ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Συνεχίζονται τα βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες των ξεριζωμένων

Turkish Interior Ministry

Καθώς οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας λαμβάνουν δηλώσεις συμπαράστασης και στήριξης από τους κοινούς τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον Εβρο συνεχίστηκε για έβδομη συνεχόμενη μέρα. Τα μέτρα ασφαλείας και το προσωπικό που βρίσκεται και από τις δύο πλευρές των συνόρων ενισχύονται, ενώ ανάμεσά τους παραμένουν συγκεντρωμένοι οι ξεριζωμένοι, στις πλάτες των οποίων παίζονται τα βάρβαρα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Στο φυλάκιο των Καστανιών στον Εβρο, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μπροστά από τον κλειστό τελωνειακό σταθμό, όπου και έχει φραχτεί η διέλευση, η χτεσινή μέρα κύλησε χωρίς να σημειωθούν νέα επεισόδια.

Από τις 6 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα, χτες, συνελήφθησαν 7 Αφγανοί και ένας Σύρος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα, στην περιοχή του Εβρου. Συνολικά έχουν συλληφθεί 252 άνθρωποι, με την πλειοψηφία τους να είναι Αφγανοί.

Τα ίχνη των ξεριζωμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εγκλωβισμό μέσα από όλο και πιο επικίνδυνα μονοπάτια είναι εμφανή σε πολλά σημεία στην περιοχή, τόσο γύρω από το φυλάκιο των Καστανιών όσο και νοτιότερα.

Στη Βύσσα, το διπλανό χωριό στις Καστανιές, οι κάτοικοι - πολλοί πρόγονοι των οποίων πέρασαν και αυτοί τα σύνορα πριν από περίπου 100 χρόνια και μετεγκατέστησαν το χωριό τους 10 χλμ. δυτικότερα - συνεχίζουν τις εργασίες στα χωράφια τους που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τον σιδερένιο φράχτη ο οποίος χωρίζει τα σύνορα. Διάσπαρτα στο φράχτη βρίσκονται κουβέρτες που πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποίησαν για να περάσουν απέναντι, αλλά και πολλά σκισμένα ρούχα. Στις πύλες του φράχτη αλλά και ακροβολισμένοι στους κοντινούς αγροτικούς δρόμους βρίσκονται άνδρες του στρατού που περιπολούν.

Στο φυλάκιο των Καστανιών Εβρου καταφθάνουν συνεχώς φορτηγά του στρατού φορτωμένα με συρματόπλεγμα, ενώ στο γύρω χώρο πραγματοποιούν εργασίες βαριά χωματουργικά στρατιωτικά οχήματα. Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού συνεχίζει να είναι έντονη κατά μήκος του οδικού άξονα που βρίσκεται παράλληλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, βόρεια της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, χτες, Πέμπτη, κατέφθασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 1.000 άνδρες των τουρκικών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο φυλάκιο απέναντι από τις Καστανιές Εβρου.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος θέλει να έρθει, έρχεται» και «όποιος περάσει, πέρασε».

Στο διαδίκτυο διοχετεύονται πληροφορίες και εικόνες από τον καταυλισμό που στήνεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου από τα σύνορα.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, την ίδια στιγμή που δηλώνει προσηλωμένη στις ευρωενωσιακές συμφωνίες εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, παράλληλα με την δικαιολόγηση της τουρκικής κατοχής στη Συρία, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα - φυλακή για να προστατεύεται το «φρούριο» της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή θα παραμείνουν οι ενισχυμένες δυνάμεις καταστολής για τουλάχιστον έναν μήνα.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή της να γίνουν στρατόπεδα - φυλακές προσφύγων και μεταναστών στην ΠΕ Σερρών τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει ενεργά σε αυτούς. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία στρατοπέδου - φυλακής προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο της Ροδόπολης. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος για οποιαδήποτε χρήση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κτίρια δεν είναι ούτε καν συνδεδεμένα με το δίκτυο της αποχέτευσης».

Εντείνεται ο εγκλωβισμός

Αλλο ένα αντιδραστικό μέτρο σε βάρος των προσφύγων κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Με σχετική τροπολογία που συζητήθηκε χτες και αναμενόταν να ψηφιστεί το βράδυ, προβλέπονται η υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης καθώς και η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης.

Οπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, «πρόκειται για ένα βάρβαρο, απάνθρωπο και τιμωρητικό καθεστώς που το εφαρμόζετε πλέον εις διπλούν, plus, όπως θα έλεγαν κάποιοι. Αυτοί οι άνθρωποι εντάσσονταν σε ένα πρόγραμμα, στο Πρόγραμμα ESTIA, με χρηματοδότηση από την Υπατη Αρμοστεία για ένα εξάμηνο, δίνοντάς τους τροφή, στέγη. Με αυτήν τη συγκεκριμένη τροπολογία το εξάμηνο γίνεται μήνας. Εμείς εδώ είχαμε διαφωνήσει και στην περίπτωση του εξάμηνου διότι μέσα σε ένα εξάμηνο τι θα μπορούσε να κάνει ένας πρόσφυγας, ένας μετανάστης; (...) Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση; Θα ανοίξει τα σύνορα να φύγουν οι άνθρωποι και να πάνε στις χώρες προορισμού τους; Γιατί αυτό, κατά την άποψή μας, είναι το άσυλο και όχι να εγκλωβίζονται εδώ. Αντί να καταγγείλετε τις απαράδεκτες Συμφωνίες της ΕΕ - Τουρκίας, το "Δουβλίνο" Ι και το "Δουβλίνο" ΙΙ, ενισχύετε ακόμη τα μέτρα καταστολής και τον διπλό εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στα νησιά μας, με ό,τι βλέπουμε σήμερα να εξελίσσεται...».

Εξάλλου, την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει η Frontex την ταχεία μεθοριακή επέμβασή της στην Ελλάδα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, δήλωσε χτες στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής της ΕΕ. Επιπλέον, την επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα φέρεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, θα επεκταθεί κατά 10 - 15 χιλιόμετρα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επιθεωρούν το «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» τους

Την εμβληματική του παρουσία στον Εβρο, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σπεύδει να θυμίσει και ο αμερικανικός παράγοντας στο φόντο των ανησυχητικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τον πρέσβη των ΗΠΑ να ετοιμάζει «επιθεώρηση» σήμερα ή αύριο στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζ. Πάιατ θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις ευρασιατικές υποθέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, πιθανόν μαζί και με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βουλγαρία, Χίρο Μουσταφά. Δεν αποκλείεται να τους συνοδεύει και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να τους ενημερώσει για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αλλωστε, το λιμάνι έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο», για τα γεωπολιτικά και τα ενεργειακά τους σχέδια στην περιοχή, σημείο - κλειδί, τόσο για τη διείσδυση στα Βαλκάνια όσο και για τον έλεγχο της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία.

Εξάλλου, πηγές «κοντά» στην πρεσβεία αναδεικνύουν τη σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου και προφανώς οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό οδήγησαν στην απόφαση οι δύο αξιωματούχοι να επισκεφτούν την Αλεξανδρούπολη. Μια επίσκεψη που «κουμπώνει» στα γενικότερα σχέδιά τους να διασφαλίσουν την ευρωατλαντική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και να διευκολύνουν ταυτόχρονα τις σχετικές μπίζνες.

Διόλου τυχαία, Πάιατ και Πάλμερ επισκέφτηκαν χτες τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, συζητώντας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, για τον πλωτό σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης, την υπογραφή μνημονίου για επενδύσεις στην «υψηλή τεχνολογία», με τον πρέσβη να αναφέρεται σε ανάρτησή του στις «πιθανές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων Ελευσίνας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας, μόλις δημοσιευτεί ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης των λιμένων».

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, επιβεβαιώνοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον Εβρο, σημείωσε πως «ως αμερικανική κυβέρνηση βλέπουμε ξεκάθαρα τη στρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, την πολύ στρατηγική φύση αυτού του λιμανιού». Ξεχώρισε μεταξύ άλλων την αξία του λιμανιού στη λεγόμενη «διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας», εννοώντας την «ενεργειακή ανεξαρτησία» της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Αλλωστε, καθώς έδινε τη συνέντευξη λίγο πριν από την πρόσφατη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε και στο πώς οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή ευρύτερα, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια» στο ευρωατλαντικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, «μέσω των σχέσεων και των δεσμών που αναπτύσσουμε», «ενισχύουμε τη συνεργασία» και «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη (των χωρών της περιοχής) στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο Πάλμερ συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Κατά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο βρέθηκε «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο», ενώ «συζητήθηκαν ακόμα το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, οι τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, αργότερα ο Πάλμερ, μιλώντας σε εκδήλωση, εξέφρασε τη ...«βαθιά συμπάθεια» της αμερικανικής κυβέρνησης για τη «θέση» στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, «αναγνωρίζοντας» το δικαίωμα «υπεράσπισης των συνόρων της», όπου βεβαίως η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ανατ. Μεσόγειο «όλο και περισσότερο ως συνεκτικό στρατηγικό χώρο ("cohesive strategic space"). Εχουμε ένα όραμα αρμονίας κοινών συμφερόντων, κοινών αξιών», πρόσθεσε, δίνοντας μια κοινή βάση για διευθετήσεις και κομπρεμί ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.

«Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη στιγμή στη σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας (...) Προσβλέπουμε να προωθήσουμε και περαιτέρω αυτή τη σημαντική συνεργασία», κατέληξε, στέλνοντας ξανά μήνυμα για παραπέρα στοίχιση της Αθήνας σε αυτούς τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς.

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στην έκδοση Navtex (αγγελίας προς ναυτιλλομένους) με την οποία απαγορεύεται προσωρινά η ναυσιπλοΐα εντός χωρικών υδάτων στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό, μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, «προς αντιμετώπιση των παράνομων ροών μεταναστών διά θαλάσσης». Η απαγόρευση ισχύει μέχρι 12 Μάρτη, καθ' όλο το 24ωρο, και αφορά τα πάσης φύσεως σκάφη (αναψυχής, λέμβους κ.λπ.), πλην των πολεμικών πλοίων, των σκαφών της Frontex, της ναυτικής αρμάδας του ΝΑΤΟ, SNMG2, που επιχειρεί στην Ανατ. Μεσόγειο με επίκεντρο το Αιγαίο, φορτηγών πλοίων, πλοίων της ακτοπλοΐας και κρουαζιερόπλοιων.

  • Στο μεταξύ, 12 υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Παναγιά, Οινούσσες και Χίο έκαναν χτες οπλισμένα τουρκικά «F-16», πραγματοποιώντας συνολικά 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Εγιναν επίσης 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση. Παράλληλα, χτες το απόγευμα, σύμφωνα με ΜΜΕ, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση έρευνας και διάσωσης, για σήμερα Παρασκευή, σε περιοχή νότια της Κρήτης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ