ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
Σε τρία ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Χωρίς αντίκρισμα οι κυβερνητικές δηλώσεις εφησυχασμού περί «θωρακισμένου» συστήματος Υγείας και «επάρκειας» φαρμάκων

Το ΑΧΕΠΑ είναι ένα ακόμα από τα νοσοκομεία αναφοράς που «στενάζουν» κάτω από τις ελλείψεις...

Copyright 2020 The Associated

Το ΑΧΕΠΑ είναι ένα ακόμα από τα νοσοκομεία αναφοράς που «στενάζουν» κάτω από τις ελλείψεις...
Δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν χτες στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε τρία τον αριθμό των μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, μετέδωσε τον ιό στο ανήλικο παιδί της. Μητέρα και παιδί νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα σε ειδικούς θαλάμους στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα και αφορά ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας, η οποία αρχικά απευθύνθηκε σε ιδιωτική κλινική και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης, αποφασίστηκε το κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για 14 μέρες (είναι το σχολείο του παιδιού της 38χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη).

Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς, εργαζόμενη της οποίας είναι η γυναίκα που διαγνώστηκε με κορονοϊό στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι εκκενώνει για 14 μέρες τον όροφο του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο εμφανίστηκε το κρούσμα.

Χτες το βράδυ έγινε επίσης γνωστό ότι αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά σήμερα το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολεγίου Αθηνών, το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολεγίου Ψυχικού και το νηπιαγωγείο «Ι. Μ. Καρράς» (όλα στο Παλαιό Ψυχικό), με το υπουργείο Παιδείας να αναφέρει ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με προσβληθέντα από κορονοϊό». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά της γυναίκας από την Αθήνα που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό φοιτούν στο Κολέγιο Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, υλοποιούνται απολυμάνσεις των κτιρίων στα οποία κινήθηκαν, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Υγείας, στόχος των ελέγχων είναι οι υψηλού κινδύνου επαφές, «π.χ. κάποιος που έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τη νόσο».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης ανέφερε ότι «για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική (...) επειδή όμως τα παιδιά συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται (...) σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων του 105ου Δημοτικού Σχολείου, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να πάρουν, τον οικειοθελή περιορισμό των δραστηριοτήτων τους κ.λπ. Οι γονείς διεκδικούν οι ιατρικές εξετάσεις που θα προκύψει η ανάγκη να γίνουν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μετά από τυχόν εκδήλωση των συμπτωμάτων να πραγματοποιηθούν με ευθύνη και δαπάνη του κράτους. Επίσης ζητούν να ληφθεί μέριμνα από την κυβέρνηση ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στους εργοδότες τους, να μη χάσουν μεροκάματα, όσοι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά εκτός εργασίας και να φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι επί 14 μέρες ή και περισσότερες αν αρρωστήσουν.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, στον οποίο συνεχίστηκε χτες η απολύμανση δημοτικών και σχολικών κτιρίων, καλεί τη διοίκηση να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ενημέρωσης των εργαζομένων.

Ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων - Κανονικά οι αθλητικές δραστηριότητες, λέει η κυβέρνηση

Παράλληλα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών ματαιώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, με βασικό κριτήριο «τον αυξημένο συγχρωτισμό σε μαζικές συγκεντρώσεις».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, με διαδικτυακή ανάρτησή του ανακοίνωσε πως οι αθλητικές δραστηριότητες των προσεχών ημερών θα διεξαχθούν κανονικά, αναφέροντας ότι «δεν συντρέχουν λόγοι αναβολής, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθηγητές επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους που συμβουλεύεται καθημερινά το υπουργείο Υγείας».

Δηλώσεις περί «επάρκειας» φαρμάκων, ενώ εδώ και καιρό καταγράφονται δεκάδες ελλείψεις

Ο δε πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών μία πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη», ενώ ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα τροφοδοσίας σε κανένα αγαθό.

Αντίστοιχες καθησυχαστικές δηλώσεις περί επάρκειας των φαρμάκων στην ελληνική αγορά έγιναν και μετά τη χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά και ανεξάρτητα από τον νέο κορονοϊό, καταγράφονται μεγάλες και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις σε φάρμακα. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας άδραξαν την ευκαιρία να πλασαριστούν ως υποστηρικτές «του Ελληνα ασθενούς», την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει πανάκριβα το Φάρμακο - εμπόρευμα.

Υγειονομικοί: Στο επίκεντρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων οι τεράστιες ελλείψεις

Με αφορμή και τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (7 π.μ. - 3 π.μ.) που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 5/3 και της συγκέντρωσης που οργανώνουν στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, με πορεία στη συνέχεια προς το υπουργείο Υγείας, προτάσσουν τα αιτήματα για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και νοσηλευόμενων στις μονάδες Υγείας. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, καθώς η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου θα προχωρήσει σε νέα στάση εργασίας την Τρίτη 10/3 και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», κατόπιν απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, απαιτεί από τη διοίκηση και τις διευθύνσεις των υπηρεσιών να προχωρήσουν στην άμεση και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση όλου του προσωπικού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας, το πρωτόκολλο αντιμετώπισης ύποπτων ή νοσούντων περιστατικών, τα μέτρα προφύλαξης. Τη χορήγηση μασκών προφύλαξης σε όλο το προσωπικό που αντιμετωπίζει ή έρχεται σε επαφή με πιθανό κρούσμα, τον διαχωρισμό του χώρου διαλογής, υποδοχής και αντιμετώπισης ύποπτων κρουσμάτων από το ΤΕΠ κ.λπ.

Οι μεγάλες ελλείψεις αναδεικνύονται στο μεταξύ και στο ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς για την Κεντρική Μακεδονία, που νοσηλεύει ήδη δύο κρούσματα του κορονοϊού και «στενάζει» από τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό ότι θα γίνει προσπάθεια αντιμετώπισης μέρους των ελλείψεων προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Την ίδια ώρα, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, που το τελευταίο 6μηνο έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις, ακόμα και σε αναβολές χειρουργείων, σε προβληματική λειτουργία των τακτικών ιατρείων, σε έξοδο κλινικών και τμημάτων από την εφημερία αλλά και σε εξόντωση του προσωπικού...


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Απαιτεί άμεση επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας

Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται όταν κρύβεται κάτω από το χαλί, τονίζει η ΟΕΝΓΕ

«Αλλο υπεύθυνη στάση και άλλο συγκάλυψη του προβλήματος. Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται όταν κρύβεται κάτω από το χαλί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτώντας ταυτόχρονα επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Απαντώντας στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις του τύπου «όλα καλά, η χώρα μας είναι θωρακισμένη», όπως και στην αυτούσια αναπαραγωγή τους από διάφορα ΜΜΕ, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει:

«Η επιστημονική αλήθεια σύμφωνα με τις τρέχουσες έγκυρες σχετικές ιατρικές μελέτες είναι πως η νέα αυτή επιδημία από ιό της ομάδας των κορονοϊών (ιός SARS - CoV - 2, συγγενικός με τους ιούς SARS και MERS που είχαν προκαλέσει επιδημίες παλιότερα, πριν 18 και 8 χρόνια αντίστοιχα) έχει υψηλή μεταδοτικότητα, μεγάλο χρόνο επώασης (έως και πάνω από 14 μέρες από τη μετάδοση μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων), κλινική εικόνα παρόμοια με αυτήν της γρίπης και σε ένα ποσοστό 10 - 20% των νοσούντων μπορεί να προκαλέσει βαριά κλινική εικόνα με πνευμονία. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία αναρρώνει χωρίς αξιόλογα προβλήματα, κάποιοι από τους πάσχοντες μπορεί να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη, δηλαδή νοσηλεία σε ΜΕΘ. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών είναι οι ίδιες με αυτές της γρίπης (ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες κ.λπ.).

Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτήν τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της "συνήθους" νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.

Αλλο υπεύθυνη στάση και άλλο συγκάλυψη του προβλήματος. Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται όταν κρύβεται κάτω από το χαλί.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και χρόνια

Κανείς δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Για ποια επάρκεια σε προσωπικό και υλικά των κέντρων αναφοράς κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας;

Οταν π.χ. στο ΠΓΝΙ που είναι κέντρο αναφοράς οι υπηρετούντες παθολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες (2 Παθολογικές Κλινικές, ΤΕΠ, 7 τακτικά εξωτερικά ιατρεία τη βδομάδα) και τώρα επιφορτίζονται και με το τμήμα λοιμώξεων το οποίο δεν είναι μόνιμα στελεχωμένο;

Οταν προβλέπονται μόλις 200 έκτακτες προσλήψεις με 3μηνη σύμβαση γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ σε 20 νοσοκομεία, τη στιγμή που μόνο σε ένα νοσοκομείο από τα 20 νοσοκομεία αναφοράς, στο ΠΑΓΝΗ, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι 390, δηλαδή διπλάσιες από τον αριθμό προσλήψεων που προβλέπονται για το σύνολο των κέντρων αναφοράς;

Οταν είναι γνωστό ότι το 20% όσων νοσήσουν από κορονοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή/και σε ΜΕΘ και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να ανοίξουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, που για να λειτουργήσουν απαιτούνται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί;

Για ποια μέτρα πρόληψης κάνουν λόγο όταν η ΠΦΥ, που βασική της αποστολή είναι η πρόληψη, είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ο περίφημος θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι μόνο στα χαρτιά, τα ΚΥ έχουν ερημώσει από προσωπικό λόγω των τραγικών ελλείψεων και των συνεχών μετακινήσεων των γενικών γιατρών για να μπαλώνουν τρύπες στα νοσοκομεία;

Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως δεν το επίλυσαν τόσα χρόνια που εφαρμόζονται. Χιλιάδες ρεπό και μέρες αδειών οφείλονται στο προσωπικό. Οι μετακινήσεις προσωπικού από τα ΚΥ στα νοσοκομεία, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ακόμα και από τη μία πόλη στην άλλη, είναι καθεστώς εδώ και χρόνια.

Τι θα γίνει αν, πράγμα πολύ πιθανό, νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές όταν η σύνθεση του προσωπικού είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Για αυτούς ποια μέτρα πρόληψης έχουν πάρει;

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ικανό να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες, όταν το ίδιο είναι εδώ και χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού σαν "κόστος", της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα στελέχωσης και εξοπλισμού

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
  • Αμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Αμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των ΚΥ και των νοσοκομείων.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας.
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας.
  • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες.
  • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες - μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση. Οι προχτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, σύμφωνα με τις οποίες πρόληψη για τον κορονοϊό σημαίνει... φυλάκιση των προσφύγων σε κλειστές δομές (!), δεν ήταν απλώς απαράδεκτες, αλλά κυριολεκτικά επικίνδυνες. Λίγες ώρες μετά από αυτές τις ρατσιστικές δηλώσεις αποδείχτηκε πως η νόσος μπήκε στη χώρα όχι από κάποιους πρόσφυγες, αλλά από Ελληνες που επέστρεψαν μετά από ολιγοήμερο ταξίδι στην Ιταλία.

Αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα παραπάνω μέτρα, τότε στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας ή έκτακτου σοβαρού υγειονομικού γεγονότος, η χώρα δυστυχώς δεν θα αποδειχτεί "θωρακισμένη", αλλά αντίθετα τελείως ανοχύρωτη.

Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας θα κάνουμε όπως πάντα το καθήκον μας. Ας κάνει επιτέλους η κυβέρνηση το δικό της και ας αφήσουν τις δηλώσεις κατά μέρος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ