Επαναφέρει τη δυνατότητα επίταξης απεργών, ενώ προσθέτει διατάξεις για «αναστολή συμβάσεων», μονομερή ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και ενδοομιλική μεταφορά εργαζομένων
Eurokinissi |
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΝΠ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναστολή της απαγόρευσης επιστράτευσης και επίταξης απεργών, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προχωρά σε «αναστολή συμβάσεων», σε μονομερή ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και σε μεταφορά εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.
Αναλυτικότερα:
-- Με το άρθρο 11 της ΠΝΠ, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή και όλου του προσωπικού τους! Δίπλα δηλαδή στα άλλα όπλα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να στείλουν μαζικά εργαζόμενους σπίτι, να απαλλαγούν από τη μισθοδοσία τους, κρατώντας αυτό το εργατικό δυναμικό «παγωμένο», ώστε να μπορέσουν όποτε θέλουν να το ξαναχρησιμοποιήσουν ή όχι, ανάλογα με τα εκάστοτε επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
-- Ενώ υποτίθεται ότι οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν την εν λόγω ρύθμιση υποχρεώνονται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού και απολύσεις, καθώς αυτές θα θεωρούνται άκυρες, η εν λόγω διάταξη - όπως και όλες οι υπόλοιπες «ρήτρες» που διαφημίζει η κυβέρνηση - δεν καλύπτει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους μέχρι τις 18 Μάρτη. Η πρόβλεψη να ενταχθούν οι απολυμένοι στο επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες δεν μπορεί να «χρυσώσει» το χάπι, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τις επιπτώσεις που έτσι κι αλλιώς έχει στην οικονομία η επιδημία του κορονοϊού, θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν ξανά δουλειά για πολύ καιρό. Εντελώς ξεκρέμαστοι μένουν ταυτόχρονα οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη πετιούνται στο δρόμο χωρίς καν να θεωρούνται απολυμένοι...
-- Με το άρθρο 10 οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευσή για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όπως και για το ότι μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην αρχική δουλειά τους, με τα ίδια δικαιώματα. Η διατύπωση «οι επιχειρήσεις του ομίλου που θα εφαρμόσουν τα οριζόμενα στην παρ. 1 υποχρεούνται να διατηρήσουν, συνολικά, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν από τη μεταφορά» προφανώς δεν αποτελεί καμία εγγύηση.
-- Με το άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ορίζει μονομερώς προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης, επιβάλλοντας πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες. Και εδώ υπάρχει ασάφεια αν αυτή η μορφή απασχόλησης μπορεί να επιβληθεί παράλληλα και στους εργαζόμενους που εργάζονται με μερική απασχόληση.
-- Με το άρθρο 12 προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών. Πρόκειται για απαράδεκτη διάταξη, με στόχευση στο μέλλον, ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει ακόμα πιο λυμένα χέρια για την εργοδοσία.
Παράλληλα με τη μεγάλη ενίσχυση του οπλοστασίου της εργοδοσίας, η ΠΝΠ επιβεβαιώνει και την ανεπάρκεια ακόμα και εκείνων των μέτρων που αφορούν τους εργαζόμενους, τους απολυμένους, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες:
-- Στο άρθρο 1 ορίζεται μειωμένος ΦΠΑ στα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας στο 6%, αντί σε συνθήκες πανδημίας αυτά τα είδη να έχουν μηδενικό ΦΠΑ, όπως βέβαια και τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, που είναι αναγκαία για την διαβίωση της λαϊκής οικογένειας.
-- Στο άρθρο 2, η πρόβλεψη για έκπτωση κατά 40% του ενοικίου για κύρια κατοικία περιορίζεται μόνο σε όσους εργαζόμενους «συνδέονταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας...». Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση στο ενοίκιο δεν αφορά τους δεκάδες χιλιάδες απολυμένους και τους «οικιοθελώς» αποχωρήσαντες έως τις 18 Μάρτη. Επίσης δεν περιλαμβάνει όσους εργαζόμενους δουλεύουν στις εν λόγω επιχειρήσεις αλλά τυπικά δεν είναι εργαζόμενοί τους (π.χ. εργολαβικοί, εξωτερικοί συνεργάτες με σύμβαση, «μπλοκάκια», ωρομίσθιοι κ.ο.κ.). Κατά συνέπεια, απαιτείται επέκταση του μέτρου σε όσους εργαζόμενους έχουν πληγεί είτε με καταγγελία σύμβασης, είτε με αναστολή, είτε με αρνητική μεταβολή.
-- Με το άρθρο 7 προβλέπεται η παράταση του επιδόματος ανεργίας ή των ανάλογων βοηθημάτων μέχρι τις 31/5 για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει το δικαίωμα εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020. Εξακολουθεί δηλαδή να υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα ότι πάνω από 900.000 άνεργοι δεν παίρνουν καθόλου επίδομα ανεργίας. Απαιτείται να δοθεί έκτακτο, έστω για 2 μήνες, επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους τους ανέργους.
-- Με το άρθρο 8 προβλέπονται μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, όμως δεν ξεκαθαρίζεται αν σε αυτά εντάσσονται και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» σε κλάδους όπως αυτοί των μηχανικών, δικηγόρων, λογιστών κ.ο.κ.
Την προσπάθεια της κυβέρνησης με όχημα την επιδημία του κορονοϊού να βάλει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες «στο γύψο», με αφορμή την ΠΝΠ που αναστέλλει την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:
«Η κυβέρνηση μετά από κάθε διάγγελμα του πρωθυπουργού φέρνει και ένα νόμο με τη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για το ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τον οποίο επιδιώκει να περνάει στα "ψιλά".
Οσα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και σχεδίαζε να τα ολοκληρώσει αυτές τις μέρες, χωρίς να υπολογίζει στην εμφάνιση του κορονοϊού, τα φέρνει σήμερα με τον πιο προκλητικό τρόπο, αξιοποιώντας την πανδημία, με στόχο να τα συνηθίσουν οι εργαζόμενοι.
Η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη απεργών είχαν αρθεί τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για την πλήρη ασυδοσία εργοδοτών εν μέσω πανδημίας...
-- Με τον καταιγισμό απολύσεων άνευ προηγουμένου, με πολύ πάνω από 40.000 σε 10 μέρες.
-- Με μονομερείς εργοδοτικές ενέργειες, συνθλίβοντας μισθούς και εργασιακές σχέσεις.
-- Με το συντριπτικό χτύπημα των δικαιωμάτων σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους οποίους κρατούν μαντρωμένους στη δουλειά, χωρίς άδειες εις βάρος της υγείας τους.
-- Με την εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια της φυσικής εξάντλησης.
-- Με την ολική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όταν κατά τα άλλα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.
...Ολα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να τα καταγγείλουν πουθενά, καθώς όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες και με λουκέτο, αλλά απειλούνται στην ουσία με φυλάκιση αν αντιδράσουν.
Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Φοβάται η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν σε συνθήκες πανδημίας εργατικοί αγώνες που θα πάνε κόντρα στην προστασία της δημόσιας Υγείας και στην ανάγκη να προφυλαχτεί η υγεία του λαού; Οχι, είναι μέτρο για να μείνει το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει εργασιακό καθεστώς γαλέρας με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο, με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε καραντίνα. Η μόνη χρησιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου είναι να αφήσει πλήρως ελευθέρα τα χέρια της εργοδοσίας, για να κάνει ό,τι θέλει μέσα στους χώρους δουλειάς.
Είναι αδίστακτοι! Ο στόχος είναι να κλείσουν τα στόματα!
Καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».
Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν πάνω από 200 Ελληνες οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ισπανία στο πλαίσιο των πτήσεων επαναπατρισμού. Αυτοί οι άνθρωποι, με το που έφτασαν στο αεροδρόμιο, οδηγήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αν και είχαν ειδοποιηθεί από την πρεσβεία και τις ελληνικές αρχές ότι φτάνοντας θα έμπαιναν σε κατ' οίκον περιορισμό. Με το που πάτησαν όμως το πόδι τους στο αεροδρόμιο οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο, επειδή, όπως είπε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους κάποιοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στο ξενοδοχείο είναι και μικρά παιδιά, τα οποία είναι κλεισμένα στα δωμάτια, ενώ όποιος χρειάζεται να πάει σε φαρμακείο πηγαίνει με τη συνοδεία αστυνομικών. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε ένταση, με τους επαναπατρισθέντες να λένε ότι ενημερώθηκαν πως θα μπουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο μόλις επιβιβάστηκαν στην πτήση τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο Ν. Χαρδαλιάς, χτες, ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως επειδή πληρώθηκαν από το κράτος η μετακίνηση, η διαμονή και το φαγητό τους, δεν θα έπρεπε να αντιδρούν! Και πρόσθεσε: «Προχωρούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στην πρώτη πτήση της Μαδρίτης έγινε ο έλεγχος σε 127 επιβάτες, θετικοί βρέθηκαν οι 4. Περιμέναμε άλλες δύο πτήσεις. Σε 263 συμπολίτες μας ανακοινώθηκε στην πτήση ότι θα προχωρούσαμε σε απομόνωσή τους».
Αντιδράσεις προκάλεσε απόφαση του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ να ανοίξει κανονικά τους ναούς στο νησί, παρά τις απαγορεύσεις με αφορμή τον κορονοϊό. Ο μητροπολίτης συνελήφθη, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος. Σε δυο ακόμα περιπτώσεις, σε Ηλιούπολη και στο κέντρο της Αθήνας, ιερείς και πιστοί συμμετείχαν σε εκκλησιαστικές δραστηριότητες. Μάλιστα, στη μια περίπτωση υπήρχε μέχρι και τσιλιαδόρος (!) που ενημέρωσε τους δεκάδες παρευρισκόμενους για την έλευση περιπολικού, το οποίο απομάκρυνε τους πιστούς από το σημείο. Στην Ηλιούπολη 7 άτομα κλειδώθηκαν μέσα σε ναό και χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για να απομακρυνθούν. Στο Αγρίνιο, τέλος, η αστυνομία επενέβη την Κυριακή, όταν αρκετοί πιστοί βρέθηκαν έξω από τους ναούς για να ακούσουν τη λειτουργία από το μεγάφωνο.