Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνα σχέδια

Οι αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, με θέμα την «ανθεκτικότητα» και τη συνοχή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στις επερχόμενες «θύελλες», δείχνουν ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί όχι μόνο δεν γνωρίζουν διάλειμμα λόγω της πανδημίας, αλλά αντίθετα οξύνονται παραπέρα, μπροστά και στην καπιταλιστική κρίση.

Τα «σημάδια» των ανακατατάξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και των μεγάλων αντιθέσεων στο ίδιο το εσωτερικό του ΝΑΤΟ, «ορατά» εδώ και πολύ καιρό, σημαδεύουν και αυτές τις αποφάσεις, που αφορούν την επόμενη μέρα και δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους λαούς.

Στις «χωρίς προηγούμενο προκλήσεις» προσαρμόζονται τα ευρωατλαντικά σχέδια που αφορούν την περικύκλωση της Ρωσίας, την ενεργότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων και με τη στήριξη στην τουρκική εισβολή στη Συρία, την «προβολή ισχύος» με νέες αποστολές και επεμβάσεις στη Μεσόγειο και την Αφρική, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μέσα από τον «παραμορφωτικό φακό» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών περνάει και το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, που γίνεται και η ίδια στοιχείο στο «παζλ» των ανταγωνισμών, με τους ΝΑΤΟικούς να προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να αφήσουν «μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση ασφάλειας», κοιτάζοντας προς τη μεριά της Ρωσίας και κυρίως της Κίνας, που με εργαλείο και την παροχή υγειονομικής και άλλης βοήθειας επιχειρούν διεύρυνση της επιρροής τους σε «ζώνες ενδιαφέροντος» των Ευρωατλαντικών.

Ενώ οι προειδοποιήσεις πως «κάποιοι ίσως επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και να επενδύσουν στις κρίσιμες υποδομές μας, εξέλιξη που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες σε μια επόμενη κρίση», δείχνουν ότι μπροστά βρίσκεται η παραπέρα όξυνση των επιχειρηματικών ανταγωνισμών που θα πληρώσουν οι λαοί, για τον έλεγχο των «στρατηγικών υποδομών» σε Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια κ.ο.κ.

Η σύνδεση μάλιστα των υποδομών αυτών με την «ανθεκτικότητα» του ΝΑΤΟ και τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη «συνεισφορά» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε τομείς όπως η Υγεία, οι Τηλεπικοινωνίες, η «διασφάλιση της συνέχειας στη διακυβέρνηση», σηματοδοτούν ακόμα στενότερο δέσιμο όλου του κρατικού μηχανισμού στα ΝΑΤΟικά προτάγματα, ένταση της καταστολής για τη θωράκιση της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Τα επικίνδυνα αυτά σχέδια φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που για τα συμφέροντα της αστικής τάξης πρωτοστατούν στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό μας η πολιτική της εμπλοκής, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, που στέλνει δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, με τελευταίο παράδειγμα τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική αποστολή στα ανοιχτά της Λιβύης.

Παράλληλα, η προσπάθεια διατήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής, που αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα και αποτελεί «κορόνα στο κεφάλι» της κυβέρνησης, θα τροφοδοτήσει σίγουρα με μεγαλύτερη ένταση τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια «συνδιαχείρισης» και «διευθετήσεων» με την Τουρκία.

Ενώ ακόμα πιο βαθιά στο κουβάρι των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γύρω και από τον έλεγχο των «υποδομών στρατηγικής σημασίας» σε Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές κ.ο.κ., βάζει το λαό μας και ο στόχος της αστικής τάξης για Ελλάδα - «κόμβο» προς την ΕΕ.

Δεμένη με τον αγώνα για να μην πληρώσει και τη νέα καπιταλιστική κρίση ο ίδιος ο λαός μας το επόμενο διάστημα, χρειάζεται με την πάλη του να φέρει ορμητικά στο προσκήνιο και την αντίθεσή του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ