Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι στον Ιματισμό

«Δεν έχουμε επιλογή. Πεινάμε. Αν μείνουμε σπίτι μπορεί να σωθούμε από τον ιό, αλλά ποιος θα μας σώσει από την πείνα;»

«Αν δεν έχουμε καθόλου φαγητό να βάλουμε στο στομάχι μας, ποια είναι η αξία της επιτήρησης αυτής της απαγόρευσης κυκλοφορίας;»

Οι παραπάνω εύλογες απορίες ανήκουν σε εργάτες και εργάτριες Ιματισμού στο Μπανγκλαντές, που στις 12 και 13 Απρίλη διαδήλωσαν στους δρόμους κατά χιλιάδες (20.000 και 5.500 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αρχές), παρά τις απαγορεύσεις που και εκεί οι αρχές έχουν ανακοινώσει για συναθροίσεις και μετακινήσεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η καθημερινότητά τους ισοδυναμεί κυριολεκτικά με αγώνα για την επιβίωση.

Τα εργοστάσια που λειτουργούν για διεθνείς κολοσσούς όπως H&M, «Walmart» και «Tesco» έκλεισαν, αφού ακυρώθηκαν οι παραγγελίες τους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δυο μήνες και δεν μπορούν ούτε ένα πιάτο φαγητό να διασφαλίσουν.

Διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Θέλουμε τους μισθούς μας» και «Σπάστε το μαύρο χέρι της εργοδοσίας».

Η παραγωγή ρούχων αποτελεί το 84% της οικονομίας του Μπανγκλαντές, που έχει ετήσιες εξαγωγές ύψους 40 δισ. δολαρίων. Μετά την Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην κατασκευή ειδών ιματισμού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δανείσει 590 εκατ. δολάρια σε επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές για να πληρώσουν τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ