκου, Νάταλι Ντάνεμπεργκ, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Λία Ναλμπαντίδου, Κώστας Κολοκυθάς, Πάρις Πετρίδης και Εφη Παλαιολόγου, προσπαθούν να ερευνήσουν τον ψυχικό ή φυσικό προσωπικό χώρο. Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Κοινότητες», οι: Δήμητρα Λαζαρίδου, Σπύρος Στάβερης, Βασίλης Νάτσιουλας, Γιάννης Μπαραπάς, Περικλής Αλκίδης, Νάγια Γιακουμάκη, Δάφνη Ρόκκου και Σάββας Χριστοδουλίδης ερμηνεύουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τη συνύπαρξη των ανθρώπων μιας κοινότητας, ορίζοντας την ταυτότητα του χώρου μέσα στον οποίο λειτουργούν.

Η. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ