Eurokinissi |
Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στην εργατική τάξη, τα νέα εργαλεία που δίνει η κυβέρνηση στην εργοδοσία για ένταση της εκμετάλλευσης είναι η άλλη όψη των παχυλών επιδοτήσεων στο κεφάλαιο. Ετσι, απαιτεί ακόμα πιο πολύ ζεστό χρήμα, σαν να μη φτάνουν οι απαλλαγές από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η πληρωμή μισθών από τον κρατικό προϋπολογισμό, το πάγωμα πληρωμών δανείων και τόσα ακόμα που έχουν αποφασιστεί τις τελευταίες βδομάδες.
Μάλιστα, όλα αυτά τα μέτρα τα βαφτίζει προκλητικά «προστασία της απασχόλησης», την ίδια στιγμή που στα εργοστάσια ζει και βασιλεύει η ανασφάλεια, οι καταγγελίες σωματείων για ελλείψεις μέτρων προστασίας πέφτουν βροχή, ενώ από τις αρχές Μάρτη έχουν ήδη γίνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και άλλες τόσες «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Οι «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» που δίνουν οι βιομήχανοι, μέσω σχετικής οικονομικής ανάλυσης του ΣΕΒ, περιλαμβάνουν την απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις, αναζητώντας νέα πεδία επενδύσεων.
«Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση θα προφυλάξουν την ελληνική οικονομία σε κάποιο βαθμό από την πραγματοποίηση των ακραίων εκτιμήσεων του ΔΝΤ, παρόλο που η αβεβαιότητα όσον αφορά τις προβλέψεις είναι εξαιρετικά μεγάλη λόγω της ιδιαιτερότητας του φαινομένου», εκτιμά ο ΣΕΒ, προετοιμάζοντας για την «επόμενη μέρα» της κλιμάκωσης της επίθεσης ώστε να προστατευτεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Σαν τον λύκο που στην αναμπουμπούλα χαίρεται, καλεί τις κυβερνήσεις να πάρουν σοβαρά υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ και να ενισχύσουν τα «μέτρα για την αποτροπή του σεναρίου εξαιρετικά υψηλής ύφεσης».
Στις βασικές κατευθύνσεις των «προτάσεων» του ΣΕΒ περιλαμβάνονται μέτρα για «επανεκκίνηση της οικονομίας όσο το δυνατόν νωρίτερα και δυναμικότερα», με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο τη «μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας» («total reform») το 2020, σε μια άλλη διατύπωση της κυβερνητικής δέσμευσης για «διαρκείς μεταρρυθμίσεις» από δω και μπρος. Μια θέση που δίνει σήμα ότι όσα «έκτακτα μέτρα» περνάει με τις ΠΝΠ η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ανοίξει την όρεξη στο κεφάλαιο για συνέχιση στον ίδιο δρόμο, παρά την όποια έξοδο από την έκτακτη κατάσταση. Ο ΣΕΒ ζητάει επίσης «προστασία του παραγωγικού ιστού» με «οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα», δηλαδή νέο ζεστό χρήμα, «μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης» για δημόσιες επενδύσεις, ώστε το κράτος να γίνει ακόμα πιο «επιτελικό» στην ενίσχυση του κεφαλαίου. Επίσης οι βιομήχανοι ζητούν «στοχευμένες διεκδικήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία», αφού όπως λένε η Ελλάδα είναι η «περισσότερο ευάλωτη χώρα της Ευρώπης».
Ανάμεσα σε όσα προβληματίζουν τους βιομηχάνους, ζητώντας προφανώς μέτρα από την κυβέρνηση, είναι «το σχετικά μικρό μερίδιο της μεταποίησης στην οικονομία και η σχετικά χαμηλή συμμετοχή της στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα» και η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Οπως αναφέρεται στο δελτίο, «ακόμη και οι χαμηλές ταχύτητες στο ίντερνετ μεγεθύνουν την επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία», προφανώς εννοώντας μεταξύ άλλων τις δυσκολίες στην πιο γενικευμένη εφαρμογή της τηλεργασίας για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Ο ΣΕΒ προβλέπει μάλιστα «μεγάλη ύφεση» για τον τουρισμό, με κατάρρευση εισπράξεων (από 18 δισ. ευρώ το 2019 σε 8 δισ. φέτος) και απώλειες 100% το δεύτερο τρίμηνο και 50% το τρίτο τρίμηνο.
Υποστηρίζουν επίσης ότι η βιομηχανία πλήττεται από την «απουσία προσωπικού» και την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στη γραμμή παραγωγής, όπου άλλωστε η εργοδοσία στοιβάζει εργαζόμενους αδιαφορώντας για μέτρα προστασίας. Οπως αναφέρει, οι απουσίες προσωπικού «φέρνουν μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό, στις βάρδιες, στα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας κ.λπ.». Διαπιστώνει ακόμα «προβλήματα στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος μη πραγματοποίησης εξαγωγών λόγω προβλημάτων σε λιμάνια, πλοία, αεροπλάνα κ.ά.».
Στο φόντο των αρνητικών προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μια ακόμη δημοπρασία κρατικών ομολόγων, επταετούς διάρκειας αυτήν τη φορά, ολοκλήρωσε χτες ο ΟΔΔΗΧ, δεχόμενος αρχικές προσφορές λίγο πάνω από τα 5,9 δισ. ευρώ, αντλώντας εντέλει συνολικό ποσό 2 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση, με επιτόκιο στο 2,05%.
Υπενθυμίζουμε ότι στις προβλέψεις του το ΔΝΤ σημειώνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 200,8% από 179,2% του ΑΕΠ που έκλεισε πέρσι και θα αποκλιμακωθεί ελαφρά το 2021 στο 194,8%. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οι προβλέψεις αναφέρουν ότι αυτό θα εκτιναχθεί στο 9% φέτος, από πλεόνασμα 0,4% πέρσι. Στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει στο -7,5% το 2020 για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% το 2021.
Περί «επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των αγορών στην κυβερνητική πολιτική» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη χτεσινή έκδοση του ομολόγου, προσπαθώντας βέβαια να κρύψει ότι αυτή αφορά τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων με φτηνό δανεισμό, στέλνοντας για μια ακόμα φορά το «λογαριασμό» στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει παλιά και νέα δάνεια. Μάλιστα, από το «μενού» δεν έλειψαν και οι διαγκωνισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, με την κυβέρνηση να λέει ότι «το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον».
Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το Εκοφίν, στο οποίο αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση των μέχρι στιγμής επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται από την Επιτροπή να παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της για τις οικονομίες των χωρών - μελών, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα υποβάλουν έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής στήριξης που έχουν ληφθεί έως τώρα.
Σε δηλώσεις του στα γερμανικά ΜΜΕ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτήρισε αναπόφευκτη μια σοβαρή ύφεση λέγοντας ωστόσο ότι «ακριβείς προβλέψεις δεν είναι ακόμη εφικτές». Δεν απέκλεισε η ύφεση που θα πλήξει την ΕΕ φέτος να είναι ισχυρότερη συγκριτικά με εκείνη του 2009, αφού, όπως είπε, φέτος «αντιμετωπίζουμε μία συμμετρική κρίση σε όλες τις χώρες» και επομένως «η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να υποχωρήσει πιο έντονα αυτήν τη φορά σε σχέση με το 2009».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, έλεγε - σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Sera» - πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την επάνοδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα σημερινά επίπεδα, ενώ ερωτώμενος για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγων που φέρνει στην επιφάνεια τις σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, απάντησε: «Δεν το αποκλείω. Υπάρχει μια πρόταση να χρησιμοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μία πρόταση για κοινή έκδοση εργαλείων χρέους. Και η μία δεν αποκλείει την άλλη».
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σημείωσε χτες πως η εξάρτηση της Ελλάδας από κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι μεταφορές θα στοιχίσει ακριβά στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, και μάλιστα σε «μια κρίσιμη στιγμή», όπου είχε αρχίσει η ανάκαμψη. Την ίδια ώρα, δείχνοντας και τον ανισόμετρο αντίκτυπο που θα έχει η επερχόμενη καπιταλιστική κρίση στις διάφορες οικονομίες είπε πως «είναι λάθος, όμως, να συγκρίνουμε τις χώρες μεταξύ τους σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας. Οι χώρες έχουν διαφορετικές δυνατότητες και καθεμία αντιδρά βάσει αυτών».
Πρόσθεσε πως «είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί με το ελληνικό χρέος», εξηγώντας πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά.
Τέλος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία αναμένεται να κινηθεί από 5% έως και 10%, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 2 έως σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τον Ν. Βέττα, γενικό διευθυντή του Ιδρύματος, θα υπάρξει σημαντικό κόστος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το οποίο «δεν μπορεί να αποφευχθεί»...