Παραδείγματα από σούπερ μάρκετ και νοσηλευτές
«Ο ασθενής δεν είναι εμπόρευμα, το νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση»: Από τις δράσεις υγειονομικών και φοιτητών Ιατρικής στη Γαλλία |
Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση που τρέφουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» και στη Γαλλία, όπου επίσης περισσεύουν τα συγχαρητήρια και οι έπαινοι αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζονται η εκμετάλλευση και η κοροϊδία.
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, που οι μεγαλέμποροι τους στύβουν σαν λεμονόκουπες ενώ εκείνοι βλέπουν τον τζίρο τους να εκτοξεύεται, έχουν καταγγείλει ελλείψεις ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης, ενώ τα ίδια τα θύματα που μετρά ο κλάδος είναι απόδειξη της αυξημένης έκθεσής τους στην πανδημία. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες επιβάλλουν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας έχοντας καταργήσει σταθερά πόστα, ωράρια κ.λπ., διατηρώντας χαμηλούς μισθούς, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ολιγόμηνες κ.λπ. Είναι τέτοιο το θράσος τους που ακόμα και σε περίοδο τεράστιων εισπράξεων όχι απλά δεν κάνουν κανονικές προσλήψεις ή έστω αξιοπρεπείς αυξήσεις, αντίστοιχες των κοπιαστικών καθηκόντων των εργαζομένων, αλλά υποτίθεται ότι μοιράζουν «μπόνους» για την ...«αυξημένη προσφορά». Κι αυτά τα μπόνους όμως δεν είναι παρά υποκρισία. Ενώ αρχικά - με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης - είχε ειπωθεί ότι θα δοθεί «πριμ» 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, τώρα οι μεγαλέμποροι «τα γυρίζουν». Ενδεικτικές είναι οι ανακοινώσεις που έκανε η διεύθυνση στα σούπερ μάρκετ του ομίλου «Auchan» (με 65.000 άτομα προσωπικό), διευκρινίζοντας ότι το πολυδιαφημισμένο μπόνους θα είναι «αναλογικό» των ωρών που έχει εργαστεί ο κάθε υπάλληλος. Κάτι που σημαίνει ότι για τη μεγάλη μερίδα των ωρομισθίων που «βουλώνουν τρύπες», για να μην προσλαμβάνει ο όμιλος εργαζόμενους με κανονικό ωράριο και μισθό, το μπόνους θα είναι ψίχουλα. Ηδη συνδικάτα καταγγέλλουν ότι για πολλούς ταμίες (που σε πολλές περιπτώσεις είναι φοιτητές οι οποίοι προσλαμβάνονται μόνο για Σαββατοκύριακα) θα κυμανθεί στα 50 ευρώ...
Αποκαλυπτική είναι και η «στήριξη» των υγειονομικών, που τόσο τους παινεύει η κυβέρνηση Μακρόν. Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και επίταξη των ιδιωτικών για να αξιοποιηθεί το έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό τους, οι ανάγκες καλύπτονται με το ξεζούμισμα φοιτητών οι οποίοι με αυταπάρνηση δέχονται να συνεισφέρουν για τις λαϊκές ανάγκες.
Φοιτητές Νοσηλευτικής καταγγέλλουν σε ΜΜΕ ότι στο πλαίσιο των σπουδών τους έχουν σταλεί σε μονάδες αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 όπου βέβαια δεν κάνουν πρακτική άσκηση αλλά δουλεύουν κανονικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των ασθενών. «Εχουμε την εντύπωση ότι δεν αξίζουμε τίποτα», καταγγέλλουν, ανήσυχοι για την έκθεσή τους στον ιό την οποία μεγαλώνει η ανεπαρκής τους προετοιμασία. Στελεχώνουν ομάδες που χωρίς την παρουσία τους δεν θα λειτουργούσαν. Οι φοιτητές των δύο πρώτων ετών αμείβονται με 0,80 και 1,08 ευρώ την ώρα, οι μεγαλύτεροι με 1,42 ευρώ την ώρα.
«Μας στέλνουν στην πρώτη γραμμή αλλά είμαστε αντικείμενο περιφρόνησης. Φαίνεται ότι δεν αξίζουμε τίποτα... Εκμεταλλεύονται το πάθος μας για τη δουλειά. Μας λένε: "Θέλετε να βοηθήσετε; Το κάνετε δωρεάν ή για 50 ευρώ τη βδομάδα"», αφηγείται ένας φοιτητής Νοσηλευτικής. Και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «Είναι ωραίο να μας ευχαριστήσετε, να μας πείτε ότι είμαστε ήρωες, αλλά αυτό δεν μας κάνει να ζήσουμε...».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Διευρύνεται ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ καθώς η μεγαλοεργοδοσία απολύει κατά χιλιάδες. Ηδη μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα οι άνεργοι είναι πάνω από 16 εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθούν και άλλο. Στο μεταξύ, τα νεότερα στοιχεία για τα θύματα της πανδημίας είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Οι νεκροί έως χτες τα ξημερώματα ξεπέρασαν τις 29.000 (εκ των οποίων οι 10.400 στη Ν. Υόρκη) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν πάνω από 640.000. Ερωτηθείς γιατί στις ΗΠΑ σημειώνεται ρεκόρ θυμάτων της πανδημίας ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε κατηγορώντας τις άλλες χώρες, με πρώτη την Κίνα, πως κρύβουν τα πραγματικά δεδομένα. Μάλιστα λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επικοινώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιετσί, ζητώντας του να παρουσιάσει στοιχεία για την πανδημία «με πλήρη διαφάνεια».
Πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και επεξεργάζονται σχέδια για σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας και δέσμη μέτρων για «επανεκκίνηση» της οικονομίας, με ενίσχυση κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παροχές - ψίχουλα σε εργαζόμενους, που έχουν και προεκλογικό χαρακτήρα με δεδομένο ότι το Νοέμβρη γίνονται οι προεδρικές εκλογές.
Σε μια παράλληλη είδηση, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλι, μιλώντας σε επιτροπή Πληροφοριών και επικαλούμενος «σημαντικά στοιχεία», τόνισε πως «ο κορονοϊός που προκαλεί την πανδημία Covid-19 είναι φυσικός και όχι αποτέλεσμα εργαστηρίου».
«Δεν έχουμε επιλογή. Πεινάμε. Αν μείνουμε σπίτι μπορεί να σωθούμε από τον ιό, αλλά ποιος θα μας σώσει από την πείνα;»
«Αν δεν έχουμε καθόλου φαγητό να βάλουμε στο στομάχι μας, ποια είναι η αξία της επιτήρησης αυτής της απαγόρευσης κυκλοφορίας;»
Οι παραπάνω εύλογες απορίες ανήκουν σε εργάτες και εργάτριες Ιματισμού στο Μπανγκλαντές, που στις 12 και 13 Απρίλη διαδήλωσαν στους δρόμους κατά χιλιάδες (20.000 και 5.500 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αρχές), παρά τις απαγορεύσεις που και εκεί οι αρχές έχουν ανακοινώσει για συναθροίσεις και μετακινήσεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η καθημερινότητά τους ισοδυναμεί κυριολεκτικά με αγώνα για την επιβίωση.
Τα εργοστάσια που λειτουργούν για διεθνείς κολοσσούς όπως H&M, «Walmart» και «Tesco» έκλεισαν, αφού ακυρώθηκαν οι παραγγελίες τους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δυο μήνες και δεν μπορούν ούτε ένα πιάτο φαγητό να διασφαλίσουν.
Διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Θέλουμε τους μισθούς μας» και «Σπάστε το μαύρο χέρι της εργοδοσίας».
Η παραγωγή ρούχων αποτελεί το 84% της οικονομίας του Μπανγκλαντές, που έχει ετήσιες εξαγωγές ύψους 40 δισ. δολαρίων. Μετά την Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην κατασκευή ειδών ιματισμού.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δανείσει 590 εκατ. δολάρια σε επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές για να πληρώσουν τους εργαζόμενους.
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Ακόμη και 11.600 επιπλέον ενδέχεται να είναι οι νεκροί από τον κορονοϊό σε δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως γηροκομεία και σπίτια για Ατομα με Αναπηρίες, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας «El Pais» με συγκεντρωτικά στοιχεία από τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας.
Τα δεδομένα προκύπτουν από τη συλλογή των στατιστικών που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των κοινοτήτων στο υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα και να μην υπολογίζει αυτούς τους νεκρούς.
Οι τουλάχιστον 18.600 νεκροί από κορονοϊό, που ανέφερε το υπουργείο Υγείας μέχρι την Πέμπτη, είναι μόνο όσοι είχαν υποβληθεί στο διαγνωστικό τεστ, η πλειοψηφία τους στα νοσοκομεία. Είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς από τους 11.657 νεκρούς στα κοινωνικά κέντρα - δημόσια και ιδιωτικά - συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το σίγουρο είναι πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εκτός των επίσημων στατιστικών.
Ενδεικτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικών Πολιτικών της Μαδρίτης που παρέδωσε στο κεντρικό υπουργείο Υγείας της χώρας την Τετάρτη, 4.953 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας σε δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, είτε από κορονοϊό, είτε με συμπτώματα κορονοϊού. Δηλαδή περίπου 2.000 περισσότεροι από τα επίσημα στοιχεία.
Στην Καταλονία, πάνω από 1.800 άνθρωποι πέθαναν μέσα στις δομές με συμπτώματα. Η Καστίλη και Λεόν αναφέρει 827 επιβεβαιωμένους θανάτους από κορονοϊό και επιπλέον 1.039 άτομα που πέθαναν με συμβατά συμπτώματα.