ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ
Οι αρχές έδιναν εντολές να πάει στα σχολεία παρά το ταξίδι σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας

Με πρωτοβουλία της ίδιας της καθηγήτριας έγινε η εξέταση...

Τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προληπτικών ελέγχων για την προστασία του λαού από τον κορονοϊό αναδεικνύει η περίπτωση της καθηγήτριας Γαλλικών που κάνει μαθήματα σε τέσσερα σχολεία της Βάρης και χτες ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετική στον ιό.

Πιο συγκεκριμένα, η καθηγήτρια ταξίδεψε στην Ιταλία και επέστρεψε στις 24/2. Λίγες μέρες αργότερα, οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων που το έμαθαν τυχαία, έστειλαν επιστολή προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ρωτώντας εάν χρειάζεται να παρθούν μέτρα και να γίνουν ιατρικές εξετάσεις, δεδομένου ότι η δασκάλα μετά το ταξίδι συνέχιζε να διδάσκει και στα τέσσερα σχολεία.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο, στην απάντησή της με ημερομηνία 5/3 προς τους Συλλόγους Γονέων αναφέρει: «Η υπηρεσία μας ενήργησε άμεσα κατόπιν ενημέρωσής της για το θέμα επίσκεψης εκπαιδευτικού στην Ιταλία. Υπήρξε επικοινωνία στις 25/2/2020 του προϊσταμένου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων με τον πλέον αρμόδιο φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία μας και οι οποίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης μας. Ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας αυτής δόθηκε εντολή να συνεχίσει η εκπαιδευτικός την εκτέλεση των υπηρεσιακών της καθηκόντων».

Στην ουσία, οι αρμόδιες κρατικές αρχές αποφάσισαν... τηλεφωνικά ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας (!), χωρίς να γίνει έστω μια προληπτική εξέταση και χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία της καθηγήτριας, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους.

Τελικά, η εξέταση έγινε με πρωτοβουλία της ίδιας της καθηγήτριας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα...

Επιβεβαιώνονται και σε αυτήν την περίπτωση τα σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» που ακολουθήθηκαν από τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο κρουσμάτων, όπως έγινε και στην περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ΠΓΝ Πατρών, για τον οποίο ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα υγειονομικών να ελεγχθεί για κορονοϊό, και τελικά μόνο μετά από την επιμονή του προσωπικού του νοσοκομείου έγιναν εξετάσεις, στις οποίες βρέθηκε θετικός στον ιό...

Με αφορμή το περιστατικό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη, με την οποία ζητούσε από όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας: «Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αποδεικνύουν πως τα όποια μέτρα έχουν παρθεί, παραμένουν αποσπασματικά και κενό γράμμα, όσο δεν λαμβάνονται ταυτόχρονα ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του λαού, με πρώτο και κύριο την άμεση ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως οι δημόσιες μονάδες Υγείας και να παρασχεθεί επαρκής έκτακτη κρατική χρηματοδότηση».


Αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων για τα σχολεία, τους μαθητές και τους γονείς

Copyright 2020 The Associated

Για 14 μέρες, έως τις 26 Μάρτη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, όλων των βαθμίδων, στο πλαίσιο των νέων προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, για την αναπλήρωση των μαθημάτων που θα χαθούν αυτό το διάστημα ισχύει προς το παρόν η σχετική εγκύκλιος που είχε αποσταλεί στα σχολεία από το Φλεβάρη και, αν το διάστημα που θα παραμείνουν τελικά τα σχολεία κλειστά είναι μόνο αυτές οι δυο βδομάδες, δεν θα χρειαστεί να περιοριστούν οι διακοπές του Πάσχα. Με βάση την εγκύκλιο του Φλεβάρη, για την αναπλήρωση αξιοποιούνται σχολικές εορτές, περιορίζονται οι πολυήμερες εκδρομές και οι περίπατοι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αναστέλλεται η λειτουργία και των φροντιστηρίων για 14 μέρες, ενώ με νεότερη διευκρίνιση του υπουργείου επισημαίνεται ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν κανονικά οι διοικητικές υπηρεσίες, οι φοιτητικές εστίες και η έρευνα.

Σοβαρά ζητήματα που θα παραμένουν και μετά το άνοιγμα των σχολείων

Στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με την γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, για τα ζητήματα σχετικά με τον κορονοϊό, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Παρά το γενικό προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων μια μέρα μετά, υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά και για όταν ανοίξουν ξανά, στα οποία το υπουργείο δεν έδωσε απαντήσεις, σημειώνει η ΑΣΓΜΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στο αίτημά μας για μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε τα σχολεία να διατηρούνται καθαρά κατά την ώρα λειτουργίας τους, το υπουργείο Παιδείας μάς απάντησε ότι σωστά το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει το προσωπικό καθαριότητας να μπαίνει την ώρα λειτουργίας του σχολείου, για να αποφευχθούν ατυχήματα των μαθητών. Ως ΑΣΓΜΕ θεωρούμε ότι η απάντηση του υπουργείου είναι ανεδαφική, δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα των σχολείων και βρίσκεται πολύ μακριά από την ουσιαστική υγιεινή των μαθητών, ειδικά αυτήν την περίοδο, με όλα τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται να παρθούν. Επίσης δεν λάβαμε καμία απάντηση για την πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία (....)

Στο αίτημά μας για πλήρη αποζημίωση των γονιών που έχουν πληρώσει το συνολικό ποσό ή προκαταβολή εκδρομής που ακυρώθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων, το υπ. Παιδείας δεν μας έδωσε καμία απάντηση, απλά αρκέστηκε στην καλή θέληση των τουριστικών πρακτόρων, σχολιάζοντας ότι δεν είναι και τόσο ακριβές οι εκδρομές. Ως γονείς όμως ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι ακόμα και η συμμετοχή στη σχολική εκδρομή για ένα παιδί, ενώ γενικεύεται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι μαθητές να μη συμμετέχουν σε αυτές για οικονομικούς λόγους».

Η ΑΣΓΜΕ επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη για διασφάλιση αδειών με πλήρη δικαιώματα και αποδοχές για εργαζόμενους γονείς που πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους μετά το κλείσιμο των σχολείων, ενώ σημειώνει ότι «η υγεία μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση» και ζητά μια σειρά μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ