ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει και μετά τις τραγικές εξελίξεις σε ιδιωτικές κλινικές να αρνείται την αναγκαία επίταξη

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το γεγονός ότι οι πρόσφατες τραγικές εξελίξεις σε ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, με θανάτους ασθενών και δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, επιβεβαιώνουν από μια ακόμα πλευρά την ανάγκη άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για να γίνει δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πανδημία με αποτελεσματικότητα μέχρι τέλους, με ένα ενιαίο σχέδιο και με πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, ανέδειξε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης.

Ακόμα και τώρα, ωστόσο, αποτυπώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να συνεχιστεί αδιατάρακτη η χρόνια στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ισχυρίστηκε ότι... δεν υπάρχει λόγος για τη λήψη ενός τόσο ουσιαστικού μέτρου για τη δημόσια υγεία.

Τα απαράδεκτα κρούσματα στις δύο ιδιωτικές κλινικές, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, όπως και η συνολική διεθνής εμπειρία από τις «σοκαριστικές εικόνες με τους μαζικούς θανάτους στα γηροκομεία στην Ισπανία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ (...) αναδεικνύουν την ανάγκη να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να εξασφαλιστεί συγκεκριμένο σχέδιο και πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης», σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές όπου φιλοξενούνται ή περιθάλπονται ευπαθείς ομάδες, όπως χρονίως πάσχοντες, βαριά ανάπηροι, παιδιά, ηλικιωμένοι κ.ο.κ.

Μαζί με το θέμα της επίταξης, ο Γ. Λαμπρούλης ρώτησε ακόμα τον υφυπουργό αν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να μονιμοποιήσει άμεσα όλο το επικουρικό προσωπικό, τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας, «γιατί δεν μπορεί, βέβαια, να είναι ήρωες σε αυτόν τον πόλεμο, όπως λέτε όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε, και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία με αυτήν την προσφορά και τις θυσίες, να απολυθούν», όπως σχολίασε.

Ζήτησε ακόμα να ανοίξουν άμεσα οι κλειστές πτέρυγες, κτίρια και ιδρύματα Πρόνοιας που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, να επιταχθούν ξενοδοχεία για να μεταφερθεί εκεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε τέτοιες δομές, προκειμένου να σταματήσει να υπάρχει ο επικίνδυνος συγχρωτισμός, αλλά και για να φιλοξενηθούν χρονίως πάσχοντες ή ηλικιωμένοι που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

«Εξαίρεση στον κανόνα» οι θάνατοι και τα δεκάδες κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές

Ο υφυπουργός Υγείας, ως απάντηση, χαρακτήρισε τους νεκρούς στις ιδιωτικές κλινικές όπως σε αυτή στο Περιστέρι ...«εξαίρεση στον κανόνα», ενώ διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα κόμπασε ότι «κινηθήκαμε γρήγορα με σχέδιο και αντιμετωπίσαμε τυχόν εξάρσεις ή τοπικές επιδημίες του νέου κορονοϊού με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και σχέδιο».

Ανέφερε μάλιστα ότι όλα αυτά έγιναν γιατί «το ελληνικό σύστημα Υγείας, το οποίο ευτυχώς δεν είναι σοβιετικού τύπου, βασίζεται σε δύο πυλώνες, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό», την ίδια ώρα που οι εκατόμβες νεκρών σε αντίστοιχες δομές στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, όπως και τα... προμηνύματα στην Ελλάδα, έρχονται να αναδείξουν ακόμα πιο εμφατικά τις τραγικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας!

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξήρε την... «προσφορά» του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας ότι «στρατεύτηκε στο πλευρό του δημοσίου», παραλείποντας να αναφέρει βέβαια τα νέα εξοργιστικά «δωράκια» εκατομμυρίων που διασφάλισε η κυβέρνηση στους κλινικάρχες, διπλασιάζοντας την προβλεπόμενη αποζημίωση για τις κλίνες ΜΕΘ!

Σε ό,τι αφορά τη μονιμοποίηση των υγειονομικών, ισχυρίστηκε ότι «προσωπικό το οποίο προσλήφθηκε στο σύστημα Υγείας με τη διαδικασία του επικουρικού - ειδικά οι νοσηλευτές - θα παραμείνει στο σύστημα και μετά την κρίση της πανδημίας και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους», όταν, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία των υγειονομικών, οι απολύσεις επικουρικών συνεχίστηκαν ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις

Την πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς, σε πλήρη αντίθεση με τα περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας» που αναμασούν συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη, αποτυπώνει χαρακτηριστικά το υπόμνημα που κατέθεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην προχτεσινή νέα κινητοποίησή της στο υπουργείο Υγείας.

«Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της νόσου, το ερχόμενο φθινόπωρο ή και νωρίτερα, είναι πιθανό και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του. Οι προσλήψεις μόλις 402 επικουρικών γιατρών δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 6.500 κενών οργανικών θέσεων των ανεπαρκέστατων οργανισμών των μονάδων Υγείας», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ και υπογραμμίζει:

«Είναι πρόκληση να ισχυρίζεστε, όπως έκανε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας, ότι ούτε αυτοί χρειάστηκαν τελικά.

Την ώρα που ακόμα και πριν την εμφάνιση της επιδημίας καταρτίζονταν επισφαλή προγράμματα εφημεριών με μειωμένη σύνθεση ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα τη σωματική, πνευματική και ψυχική τους καταπόνηση και την έκθεση της υγείας των ασθενών σε κίνδυνο...

Την ώρα που οι γιατροί, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, εξαναγκάζονται να πραγματοποιούν εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, τις οποίες μάλιστα πληρώνετε με καθυστέρηση, αλλά και περικοπών που φτάνουν τα 300 έως 400 ευρώ το μήνα, λόγω της υπέρβασης του πλαφόν...

Την ώρα που στην ΠΦΥ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε βασικές ειδικότητες...

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα φτάνουν για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος.

Στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, ένας και μόνο πνευμονολόγος σε ενεργή εφημερία έχει στην ευθύνη του 55 - 65 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται διασπαρμένοι σε τρεις ορόφους και πέντε κλινικές.

Στον "Ερυθρό Σταυρό" μόνο τους δύο τελευταίους μήνες (Μάρτιο - Απρίλιο) υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κατά 27%».

Το αδιέξοδο της πρόσληψης συμβασιούχων αντί για μόνιμο προσωπικό

Αναφορικά με τα «εκατοντάδες νέα κρεβάτια ΜΕΘ» και τις «χιλιάδες προσλήψεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει:

«Τα κρεβάτια ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν στελεχώθηκαν με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης και με μετακινήσεις από άλλα τμήματα και κλινικές. Η επιδημία έφερε στην επιφάνεια το αδιέξοδο της κάλυψης των κενών με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό. Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, που μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει.

Τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στερείται έτσι το δημόσιο σύστημα Υγείας έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της επιδημίας συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών και άλλων εργαζομένων, ενώ η επιδημία αξιοποιείται για τη συνέχιση της παραμονής αλλά και την επιστροφή εργολαβικών εταιρειών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αντί για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Συνεχίζοντας η ΟΕΝΓΕ αναδεικνύει μια σειρά άλλα μεγάλα προβλήματα:

«Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα σε μάσκες υψηλής προστατευτικής ικανότητας (...)

Στις περισσότερες δημόσιες μονάδες Υγείας δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας, και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.

Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας, λόγω της υποθεραπείας ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Η αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων οδήγησε σε παροπλισμό δεκάδες τμήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τη διάγνωση και νοσηλεία ασθενών με COVID-19».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ξανά ότι είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν με σχεδιασμένο τρόπο τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που δεν είναι κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό, με προϋπόθεση να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να διενεργούνται τεστ σε όλους τους ασθενείς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά της νόσου.

Η πορεία της επιδημίας στη χώρα

Ακόμα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.576 (το 55,7% είναι άνδρες). Οι διασωληνωμένοι είναι 41, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων το 29,3% είναι γυναίκες και το 88% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και είναι μεγάλης ηλικίας. 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 139 (μέσος όρος ηλικίας 74 έτη, ενώ το 91,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν άνω των 70 ετών). Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 72.130 δείγματα.

Στο μεταξύ, μετά την απογείωση της περιβόητης «ατομικής ευθύνης» και για την επιτυχή έκβαση στην «επάνοδο προς τη μερική κανονικότητα» - για να κρυφτεί η ευθύνη των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου για την κατάσταση του συστήματος Υγείας και για τις άλλες πλευρές που σχετίζονται με την πανδημία - χτες ήρθε η σχετική παραδοχή του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σ. Τσιόδρα: «Το βάρος από την αρχή ήταν στον πολίτη, δεν αλλάζει κάτι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά...

Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαναλάμβαναν διαρκώς ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας (την ίδια ώρα που ακόμα και υγειονομικοί με συμπτώματα κατήγγειλαν ότι δεν τους γινόταν εργαστηριακός έλεγχος), χτες ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι μέχρι τώρα ο εργαστηριακός έλεγχος «έγινε με κριτήρια επάρκειας των τεστ». Από εδώ και πέρα, είπε, ο δειγματοληπτικός και εργαστηριακός έλεγχος θα επεκταθεί, θα αφορά και ειδικές κατηγορίες ασυμπτωματικών, που ζουν σε δομές, πρόσφυγες, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες κ.ά.

Μιλώντας για τη χρήση μάσκας στο γενικό πληθυσμό, ανέφερε ότι επιβάλλεται «πάνινη, υφασμάτινη ή και χάρτινη» μάσκα σε κλειστούς χώρους ή χώρους με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως τα ΜΜΜ, ενώ για τις μάσκες υψηλής προστασίας με βαλβίδα ανέφερε ότι η χρήση τους από το γενικό πληθυσμό είναι λάθος και δεν συστήνεται. Θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

ΣΕΑΑΝ
Καταγγέλλει περικοπές σε αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις

«Στη Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ έρχονται τις τελευταίες μέρες όλο και πιο πολλές καταγγελίες για περικοπές επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων τους τελευταίους μήνες. Ανάπηροι που δεν μπήκε το επίδομά τους ή το είδαν μειωμένο (αλλαγή κατηγορίας), συνταξιούχοι αναπηρίας, που είδαν τη σύνταξή τους μειωμένη ή με κομμένο το επίδομα απολύτου αναπηρίας, επίδομα που μπαίνει πάνω στη σύνταξη», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Υπενθυμίζει όσα είχε επισημάνει και παλιότερα, ότι με αφορμή «τη συγκέντρωση όλων των φακέλων σε έναν ενιαίο Οργανισμό, απρόσωπο (δηλαδή τον ΟΠΕΚΑ - Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και με κριτήριο τη λειτουργικότητα θα αρχίσουν να κόβουν με διάφορα γνωστά ή άγνωστα κριτήρια (ακόμα και παρά τω νόμω), επιδόματα και συντάξεις».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους ανάπηρους να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς «η ΝΔ είχε ψηφίσει όλως τυχαίως το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΠΕΚΑ και τη λειτουργικότητα». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι «με τους δικούς του νομούς και κριτήρια γίνονται οι περικοπές σήμερα», ενώ η ΕΣΑΜΕΑ «το είχε κάνει γαργάρα όταν ψηφίζονταν ο νόμος και στήριζε και στηρίζει τον ΟΠΕΚΑ, τη λειτουργικότητα, αλλά και τα σφαγεία των ΚΕΠΑ».

Τέλος, καλεί όσους βλέπουν περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, να επικοινωνήσουν στα τηλ: 210-5221411 και στο 6976472901 Καμαρινός Γιάννης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ, 6972510719 Μπίλης Γιώργος και 6948940746 Μελέτσης Γιάννης, μέλη της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

Ανοιχτή τηλεσυζήτηση για την Ειδική Αγωγή

Ανοιχτή τηλεσυζήτηση με θέμα «Η Ειδική Αγωγή σε συνθήκες πανδημίας» διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής, σήμερα, στις 7 το απόγευμα. Τη συζήτηση θα ανοίξει η Γεωργία Κουρή, από τη διοίκηση του Σωματείου και πρόεδρος της ΠΟΜΕΕΑ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από τον Χρήστο Παπάζογλου, γιατρό Εργασίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://meetingsemea15.webex.com/meetingsemea15/j.php?MTID=me80580d6d189afd4a49cdd46f701ec73).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ